Şimdi Ara

Merak Ettim Şu Araçlar Neden Tutul muyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
7.615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 40 50 bin tl arası, sorunsuz bilinen tip olarak çok hoş bazı ufak tefek aksaklıkları olan hatta olmayan birçok araç var tutulmadığı için fiyat olarak değerinden düşük fiyata satılan. Servis yedek parça sıkıntısı küçük şehirde olur elbette ama İstanbul- Ankara- İzmir-Bursa-Adana- Antalya gibi şehirlerde yaşayanlarda pek tutmuyor bu araçları. Acaba nedeni nedir? bunu tartışabilieceğimiz, bu tutumun mantık derecesini irdeleyebileceğimiz bir başlık olsun istedim, faydalı bilgiler edinilebilir. Bu araçlar benim gözlemlediğim kadarıyla

    -Saab 9-3 tid ( turbo dizel otomatik ve tutulmuyor.)
    - Alfa Romeo 1.9 JTD (En anlam veremediklerimden)
    -Lancia Delta
    - Hyundai Sonata
    - Ford Mondeo (bir önceki kasası hiç tutulmadı sanırm değerinin altında gidiyor fiyatlar hep)
    - Volvo s60-s80
    - Alfa 147
    - Fiat Bravo (0 km içib aklıma gelen )
    - Mazda 6

    ve bu liste uzayıp gider sanırım. en çok kafama takılanlar bunlar. ekleme yapan olursa eklerim bende. sizce neden tutulmayan araçlar sınıfındalar özellikle servis ve parça sıkıntısı olmayan büyük illerde dahi?







  • Tamamen toplum baskısı
  • Bizim için arabanın kendisinin değil parçasının, servisinin , 2.elinin daha önemli olmasından dolayı olabilir.
  • Pazar kucuk, ve her birinin kendi sinifinda fiyat/performans orani daha iyi olan, servisi daha yaygin, ikinci eli daha kuvvetli ciddi rakipleri var. Bir 20, hatta 10 yil onceye gore bile pazarda bu kadar cok marka ve model bulunmasi zaten basli basina bir olay. Pazar buyudukce o marka/modellerin bir kismi da kendilerine daha fazla yer bulacaktir.

    Benim genel olarak Turkiye'de tutmayisini hayretle karsiladigim markalar Mazda, Nissan ve Mitsubishi'dir. Bunlarin tek tuk tutan modelleri olur ama, genel marka olarak Turkiye'de hak ettiklerince yayginlasamamislardir. Nacizene gorusum urettikleri araclarin kalite ve sorunsuzluk acisindan muadili Renault ve Fiat'lardan genelde en az birer gomlek ustun olduklari. Fiyatlari da abartili degildir. Distributor sorunlari herhalde bunun da kaynagi.
  • aslında hıc bırısı kotu araba degıl
  • bence olay

    1- Distribütor / ithalatçı firma (reklam yapmaması, yaygın servis ağını kurmaması, vs)
    2- Yedek parça fiyatları (orjinal parçaları çok pahalı muadili uzak doğu ülkelerine ait parçalarında ancak sürümü bol olanını getiriyorlar. Örnek ön far, stop lambası, baskı balata..vs ama ayda yılda bir lazım olan parça yok)
    3- Altlarının genel olarak bizim yerli arabalara göre bir hayli düşük olması ve stablize yollara bizim asfalt standartına uymamaları
    4- Modellerin kendini çok çabuk yenilemesi ve seri üretiminin/ ithal edilen modelin kısa bir dönemde kalması lantisler, farı açıp kapanan mazdalar, carismalar tarih oldu bir yerde devamı yok alanın da elinde kaldı
  • Boşverin daha iyi tutmaması bizim gibi akıllı kullanıcılar için, 2. elini daha makul bir fiyata alabiliyoruz böylece. İmzamdaki aracı satıp bende en kısa zamanda volvo s60r alcam.
  • volvolar tutuluyor ya ben yolda fazlaca denk gelebiliyorum izmirde yaşıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quanch -- 24 Mayıs 2011; 2:49:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: quanch

    volvolar tutuluyor ya ben yolda fazlaca denk gelebiliyorum izmirde yalıyorum


    İkinci eli niye çok düşük fiyata gidiyor o zaman?
  • Olay aracin etki gucuyle alakali mazda 6 alacagina git passat al havan olsun cevrede
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Imnobody


    quote:

    Orijinalden alıntı: quanch

    volvolar tutuluyor ya ben yolda fazlaca denk gelebiliyorum izmirde yalıyorum


    İkinci eli niye çok düşük fiyata gidiyor o zaman?

    bence belli şeyler yer ettiği için olabilir şimdi ne kadar çok güzel kullanırsan kullan bi piyasa durumu var ve üstüne satamazsın yani kimse almaz bu ilk zamanlarla alakalı diye düşünüyorum
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakkagan -- 1 Mart 2016; 17:36:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: space_jam

    Bizim için arabanın kendisinin değil parçasının, servisinin , 2.elinin daha önemli olmasından dolayı olabilir.


    Tamamen katılıyorum. Önyargıyı kırmak özellikle Türk milletinde baya zor bir hadise. Yıllardır sanayideki ustalar ve kendini usta sananlar tarafından dayatılan şehir efsaneleri yüzünden bir çok değerli ve değerini hakeden kaliteli araç Türkiye'de tutulmadı maalesef. Zaten o ustalara sorsanız en iyi araba şahindir. Çünkü kendisi ucuz, parçası ucuz, 2. eli iyi, köşedeki bakkal dahil herkes söküp takmasını bakımını yapmasını bilir. Ama, bence bunun asıl sebebi, otomobil aldığımızda yatırım yaptığımızı zannederek, altına para yatırmışçasına değer kaybetmemesini beklemektir. Otomobilin bir yatırım olmadığını, ufak istisnalar haricinde her zaman değer kaybettiğini anlamamız lazım artık. Neticede tüketiciye sunulmuş "tüketim" amaçlı bir mal, tabii ki değer kaybedecek.

    Aslında bu sizin yazdığınız liste, hakettiği değeri bulamayan araçların çok küçük bir kısmı. Mazda Lantis'ten tutun da Volvo C70'e Nissan Almera'ya kadar, şahsen çok beğendiğim bir çok araç yerlerde sürünüyor. Alfa deseniz zaten bilmeyen bilenden fazla konuşuyor. Bazıları distribütör sıkıntılarından, bazıları eski kötü namından, bazıları şehir efsanelerinden, bazıları satıldığı zamandaki satış sonrası desteği sağlam rakipleri tarafından elenip giden araçlar...

    Bir de zorla dayatılan bir imaj kaygısı var ki ondan hiç bahsetmek istemiyorum, kavga çıkıyor genelde.

    İnanıyorum ki, otomobili yatırım ve A noktasından B noktasına ulaştırması için kullanılan bir araç olarak görmekten vazgeçip, keyif verebilecek bir makine olarak görmeye başladığımızda bu önyargılar da yavaş yavaş kırılmaya başlayacaktır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Man From The Cold Water

    Olay aracin etki gucuyle alakali mazda 6 alacagina git passat al havan olsun cevrede


    etki gücü derken yolda bir passat gördüğümde hayatta tekrar dönüp bakmam ele ayağa düşmüş bir araç her yerde var mazda 6 gördüğümde gözlerimi alamıyorum ama
  • quote:

    Orijinalden alıntı: burakkagan

    Bu arabalar tutmuyor çünkü onların yerine toyota corolla var ve olmayı da hak ediyor.


    Volvo s60-s80 ile corollayı kıyaslayan zihniyet...

    Komik
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Man From The Cold Water

    Olay aracin etki gucuyle alakali mazda 6 alacagina git passat al havan olsun cevrede


    muhtemelen ironi yapıyorsunuz ancak yine de bir elimizi vicdanımıza koyup bakalım;
     Merak Ettim Şu Araçlar Neden Tutul muyor?
     Merak Ettim Şu Araçlar Neden Tutul muyor?




  • Tutulmasin daha iyi hayalim 159 ve lancia delta almak biraz daha ucuzlarsa.
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakkagan -- 1 Mart 2016; 17:36:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: banchi_doğan

    Arkadaşlar 40 50 bin tl arası, sorunsuz bilinen tip olarak çok hoş bazı ufak tefek aksaklıkları olan hatta olmayan birçok araç var tutulmadığı için fiyat olarak değerinden düşük fiyata satılan. Servis yedek parça sıkıntısı küçük şehirde olur elbette ama İstanbul- Ankara- İzmir-Bursa-Adana- Antalya gibi şehirlerde yaşayanlarda pek tutmuyor bu araçları. Acaba nedeni nedir? bunu tartışabilieceğimiz, bu tutumun mantık derecesini irdeleyebileceğimiz bir başlık olsun istedim, faydalı bilgiler edinilebilir. Bu araçlar benim gözlemlediğim kadarıyla

    -Saab 9-3 tid ( turbo dizel otomatik ve tutulmuyor.)
    - Alfa Romeo 1.9 JTD (En anlam veremediklerimden)
    -Lancia Delta
    - Hyundai Sonata
    - Ford Mondeo (bir önceki kasası hiç tutulmadı sanırm değerinin altında gidiyor fiyatlar hep)
    - Volvo s60-s80
    - Alfa 147
    - Fiat Bravo (0 km içib aklıma gelen )
    - Mazda 6

    ve bu liste uzayıp gider sanırım. en çok kafama takılanlar bunlar. ekleme yapan olursa eklerim bende. sizce neden tutulmayan araçlar sınıfındalar özellikle servis ve parça sıkıntısı olmayan büyük illerde dahi?

    Bu araçlar herkesin hayallerini süsleyen araçlar aslında Fakat iş almaya gelince ülkemize has bir kriter olan 2. el olayı alım düşüncemizi değiştiriyor. İnsanlar 2. el olayını düşünmekten yıllardır hep bildik modeller dışına çıkamadı.
    Fakat bu araçları olan insanlarada özel davranmışızdır. Benim ALfa 'sı olan bir arkadaşım var . Arkadaşlarla araba muhabbeti yaptığımız zaman konu renomu VW'mi yada Toyota -Pejo tartışması yapıyoruz arkadaş Alfa'sı olduğu için olaya giremiyor bizde sokamıyoruz . Çünkü Alfa'sı var bizim kulandığımız araçlardan daha özel bir araca biniyor.




  • Türkiye'de otomobil satın alırken insanların sosyal baskılardan ötürü birkaç marka ve modelle sınırlı kalıyor olması tamamen tecrübesizliğin sonucudur. Alfa romeo ve Volvo gibi markalarda yedek parça fiyatları herhangi bir alman ya da japon aracından daha pahalı degildir. Ayrıca Alfa romeo son yıllarda Fiat'ın yetkili servis noktalarında bakıma sokulabiliyor (lancia da bu gruba dahil).

    Otomobil satın alırken tamamen çevremizdeki insanların ortak paydasında buluşarak satın alma alışkanlıgımız belli marka ve model araçların 2. el için degerini korumasına sebep oluyor.
    oto alışveriş sitelerini inceledigimiz zaman çok tutulan araçların 2-3 yaşında modellerinin bile anahtar teslimi fiyatına çok yakın bedellerle ilana kondugunu görebiliyoruz. Küçük şehirlerde otomobil servisi aramak ya da yedek parça beklemek sanılanın aksine büyükşehirlerden kayda deger oranda farklı degil. Satış hacmi yüksek olan pazar lideri markalarda dahi (volkswagen, fiat, renault, honda, toyota, peugeot) yedek parça bekleme süresi bulunuyor, eger ki satın alacagınız parça hava filtresi, far gibi hızlı tüketim ürünü degilse herhangi bir kaporta veya yürüyen aksam için 2 haftaya kadar bekletilebiliyorsunuz.

    Yedek parçası ucuz olan otomobiller kuş serisi, lada samara ve Renault 9 araçlarla birlikte geçmişte kaldı, bugün hangi modern otomobili alırsanız alın fahiş yedek parça fiyatları ile karşı karşıyasınız. Otomotiv sektörünün yedek parça ve yetkili servisler konusunda bu kadar serbest piyasa ekonomisi ve yüksek karlara geçiş sebebi ''sigorta şirketleri'' oldu. Tüm Dünya'da trafige çıkan araç sayısı her 5 yılda bir ikiye katlandı, artan kazalar otomobil devlerinin iştahını kabarttı, sigorta şirketleri fahiş onarım ve yedek parça ücretleri yüzünden risk paylarını ve dolayısıyla kasko primlerini artırdı. Fiyatlar öyle yüksek ki bedeli 60 bin tl olan bir aracın karıştıgı kazada 2 airbag' inin açılması ve kaput, çamurluk degişikligi gereken bir kazada çıkan onarım bedellerinden dolayı kasko şirketleri aracı pert olarak sınıflamaya başladılar. Sanayi sitelerinde yan sanayi parçalarla 4000 tl ye yapılan onarımlar için yetkili servisler ortalama 25 bin lira talep ediyor.
    Otomobil kullanmak artık akıl işi degil. Satın alma sürecinizde insanları dinlemeyin, özellikle oto sanayi esnafına araç tavsiyesi için ricada bulunmayın, sarfiyatı en yüksek olan yedek parça fiyatlarını parçacılardan kıyaslayın.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.