Şimdi Ara

MOSKOVA ANTLAŞMASI (16-Mart-1921)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ANTLAŞMALAR / KONFERANSLAR

    MOSKOVA ANTLAŞMASI (16-Mart-1921)



    Londra Konferansı'ndaki başarısızlığa karşılık, daha önceki ilişkilerin değerlendirilmesi amacı ile Rusya'ya giden bir TBMM Heyeti, 16 Mart 1921'de Sovyet Hükümeti ile tarihe adı "Moskova Antlaşması" olarak geçen önemli bir belge imzaladı. Ermenilere karşı sağlanılan zaferden sonra, 1. İnönü Savaşı'nın da kazanılması Ruslardaki son tereddütleri ortadan kaldırmıştı. Onlar, daha önceden tanıdıkları TBMM Hükümeti ile sıkı bir işbirliği içine girmeyi kararlaştırdılar. Bu antlaşmaya göre Sovyet Rusya, Sevr Antlaşması'nı kesinlikle tanımıyor ve TBMM Hükümetine her türlü maddi ve siyasal destek vermeyi taahhüt ediyordu. Böylece, 1. İnönü Zaferi TBMM Hükümetine hem o zamanın koşulları içinde sağlam bir müttefik kazandırmış, hem de İtilaf Devletleri ile görüşme masasına oturabileceğini göstermiştir. Artık TBMM kendisini dünyaya açmaktadır.




    Antlaşmanın hükümlerine göre:

    1- İki taraftan birinin tanımadığı devletlerarası bir senedi diğeri de tanımayacaktır(Madde 1).

    2- Sovyetler Birliği Misak-ı Milli'yi tanıyorlar(Madde 1).

    3- Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında imzalanmış olan antlaşmalar hükümsüzdür(Madde 6).

    4- Sovyetler kapitülasyonların kaldırılmış olmasını kabul ediyorlar (Madde7).

    5- İki devlet aralarındaki ilişkileri sıklaştıracak iktisadi, mali ve sair antlaşmalar yapmayı kabul ediyorlardı.

    6- Sovyetler, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Ermenistan ve Gürcistan arasında imzalanmış antlaşmalara göre tespit edilmiş olan sınırı, Batum Gürcistan'a geri verilmek şartıyla, tanıdılar. Ancak Türkiye Batum Limanı'nı serbestçe kullanabilecek ve bölge halkına geniş bu özerklik verecekti(Madde 2).

    7- Boğazların bütün devletlerin ticaret gemilerine açık kalmasını sağlamak amacıyla Karadeniz'e kıyısı olan Devletlerin temsilcilerinin katıldığı bir konferansta konunun ele alınması prensip olarak kabul edildi. Fakat bu konferansta Türkiye'nin İstanbul üzerindeki egemenliğini tehdit eden kararlar alınmayacaktı (Madde 5).

    8- Rusya elinde bulunan bütün esrirleri üç ay içinde iade edecektir (Madde l3).

    Moskova Antlaşması Türkiye için büyük başarı idi. Büyük bir devlet T.B.M.M. Hükümeti'ni resmen tanıdı. Misak-ı Milli'yi ve Türkiye'nin kabul etmediği anlaşmaları (Sevr'i) kabul etmemeyi kabul etti. Her iki devlet de kendilerinden önceki (Çarlık Rusya ve Osmanlı Devleti) döneme ait antlaşmaların geçersiz olduğunu ilan ettiler. Yalnız, Batum Gürcistan'a, işin gerçeği Sovyetlere bırakılıyordu. Buna karşılık, Sovyetler Kars ve Ardahan'ın Türkiye'ye ait olduğunu kabul ettiler. Türkiye Doğu Cephesi'ndeki kuvvetlerini Batıya kaydırmak olanağına kavuştu. Türkiye, Sovyetler gibi büyük bir devletin, İtilaf Devletleri'ne karşı politik desteğini ve ayrıca Türkiye'ye silah, cephane, araç, ilaç v.s. göndermesini sağladı.

    Moskova Antlaşması'nın imzalanmasından yedi ay sonra, Sovyetler Birliği'nin aracılığı ile Türkiye ve Kafkas Cumhuriyetleri arasında 13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması imzalandı. Moskova Antlaşması'nın hükümlerinin bir tekrarı olan bu antlaşma ile Türkiye'nin doğu sınırı kesinlik kazandı . Bu arada Meclis Ulusal Mücadele'nin anlam ve önemini belirten iki olayı yaşadı. 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı kabul edildi. 23 Nisan 1921'de de 23 Nisan günü "Ulusal Bayram" olarak ilan edildi.



    http://www.ataturk.net/mmuc/moskova.html

    http://kalbimcity.blogcu.com/4800764/







  • Teşekkürler konu için

    Gerçektende Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı ilk ve en önemli anlaşmalardan biridir, bu anlaşma o kadar stratejik bir adımdıki, İngiliz Fransız ve Yunan yönetimlerinin yüzüne bir tokat gibi çarptı..
  • daha önce okumuş fakat unutmuş veyahut hiç bilmiyor olabilirim.iyi oldu öğredndiğimiz.teşekkürler
  • TBMM nin yaptığı ilk anlaşma değil ilk anlaşma GÜMRÜ ANT. ermenilerle yapıldı ayrıca moskova ant ile misakı milliden ilk taviz verildi ve batum gürcistana bırakıldı. hernekadar rusya çıkarlarını düşünerek bu ant. imzalasada T.C nin yurt dışında itibar görmesinde etkili olmuştur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ra_se -- 5 Temmuz 2008; 9:38:54 >
  • Moskova antlaşması Türkiye açısından ve Sovyetler açısından çok önemlidir .
    Türkiye dışta emperyalist sömürgeci güçlerle içte ise yobaz gerici birtakım kişilerle mücadelesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin desteğini almış ve islami sosyalist bir düşünceye bürünmüştür ki bu düşüncenin sonucu olarak yapılmış olan eğitim bilim ekonomi ve birçok alandaki devrimler türk milletinin en aydınlık çağını oluşturmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mao Vladimir Ozan Castro -- 10 Haziran 2010; 19:19:54 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sight


    Teşekkürler konu için

    Gerçektende Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı ilk ve en önemli anlaşmalardan biridir, bu anlaşma o kadar stratejik bir adımdıki, İngiliz Fransız ve Yunan yönetimlerinin yüzüne bir tokat gibi çarptı..



    TBMM imzasi var, istanbul hukumeti olsaydi, gerci onlar serv-i imzalamislardi o tarihlerde ...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.