Şimdi Ara

mosfet sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
730
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • beyler bende 8rga var ve bnm anakartın mosfetlerı 8rda ya göre oldukça küçük ve acaip ısınma yapıor,el yakacak kadar..

    Ve bence bu performansı olumsuz yönde etkilior..

    Elektronikten anlıyan abiler;bu mosfetler cıkartılıp yerıne daha buyuklerı takılabılırmı? çıkarılan mosfetler tekrar takılabilirmi?

    Yada toptan anakartı deiştirsek mi:) ?



  • mosfetler bildiğim kadarıyla çıkmaz kanka ya sen anakartı deiş bence bahisi vurunca alırız sana bi kart
  • supergokhan +1
    ayrıca bende isterim bişeyler heee
  • hocam mosfetlerin üzerine soğutuçu takın
  • leonidasrd mosfetler degişir hemde kesinlikle hiçbir dez avantajı olmaz aksine bircok avantajı olur. ama o mofsetler besleme mosfetlerı ve cpu voltajını dengede tutmak ıcın kullanılıyorlar mosfetlerın fazla ısınmasının sebebı power supply olabilir power voltajı dusuyosa mosfetler amperı dusurup voltajı dengede tutmak ıcın daha cok caba sarfederler,yanı oncelıkle powerıne bı el at en azından baska bır powerle bı dene.sorunun cozulmesse dedıgım gıbı mosfetler degısır ama aynı ozellıklerde aynı beyz voltajında aynı emıtor kollektor ozellıklerınde fakat daha yuksek wattlı mosfetlerı turkıyede bulabılırmısın bılemem,ama bence bulabılırsın ve ıyı bır elektronıkcı hıcbır sorun olmadan degıstırebılır.tabı arkadasın dedıgı gıbı mosfetlere heatsınk takmakta bır cozum.

    Saygılar.
  • bu arada sunuda unutmakı mosfetler en ıyı performanslarını bellı sıcaklıklarda verırler ne cok sogukken ne cok sıcakken. yanı mukemmel calıstıkları bır sıcaklık vardır, mosfetler&transıstorler yuksek sıcaklıklarda calısmaya uygun parcalardır zaten.hatta bır cogu 70-80 dereceye kadar hıc sorunsuz sapıtmadan besleme yapabılırler. yanı bu ıslemlerı uygulamadan once ya mosfet teknık verılerını bul(uzerınde kodu yazar)yada epox a danıs.?

    Bunlarıda yapmadan once bu olayın sıstem performansını olumsuz etkıleyıp etkılemedıgını bulmak ıcın mbm5 veya buna benzer sıcaklık ve voltaj logu tutabılen bır program yukle sonra ıyıce kas makıneyı oyun falan oyna sonra cık bak bakalım loga cpu core voltajı cokuyomu %5 ten fazla dusme yapıyomu.eger cokmuyosa sorun yoktur ve sıstemını etkılemez.bıraz karısık oldu ama umarım ısıne yaramıstır.
  • saol oktard teşşekür ederim..
  • Yarı iletken komponentlerde çalışma sıcaklığı şudur diye birşey olmaz,ne kadar az ısı okadar performans. otomobil motoru değil bu!arkadaşın dediği gibi soğutabilirsen rahatlatırsın,ayrıca smd mosfet transistörlerin muadilinin daha güçlüsünü bulabilirsen değiştirilebilir ama her baba yiğit değiştiremez!işten anlayan biri olmalı..
  • madmax transıstorler bellı guc aralıklarını bellı toleranslarla beslemek ıcın uretırler ve yapıları geregı mutlaka ısı enerjısı uretırler ve urettıklerı ısı enerjısının yarttıgı sıcaklık nedenıyle genlesırler buda emıtor ve kollektor arasındakı nano boslugun artması veya cogalması demektır.geregınden az bır bosluk daha dusuk beyz voltajında daha yuksek ıletım anlamına gelır.daha yuksek sıcaklıksa daha fazla bosluk demektır buda daha az ıletım daha fazla akım dıstorsıyonu demektır. ıstersen herhangı bır muzık anfıplıkatorunde cıkıs suren transıstorlerı 0ın altında sıcaklıklara getırıp bı muzık dınle emınımkı muzıktekı dıstorsıyonu kulagınla farkedeceksın.

    bu arada profesyonel bır elektronıkcı degılım ama kalıtelı bır avometre ve bır lehım makınasıyla hıc problemsız degıstırırım,onemlı olan hangı bacagın beyz hangısın emıtor hangısının kollektor oldugunu bılmektır,vede bırazcık pratık.tabıkıde elıne her havyayı alan degıstıremez.
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by oktard</i>
    <br />madmax transıstorler bellı guc aralıklarını bellı toleranslarla beslemek ıcın uretırler ve yapıları geregı mutlaka ısı enerjısı uretırler ve urettıklerı ısı enerjısının yarttıgı sıcaklık nedenıyle genlesırler buda emıtor ve kollektor arasındakı nano boslugun artması veya cogalması demektır.geregınden az bır bosluk daha dusuk beyz voltajında daha yuksek ıletım anlamına gelır.daha yuksek sıcaklıksa daha fazla bosluk demektır buda daha az ıletım daha fazla akım dıstorsıyonu demektır. ıstersen herhangı bır muzık anfıplıkatorunde cıkıs suren transıstorlerı 0ın altında sıcaklıklara getırıp bı muzık dınle emınımkı muzıktekı dıstorsıyonu kulagınla farkedeceksın.

    bu arada profesyonel bır elektronıkcı degılım ama kalıtelı bır avometre ve bır lehım makınasıyla hıc problemsız degıstırırım,onemlı olan hangı bacagın beyz hangısın emıtor hangısının kollektor oldugunu bılmektır,vede bırazcık pratık.tabıkıde elıne her havyayı alan degıstıremez.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

    Öncelikle şunu söyleyim bir başkasına yardım etmeye çalışırken zarar vermemek için sadece çok iyi bildiğimiz denediğimiz,emin olduğumuz bilgileri vermeliyiz. Herşeyden önce mosfetlerde transistör gibi öyle emitter-base-collector yoktur.ayrıca öyle kafana göre mosfet değiştiremezsin eline havyayı alıp.çünkü mosfetler transistör gibi değildir yani çok ufak statik gerilimler ile bile çabucak bozulur.bu iş için ya ısı tabancası ve sıvı lehim yada statik bileklik ve düşük dc voltajla çalışan havya gerekir.O boardda kullanılan mosfetlerin aynı kodlu olup büyük kılıflı üretilmiş olanından bulup değiştirilebilir fakat yukarıda bahsettiğim konulara dikkat edilerek profesyonel biri tarafından..
    Leo sen boardı değiştir...




  • erginates zaten amator olarak kullandıgım lehim santrali proxon.avomtreyse voltcraft green VC150. zaten kalıtelı <topraklı proxon,solomon,astron,weller vs.> bir havyada olusabılecek satatık elektrık mosfet bozmaz.
    Bu arada erginates sana katılıyorum gercekten emın oladıgımız bılgılerı vermek yanlıs,olabılır belkı istemeden yanlıs bılgı vermıs olabılırım veya yanlıs anlasılşmıs olabılırım,bence onemlı olan dogrusunu ÖĞRENMEK.Ben bu işte profesyonel degilim hobi amaclı ugrasıyorum besleme devreleri yapıyorum,degişik valtarda amfiplikator yapıyorum v.s. Ve özellikle en sevdiğim sey oto amfiplikatörü tamir etmek. amfilerin besleme katlarındakı mosfetler dediğin kadar hassas değil.
  • madmax sıcaklık olayı için su linke bi bak,herhangi bir yarı ıletken komponent.
    http://www.eie.ucr.ac.cr/prodida/baseht/hija/314lm.htm
  • Oktard arkadaşım ben bu mesleğe 15 senemi verdim halada veriyorum,yeri geliyor smd devrelerden 80-100 bacaklı mikro prosesör dahi değiştiriyoruz.kaldıki mosfet transistörler bu işin en basit tarafı,ayrıca mosfet lerde bacak bağlantıları emıtör,kollektör,beyz diye adlandırılmaz,G D S diye adlandırılır,mosfetler n-fet (n-kanallı),p-fet(p-kanallı) alan etkili transistörler olup yüksek frekanslarda çalışabildiklerinden ve anahtarlama yapabildiklerinden,genelde süviç mod power katlarında kullanılırlar,yani bilgisayar powerleri,oto anfi gerilim çoklayıcı power katları tv besleme devreleri vs.Bu arada o linkte 78xx serisi voltaj regülatörlerinin karakteristik değerleri verilmiş.her komponentin normal çalışma sıcaklığı ve max çalışma sıcaklıkları zaten herhangi bir komponent karşılık ve inceleme kitabında mevcut..
  • Yine sidik yarışı olmuş burda ben kaçırdım :P
    Mosfetlere bişi olmaz iyidir o sıcaklıklar, tırsıyosan ufak parça soğutucu koyarsın üzerine
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.