Şimdi Ara

Motor %75 %80 gibi terimler ne anlama gelir bilgisi olan lütfen yardımcı olabilirmi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
26.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar araba ilanlarına bakıyorum yanlız sürekli karşıma çıkıyor motor %75 %80 gibi terimler bunlar ne anlama geliyor? Motorun verimliliği mi yoksa başka birşey mi?

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim hayırlı günler dilerim.



  • İkinci el araçlar için yapılan ekspertiz işlemlerinde motorun ürettiği beygir gücü ölçülüyor. Ortaya çıkan rakam aracın fabrikasyon verisi ile oranlanarak bir sonuca varılıyor. Mesela ruhsatta 100hp yazan bir araç, ölçümde 80hp çıktıysa motor durumu %80 deniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 14 Haziran 2017; 13:26:38 >
  • O ölçümler çoğu zaman gerçeği yansıtmıyor. Mesela hava filtresi kötü durumdaysa %15 falan eksik gösterebiliyor.
  • %75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    bu durum her testte doğru değil, 100 beygir olan bir motorun 95 beygir güç ürettiği durumlarda bile ekspertiz merkezleri motor % 87 'dir gibi raporlar verebiliyor. Sadece ürettiği güç/ fabrika verisi güce oranlanıp değer verilmiyor. Başka doneler de var ama tam detayları bilmiyorum.
  • Ölçüm yapan yerlerdeki aletler genelde bakımlı olmadığı için doğru göstermiyormuş.

    %110 çıkan sonuçlardan bahsediyorlar. Çünkü aletler ayarlı değil.


    Motor kompresyon testi daha sağlıklı sonuçlar veriyormuş.

    Her pistonun ürettiği sıkıştırmaya bakılıyor. Birbiri ve fabrika verisi ile karşılaştırılıyor...
    https://forum.donanimhaber.com/kompresyon-testi-yorumlar--30156096

    Alacağınız araçta dyno değilde sanayide kompresyon testi de yaptırmak isteyebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgutozkan -- 14 Haziran 2017; 20:1:7 >
  • Arabayı dyno'ya çıkararak yapılan ölçüm sadece müşterinin gözünü boyamak içindir. En sağlıklısı motor içi kompresyonu ölçmektir.
  • Ben o cihazların güvenirliği veya kesin sonuç verebileceği üzerine bir yorum yazmadım arkadaşlar, yanlış anlaşılmasın, bazı arkadaşlar bana istinaden düzeltmeler yazmışlar. Her halükarda silindir başına yapılan kompresyon testleri daha iyi sonuç verir.

    Ben sadece arkadaşın sorusundaki sayısal verilerin ne anlama geldiğini açıkladım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fabrika gücü aracın krank mili çıkışından ölçer motorun kaç beygir olduğu arabadan bağımsızdır. Kranktan sonra aktarma organları kayıpları oluşur. Arada şaft olduğu için önden motorlu arkadan itişli araçlarda sürtünme kayıpları maksimum seviyededir. Sırf bu yüzden mercedes gibi araçlar dahi yakıt verimliliği ve euro standartlarını yakalayabilmek için yeni birçok modelinde önden çekişe geçti. Onlar sadece lastiğe aktarılan beygiri ölçüyorlar. Sürtünme kayıpları paylaşılmadığına göre motor hakkında ancak üstünkörü bir bilgi verebilir bize. Buda aktarma organları ne kadar iyi mühendisliğe sahipse o kadar yüksek sonuç anlamına geliyor.
  • Tamamen göz boyamadır, hatta kompresyon testinde bile hile mümkün. Engine restorer tarzı teflon ve silikon bazlı ürünler var, yağa katıyorsun 500-1000 km kullanıyorsun silindir bloğundaki kılcal çatlakları kapatıyor ve belirli bir süre (örn:10.000km) kompresyon kaçağı yokmuş izlenimi verebiliyor, 2. el araç alırken çok dikkatli olmakta fayda var.
  • Hiçbir anlama gelmez. Hiçbir geçerliliği de yoktur. İnanmayın. Motorun ne kadar verimli çalışıp çalışmadığını yüzde ile ölçebilecek bir yöntem yok.
  • Üfürükten teyyaredir. Geçenlerde bir aracın fabrika verisinden fazla güç ölçüp sonra araç turbolu olduğu için aslında fabrika verisine 18hp eklenmesi gerektiğini bu durumda da motorun %90 küsür olduğunu falan söylemiş bir ekspertiz firması.
    Motorun o an ürettiği güç ile motor ömrünün bir alakası yoktur. 1 gece önce cayır cayır performansla dengindeki araca saplayan araç 1 gün sonra motor kırabilir.
    Bakımı gelmiş filtresi tıkanmış araç tam gücünü vermeyebilir bu motorun ömrünün dolduğu anlamına gelmez.
    Zaten bir çok güç ölçüm yerinde makinen ayarsız olmasını geçtim önden yeteri kadar hava üfleyecek güçte vantilatörleri dahi yoktur. Aracın üst hızlarda açık havada yoldan aldığı hava ile kıyas bile olmaz o görüntü için çalışan pervaneler...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: choiboungee

    Fabrika gücü aracın krank mili çıkışından ölçer motorun kaç beygir olduğu arabadan bağımsızdır. Kranktan sonra aktarma organları kayıpları oluşur. Arada şaft olduğu için önden motorlu arkadan itişli araçlarda sürtünme kayıpları maksimum seviyededir. Sırf bu yüzden mercedes gibi araçlar dahi yakıt verimliliği ve euro standartlarını yakalayabilmek için yeni birçok modelinde önden çekişe geçti. Onlar sadece lastiğe aktarılan beygiri ölçüyorlar. Sürtünme kayıpları paylaşılmadığına göre motor hakkında ancak üstünkörü bir bilgi verebilir bize. Buda aktarma organları ne kadar iyi mühendisliğe sahipse o kadar yüksek sonuç anlamına geliyor.

    çok güzel açıklamış arkadaş aynısını ben yazacaktım görünce vazgeçtim




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.