Şimdi Ara

Microsoft ve Intel arasında milyarlarca dolarlık tarihi çip anlaşması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Microsoft ve Intel arasında milyarlarca dolarlık tarihi çip anlaşması
    Intel, sipariş üzerine üretilen çip işinde Microsoft’u müşteri olarak kazanarak eski tahtına geri dönüş için güçlü bir sinyal verdi. İki şirket düzenledikleri bir etkinlikte Microsoft'un Intel'in 18A üretim teknolojisini, yazılım üreticisinin kendi bünyesinde tasarladığı yeni bir çipi üretmek için kullanmayı planladığını açıkladı. Ürünün ne olduğu açıklanmadı ancak Microsoft kısa bir süre önce kendi geliştirdiği iki çipi duyurmuştu: Azure Maia 100 ve Cobalt 100.



    Intel, Microsoft için çipler üretecek



    Yapılan basın açıklamasına göre anlaşmanın değeri 15 milyar dolardan fazla. Aktarılanlara göre Intel, Microsoft tarafından Microsoft için tasarlanan özel çipler 18A üretim sürecinde üretecek. Bu arada bilmeyenler için Intel A18, 1.8nm’ye karışık geliyor. Her iki şirket de çiplerin ne için kullanılacağını belirtmemiş olsa da gündem göz önüne alındığında bunların yukarıda da bahsettiğimiz şirket içi tasarımlar olması muhtemel. Microsoft’un tasarladığı bu işlemciler ve yapay zeka hızlandırıcıları yapay zekayı merkeze alıyordu.



    Microsoft ve Intel arasında milyarlarca dolarlık tarihi çip anlaşması
    Microsoft CEO'su Satya Nadella basın açıklamasında "Her bir kuruluş ve tüm endüstri için üretkenliği temelden dönüştürecek çok heyecan verici bir platform değişiminin ortasındayızEn gelişmiş, yüksek performanslı ve yüksek kaliteli yarı iletkenlerin güvenilir bir şekilde tedarik edilmesine ihtiyacımız var" dedi. İşte bu yüzden Intel ile çalışmaktan büyük heyecan duyuyoruz." dedi.



    Ayrıca Bkz.Nvidia rekorlar kırmaya devam ediyor: Net kâr %769 arttı!



    Açıkçası Intel için tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Firma, eskiden en gelişmiş ve büyük yarı iletken tesislerine sahipti. Firma bunları genellikle kendisine saklamış olsa da uzunca bir süredir rekabetten kopmuş ve kendi işlemcileri için TSMC’yi bile kullanmak zorunda kalmıştı. Intel, tekrar zirveye dönmek için çok büyük yatırımlar yaparken Microsoft bu projenin ilk büyük müşterisi oldu. Bununla birlikte Intel artık üretim gücünü kendisine saklamak istemiyor, başka firmalar için de üretim yapmayı istiyor.



    AMD ve Nvidia gibi bahsettiğimiz çip üreticileri aslında kendi tesislerinde üretim yapmıyorlar. Bunun yerine TSMC ve Samsung, bu firmalar için sipariş üzerine üretim yapıyor. Intel de bu seçenekler arasına girmeyi istiyor. Zira burada ciddi bir gelir görülüyor. Intel, üretim noktasında geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar gelir elde ederken pazarın yüzde 60’ına hakim olan TSMC, 70 milyar dolar gelir elde etti. Intel, halen Samsung ve TSMC’den oldukça geride olsa da firma, bu on yıl bitmeden Güney Koreli rakibi geçmeyi umuyor. Samsung’un pazar payı yüzde 15 civarında.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2024/2/21/24079336/microsoft-intel-chip-partnership-foundry-tsmc
    Kaynak:https://qz.com/intel-microsoft-new-chip-semiconductor-nvidia-1851275354







  • İntel sanki kişisel bilgisayar tarafında amd ile yarışmanın zaman kaybı olacağını düşünüyor. Özel istek üzerine sunucu tarzı yerlere odaklanacak. Mesela nvidia hala amd den daha çok satıyor. Genel olarak nvidia ya nazaran pek üstün özelliği yok çünkü amd nin. Hem geçmişte driver sorunları filan vardı. Ama işlemci tarafında nereye baksam hangi hazır sisteme baksam amd var. Hem 3d hem apu işlemcileriyle çok ilerledi. İntelin milleti gıcık ettiği noktalarda amd cömert davrandı. Önbellek olsun hızaşırtma olsun hep bol seçenek sundu. İntelin amd yi yamsılayacak bir şirket olduğunu da düşünmüyorum. Yani ileride intel işlemcili bilgisayarlar nadir hale gele bilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir sürü daha verimli alternatif varken muhtemelen ms inteli seçtiği için pişman olacak ama o kadar çok parası var ki yaktığına üzülmez. Appledan da mı bir şeyler öğrenmezsin arkadaş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 23 Şubat 2024; 02:53:07 >
  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt
    fp konusunda gerek ekran kartı gerek işlemci konusunda amd tek seçenek. Ekran kartı olarak hala fp kartlar çıkarıyor ve konsol piyasası amdnin elinde. toyotanın subaru vesaire markaları yutması gibi fp her zaman kazanır. Nvidianın tahtını alır denilemez ama kısaca yapay zeka işi olmasaydı mali açıdan durum daha farklı olabilirdi. Nvidia şimdi daha da şımaracak. İntel ise sadece top çeviriyor, sürekli geri pas, yıllarca tüketiciyi kazıklayarak sadece yan gelip yattı. Şimdi can havliyle tutuşmuş şekilde sağa sola saldırması boşuna. Umarım amd eskisi gibi hatalar yapmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 23 Şubat 2024; 03:06:25 >
  • gidi G kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum. Amd nin tek sorunu driver idi bide daha yeni yeni tanındığında çoğu gpu ağırlıklı çalışan uygulamalar veya oyunlar daha optimize edilmemişti amd için. Şimdi nerdeyse artık bu sorunlar kalmadı o yüzden amd de devam. İnşallah güçlenince intel gibi şımarmaz hep böyle kalır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yahu arkadaş, Intel HALA 10 nm ile işlemci üretiyor. HALA. Tam şu anda.

    10 nm. (on)

    Fakat rakipleri, mesela TSMC, 3nm ile üretim yapıyor. Tam şu anda fiziken gerçek olarak ve ürünleri piyasada.

    Şimdi hal böyle iken, Intel'in bu 20A yok 18A, 1.8nm konuşması atıp tutması falan direkt safsata, fasa fiso olarak alıyorum.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.