Şimdi Ara

MOC3010 ve BT139 BAĞLANTISI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar 10 çıkışlı 12 volt ile çalışan bir devrem vardı ben bu 10 çıkışı 220 volt üzerinden sürmek istiyorum pik kısmı tamamda bt139 ve moc kısmında biraz bocaladım açıkcası araştırmalarım sonucunda moc 3010 dataset ve diğer internetten bulduğum devrelerin hepsini toparlayarak size 4 farklı şema çıkarttım. Bu şemalar hemen hemn birbirine yakın şimdi ben bu şemalardan hangisini kullanmam gerekir ve direnç değerleri farklı devrelerden alınma ortalama değerler yani dirençlerin değerleri ne olmalı ve hangi şemaya göre devreyi kurmalıyım yardımlarınızı bekliyorum.

    4 devrede de A1 ve A2 uclarına paralel bağlı olan seri direnç ve kondansatör filtrelemede tristörün doğru olarak çalışması için kullanılmış bobin motor vs gibi yükler çalıştırılacaksa takılması gerekiyormuş fakat lamba vs gibi yükler kullanılacaksa takılmasada oluyomuş. Bu yüzden şemaların hepsine ekledim.

    Şema 1: İnternette gördüğüm birkaç uygulamada bu şekilde bir bağlantı kullanılmış (moc3010 dataset içinde bağlantı şekli örneği
    bu şekilde verilmiş fakat diren değerleri farklı)
    Şema 2: 1'ci şamanın aynısı fakat ek olarak R4 direnci bağlanmış (yine gördüğüm bazı uygulamalarda böyle bağlantı var Şema 2 de
    ki R4 direnci tam olarak görevi nedir?)
    Şema 3: Şema 1'e benziyor fakat moc3010 giden direnç direkt yük üzerinden bağlanmış
    Şema 4: Şema 2 ile aynı R9 direnci direkt yük üzerinden moc 3010 a bağlanmış

    Bu farklı 4 şemadan hangisini kullanmam gerekiyor kafam karıştı 220 volt da direnç değerleri ne olmalı şu an için çözemedim belkide çok basit bişey ama dediğim gibi kafam allak bullak çözemedim bir türlü :D yorumlarınız için teşekkürler.


     MOC3010 ve BT139 BAĞLANTISI







  • Buradaki şekle bir bak istersen. Direnç değeri triakın gate in çektiği akımla alakalı .http://resim.donanimhaber.com/m_60886291/tm.htm
  • 4 devre de ayni... sadece gerilim bolucu direncler ile vs.. gate gerilimi degistirilmis. Muhtemelen hepsi calisir, yada hepsi calismaz. direnc degerleri zaten 220V a gore verilmis diye goruyorum. (devreleri sen cizmedin degil mi?) Ben olsam sema1 veya sema2 yi denerim.
  • Evet denememi şema olarak yaptım sistem gayet güzel çalıştı fakat A2 A1 arasındaki rc yi bağlamadım onuda malzemeyi alınca bağlayacağım ama şema 3 çalıştı bazı değişiklikler var tabi mesala moc direkt pik ile sürdüğüm için (sink akımı ile) 220 çok akım çekti yanında paralel birde led vardı led yanmadı o yüzden 220 yi 470 ohm olarak değiştirdiğimde yanlış hatırmalmıyorsam 7mA civarında bir akımla moc çalıştı bu sayede hem mocu hemde aynı porttta bağlı olan ledi yaktım. Gate ucuna bağlı olan 180 ohm şebeke voltajında 10K olarak değiştirdim gayet olumlu çalıştı bir problem yok fakat sistem 230V değilde 12-24V vs. gibi voltajlarda çalışacksa 10K çok fazla geliyor ve tetikleme açısı çok daraldığı için lamba titrek ve sönük yanıyor o yüzden düşün voltlarda çalışacaksa 10K yı 1K-3K aralığında değiştirmek gerekiyor. Rc olayınıda malzemeler elime ulaşınca denememisin yapıp yazarım herkeze kolay gelsin.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.