Şimdi Ara

Mühendislik yazacaklar gelsin ( Puanı tuttuğu için yazanlara özel )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 19' gazi makina mezunu biri olarak bir tanıdığımın meslek üzerine fikirlerimi sorması adına yazdığım paylaşmak istediğim bir metin. Kişisel düşüncelerimden ibarettir fikrimi paylaşıyorum sadece bunu belirtmek isterim eğer katılmadığınız noktalar varsa saygı duyarım ve dediğim gibi kişisel düşüncelerden ibaret tanıdığa yazılmış bir metindir ve tek amacı fikirlerimi paylaşmak herhangi bir şekilde burada okuyacak bir şahsa direk olarak bir öneri ve ya tavsiye vermiyorum. Ha okursun mantıklı bulur benimsersin o da seni bağlar. Şimdiden hayatınızda başarılar ^^



    " .. Makine mühendisliğinin avantajlarından dezavantajlarından bahsetmek adına öncelikle kategorilere bölüyorum. Anlatıcağım şeyler mutlak doğrular değil kendi tecrübelerimden izlenimlerim ve yaşadıklarımdan ibarettir. ( YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR :D ) 

    Bu kategoriler okula başlarken sahip olunan mentalite, okunan senelerin insan üzerine etkileri, okul eğitim kaliteleri ve okul-not olayının önemi, mezun olunduğunda makine mühendisi olarak mezun olmanın avantajları ve dezavantajları , iş imkanları ve ülke piyasasında mühendisin konumu. 


    Okula başlarken sahip olunan mentalite benim icin 3 ögrenci tipini kapsıyor. 

    1- eğer çalışkan ve ya gayretli bir kişi değilseniz ve düşük bir puanla öylesine makine mühendisliği yazıcaksanız bence yazmayın gerek yok.

    2- çalışkan bi öğrenciyseniz ve ya ünide çalışkan olucaksanız okul hayatını baştan iyi tutucaksınız ve gayet işine yarıyan bi durum olucak bu 

    3- eğer ki zekiyseniz ve buna göre bi başarı sağlayıp üniye aman orda da cok calısmadan gecerim kafasında olucaksanız okul baslamadan calıskan olmak zorundasınız yoksa cok ortalama bi ogrenci olarak mezun olursunuz ve ortalama ogrencı toplulugu ıcınde debelenirsiniz.

    bonus insanlar : asırı zeki olup calısmadan gecenler. calıskan olup ortalama insanlar 

    ---

    okul senelerinin insan üzerine etkilerini kendimin dahil oldugu 3. tip ögrenci üzerinden anlatırken yanlışlarımı ve tavsiyelerimi söylicem.

    1. sene derslerin kolay oldugu ve komple saga sola takılmayla gezmeyle dolasmayla gecip o donem derslerının ortalamaya etkısının farkında olmadıgımız seneler. eğer iyi bi ortalama istiyosan bu seneden dersleri sıkı tutup iyi notlar alman gerekli.

    2. sene ufka ufak temel muehndislik dersleri ile bişilerin farkına varıp derslerin üstüne düşmen gereken sene burada ufak ufak okulu uzatıcaklar ıle bitirebilcekler ayrılır.

    3. sene makine muhendisliği derslerinden ibarettir ve ders notları okul masalarında toplu calısma ortamları ortalama hesaplamalar okulun sonunun geldiğini anlarsın 

    4. sene artık her seyin farkında oldugun ortalamanın az cok belli oldugu gelecegine göre son rotuslerı yaptıgın ve hayatının en guzel senelerının sonunda oldugunu anladıgın senedır 

    uzatanlar icin 3 ve 4 farklı olabilir ben 4 senede bitirdim benim icin olayları buydu senelerin.

    ----

    okul egitim kaliteleri ve not-okul düzeylerinin etkileri

    su ana kadar ortalamamı daha kimse sormadı. savunma sanayi gibi büyük yerlerde ortalama onemli orda da cogu yerde okul sadece anlasmalı oluyo dereceyle bitirenleri yolluyo tarzı durumlar dısında onemsız genel mühendislik eğitimindende memnun degilim acıkcası bazı okullar cok bilgi ve zorluk seviyesiyle iyi egitim veriyoz sanıyo ama sadece bosa ogrenciye zindan ediyolar bence hayatı o sebeple secilcek okulda mumkunse okuyan aklı basında bıır bulunup okulun egıtımını ve hocaların ogrenciyi ne kadar bayıp baymadıgnı ogrenmek cok onemli tercih ona göre yapılmalı. bilindik bi ünide iyi bi egitim oldugunu bilip oraya gidemiyosan ogrencilerin yüksek ortalama ile mezun oldukları bi üniye gitmek en iyisi tabi şehiri de iyi ayarlamak gerekli ki okurken eglenebilesin.


    --------


    mak muh olarak meuzn olmak iş durumu ve piyasanın mühendise bakıs acısı 

    dezavantaj olarak acıkcası baska mühendislik dalına ilgin yoksa ve mühendis olcaksan bence aralarındaki en kalitelisi makine mühendisidir. sektör ve iş imkanı olarak farklı fakrlı unvanlarda tonlarca konumda calısabılırsın. piyasanın muhendise bakıs acısı diger her işciye oldugu gibi köle bakıs acısı. hani o yüzden sırf bunun ıcın tercih yapcak olsan hic bişi okumazsın. o sebeple eger ben muhendis olcam ve hangı muhendislige gideyim diyosan hic birine bi ilgin yoksa ( pc oyunları oynamak pc muhendisi olabilirim demek degildir by the way ) mak muh tercihini yapabilirsin.


    kıssadan hisse : ben bu bölümü illa okuyacam abi diyosan bana git araştır konus insanlarla saglam ortalamalar ile mezun olunan bi ünide hem gencligini yaşa hem de derslerini sıkı tut iyi bi ortalama ile mezun ol yurt dışı imkanları savunma sanayilerinde aday mühendislik tarzı programları sıkı sıkıya takip et katılmaya çalış kovala 


    mühendis olarak eğitim alıp mühendis olarak hayata başlıyabilirsin ama hayat kavgasında iletişim yeteneğinin insanlarla kurduğun ilişkiler tanıdığın çevren her zaman en büyük etken ve bazen en büyük avantajın bazen en büyük dezavantajın olucak. 


    ek bonusta belirttiğim gibi cok basarılı calıskan olup tanıdıgı pek olmadıgı ıcın bu rekabette ortalama insanlar ıcınde kalan insanlar cok bu sebeple türkiyede oldugunu gerektiği yerde torpillilerle de mücadele ediceksin unutma :D 


    umarım kendin icin en dogru tercihi yaparsın umarım yardımcı olabilmişimdir şimdiden hayatında basarılar .. "



    Edit : @eagle-1453 cevabı üzerine bahsettiği konuları da ekliyorum .



    ".. Teşekkür ederim bahsettiğin konulara gelirsem ;


    • Okurken stajların önemi - Mezuniyet sonrası iş arayışı ve askerlik


    Mezun olduktan sonra cok büyük bir cogunlugun aylarca issiz kalması asırı normal bir şey su an bu yüzden bu bolume basladıgınızda bitirdiginiz gibi iş sahibi olma düsünceniz olmasın bulamayınca kendinizi yıpratmayın olan size olur. Nerdeyse mesleklerin hepsi gibi iş arama süreci olacak ve sabırlı olmanız gerekicek kendime gelirsem ortalama bir düzeyde bitirdiğim için bölümü savunma sanayinindeki büyük firmalara direk mülakata girme ya da çalışma fırsatını elde edemedim. Üni hayatı boyunca kendimi iyice kanıtladığım bir yeteneğim olmadı bu sebeple tecrübesizlik ve askerlik engelleri yüzünden 3 ay gibi bi süre iş aradım ve ya bulamadım ya da mülakatta elendim daha sonra askere gidip geldikten sonra bir koltuk üretim fabrikasında tek mühendisleri olarak işletme mühendisliği ünvanı altında firmada bir çok görevde çalışıyorum şu an. Meslekte bana kattıkları da oluyor bunlar yaptığım stajda su an yaptıgım isleri yapan bir çok mühendisin farklı farklı unvanları olduğu bildiğim için başka bir firmada mülakata girdiğimde en azından kendimi ifade etme ve tabiri caizse reklamımı yapma konusunda tecrübe ettim diyebileceğim çok şey katıyor. Onun dışında makine mühendisi olarak teknik bilgi ve beceri gerektircek bir iş ve pozisyon için tecrübe kazanıyorum diyemem pek orası da yine dezavantajı oluyor. Yani dışarıdan birisinin " makine mühendisisin burada ne işin var " diyeceği bir işte muhtemelen yöneticilik konusunda tecrübe kazanıyorsunuzdur. Bende şu an o durumda bulunmaktayım. Stajların öneminden bu noktada bahsetmek istiyorum çünkü benim için olayı şuydu ; stajlarda gördüğüm mühendisler ve pozisyonların görev ve sorumluluklarını görüp anlayarak şu an çalıştığım noktada hangi pozisyona kendimi yakıştırıp, bir yerde yaptığım işi ifade etmem gerektiğinde hangi anahtar kelimelerle bu konuda tecrübeli ve iyi biri olduğumu ifade edebilirim bunun yeteneğini stajlarda kazandım diyebilirim.


    • Yabancı dil ve mesleğe etki edicek yetkinlikler


    Bu konuda ise eğer bu mesleği tercih ederseniz bazı şeylerin farkındalığına ve olgunluğuna eriştiğinizde kendinize şunu demeli ve sormalısınız bir makine mühendisi olarak neredeyse her alana eğilebiliyorum. Peki ben ne istiyorum ? Tasarımcı olabilirsinizi. Üretim mühendisi olabilirsiniz. Planlama mühendisi, kalite kontrol, yazılım , sistem ve daha niceleri. Her bi mühendislik pozisyonu kendine has yetkinlikler ve gerekiyorsa program bilgisi gerektiriyo olabilir. İş başvurusu yapacağınız firmada ben bunu biliyorum diye cv'nize Autocad iyi solid iyi yazmaktansa örneğin seçtiğiniz pozisyonun gerekliliklerini iyice öğrenip bunları elden geldiğince bilginizi belgeleyerek ( kurs sertifikaları, o programı bildiğinize dair belge veren sınavlar vb. ) cv'nize eklemeniz size çok büyük bir avantaj getirecektir.


    Yabancı dil konusunda eğitim olarak ülkede 7 sene orta okul - lise üniversitede 2 sene olması gerekiyor sanırım ders aldım ve hocalarımın bazıları gayet iyi hocalardı. yabancı dil konusunda ortalama bir seviyenin üstünde olduğuma inanırım ama eksiklerimin farkındayım ve ülkede devlet okullarında verilen eğitim bunu bana veremedi bununda farkındayım o yüzden ihtiyacınız olan seviyede yabancı dil için en büyük gereklilik benim için her zaman bol bol etkileşim.discordda genel bir ingilizce kanalı var bu kanaldan yabancılarla sohbet edebilirsiniz bu çok büyük bir ilerleme kat etmenizi sağlayabilir. Yabancı dil meslek ve bence insan için çok elzem bir ihtiyaç o yüzden eğer bu mesleği yapıp iyi noktalarda olmak istiyorsanız okurken kendinizi rahatça ifade edip konusabildiginiz bir seviyeye gelmeniz şart hele bir de birden fazla yabancı dil eklemeniz sizi bir çok konuda direk ileri taşır. .."




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sensei Mam -- 28 Temmuz 2021; 17:47:47 >







  • gayet aydınlatıcı bir yazı olmuş hocam .siz şu an nerede çalışmaktasınız.yabancı dil gibi mesleği güçlendiren alanlara da değinmeniz iyi olur.Gerçi üniversitede hazırlık okunursa veya ingilizce eğitim varsa yeterli gelecektir sanırım

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.