Şimdi Ara

mi telefon şarj kabloları hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
38
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,


    mi forumda telefonların şarj kablolarının "aynı telefon markasına ait orijinal kablo olması" şartlanmışlığı üzerinden muvazaalı görüşler ortaya atıldı... Oradaki üyeleri basit anlatımla bilgilendirme çalıştım ama marka korumacılığı üzerinden gereksiz tartışmalar oldu. Ben de daha fazla kafalar karışmasın diye, buradan, teknik detaylara girmeden ve elimden geldiğince basit anlatımla bilgilendireceğim.


    Kafaların karıştıran muvazaalı yorum ve görüşler şöyle sıralanmaktadır ;


    _ Telefonun şarj kablosu orijinal değilse, hızlı şarj yapmaz. Turbo şarj yapmaz vs vs gibi, çeşitli kafa karıştırıcı yorum ve görüşler var.


    Teknik terimler girmeden usb portundan hızlı şarj ya da turbo şarj eden kablolar için işin esası şudur !


    1_ Kablonun işlevi,

    2_ Kablonun sağladığı koşul,


    Yani kablonun; "aynı telefon markasına ait orijinal bir kablo olması" gibi bir şarta bağlı bir durum kesinlikle söz konusu değildir.


    Eğer forumdaşlarca sorulursa, 1 ve 2 nci maddenin içeriğine de girebilirim. Ancak teknik detaylara girip de, kafaları karıştırmak istemem.


    Bu yeni model telefonlarda hızlı şarj ve turbo şarjın iki belirleyici etmeni vardır.


    A_ telefondur.

    B_ adaptördür.


    Mesela; telefon üreticisi kaç watt'a turbo şarjı desteklediğini belirttiyse, o güçteki adaptörü de beraberinde vermektedir. Tabi şarj kablosunu da beraberinde vermektedir.


    Kullanıcılar telefon satın aldıklarında, kutu içeriğinde gönderilen adaptör, cihazın orijinal adaptörü olmayabilir. Adaptör orijinal olmayınca, kutuda gelen kablo da, muhtemelen uygun evsafta kablo olmayacaktır.


    Ama bu demek değildir ki, x marka bir telefonu, y marka kablo ile hızlı ya da turbo yapamayız. Yani y kablosunun "işlevi" ve "sağladığı koşul" x marka telefon için uygunsa, turbo şarjı gerçekleştirecektir.


    Peki işlev ve koşul dediğimiz nedir ? Telefon kablosunu mal taşıyan bir gemi gibi düşünebiliriz. Mesela; 80 gross tonluk gemiye 144 gross ton yük atamayız. Yine aynı şekilde, tek harekette 16 bin deniz mili kat etme yeteneği olan bir gemiyi, 24 bin mil yol yaptıramayız.


    Gemi ile kablonun benzerliği nedir ? Gemi de, kablo da birer taşıyıcıdır.


    İşte bu yeni model telefonlarda kullanılan kabloların "işlevi" ve "sağladığı koşul", telefonlarımız için uygunsa, illa x marka telefonun orijinal kablosu olması gibi şart yoktur.


    Şimdi diyeceksiniz ki, bu kadar detay ve basit bir konu neden tartışma konusu oldu ?


    Arkadaşlar, piyasa orijinal şarj kablosu diye 400 ila 700 TL arasında kablolar satılmaktadır. Oysa herhangi x marka telefonun orijinal kablosundan çok daha kaliteli olanları aliexpress'te 60 - 70 TL'den satılmaktadır.


    Yüksek enflasyon ortamından kaynaklı, piyasalarda ürün fiyatlamalarında ölçüsüzlük zirve yaptı. Yani satıcılar tutturabildiğine mal satıyor.


    Tabi birileri telefonu dışarıdan kutusuz getirip içeride kutuluyor. Kutularken de, içine orijinal adaptör ve kablo koymuyor. Telefonu satın alan kullanıcı, bu durumu sonradan acı bir şekilde öğreniyor. Devamında ise, piyasadaki simsarlar, orijinal adaptör, orijinal kablo diye kullanıcıyı bir daha yolmaya çalışıyor. Bu simsarların orijinal kablo söylemlerine inanıp da, 60 - 70 TL'lik kablolar için cebinizden 400 ila 700 TL daha çalmalarına izin vermeyin.


    Bu kabloların en babası, dijital şarj göstergeli olanları bile, aliexpress'te 120 - 150 TL gibi fiyatlarla satılmaktadır.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.