Şimdi Ara

mf/af senin tercihin hangisi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
3.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Genellikle otomatik netleme kullanıyorum ancak ara sıra deneyim kazanmak için kullanıcı ayarlı netleme kullanıyorum.
  • Duruma göre; lensin otofokus özeliği varsa ve o kareyi doğru odaklıyorsa genellikle tercih ediyorum. Ama eğer ışık azlığı ya da konudaki bir özellik nedeni ile -konudaki kontrast azlığı gibi- doğru netleyemiyor ise manuele geçiyorum. Bir de bazı makro fotoğraflarda manuel odaklamayı tercih ediyorum. Manuel çekimlerde Canonun live view'da 10x yaklaştırma özelliği çok yardımcı oluyor.

    Ama soru hangisi daha zevkli şeklinde olsaydı, cevabım doğru lens ile manuel odaklama çok daha zevkli şeklinde olurdu. Doğru lens derken de lensin odaklama halkasının yeri, sertliği ve döndüğü mesafe çok önemli. Yazık ki kit lenslerde ve giriş seviye lenslerde manuel odaklama tam bir eziyet: Odak halkaları yok, olanlarınki gevşek, 1-2mm boşa oynuyor. Sonra 45cm den sonsuza çok az çevirmekle geçiyor vs.

    Ayrıca bu işi doğru yapabilmek ve tadını çıkarabilmek için vizör boyutu da çok önemli. Giriş seviye gövdelerin vizörleriyle hızlı lenslerde tam açık diyaframla keskin fotoğraflar çekmek pek olası değil. (En azından benim için).




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dante

    Elle netlemeye alışmak gerek. AF'ye güvenirseniz en güzel anları kaçırabilirsiniz. En hızlı netlemeye sahip lens bile elle netlemekte usta olmuş bir el kadar hızlı netleyemez. ONun için bol bol alıştırma yapın. Ben AF'ye güvenmektense el hızıma ve gözüme güveniyorum. DSLR olayına gireli 3 hafta oldu benim için. Lenslerimin hiçbirinde AF moduna geçmeyi düşünmedim. Hareketli objeleri çekimlerde elle netlemek şart zaten, AF'yi unutmak gerek o konuda. Makroda da öyle (sinek böcek vs.) Dediğim gibi bol bol alıştırma. Ben çıkıp güvercinlerin bol olduğu bir yerde 70-300 ile durmadan alıştırma yapıyorum. Hızlı da uçuyor keratalar. Onların havadayken hızlarını yakalamaya çalışıyorum. 50 denemede en fazla 5-6 tane çok net tutturabiliyorum şu an.

    Bunu AF ile yapmayı düşünemiyorum bile. İmkansız, büyük şans gerekir. 50 değil 100 kere çeksem 1 tane netleyemem AF ile.

    Yarışalımmı hocam. Bakalım benim makinedeki AF mi daha hızlı yoksa senin elin mi




  • Duragan objelerde, mesafesi ve yeri sabit objelerde elle netlemek daha mantıklıdır. Cunku zaten obje sabittir her defasında makinaya af yaptırmak anlamsız kalır. Hatta bu tur duragan calısmalarda zoom objektif varsa tam teleye alınır elle netlik yapılır sonra normal acıya getirilip calısılır. Her kare garantili aynı netlikte cıkar. Isıkta sabitse pozlamada kilitlenir boylece hem pozlama hem netleme sabitlenerek her defasında makinanın tırmalaması onlenir.

    Fakat hareketli objelerde elle netlemeye calısmak ve tutturmak gereksiz cabadır ve eziyettir. Otomatik netleme, surekli netleme, bir kere netleme, af noktalarının sayısı gibi olgular bosuna konulmamıstır. Konumu surekli degisken olan calısmalarda bu fonksiyonlar kullanılır. Mesela ucan kus kare calısmalarında seri cekim ve surekli netleme moduna alırsın, 51 noktalı body olur, birde objektif hızlı bir af motora sahipse kolaylıkla dogru netlenmis kareleri yakalarsın. Öbür turlu karelerin cogu netsiz olacaktır elle o kadar hızlı ve dogru netleyebilmek hem cok zor hem cok yorucu olur. Zaten anlamsızda olur.




  • Elde çekimlerde eğer gövdede "split visor" gibi yeterli donanım varsa tabii ki manuel odaklamayı tercih ederim. Ya da tripod ile durağan çekimlerde LiveView oldukça yararlı. Ama ornito, spor gibi hareketli çekimlerde makinenin yeteneklerine daha çok güveniyorum.
  • çok sağolasın paylaşım için
    +++rep :)
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.