Şimdi Ara

Matematik yanılır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Teoride mümkün olup pratikte olmayan bir şey var mı? bence teoride problem yoksa pratikte de sorun olmaz. Hangi konuydu unuttum biri şöyle bir şey söylemişti, 1 rakamını sonsuza kadar bölebiliriz ama bir nesneyi sonsuza kadar bölemeyiz, neden? atom altı parçacıkların altında başka parçalar varsa onun altında da başka parçalar makro evrende olduğu gibi sonsuza kadar gidemez mi?




  • Pratikte çalışmayacak şeyler var; örneğin 10birim para üçe bozdurulmak istenilse 3.33... devirli para verilemez, deviri sembol edecek bir para türü yapsak bile pratikte tek başına anlam ifade etmez.
    Mikro evrene gelirsek, bilim mikro evrenin sonsuzluğa gittiğini düşünmüyor; buna göre plank mesafesine denk gelen sicimler en küçük yapıyı oluşturuyor. Ancak bu plank uzunluğunun teorik bir saptama olması gibi sicimlerde aynı durumda. Yinede bir seyin saptanabilir, gözlemlenebilir en küçük olduğunu söylemekle, mutlak kucukluk oldugunu soylemek farklıdır. Mutlak kucuk kendi icinde bir çelişki meydana getirebilir; evrende tek boyutlu bir küçükluk olduğunu iddia etsek bunun gözlemlenebilir üç boyutlu maddeler olusturması farklı yönler ve konumlarda olması dahilinde bile mumkun değil. Bunu iki boyutlu olarak degerlendirsek, ki pratikte iki boyutlular üç boyutluları oluşturamaz. (evrende iki boyutlu bir şeyi temsil edebilecek gölge olabilir, başka pek bir şeyde yok.) Gölgeler gözlemlenebilir evrenimizde iki boyutu temsil eden nadir yapılardan biri, ancak şöyle bir sorun var ki; gölge bir sey değil. Yani eğer gölgeleri boş yatay ve dikey düzlemlere dizebilseydik(ki mumkum degil) oluşan şey sadece görüntüde üç boyutlu olurdu. Ancak daha temel problem zaten iki boyutun ancak bir duzlem uzerinde kendini gosterebilmesi. Şimdi mikro boyuttan bahsettiğimiz zaman mesafenin ölçülebildiği her durum bölünebilir yeni mesafe verir. Eni olsun olmasın, mesafe temsil edilebiliyorsa en küçük mesafe diye bir şey yoktur. Tabi kuantum düzeyde işler sandığımız gibi çalışmıyor. Ancak bir şeyin mesafesi olmaması için tek boyutlu olması lazım, ki tek boyutlunun tanımı olmaması gibi bir şey. Şimdi bunun bizim makro evrene yansırken boyut değişimindeki pratikte olmayan geçisi mümkün olarak görenler, başka mevzuları degismez mutlaklık olarak görürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Böldüğümüz nesneler pratikte daha küçük parçalara ayrılıyor. Matematiğin kendi içinde bugları var mıdır bilmiyorum ama kullanışlı bir sonsuzluğu içeriyor. Mesela bir buğday tanesi verdiler sana, sonra 5 buğday, sonra 10 buğday, 15 buğday, sonsuz buğdaya kadar artar, dünyanın da sınırsız olması lazım ama. Yine aynı mantık aslında. Bir cisim küçülüyorsa, canlı olan her nesne arttırılabilir. Ağaç dikersiniz, ağaç kömüründen ve ağaçtan sonsuz yıl boyunca sonsuz kurşun kalem üretilebilir belki de. Yani Matematik öyle bir disiplin ki ummadık taş, baş yarıyor.


    Edit: Yalnız, üretim-dağıtım finans ve üretimin sınırlı olması konusuyla Matematik ve İktisat el ele veriyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4A681DC35 -- 18 Ağustos 2021; 16:28:48 >
  • therc T kullanıcısına yanıt

    Diyelim 1/3 liralık madeni paralar çıkarılsa, ona göre fiyatlama yapanlar da olur. Bu durumda lira üçe pratikte de bölünmüş olur. Ama diyelim 1.50 tll'ik alışverişte bu paraların kullanılmaya kalkılması küsuratlarda sorun çıkarır. Bir de bu defa "1/7 lira da isteriz"ciler de çıkar.  


    Ama uygulanmaya kalkılsa olur mu 1/3 lira? Olur.


    Edit: Hatta yanına bir de 1/6 liralık madeni para çıkarılır. Bir tane 1/3'lük ile bir tane 1/6 'lık madeni para toplamı 50 kuruş eder.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobidik -- 27 Ağustos 2021; 23:22:46 >
  • Bunun için hassasiyet kavramı vardır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 ekmek 0.33333333 tl olsa ödeyemeyiz hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • MarshallEriksen kullanıcısına yanıt

    Edit: İrrasyönellik bir durum yoksa zor olur ama ödenir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 8 Eylül 2021; 0:33:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mobidik kullanıcısına yanıt

    Bu sefer pratikte çalışır ama teoride hatalı olur. Para aslında pek iyi bir örnek değil, zira temsili bir araç. Çünkü mikro düzeyde 1/3 para 1 birim paranın kusursuz olarak 3te 1 değerinde olamaz. Ancak mikro düzeye bakmamız gerekmiyor, çünkü madeni paralar bile oransal olarak eşit değerde degil sanırım. Şimdi baktığım kadarı ile 1tl ile 50 kuruşun madeni alaşım oranları aynı olmasına rağmen gramajları yarı yarıya değil.( bulduğum sitedeki alaşım değerleri dogrumu bilmiyorum). Bunu 1cm, 10cm ya da 100cm bir somut maddenin 3'e bölünmesinden değerlendirmek daha doğru olacak. Ki o zamanda Elealı Zenon'un yıllar önceki sonsuzluk paradokslarına geri döneceğiz, yukarıda ikinci paragrafta bahsettiğim hususlardaki gibi


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir Giritli der ki "Tüm Giritliler yalancıdır".


    Bu cümleyi matematikle ifade edebilir miyiz? eğer yapabilirsek paradoks olmadığını görebiliriz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 30 Ağustos 2021; 23:48:13 >
  • eylemin karşılığına örneğin 1 dersek eğer, gerçek dünyada ve sanal dünyada, adını verdiğimiz bu 1'e, hem teorik hem de pratik olarak yaklaşım sergilemek mümkündür.


    örneğin bir nesnenin yanına aynı nesneyi koyduğunuzda, iki nesne pratikte birbirinin aynı olacaktır ama teorik olarak aynı değil, benzeri olacaktır. bu durumda kağıt üzerinde teorik olarak aynı, pratikte ise farklıdır diyen biri çıksa, ona kimse yanılıyorsun diyemez. yaklaşımına bakmak lazım.




    bence bu soru şaşırtmaçlı bir soru  



    bu soruya soru ile karşılık vermek gerekiyor. hangi konuda, kimin veya neyin matematiğini sorguluyoruz?

  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    Hem aynı nesne hem de farklı diyorsun, aynıysa aynıdır farklıysa farklı. Amaca göre nesnelerin farklı ya da aynı olduğu kabul edilebilir.

  • bu konuyla ilgili internetde bir çok yorum var. yani kopya çekmeye gerek yok. teoriler, yasalar, formüller, kuantum fiziği vb bunlar içinde bulunduğumuz bu evrenin gerçek yasalarına olsa olsa yakın olur. bu durumda matematiğin yanıldığını kesin olarak söylememiz gerekmez mi? bu çift yarık deneyini bu konuya örnek verebiliriz. bundan referansla bir çok şey söylemek mümkün. örneğin; çeşme kapalıyken su var mı yok mu? bilmiyoruz. her türlü gözetleme ve denetleme mekanizması da kuruyor olsak, çift yarık deneyindeki gibi durumlar söz konusu olamaz mı? suyun olduğunu ancak çeşmeyi açtığımızda anlıyoruz. manometre, basınç sensörü vb her türlü denetleme yapıyor olsan da suyun aktığını görebilmek için çeşmeyi açmak gerekiyor. örneğin arabanın motoru. araba motorsuz olur mu? olmaz tabi ki. ama acaba motor gerçekten yerinde var mı? bunu ne zaman anlarız? ancak ön kaputu açtığımızda. benzer örnek, sürtünme konusu. aracın tekerlekleri normalde yere temas ermesi gerekir değil mi? araç harekete geçtiğinde temas etmiyor demek de benzer oluyor. saçma geliyor değil mi? bence durum bu şekilde. matematiği kullanıyoruz. kesinlik olduğu için de sorgulanmayabilir. velhasıl, bilinmeyen kanunlar da olduğundan yola çıkarak, matematiğin sorgulanabilir olduğunu söyleyen çıkacaktır.



    giritli konusu da aynı şekilde. matematiksel olarak ifade edebiliriz ama bu gerçeği yansıtmayacaktır.  





  • The souls migration kullanıcısına yanıt

    kuantum fiziğini anlayamazsınız ona sadece alışabilirsiniz demiş adamın biri  yani kuantum fiziği ile matematiği yanıltamazsın çünkü daha ne olduğunu bilmiyoruz.

  • Guest-4D62BFE91 G kullanıcısına yanıt

    Bunu mantık disiplini ile ifade edebilirsin aslında. Sayısal mantıkla da ifade ediliyor olması lazım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.