Şimdi Ara

mesafe ölçme ile ilgili bana yardımcı olurmusunuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ben ır veya laser ile mesafe ölçen veya kablo uzunluğunu ölçen devre arıyorum
    bana yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler



  • http://www.hobby-elec.org/e_srm.htm umarım işinize yarar.kolay gelsin
  • adresini verdigin devreyi yapmıştım.bana ultrasonik mantıkla çalışan değil ır veya laser ile çalışan gerekli.
    yinede ilgilendiğin ve zaman ayırdığın için sağol...
  • inan çok zor bir iş senin dediğin çünkü mesafe ölçerken ışık hızı ile gönderilen bir sinyalden bahsediyoruz alıcı ile vericinin ölçüm yapması için gereken algılama süreleri nano saniyler boyunda... çok uzak mesafe ölçmek ise istediğin o zaman olabilir bu iş. fakat yinede yanılma payı olan sapma değeri kmleri bulacaktır. üstelik kullanacağın timer devresi lazer düğmesine bastığında karşıya gidip gelen bir ışık demetini algılamaya başlar halde olmalı. düğmeyi bıraktığın anda timer çalışır. yansıyan ışın demeti yansımayı kestiğinde ise timer durur. bun ölçmek için PIC16F876 bile 10mhz de çalışırken hatalı ölçer. yani daha yüksek frekansta işlemci gerekir. ışık hızı / saniye üzerinden ister km ister metre olarak yazdığın programla ölçümü alabilirsin LCD ye
    ama iş gerçekten de bence zor gibi... kolay gelsin. frekans kullanırsan landa / ışık hızı . gerçi o da zor ve hata payı çok yüksek çıkabilir. ölçüm yapan dervenin frekansi GHz cinsinden olmalı bu da sanırım gerekli... iyi günler.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: mbscyclone

    inan çok zor bir iş senin dediğin çünkü mesafe ölçerken ışık hızı ile gönderilen bir sinyalden bahsediyoruz alıcı ile vericinin ölçüm yapması için gereken algılama süreleri nano saniyler boyunda... çok uzak mesafe ölçmek ise istediğin o zaman olabilir bu iş. fakat yinede yanılma payı olan sapma değeri kmleri bulacaktır. üstelik kullanacağın timer devresi lazer düğmesine bastığında karşıya gidip gelen bir ışık demetini algılamaya başlar halde olmalı. düğmeyi bıraktığın anda timer çalışır. yansıyan ışın demeti yansımayı kestiğinde ise timer durur. bun ölçmek için PIC16F876 bile 10mhz de çalışırken hatalı ölçer. yani daha yüksek frekansta işlemci gerekir. ışık hızı / saniye üzerinden ister km ister metre olarak yazdığın programla ölçümü alabilirsin LCD ye
    ama iş gerçekten de bence zor gibi... kolay gelsin. frekans kullanırsan landa / ışık hızı . gerçi o da zor ve hata payı çok yüksek çıkabilir. ölçüm yapan dervenin frekansi GHz cinsinden olmalı bu da sanırım gerekli... iyi günler.

    arkadaş zaten işin işinden çıkamadıgım kısmı çok güzel izah etmişsin sagol.ışık hızındaki bir sinyali ölçmek
    gerçektende zor.fakat bunu yapan ve piyasada satılan örnekleri var.örnegin laser mesafe ölçer,kablo
    uzunlugunu ölçen ve test eden cat-5 test cihazları vb...
    bana bunların kullanmış oldukları teknik gerekli.acaba geri dönen sinyali okuyabilecegi bir süreye bölüp
    daha sonra hesaplamada tekrar böldügü sayıyı çarpan olarakmı kullanıyor?eger böyle bir mantıksa
    böyle bir gecikmeyi veya bölmeyi neyle yapıyor?ilgin için sagol...




  • arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan yokmu?
  • cevap bekliyorum.
  • Muhterem kardeşim;

    Laser mesafe sensorleri doğrudan mesafenin ölçülmesinden ziyade bir referans üzerinde +- olarak çok hassas değişimleri algılamada kullanılırlar. Bunların çalışma prensipleri ışığın gidiş dönüş zamanı arasındaki fark değildir. Giden ışık cisimden yansıdıktan sonra bir ccd kamera üzerine düşürülür. Bu CCD kamera gönderilen ışıkla 45 derece gibi bir açıyla yerleştirilir. Laser ışın çok az saçıldığı için yansıyan ışık CCD üzerinde ölçülen mesafeye bağlı bir konuma düşer. İşlemci bu pozisyonu algılayarak bağıl olarak ışığın kat etmiş olduğu yolu bulur. Gönderilen ışığın özellikleri ve CCD kameranın hassasiyeti mesafe hassasiyetini belirler. Oldukça karmaşık işaret işleme teknikleri kullanmak doğru bir ölçüm için "is a must"

    Işığın doğrudan hızını ölçen sayıcıları piyasadaki malzemlerle yapabilmenin mümkün olacağını düşünmüyorum. IR ile ölçümlerde ise ışık kaynağı alçak frekanslı nbir sinyalle modüle edilir. ( elektronik olarak çarpmadır). Geri dönen sinyalden bu modüle edilmiş işaret tekrar elde edilir. Gönderilen ve alınan sinyal arasındaki faz farkı doğrudan ölçüm mesafesini verir. Tabiki ölçüm mesafesi dalga boyundan küçük olmak kaydıyla.

    Genlik modülasyonu Darbe modülasyonundan biri kullanılabilir. Radarlar bu yöntemle çalışır.

    İşin açıkcası ben de bu sensorlerden arıyorum uygun fiyata . Çok pahalı cihazlar.

    Kolay gelsin




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.