Şimdi Ara

Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, dolar 1,3 tl. olduğu zamanlar msofet çeşitlerinden yığınak yapmıştım. Özellikle güç elektroniğini çok sevdiğim için güç mosfetlerinden yirmişerli ellişerli gruplar halinde almıştım çok şükür. O zamanlar hem vergi yoktu hemde free shipping vardı.

    Özellikle senkron converter devrelerine yoğunlaştığımda hiç ummadığım mosfet olağan üstü çıkarken pahalı aldığım bazı msofetler maalesef sahte (patates baskı) çıktı. Sırf bu sebeple dahi deneme çalışmalarımda uzun süre net sonuçlar alamadım. Her önüne gelen güç mosfetini hemen almak yerine devre tekniğine uygun msofet tercih etmek ve en önemlisi de sahtemi gerçekmi bahtına kalmış oluyor. Ör; mosfetlerin de hızı, gücü, iç direnci çok değişiyor. En önemli konulardan biri de gate kapısının NC hesabı ile sürme gücü oluyor. Diyelimki 120 Khz. de senkron devre bir step down yapıyoruz. İşte burada hızı yanında max. sürüm için kaç NC ile çalışıyor bunu öncelikle tespit etmeli sonrasında çekilen ampere uygun iç dirençli ve kapasiteli güç seçiminden sonra tabi ki max. voltajı da uygun seçilmeli.

    Elimde bulunan çeşitli mosfetlerle sabit amper, sabit voltaj ve sabit yük ile testler yaptım. Yani Voltaj 13,6V yük 55W lamba yükü bütün mosfetlerde aynı şartlarda ve S-G arası 10K direnç, Gate ucuna 150r direnç bağlı. amper stabil 4,4A.

    En güçlü bildiğim ve ona göre pahalı aldığım mosfet IRFP4368 dandik ve sahte çıktı. Zaten test kayıt lşistesini burdan paylaşacağım ve sizde göreceksiniz. Yine en ucuz aldığım, patates umduğum IRFB4227 şahane çıktı. Tabi sonraki test yüksek frekansda dayanma testi, bunu ve diğer tesetleri yaptığımda paylaşacağım inşallah.

    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları







  • Mosfetler baya problem, bu işleri bilen bilen birini bulmuşken sorayım dedim. Kaç senedir bozuk yatan Sony laptop vardı, tamirde 6 ay yattı, mosfetini sökmüşler ama yenisini takmamışlar. Güç hattında 2 mofset var, ikiside birbirinin aynıydı, sökülen mosfeti bulmaya çalıştım, Ben, N kanal 30v, 70a bi mosfet aldım, taktım denedim ama çalıştırmadı, 19,5 volt vermedi, herhalde amper 50 a olması ve P kanal olması mı lazım, anlamadım. Resim ekledim, orada mosfetin numaraları var, bu mosfeti veya benzerini hangisini taksam çalışır acaba, internette bu modeli de bulamadım?

    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merhaba, öncelikle biraz bilgi edinelim. Bu cihazın beslemesi kaç volt? Voltaj giriş çıkış yerlerini de ayrıntılı görmek gerek.En azından kutusu üzerindeki özellikleri görmek gerek. Ama tahminim; bu cihaz step down converter a benziyor. O sökülen yerde mosfet değil hzlı diyot var. 4439GH; max.30V- max.58A P-channel mosfet olduğuna göre. Zaten sökülen elemanın ismi PD1 olarak yazmış yani D= diyot olmalı. Diyotun ismi de büyük ihtimal 2060ct yada 20100 ct gibi smd hızlı diyotlardan biridir. Ama tavsiye edeceğim test ile bunu daha da netleştirebiliriz. Montajlı mosfetin iki bacağı gibi sökülen malzemenin o iki bacağı kısa devre ise ve gövde kısmı eksiye bağlı ise diyot olduğuna emin oluruz. Kolay gelsin.

  • Benim elektronik bilgim yok, düz elektrikçiyim. Son cihazı geri aldığım tamirci de teyit etti, o resmin solunda görülen mosfetin aynısını takarsam çalışacağını söyledi. Ben de cihazı tamire vermeden o sökülen parçadan şüphelenmiştim ama kurcalamadan tamire vermek mantıklı gelmişti ama maalesef 6 ay tamir olmadan bekleyince geri aldım, 400 lirada arıza tespit ücreti aldı.

    Zaten anakartın arızalanması ve hiç tepki vermemesinin nedeni, adaptör soketinin tam oturmaması, tak çıkar yaparken oluştu, yoksa laptop pilde normal çalışıyor ama adaptör takınca hiç tepki vermiyor.Adaptör başkalarıyla da denendi sorun yoktu.

    Benim esas peşinde olduğum 4439GH yazan parçayı bulmak, o numarayla arattığımda aliexspresten başka yerde çıkmıyor, buraya uygun alternatif ne bulabilirim ülke içinde, onun arayışı içindeyim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Abi arıza tespitine 400 tl. çok insafsızca olmuş.Önceden yazdığım gibi, ben o sökülen yerdeki malzemenin mosfet değil diyot olduğunu düşünüyorum. Devre de mosfet devresi değil çünkü. Ör; gate ucuna 0,1R direnç atılmaz. Buradan yüksek akım geçiyor ki o direnç atılmış. Tabi karar sizin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 17 Şubat 2024; 22:10:59 >
  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Fikir olsun diye yazmaktayım. Tespiti size kalmış. Kimi laptoplarda kronik diye bahsedilen bir sorundur giriş mosfetinin yanması ve değiştirildiği halde tekrar yanması. Bu mosfetin kısadevre edilerek cihazın çalıştırılması ihtimaldir. Anahtarlama uçları kısadevre edilerek, kontrol ucu değil. BU durumda şarz etmeyecektir ama laptop şarz aletinin enerjisiyle çalıştırılabilir. Giriş gerilimini direk uygun yere vermek de çözümdür, dediğim gibi şarz etmeyecektir.


    Bu halde bataryaya direk gerilim vermeyecek yani bataryayı bozup bir de patlamasına vb sebep olmayacak şekilde yani batarya ile iletimde olmadan bağlantıyı yapmak gerekir. Ve bu mantığın çalıştığı ve asla çalışmayacağı ve uygun olmadığı yerler modeller söz konusu olabilir. Detayların sunulması lazım bu sebeple. AYrı bir konu açılacak bir husus aslında.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Sorun ilk başta, adaptörü temas alıyormu, almıyormu, ikircikli tak çıkar yaparken oluştu, yani elektrik, devreye bi gitti, bi geldi, tam sokete oturmama sonucu oluştu. Laptop pil biteseye kadar çalıştı, sonra pil bitince kapandı, bi daha hiç tepki vermedi, gösterge ışıkları adaptör takılıyken hiç yanmadı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Yardımınız için teşekkürler, artık arızalı bi anakart bulursam parça değiştirmeyle deneyeceğim. Bir tane aynısından buldum, satıcı satmaktan vazgeçti, ilanı da kaldırdı, kısmet işte.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Evet öyle başlıyor zaten... Bi yerlerde temassızlıkla felan çözülür sanarsanız, sadece bi ihtimal. Soketi vb zaten kontrol etmişsinizdir. Giriş mosfetinden referans gerilimi felan alıyordur sistem. Sadece çalıştırma için basit fikir verdim ama dediğim gibi sisteme uygun olmayabilir ve zarar katlanabilir.

    Detaylarla daha iyi fikir alınabilir.

  • selamivural kullanıcısına yanıt

    Arızalı karta gerek yok. Anakart modeli ve revizyonu ile boardview yada Datasheet varsa Google den bul. Kart üzerindeki kod numarasını aratarak parça bilgisine ulaşırsın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan da satılan tüm yarı iletkenler ya sahte yada patates Baskı.sahtecilikte cabası arkadaş geçtiğimiz aylarda havyasına 5 adet uç aldı gelen kargodan tablet kılıfı çıktı.Parasını ve aldığı ürünü geride alamadı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diamondx -- 18 Şubat 2024; 10:16:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt

    Tüm ürünler demeyelim de büyük çoğunluğu diyelim. Ben aliexpress'ten 14 yıldır alış veriş yaparım, gayet memnunum.Gelmeyen ürünler oldu, parasını iade aldım. Sahte ürün geldi parasını geri aldım.

    Açıkçası ben sahteliği şöyle tahmin ediyorum; kılıfını değiştiremeyeceklerine göre ismini değiştiriyorlar. Ör; IRF530 100V-22A max. kapasiteli bir mosfet bunun ismini yeniden değiştirip 100V ürünlerden örneğin; IRFB4110 olarak değiştirip daha pahalıya satıyorlar. 10 adet IRF530 40 tl ise 10 adet IRFB4110 180 tl. gibi. İşte bunun da anlamanın yöntemi testlerden geçiyor. İç direnç testleri ile kimin ne mal olduğu biraz ortaya çıktı. Yüksek frekansda kim ne kadar dayanıyor kimin ne kadar datasheet'ine uygun dayanma gücü çıkıyor bunu deneyerek yakında göreceğiz inşallah.

    İşin daha kötüsü ise; aynı isimle bana gelen mosfet ile Artvin'deki bir arkadaşa giden aynı isimli mosfet farklı çıkacaktır. Yani şu isimler sahte ürün şu isimler kaliteli gerçek ürün de diyemiyoruz.





  • Diamondx D kullanıcısına yanıt
    Tamam, dediğiniz gibi bi ara google''dan aratayım. Sağol.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Önce parça takıp deniycem, çünkü dediiniz gibi bilmediim işlere girersem bi şeyleri yakarız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu gün 3 deneme daha yaptım. Bu Çinliler bizi iyi kazıklıyormuş yaa. 190A zannettiğim mosfet 35-40 amper çıkıyor. Yani elimdeki IRFB4110 ve RU190N08 de çakma çıktı.

    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 19 Şubat 2024; 13:23:21 >
  • malisert32 kullanıcısına yanıt

    Ben dedim hocam benim aldıklarım genelde %90 üzeri Satıcı ve orjinal yeni diye alıyorum onlar bile çakma çıkıyor. Artık Mouser Almanya üzerinden alıyorum kritik tamirlerim için




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diamondx -- 20 Şubat 2024; 23:22:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diamondx D kullanıcısına yanıt

    Eyvallah hocam,bende farklı bir çare buldum artık.Hem daha ucuz hem garanti..

  • Arkadaşlar, konunun önemine binaen eklemek isterim.

    Başka bir forumda kılıf ebatlarının değişkenliği ile sahte yada orjinal olduğunu fark edebilindiği yazıyordu. Bana göre bu bilgi geçersiz çünkü, bütün aynı kılıflar aynı ebatta yapılır. Zaten datasheet'lerine baktığınızda bunu sizlerde görürsünüz.

    Bir mosfet'in gerçekten tespitini istiyorsak; şu yaptığım testler en uygunu,bunun yanında max. voltajını ve kaç Khz'e kadar kare dalgayı bozmadan yüke yansıttığı tespitini de yaptığımızda kimin ne olduğu ortaya çıkar.

    Öncelikli olanları sırasıyla paylaşacağım inşallah. Bir elektronikçi bir mosfetin sahtemi orjinalmi kapasitesi ne gibi özelliklerini tespit edemiyorsa elektronikçi değildir.

  • Bu gün yukarda test sonuçlarını paylaştığım mosfetlerle hız testleri yaptım. Malûm ben güç elektroniği üzerine çalıştığımdan 200 Kh.leri görmem. Bu sebeple ve daha önceden yaptığım test sonuçlarını da göz önüne alarak max. 216-217 Khz.de kaldım. Zaten bu tip mosfetler 150 khz.lerde su koyvermeye başlıyor. Evet orjinallerinden bahsediyorum. Tabi yine de tipine, ismine göre bu değişiyor. Kısaca diyebilirim ki; IRF1405 ayarı mosfetlerin alayı bu frekanslarda su koyveriyor, bu datasheetlerine baktığımızda zaten olası durum görünüyor.

    Orjinalmi sahtemi frekans testi yaparak akım testi gibi net bir şey söylemek zor. şu paylaşacağım 2 farklı resim ne demek istediğimi anlatıyor galiba. G15N10 gerçekten mükemmelmiş. IRF1405 de keza öyle fena değil.

    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları


    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 6 Mart 2024; 21:29:19 >




  • Şu eklediğim resim de akım tesltleri kötü çıkan RU190N08'e ait. 215 Khz.lerde dalga şekli çok bozulsa da 100 Khz.lerde gayet güzel çalışıyor. Demek ki bizler bu tip mosfetlerde çalışma frekansını mümkün oldğunca düşük tutarsak verimsizliği ortadan kaldırmış oluruz.

    Frekans testlerinde bütün mosfetler eşit şartlarla test edildi.


    Mosfetler, orjinalmi sahtemi, tespit-test sonuçları




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.