Şimdi Ara

Napıyor bu Türkiye'de ki yazılımcılar? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
1.193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Türkiye de yazılımcılar daha doğrusu bir veya birkaç programlama dilini kullanabilen kod yazarları yukarıda bahsi geçen sıradan işlerle meşguller mecburen. Çünkü daha farklı işler için daha farklı yeterlilikler ve ekipler gerekir ki o bizde yok maalesef. Sıra dışı işlerle meşgul olanlara pek denk gelemeyiz, gelsek de hakkını vermeyiz, ciddiye almayız, "ben yapmadım/yapamadım o da yapmasın" moduna girebiliriz. Çünkü diğer konularla (?) uğraşmak hem çok zor hem de ecnebilerce çok iyi yapılmış ürünler var :)

    Oyun sektörü konusunda verilen aşırı abartılı rakamlara zaten itibar eden yok. Oyun geliştirmek artık ayağa düştü. Konusu, içeriği ne olursa olsun. Zaten dünyadaki rekabet oldukça büyük ve bizim onlara karşı benzer muadiller üretmekten başka bir çözümümüz de yok. Adamların hazır sunduğu oyun geliştirme araçlarıyla onlara kafa tutmak ve hatta onları geçmek olacak şey değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stack -- 6 Temmuz 2019; 14:46:32 >




  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Oyun sektöründeki rakamlar abartıdan öte. Yılda 1050 Milyon Dolarlık oyun ihraç etmek ne demektir. Abartı şöyle olur. 400 Milyon dolarlık ihracat oluyordur, bunu 1050 Milyon olarak ilan edersin o abartı olur. Aynı şekilde GNU OS, Linux kernel, Debian, KDE, gibi projelerde çalışan birkaç Türk elemanımız olur, onlardan üretilen bir Linux sürümü Pardus'a 100% yerli dersen abartı olur. Fakat o projelerde (GNU OS hariç) hiçbir Türk yokken 100% yerli dersen bu yalan olur. Ülkede yazılım sektörü problemli, böyle yalan haberler problemi çözmek yerine unuttuma amaçlı.
  • goygoy06 kullanıcısına yanıt
    Her durumda kullanılabilir. Örneğin bir dizinin alt setlerini bulurken bitwise operatörler kullanışlı olabiliyor: (kodu SS olarak gönderdim fakat cıkmadı)
    
    /* Bitwise operatör ile bir dizinin altsetlerini bulmak */

    var set = [1, 12, 10]; // altsetleri bulunacak örnek dizi
    var arg = [...Array(set.length).keys()]; // Range oluştur
    for (sayac=1; sayac <= 1<<set.length; sayac++){
    altset = arg.map(function(param){if (sayac & (1<<param))
    return set[param];
    else return 0;});
    console.log(altset);
    }

    [ 1, 0, 0 ]
    [ 0, 12, 0 ]
    [ 1, 12, 0 ]
    [ 0, 0, 10 ]
    [ 1, 0, 10 ]
    [ 0, 12, 10 ]
    [ 1, 12, 10 ]
    [ 0, 0, 0 ]

    Napıyor bu Türkiye'de ki yazılımcılar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 6 Temmuz 2019; 16:59:12 >




  • Siz dedikten sonra şüphelenip ufak araştırma yaptım. Peak Games tek başına 640 milyon $ gelir elde etmiş.

    https://www.pocketgamer.biz/news/69130/toy-blast-has-collected-over-440-million-in-worldwide-revenue/
    https://www.pocketgamer.biz/news/68993/toon-blast-revenue-rockers-to-200-million-in-its-first-year/

    1 milyar dolar abartı olmayabilir. Biraz daha araştıracağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Henkan -- 6 Temmuz 2019; 16:44:26 >




  • Henkan H kullanıcısına yanıt
    Peak Games'in 200+ Milyon dolar hasılatını Ticaret Bakanlığı ve/veya Gümrük Müsteşarlığı kayıtlarında aradım yok. Internet makalesi değil, resmi belge lazım.
  • GİB üzerinden bakayım dedim ama 2018 kurumlar vergisi henüz listelenmemiş. 2017'de de Peak Games'i bulamadım.
    https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/istatistikler

    2018 yayınlanınca belki çıkarlar ama şirketin resmi adı da Peak Games mi acaba?

    Edit: Şirketin İTO'daki adı: Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Henkan -- 6 Temmuz 2019; 17:5:46 >
  • Henkan H kullanıcısına yanıt
    Senede 440 Milyon dolar oyun ihracatı yapan bir firma. Yazılım sektöründe kârlılık oranı da yüksektir. Otomotivde örneğin %25 ise yazılımda bu %100 üstüdür. 440Milyon doların yarısı kâr olsa 220 milyon dolardan 20% gelir vergisi ödemesi gerekir. Doları 5TL'den hesaplasan, 220Mx5TLx20/100 = 220 Milyon TL gelir vergisi ödemiş olması gerekir. Bu firma ne kadar vergi ödüyor; bunun kaydını da bulmak gerekli.
  • Ne kadar vergi ödediğini bulamadım. GİB sadece ilk 100'ü listeliyor. Bir de reklam bütçesine 400 milyon dolar yatırmışlar. Bir de şirket anonim ve çoğunu yabancılar almış.

    Habertürk şöyle demiş: "İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sicil Kayıtları’nda yaptığımız incelemeye göre Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.’nni sermayesi 28 milyon 593 bin 128 TL. Avrupa merkezli iki büyük girişim sermayesi şirketi olan Hummingbird Ventures ve Earlybird Venture Capital, Peak Games’in üçte ikisine sahip. Şirketin kurucusu Sidar Şahin’in ise Peak’te yüzde 21’lik payı var."

    Ancak Sidar Şahin'in adı yine yok en çok vergi ödeyenlerde.
  • codem C kullanıcısına yanıt
    matematikçi Michael S. Schneider titwise yöntemiyle aritmetik işlemleri kolayca yapma yöntemini anlatıyor. Bu yöntem de ilkokulda hiç gösterilmiyor onun yerine çarpım tablosu ezberletiliyor :)

  • Genelde api kullanılıyor high level dillerde ama kullanmak istersen kimse elini tutmaz tabi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bitwise olmadan asla

    Napıyor bu Türkiye'de ki yazılımcılar?
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Bu örnek, arkadaşın gönderdiği 6 satırlık Tetris oyunu veya benim gönderdiğim (açıklamalar hariç) 3 satırlık alt küme kombinasyonlarınnu bulma kodundan farklı. Bizim örnekler, normalde cok uzun tutabilecek programları bitwise ile cok kısa yazabilme demosuydu bu ise muhtemelen bir sistem programı.

    Bitwise kod standart birşey değil fakat daha kısa yazılabilen her kod, uzun koda göre daha iyidir, okunaklılık ve düzenlebilirlik eksilmediği sürece. Bunu ünlü bir bilgisayar bilimcisi söylemişti.
  • daha kısa yazılabilen her kod, uzun koda göre daha iyidir sözüne katılmıyorum okunabilirlik artabilir ama performans açısından iyi olmayabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Communist

    daha kısa yazılabilen her kod, uzun koda göre daha iyidir sözüne katılmıyorum okunabilirlik artabilir ama performans açısından iyi olmayabilir.
    O sözü ben değil, ünlü ve finansal olarak da başarılı bir bilgisayar bilimci, Paul Graham söyledi ama :) İstersen link verebilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    O sözü ben değil, ünlü ve finansal olarak da başarılı bir bilgisayar bilimci, Paul Graham söyledi ama :) İstersen link verebilirim.

    Alıntıları Göster
    doğrudur yanlıştır kesin birşey söylemeyeyim kendi tecrübelerime dayanarak söyledim :)

    örnek

    if(a == 10)
    {
    for(int i=0;i<1000000;++i)
    dizi[i] = i;
    }
    else
    {
    for(int i=0;i<1000000;++i)
    dizi[i] = i+1;
    }

    //------------------

    for(int i=0;i<1000000;++i)
    {
    dizi[i] = a == 10 ? i : i+1;
    }




  • Türkiye'deki mühendislerin ne yapması gerekiyor sence? Google, Microsoft, Twitter gibi şirketler mi açacaklardı? Böyle şirketler Türkiye bir tarafa Avrupa'da da yok, Japonya'da yok, Silikon Vadisi gibi başka bir yer yok, hiç düşündün mü neden sadece ABD'den çıkıyor bunlar?

    Klasik bilgisayar müh müfredatı temel elektronik, bilgisayar mimarisi, mikroişlemciler, programlama dilleri teorisi, finite autuomata/turing machine, vertabanı sistemleri, işletim sistemleri(kernel), language processors/compiler design, data comm/networking, ve muhtelif seçmeli dersler (computer graphics, AI, advanced algorithms, signal processing, proje yönetimi, software quality and metrics, vs). Yani biz ne muhasebe biliriz, ne finans bankacılık, ne oyun işleri, ne de... temel dijital elektronik biliriz ama yonga tasarlamaya yetecek düzeyde değil, sonuç olarak sistem programcılığıdır alanımız.

    Ben öğrenciyken herşey paralıydı. Bir Unix satın alırdın, üzerinde sadece Bourne shell ve birkaç komut olurdu (ls, cat, falan). C derleyici istersen ayrıca para öderdin. awk, sed, find gibi komutlar istersen ayrıca para öderdin. GUI istersen, yani X-Windows, tomarla para öderdin (IBM alemine hiç girmiyorum bile, orası iyice uçuk seviyelerde). Mezun olduk, Windows NT diye birşey çıktı, 50bin dolarlık Unix server/iş istasyonun yaptığı işi PC-Windows ile 5bin dolara yapar hale geldik. Unix alemi darmadağın oldu. IBM, iş istasyonu/server pazarına OS/2 ve PowerPC ile girmeye hazırlanıyordu, daha çıkamadan battı gitti. MIPS, Alpha, Power gibi işlemciler vardı, Intel hepsini sildi süpürdü, IBM defalarca downsize oldu ciddi pazar kaybetti. Bilişim dünyasının 11 Eylülü gibidir Microsoft+Intel. Biz dedik ki, "Tamam bu ikisi herşeyi ele geçirdi, fiyatları da çok makul, yeşil siyah ekranda Vi editör kastırmak yerine GUI ekranda Visual Studio kullanıyoruz oh ne güzel be, artık bu iş böyle devam edecek". Sonra ne oldu? Linux çıktı: ucuz değil, direkt bedava! Kernel bedava, veritabanı bedava(Postgresql, MySql, Sqlite, vs), web server bedava(Apache, nginx, vs), programlama dilleri derleyiciler editörler IDE'ler bedava, aklına gelecek her türlü server yazılımın bedavası var, kitap yazsan anında korsanı çıkıyor o bile bedava... Hadi sistem programlamayı geçip daha uygulama düzeyine çıksak ofis bedava(LibreOffice, ApacheOffice), browser'lar bedava(Firefox, Chrome), video player music player bedava, e-mail bedava... ucuza karşı belki rekabet edersin ama bedavaya karşı hiç kimse rekabet edemez. Söyler misin ne yapsın bilgisayar mühendisi artık bu şartlarda?

    Yazılımcılara b.k atmadan önce donanımcılar ne yapıyor bu ülkede onu söyle? Silikon Vadisi gibi bir yer dünyada tek, ama yonga üretimi tek değil, Çin/Kore nasıl oldu da dünya elektronik devlerini çıkarır hale geldi? Bizim elektronikçiler ne yapıyor? Cisco sertifikası peşinde koşuyor, güvenlik şirketi açıp Çin'den kamera ithal ediyor, gırla yabancı acentalıklar, yalan mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seyfi84 -- 7 Temmuz 2019; 9:24:49 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.