Şimdi Ara

[ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
2
Favori
7.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • rekabet güzel oldu buda kullanicilar acisindan fevkelade oldu meego tutar mi tutmaz mi bilmem ama insallah tutar biz kullanicilarin karli cikacagi kesin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marikanwap

    quote:

    Orijinalden alıntı: sugar_klavyeci

    Tamamen açık kaynaklı olması çok güzel program geliştiriciler açısından baktığımızda isteyen istediği programı üretebilecek fakat Nokia'nın bunu başka firmalara kullandırması açıkçası bana pek de mantıklı gelmedi çünkü MeeGo, Intel ve Nokia işbirliği ile ortaya çıkmış bir işletim sistemi yani Nokia'nın üretmiş olduğu bir sistem bir bakıma bunun sahibi gibi birşey oluyor ve bunu başka firmalara kullandırması ticari çıkarlarıyla bence uyuşmuyor


    Ticari kaygı Nokia'yı ilgilendirse de bir dezavantajı da her model için ayrı ayrı optimize edilmek zorunda kalınması ve bu yüzden stabiliteden ödün verilmesi. Bence en önemli unsur bu. Tabi avantajıda hızlı gelişmesine yardımcı olmak... Orta yol bulunmalı sanırım bu konuda.

    Zaten Nokia'nın en büyük sorunu son çıkarmış olduğu modellerdeki stabilite sorunu eskiden böyle değildi zaten şuan Nseries içindeki en stabil cihaz bence N82'dir

    Işlemcide ise biri mobil piyasasının lideri diğeri ise pc piyasasının, TI ile Intel arasında bence sıkı bir rekabet olacak fakat TI'nin OMAP4 platformu kadar güçlü bir platform yapabilecek mi?




  • eğer bu işletim sistemi oturursa ve geliştirilirse cep bilgisayarı pazarında nokia'nın da sözü geçecek demektir.
  • http://www.youtube.com/watch?v=o3TdoY868kc&feature=fvsr

    pek fikir vermiyor ama video videodur
  • Nokiahttp://conversations.nokia.com/2010/02/18/what-kind-of-meego-devices-do-you-want-to-see/ adresinde biz kullanıcıların ne tür MeeGo cihazlar görmek istediğimize dair bir anket açmış, oy vererek siz de sonucu etkileyebilirsiniz.
  • Biraz ucuk olacak ama mee goo çıktıktan sonra kişisel pclerimizede kurabilecekmiyiz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Reis-i Eagles

    MeeGo OS'lu ilk cihaz:
    http://www.engadget.com/2010/02/16/lg-gw990-to-be-among-first-meego-phones/




    @GeceBekcisi : Bilgilendirme için teşekkürler. İlgi ile takip edeceğim bir başlık olacak.


    Reis'im, o ne öyle? Dikiz aynası büyüklüğünde? Puan almaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muRTah -- 19 Şubat 2010; 22:52:12 >




  • MeeGo hakkında Nokia çalışanı olan Quim Gil'den bazı bilgiler:

    quote:

    @http://talk.maemo.org/showthread.php?p=543792#post543792

    Intel is dropping the Moblin brand in favor of MeeGo, yes. So is doing Nokia for anything beyond Maemo 5.

    Moblin going through a rebranding exercise? Put yourself in the feet of a Moblin contributor:

    - You now get a UI framework based on Qt.
    - The API is also Qt based. GTK+ and Clutter APIs available but not in the driver seat anymore.
    - A Web Runtime maintained by Nokia will land as well.
    - The 'pocketable' form factor and 'finger friendly' use cases go from 'basically futuristic' to 'big part of the deal'.
    - You just happen to be in a platform that supports ARM as well, opening the door right now to the "mobile phone" crew.
    - More to come when the MeeGo architecture is explained in detail.

    There hasn't been any source code "released" so far. Indeed, what you have seen is a provisional post-Moblin configuration. Please wait for a first release (or at least a detailed platform description) to judge the MeeGo stack. Please also wait for the day there is an ARM configuration as well.

    The OBS comes from OpenSUSE, best in class. Moblin adopted it, Mer adopted it, MeeGo adopts it as well. Maemo didn't have any public build infra so the move makes sense.

    About developers, Moblin developers already worked in the public so for them the change is big but still they were already working and discussing outside. Most MeeGo developers from Nokia (Harmattam developers, if you know what I mean) are still working inside Nokia, in many cases on components of the MeeGo architecture that haven't been announced publicly. I guess everything will be much easier for them once the Harmattan alpha release is out (working to release on 1Q, as promised).

    Still, the amount of Nokia and Intel developers that have shown up visibly in MeeGo is very small compared to the real size of both teams. Also no wonder, there hasn't been too much to discuss for the majority of them, unless you want to be the NNth person engaging in a deb/rpm discussion.

    Your measure of people showing up on IRC or adding themselves to a wiki page should completed by active participants in meego-dev, though. There I have seen posts from Kate Alhola, Alexander Bokovoy, Felipe Contreras, Thiago Maceira, Ville Vainio, and Marius Vollmer, among other nokians non-developers. There are also several developers that are not Nokia employees but they work full time on Nokia projects (I'm not even including the maemo.org team here). The Maemo development is just probably more distributed in term of companies and email suffixes than Moblin development.

    My conclusion: MeeGo is rebrand and rebirth for both projects. For plenty of platform developers is mostly about rebranding and more syncing with other teams. For most application developers and users is a full next step, no matter where you come from.

    Actually the Maemo crew got used already to the Qt horizon (and Web Runtime, for those who cared until now). For the average Moblin developer the change is a big sudden disruption.


    İngilizcesi olmayanlar için çeviriyi bir süre sonra ekleyebilirim, ancak şimdilik vaktim yok.




  • sadece nokia' ya ait bir işletim sistemi olsa sevinirdim.. malum nokianın kendi başına çalışmaları benm daha çok hoşuma gidiyor..
  • reis ın verdigini arenada vermis....alisik oldugumuz site yani....noki anlasiyor LG uretiyor...


    http://www.gsmarena.com/lg_gw990-3164.php
  • quote:

    Orijinalden alıntı: halitkin

    eğer bu işletim sistemi oturursa ve geliştirilirse cep bilgisayarı pazarında nokia'nın da sözü geçecek demektir.


    Dünya cep piyasasında zaten birçok konuda Nokia öncü ve sözü geçiyor, taklitleri çıkıyor rakipleri çıkıyor,
    benzerleri çıkıyor buna rağmen hala ayakta Smartphone , dizayn yazılım devi , İşletim sistemi geliştirme v.s.
    gibi konularda da bundan sonra daha aktif şekilde söz sahibi hatta yön belirleyici olacaktır Nokia
  • nokia ve intelden öldürücü bir darbe... seneler önce olan şeyler tekrarlıyormu ne... gerçekten güzel bir hamle olmuş... ancak stabil olucakmı cihazlar orası soru işareti en önemli noktası bu eger cihazlar gerçekten stabil olursa donanımlarda güçlü olursa (sadece özellik olarak degil çip set olarak) nokiaya 8yıl sonra dönüş yaparım :)
  • Intel ve Nokia geleceğin işlemci cihazları için yazılım platformlarını birleştiriyor



    Küresel liderler Nokia ve Intel Corporation, MeeGo platformunu oluşturmak üzere Moblin ve Maemo’yu birleştiriyor. MeeGo cep boyutunda mobil bilgisayarlar, netbooklar, tabletler, medya telefonları, bağlantılı TV’ler ve araç içi bilgi-eğlence sistemleri dahil, birçok cihaz segmentinde çoklu donanım mimarilerini destekleyecek Linux tabanlı bir yazılım platformu. MeeGo Qt uygulama geliştirme ortamı sunuyor ve Moblin çekirdek işletim sistemi yetenekleri ve kullanıcı deneyimlerini temel alıyor.



    Nokia ve Intel Corporation, iletişim ve bilgisayar yakınsamasındaki önemli gelişmelere paralel olarak, büyük rağbet gören Moblin ve Maemo yazılım platformlarını birleştiriyor. Bu girişim, cep boyutunda mobil bilgisayarlar, netbooklar, tabletler, medya telefonları, bağlantılı TV’ler ve araç içi bilgi-eğlence sistemleri dahil, birçok cihazı kapsayan çoklu donanım platformlarında çalışan birleşik bir Linux tabanlı platform oluşturacak. MeeGo adında bu açık yazılım platformu endüstri inovasyonunu ve çok zengin çeşitte yeni Internet tabanlı uygulama ve servisin pazara sunumunu hızlandıracak ve kullanıcı deneyimlerini daha da heyecan verici kılacak. Nokia’nın ve diğer üreticilerin MeeGo tabanlı cihazların bu yıl içinde sunması bekleniyor.



    Nokia ve Intel ilişkilerini güçlendiren bu duyuru, şirketlerin Haziran 2009’da açıkladıkları genel stratejik işbirliğini temel alıyor. Intel ve Nokia şimdi mevcut Mameo ve Moblin topluluklarını ve iletişim ve bilgisayar endüstrilerini MeeGo’ya katılmaya davet ediyor.



    Intel Başkanı ve CEO’su Paul Otellini, “Bilgi işlem cihazları arasında evden, arabadan, ofisten ya da cebinizden kesintisiz iletişim konusundaki vizyonumuz çerçevesinde MeeGo’nun duyurulmasıyla önemli bir adım atmış olduk. Bu, Nokia ile gelişen işbirliğimiz için de temel bir adım oluyor. Bu iki önemli değerin bir açık kaynak platformunda birleşimi çok çeşitli cihazlarda olağanüstü bir deneyim sunmak ve endüstriler arası destek kazanmak açısından büyük önem taşıyor,” diye belirtti.



    Nokia CEO’su Olli-Pekka Kallasvuo ise “MeeGo tüketiciler için yeni mobil cihaz türleri üzerinden internet bilgi işlem ve iletişim deneyimlerine zenginlik katacak. Açık inovasyon sayesinde MeeGo, başka bir benzeri olmayacak şekilde farklı endüstrilerden oyuncuları çekecek bir ekosistem yaratacaktır. Değer zincirinde çok çeşitli iş modellerini destekleyecek, Nokia, Intel ve bize katılan herkesin deneyim ve uzmanlığından yararlanacaktır. Sonuç olarak, MeeGo mobil bilgi işlemde yeni bir çağın başlangıcıdır,” dedi.



    MeeGo, birçok işlemci mimarisi için açık bir platform oluşturmak üzere Moblin’in en iyi yönlerini Maemo’nun en iyi yönleriyle birleştiriyor. MeeGo Moblin çekirdek işletim sisteminin yeteneklerini, çok çeşitli cihaz türü desteğini ve kullanıcı deneyimlerini temel alarak, bunu mobil endüstride Maemo’nun momentumu ve yazılım geliştiricilerin yaygın olarak benimsediği Qt uygulama ve kullanıcı arayüzü çerçevesiyle birleştiriyor.



    MeeGo ayrıca dünyanın güçlü Maemo ve Moblin uygulama ekosistemlerini ve açık kaynak topluluklarını da bir araya getiriyor. MeeGo geliştiricilerin kendi uygulamaları için hedeflediği cihaz segmentlerini genişletmelerini sağlıyor. Qt’nin kullanılması ise uygulama geliştiricilerin uygulamalarını bir tek kez yazmaları ve ardından MeeGo’da kolaylıkla Symbian gibi diğer platformlara yayabilmeleri anlamına geliyor.



    Ovi Mağazası, MeeGo ve Symbian-tabanlı cihazlar da dahil olmak üzere tüm Nokia cihazları için uygulamalar ve içerikleri pazara bağlayan bir kanal olacak; Forum Nokia da tüm Nokia cihaz platformlarında geliştirici desteği verecek. Intel AppUpsm Merkezi ise diğer cihaz üreticilerinin Intel tabanlı MeeGo cihazlarının pazara erişimini mümkün kılacak; Intel® Atom™ Geliştirici Programı da değişik kategorilerdeki cihazlara destek sağlayan uygulamalara destek sağlayacak.



    Yüksek performanslı cihazlarda çalışan MeeGo yazılım platformu, görsel olarak zengin grafikler, çoklu görev, multimedya yetenekleri ve en iyi uygulama performansı eşliğinde ve geniş bir yelpazede internet, işlem ve iletişim deneyimleri sunuyor. MeeGo birçok cihaz çeşidiyle çalışabildiği için, kullanıcılar cihazlarını değiştirdiğinde dahi sevdikleri uygulamalarını koruyabilecek, böylece tek bir tür cihaza veya belli bir üreticiye bağlı kalınmayacak.



    Linux Foundation Sunuculuğunda MeeGo

    MeeGo yazılım platformu, komple açık kaynaklı bir proje olarak ve topluluk halinde katılımın yanı sıra açık kaynaklı geliştirme modelindeki en iyi uygulamaları teşvik eden Linux Foundation tarafından sunulacak. Intel ve Nokia, Maemo.org ve Moblin.org’un üyelerini MeeGo.com’da buluşan bu topluluğa katılmaya davet ederken, telekomünikasyon, bilişim ve ilgili endüstrilerden de geniş bir katılımı olmasını bekliyor. Geliştiriciler Qt altında, MeeGo uygulamaları yazmaya hemen başlayabiliyorlar. MeeGo’nun ilk sürümünün, bu yılın ikinci çeyreğinde çıkması hedefleniyor.



    Intel Hakkında

    Silikon inovasyonunda lider olan Intel [NASDAQ: INTC] teknoloji ve ürün geliştirerek, insanların iş ve özel yaşamlarını sürekli en iyiye götürmeyi hedeflemektedir. Intel ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.intel.com/pressroom ve http://blogs.intel.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.




  • Ve beklenen cevap geldi:

    quote:

    @http://talk.maemo.org/showpost.php?p=554997&postcount=356

    MeeGo N900'ü ilk ARM referans donanımı olarak alacak. Yani bir diğer deyişle MeeGo N900'e daha ilk gününden destek verecek.

    MeeGo will take the N900 as first ARM reference hardware. So yes, there will be MeeGo support for the N900 since day 1.


    MeeGo hakkında ilk detaylı bilgiler dehttp://meego.com/community/blogs/valhalla/2010/towards-day-one adresinde paylaşıldı. Verilen bilgilerden önemli başlıklar şu şekilde:

    - Intel ve Nokia, bu ayın sonuna dek MeeGo kod deposunu (repository) açmış olmayı hedefliyor ("Nokia and Intel have set the target to open the MeeGo repository by the end of this month.")
    - Kod deposunda yer alacak ilk sürüm, Intel'in ATOM işlemcisini taşıyan platformlara ve N900'e aynı anda destek veriyor olacak. ("the first and very raw baseline to a source and binary repository to build MeeGo trunk on Intel ATOM boards and Nokia N900.")
    - Kullanılacağı kesin olarak kararlaştırılmış teknik yapılar: Qt, OBS, RPM, X, connman, ofono, gstreamer, dbus



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 6 Mart 2010; 5:34:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: anelka39

    Biraz ucuk olacak ama mee goo çıktıktan sonra kişisel pclerimizede kurabilecekmiyiz

    Mesajınız atlanmış, bari ben cevap vereyim.

    MeeGo'nun birisi (Nokia N900 gibi) ARM tabanlı cihazlar için diğeri de (LG GW990 gibi) x86 tabanlı cihazlar için en az iki ayrı sürümü olacak ve MeeGo sonuçta standartlara uyan bir Linux dağıtımı olacağından ve yukarıdaki şemada görüldüğü gibi netbooklarda da kullanılacağından (x86 tabanlı olanı) bilgisayarınıza kurmanızı engelleyecek hiç bir sorun olmaması gerek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GeceBekcisi
    quote:

    Orijinalden alıntı: anelka39

    Biraz ucuk olacak ama mee goo çıktıktan sonra kişisel pclerimizede kurabilecekmiyiz

    Mesajınız atlanmış, bari ben cevap vereyim.

    MeeGo'nun birisi (Nokia N900 gibi) ARM tabanlı cihazlar için diğeri de (LG GW990 gibi) x86 tabanlı cihazlar için en az iki ayrı sürümü olacak ve MeeGo sonuçta standartlara uyan bir Linux dağıtımı olacağından ve yukarıdaki şemada görüldüğü gibi netbooklarda da kullanılacağından (x86 tabanlı olanı) bilgisayarınıza kurmanızı engelleyecek hiç bir sorun olmaması gerek.

    Tesekkür ederim arkadasim




  • MeeGo tasarımına ve mimarisine ait bazı teknik ve görsel detaylar bugün Beijing'de (Çin) düzenlenen Intel Geliştiriciler Konferansı'nda (IDF) ortaya çıktı.


    MeeGo yol haritası:

     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


    Mimari detaylar:

     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


    Uygulamalar ve mağazalar:

     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]



    (Telefon gibi) El cihazları için detaylar ve ekran görüntüleri:

     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]



    Netbook'lar için tasarımsal detaylar ve ekran görüntüsü:

     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]


     [ MeeGo: Nokia ve Intel'den Geleceğin Mobil İşletim Sistemi ]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GeceBekcisi -- 14 Nisan 2010; 14:29:26 >




  • Quim Gil'den yukarıdaki ekran görüntüleri hakkında bazı bilgiler:

    quote:

    @http://talk.maemo.org/showpost.php?p=609972&postcount=61

    Brief guide to "MeeGo screenshots" in general:

    - The only MeeGo real screenshots are the ones coming from a real MeeGo release. Take the rest as potential previews, concepts, proposals...

    - MeeGo screenshots can refer to one or many UX categories. Nobody is trying to squeeze the Netbook UX in a handset etc.

    - MeeGo screenshots can refer to the system UI or applications. Then vendors can ship their devices with those apps or another, with that same system UX or a different one (changing the theme or bringing deeper changes).

    - MeeGo screenshots might show the UI of a specific release, but of course the UIs can and probably will evolve between releases.

    - MeeGo is themable. Colors, icons, fonts are the most volatile aspects in MeeGo screenshots since this is most probably the first thing a vendor will customize, and even yourselves as users.

    Now speaking for Nokia as a MeeGo vendor, and with Harmattan in mind:

    - Nokia is leading the development of the UI framework providing the Handset UX. The same enablers (the same DNA, if you wish) are expected in the official MeeGo releases and the Nokia handsets based on MeeGo.

    - Nokia is working on a user experience for handsets based on MeeGo that Nokia users recognize as distinctively from Nokia. For instance, most official applications in Nokia devices based on MeeGo will be different than the reference apps provided by the MeeGo project.

    And answering the question about landscape/portrait support, the MeeGo project hasn't published a roadmap with that information yet but Nokia devices based on MeeGo will come with full landscape and portrait support. This was already announced in the Maemo Summit last year and we are keepind that plan.




  • Intel'in arayüzünü kullanacak bir Netbook üzerinde MeeGo 1.0:
    (http://www.youtube.com/watch?v=_ZlY5oN2qC4)





    Intel'in arayüzü ile bir çok değişik cihaz ve ekran boyutu üzerinde MeeGo 1.0:
    (http://www.youtube.com/watch?v=ZdulMtEMnN8)




    Not: Intel'in arayüzü dememin sebebi Quim Gil'in de yukarıda açıkladığı şekilde Nokia'nın kendi cihazlarında daha farklı ve biraz daha kendi cihazlarına göre cilalanmış bir arayüz kullanacak oluşudur.




  • Intel epey ciddiye alıyor galiba MeeGo platformunu. Çok heyecanlandırıcı videolar bunlar. Zamanında Android ile Maemo arasında kaldıysam da, iyi ki Nokia N900 almışım dedim şimdi kendime :)
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.