Şimdi Ara

NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!
    NASA'nın Voyager 1 uzay aracı, kasım ayından bu yana ilk kez yerleşik sistemlerinin sağlığı ve çalışma durumu hakkında kullanılabilir bilgiler gönderiyor. NASA, yaptığı açıklamada bir sonraki adımda uzay aracının yeniden bilimsel veriler göndermeye başlamasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Voyager 1, 1977'deki fırlatılışından otuz beş yıl sonra, Güneş Sistemi'ni terk ederek yıldızlararası uzaya giren ilk insan yapımı nesne olarak tarihe geçmişti. Voyager 1’in ikizi olan Voyager 2 ise 2018’de kardeşini takip etmişti.



    Daha önceki haberimizde de aktardığımız üzere Voyager 1, 14 Kasım 2023'te Dünya'ya okunabilir bilimsel ve sistemler verileri göndermeyi durdurmuştu, ancak NASA mühendisleri uzay aracının hala komutlar aldığını ve normal şekilde çalıştığını görebiliyordu. Mart ayında ise NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndaki (JPL) mühendisler sorunun uzay aracının uçuş veri sistemi (FDS) adı verilen üç yerleşik bilgisayarından birisiyle bağlantılı olduğunu doğruladı. FDS bilgisayarı, aracın topladığı tüm verilerin paketlenerek Dünya’ya gönderilmesinden sorumlu bir parça.



    Mühendislik başarısı



    Ekip, FDS bilgisayarının yazılım kodunun bir kısmı da dahil olmak üzere FDS belleğinin bir bölümünün depolanmasından sorumlu bir çipin çalışmadığını tespit etmişti. Çipi onaramayan ekip, etkilenen kodu FDS belleğinde başka bir yere yerleştirmeye karar verdi. Ancak hiçbir konum, kod bölümünü bütünüyle tutacak kadar büyük değildi.



    NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!
    Bu nedenle, etkilenen kodu bölümlere ayırmak ve bu bölümleri FDS'de farklı yerlerde saklamak için basit bir plan geliştirildi. Bu planın işe yaraması için bu kod bölümlerinin bir bütün olarak çalıştığından emin olmak için ayarlamalar yapmak gerekiyordu. Bu ayarlamaların bir parçası da FDS belleğinin diğer bölümlerinde bu kodun konumuna ilişkin referansların güncellenmesiydi.



    Ayrıca Bkz.Ay’a tekrar gitmek neden bu kadar zor?



    En nihayetinde NASA ekibi, uzay aracının sistemsel verilerini paketlemekten sorumlu olan kodu, 18 Nisan’da FDS belleğindeki yeni konumuna gönderdi. Voyager 1 halihazırda Dünya’dan 24,3 milyar kilometre yani ışık hızı ölçeğinde 22 saat 34 dakika uzakta bulunuyor. Dolayısıyla kodun gönderilmesi 22 saat 34 dakika sürüyor. Bu nedenle NASA, yaptıkları değişikliğin işe yaradığını 20 Nisan’da gelen sinyal ile öğrenebildi. Böylelikle Voyager 1, 5 ay sonra ilk kez Dünya ile aracın sağlığı ve durumuna dair anlaşılır veriler gönderdi.



    Sırada bilimsel veriler var



    NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!
    Ekip önümüzdeki haftalarda FDS yazılımının etkilenen diğer bölümlerinin yerini değiştirecek ve ayarlayacak. Bu düzenlemeler sonucunda Voyager 1’in yeniden bilimsel verileri göndermeye başlaması bekleniyor. Öte yandan sondanın ikizi olan Voyager 2 normal şekilde çalışmaya devam ediyor. 46 yılı aşkın bir süre önce fırlatılan ikiz Voyager uzay araçları, tarihin en uzun süre görev yapan ve en uzak mesafelere giden uzay araçları olma unvanına sahip.




    Kaynak:https://blogs.nasa.gov/voyager/2024/04/22/nasas-voyager-1-resumes-sending-engineering-updates-to-earth/







  • Gelmiş geçmiş en büyük ve önemli firmware güncellemesi (diyebilir miyiz başka örnek bulamadım)

    "Ürün" tesliminden 47 yıl geçmiş, güncellemeyi kuracak "teknisyene" 25 küsür milyar km uzakta. Ve hata yapma imkanı yok. Tüm çaba, dikkat, beyin fırtınası insanlık için.

    İçimizde halen NASA'nın Hollywood olduğunu düşünenler var. Keşke onların elinden tüm teknoloji alınsa da burada karşılaşmasak en azından.
    Orta 1'deyken (1989 veya 1988 olması lazım) sınıf arkadaşım NASA'ya mektup yazmıştı (bildiğiniz kağıt-zarf mektup).
    "Türkiye'den şu okuldan şu sınıf öğrencileriz.... Nasa'yı çok seviyoruz vs." şeklinde çok naif bir mektup.
    Bir süre sonra NASA'dan koca bir zarf gelmişti. İçinde dev bir klasör ve muhteşem kaliteli kağıda basılmış o zamanlara göre anca NASA'da olabilecek lazer yazıcıdan çıkmış Voyager fotoları vardı. Belki 100 tane foto. Zannediyorum gezegen olarak en son Neptün vardı. Satürn'ün halkaları, Jupiter'in yakın çekimleri, bazı uydular vs.
    Kafayı yemiştik. Hatta öğretmenler bile kafayı yemişti. Yıllarca dönüp dönüp inceledik. Bu sebeple Voyager programı benim için bambaşka bir yerdedir.
    Ayrıca başka Nasa programları da tanıtılıyordu. Biri Mars'a şişme balon gibi bir bir paketin içinde araç indirme bir diğeri de yelken gibi ince bir metalik elyaf ile solar ışınları/partikülleri yakalayıp onun itme kuvveti ile hareket eden ve solar sistemden daha uzaklara gitmeyi amaçlayan programlar.
    İşte öyle bir anımdır.
  • Hamza gibiler uzaylılar düzeltti filan diyecekler :) ...




    NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!Anahtar Tvyoutube
    🔑 Gazeteci-Yazar Hamza Yardımcıoğlu ekonomik ve politik gündeme dair son gelişmeleri Ömer Can Talu'nun moderatörlüğünde yorumluyor. Uzaylı propagandası içeren yeni diziler (3 Cisim Problemi vb.) ve NASA'nın açıklamalar ne anlam ifade ediyor? Hepsi ve daha fazlası Anahtar TV canlı yayınında. 🔑Kitap Linki Merak Edenler: https://www.dr.com.tr/kitap/kok-insanligin-sakli-tarihi/din-mitoloji/din/urunno=0001785268001 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Ayrıcalıklardan yararlanmak için Anahtar Tv'ye Katılın https://www.youtube.com/channel/UCSMhVuRsUADWPOZoMYiw-8w/join 💬Discord Sunucumuz: https://discord.gg/x5rtXEprGJ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 💌İLETİŞİM & REKLAM & İŞBİRLİĞİ👇 🔹Mail: info@anahtartv.com 🐦 Twitter: https://twitter.com/AnahtarTv 📷 Instagram: https://www.instagram.com/anahtartv/ 🔹 Tiktok: https://www.tiktok.com/@anahtartv ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ KANALA DESTEK VE ÜYE OLMAK İÇİN👇 https://www.youtube.com/@AnahtarTv 🔑Anahtar TV Youtube kanalını takip ederek ve videoları beğenip yorum yazarak bizlere destek olabilirsiniz. Tüm izleyicilerimize teşekkürler. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #HamzaYardımcıoğlu #Uzaylı #3cisimproblemi
    https://www.youtube.com/watch?v=VVw19Eoao4c&feature=youtu.be

    NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu! 

  • Gelmiş geçmiş en büyük ve önemli firmware güncellemesi (diyebilir miyiz başka örnek bulamadım)

    "Ürün" tesliminden 47 yıl geçmiş, güncellemeyi kuracak "teknisyene" 25 küsür milyar km uzakta. Ve hata yapma imkanı yok. Tüm çaba, dikkat, beyin fırtınası insanlık için.

    İçimizde halen NASA'nın Hollywood olduğunu düşünenler var. Keşke onların elinden tüm teknoloji alınsa da burada karşılaşmasak en azından.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 25 Nisan 2024; 19:5:8 >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Bu açıdan düşünmemiştim :D evet, en önemli firmware güncellemesi gibi duruyor.
  • S20 telefonlara guncelleme yollamayan samsung utanir mi hic sanmam
  • Barış özcana içerik çıktı
  • Abi bu adamlara helal olsun. Gerçekten ayakta alkışlamak lazım
  • Acaba diğer ülkeler bunu hacklemeyi falan düşünmedi mi, özellikle rusya falan.

  • Cem kullanıcısına yanıt

    Neden birileri hack'lemek istesin? :)

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ruslar sever öyle şeyleri, belki teknolojisi için, belki elde ettiği verilerin paylaşılmayan kısmı varsa alabilmek için. Gidilmeyen yerlere gidiyor alet..

  • Cem kullanıcısına yanıt

    Gidiyor da yıldızlararası uzay boşluğu ve söz konusu olan da bu boşlukta yalnız başına komutlar eşliğinde sürüklenen bir bilimsel araştırma sondası. Herhangi bir stratejik değer çıkarılabilir değil. Uluslararası uzay hukukunda zaten böyle uzay keşif araçlarının mülkiyetine veya niteliklerine dair bir takım düzenlemeler mevcut olabilir. Buna bakmadım ama esasında oldukça kapsamlı ve detaylı bir uzay hukuku mevcut. Dolayısıyla herhangi bir devlet "kurban" derin uzay boşluğunda bulunsa dahi uluslararası itibarı zedelenmesin diye başka bir devletin hedef alınacağı bir suç işlemek istemez. Varsayımda aracı hack'leyenlerin - ki o kadar eski ve demode bir bilgisayar ve yazılım teknolojisi özellikle günümüzde hack'lenebilir mi açıkçası bunu da bilmiyorum - aleti kontrol edebileceği bence çok şüphelidir.

  • Uzak bağlantı dediğin böyle olur.
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    NASA sağlam firma, ürünün arkasında 47 yıl sonra bile durabiliyor. Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz. NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu! 

  • Şu olay harika bir şey ya. Her açıdan. Gerek uzay, gerekse bilgisayar bilimleri açısından.



    Netflix bunun belgeselini yapsa, Türkçe seslendirme de yorumları LP yapsa ne mükemmel bir belgesel olurdu.
  • Voyager 1in saatteki hızı 61 500 km. Güneş sisteminin samanyolu çevresinde dönme hızı 1 saatte 828 000 km. Acaba bunlar güneş sistemi dışına çıkınca tam olarak güneşin yerçekiminden kurtulunca kendi hızlarınına artı 828 bin km mi eklenecek. Veya kuiper kuşağını bile geçmişken halen güneş sistemi ile beraber mi samanyolu etrafında turluyor.

    Sadece sabit durarak yani güneş sisteminin samanyolu etrafında dönüşüne karşı koyarak aslında saatte 828 bin km bizden uzaklaşmış olurdu. Neden saatte 828 bin km nin 13 de biri hızı ile uzaklaşıyor bizden. Güneş sürekli çekiyormu bunu. Gibi aklımda deli sorular.
  • NASA’dan tarihi başarı: Voyager 1 ile tekrar iletişim kuruldu!
  • Orta 1'deyken (1989 veya 1988 olması lazım) sınıf arkadaşım NASA'ya mektup yazmıştı (bildiğiniz kağıt-zarf mektup).
    "Türkiye'den şu okuldan şu sınıf öğrencileriz.... Nasa'yı çok seviyoruz vs." şeklinde çok naif bir mektup.
    Bir süre sonra NASA'dan koca bir zarf gelmişti. İçinde dev bir klasör ve muhteşem kaliteli kağıda basılmış o zamanlara göre anca NASA'da olabilecek lazer yazıcıdan çıkmış Voyager fotoları vardı. Belki 100 tane foto. Zannediyorum gezegen olarak en son Neptün vardı. Satürn'ün halkaları, Jupiter'in yakın çekimleri, bazı uydular vs.
    Kafayı yemiştik. Hatta öğretmenler bile kafayı yemişti. Yıllarca dönüp dönüp inceledik. Bu sebeple Voyager programı benim için bambaşka bir yerdedir.
    Ayrıca başka Nasa programları da tanıtılıyordu. Biri Mars'a şişme balon gibi bir bir paketin içinde araç indirme bir diğeri de yelken gibi ince bir metalik elyaf ile solar ışınları/partikülleri yakalayıp onun itme kuvveti ile hareket eden ve solar sistemden daha uzaklara gitmeyi amaçlayan programlar.
    İşte öyle bir anımdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 24 Nisan 2024; 21:34:48 >




  • 113578877611868343603 1 kullanıcısına yanıt

    Kaç verdi en son

  • Çok dehşet bir mühendislik var. Bilmem kaç ışık yılı ötede olan sondayı sinyallerle tamir ediyorlar. Aklım almıyor gerçekten mükemmel. Voyager elbet bir gün görevini sonlandıracak ama sonlandırdıktan sonra acaba onu bulacak olanlar iyi niyetli mi olacak?
  • _Zer0_ kullanıcısına yanıt

    Büyük mühendislik başarısı olduğu şüphesiz. Fakat Voyager 22 ışık saati uzaklıkta.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.