Şimdi Ara

Multimetre ve anakarttaki şişen kondansatörün değişimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
2.655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba bugün çalışmakta olan anakartımda farkettiğim şişmiş 6.3v luk 3300uf lik bir kondansatör var aynı kondansatörden temin edip kendim değiştireceğim fakat aklıma takılan bir kaç soru var önce sorup öyle değiştirmek istiyorum.

    Bu arada şişen kondansatör
     Multimetre ve anakarttaki şişen kondansatörün değişimi


    Anladığım kadarıyla; evde biriktirdiğim kondansatörlerin bir tarafında - - işaretleri var bu işaretin olduğu taraf kondansatörün - bacağı ve dolayısı ile diğer bacağıda + bacağı oluyor.Ne kadar doğru bilmiyorum ama kondansatörü değiştirirken sadece buna mı dikkat ederek değiştireceğim.Birde anakartın üzerindeki diğer kondansatörleride eski oldukları için ölçmek istiyorum.Elimde MY62 multimetre var ve kondansatörlerin değerlerini ölçemiyorum.Multimetreyi F konumuna getirip ölçmeye kalktığımda elimde bulunan sağlam kondansatörlerde bile farklı değerler gözükmekte.

    Zamanında araştırmıştım ama çok detaylı dökümanlar olduğu için bir türlü öğrenemedim.npn si pnpsi bir türlü anlamadım.Ben resimde gösterdiğim kondansatör türlerini nasıl ölçebilirim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OGUZHAN432 -- 22 Haziran 2012; 12:28:54 >







  • Sökeceğiniz kondansatörler 3300uF 6.3V'luk. Piyasadan tedarik edeceğiniz kondansatöründe aynı 3300uF olması ve çalışma voltajının en az 6.3V olması gerekmekte. Daha üst voltaj kullanmanızda sakınca yok ancak çalışma gerilimi arttıkça kondansatörün de ebatları artmakta. Aynı ebatlarda olmasına dikkat edin. Bulamazsanız bulabildiğiniz en küçük ebatlardakini alın ancak bacakları biraz açık kalacaktır.
    Devre üstünde takılıyken bir elemanın değerini ölçmeye kalkarsanız ölçü aletiniz elemanın değil tüm devrenin değerini ölçmeye çalışacağından hatalı sonuç alırsınız.
    NPN ve PNP mevzusu transistörlerde vardır. Kondansatörlerde yoktur.
  • My62 model multimetre ile200uf'a kadar kondansatör ölçümünü yapabilir,3300uf ölçemezsin.Mümkünse çıkma kullanma,kullanacaksan da kapasite degerini mutlak test et
  • sismemis kondansatorleri saglam kabul et...
    en onemli husus eski kondansatoru duzgunce sokebilmektir. anakartlar cok katmanlidir ve delik ici kaplama metodu ile aradaki tum katlar birbirine baglanmistir. yeterince isitmadan kondansatoru cekerseniz bu baglantilari koparabilirsiniz. normal bir devre gibi kolayca isinmaz anakartlar. isi aradaki katlara da dagilir. mumkunse 2 havya ile iki bacagi ayni anda isitip, kondansator kendi kendine dusecek kivama geldiginde yerinden aliniz. 20-25 watt havya bazilari icin yetersiz gelebilir. daha sonra varsa deliklerdeki lehimler bosaltilmali. ben ya bir celik tel kullaniyorum (havya ile lehimi isitip teli sokuyorum, tel celik oldugundan lehim hemen tutmuyor ve teli cekiyorum. igne de olur.) ya da iyi bir lehim pompasi ile deliklerdeki lehimler temizlenmeli.
    cok teferruatli yazmisim... zor degil. sadece sokerken dikkatli olun, zorlamayin...
  • yada benim teknikle de yapabilirsin. aynı voltaaj değerinde kapasitör bulamadım ve delike ayakları sığacak gibi değildi bende yan keski ile kapasitörü kestim ve ayaklarına lehim yapmıştım risksiz bir yöntemdir
  • Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.Ben henüz kondansatörü temin etmedim.İşallah aynısından bulabilirim.

    Bu arada anakartın katmanları olduğunu biliyordum ve internette de bir çok yerde okudum sizin dediğiniz gibi diğer katmanlara zarar verebileceğimi öğrendim.Bir kaç yerde direkt kondansatörü pense ile çekip takanlar var.Aslında bende öyle bi şey yapmayı düşünüyorum:-)

    Elimdeki 60 w lık havya ile eski bir anakartımda deneme yaptım büyük ihtimal sorunsuz bir şekilde değişirim ama ben genede pense ile çekip yapmayı düşünüyorum.Youtube da bir çok video buldum onlarıda izleyip duruma göre yapıcam işallah.

    Direkt değiştirmek yerine iyi ki sizlere sormuşum.Sayenizde bir çok şey öğrendim.Vermiş olduğunuz cevaplar için gerçekten çok teşekkür ediyorum.Sağolasınız:-)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OGUZHAN432 -- 22 Haziran 2012; 17:21:45 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.