Şimdi Ara

NASA, dünyanın en hızlı bilgisayarında Mars inişini simüle etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA, dünyanın en hızlı bilgisayarında Mars inişini simüle etti
    NASA, 1976’daki Viking projesi ile gerçekleştirdiği ilk yüzey görevinden bu yana dokuz robotik görevi başarıyla Mars'a indirmiş olsa da, insanları güvenli bir şekilde Mars'a götürmek tamamıyla yeni yaklaşımlar ve teknolojiler gerektiriyor. Ancak bu teknolojiler ve sistemler önceden Dünya'da kapsamlı bir şekilde test edilemiyor zira aynı koşulları üretmek imkansıza yakın. Ancak bilgisayarlı simülasyonlar bu testleri mümkün kılabilir. NASA, bu bağlamda dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Frontier’i kullanarak mürettebatlı bir Mars uzay aracının Kızıl Gezegen’e inişini simüle etti.



    NASA, Mars inişi için süper bilgisayarlar kullanıyor



    Araştırmacılar 2019'dan bu yana Enerji Bakanlığı'nın Oak Ridge Leadership Computing Facility’de (OLCF) bulunan süper bilgisayarlarda NASA'nın FUN3D yazılımını kullanarak insan ölçeğinde bir Mars iniş aracının hesaplamalı akışkanlar dinamiği veya CFD simülasyonlarını gerçekleştiriyor. NASA, insan ölçeğinde bir Mars iniş aracının çok sayıda CFD simülasyonunu gerçekleştirmiş durumda. Elde edilen sonuçlar, insanların Kızıl Gezegen'e güvenli bir şekilde inmesi için bir basamak oluşturacak.



    İnsanlı Mars iniş aracında paraşüt olmayacak ve bu büyük bir sorun



    Son Mars görevlerinin aksine NASA, insanları Mars’a indirmek için iniş aracında paraşütlere yer vermeyecek. Bunun yerine, Mars'a insan indirmek için önde retropropülsiyon kullanımının üstünde duruluyor. Bu, yavaşlamak için aracın ısı kalkanına yerleştirilmiş öne bakan roketlerin kullanımını öneriyor.



    NASA, dünyanın en hızlı bilgisayarında Mars inişini simüle etti
    Sorun şu ki NASA, daha önce böyle bir şeyi hiç uçurmadı. Akıllara “o zaman paraşütleri kullansınlar” fikri geliyor olabilir ancak bu pek de mümkün değil. NASA, robotik araçlarda paraşütleri kullansa da insanlı bir araçta paraşüt kullanımı aslında fiziksel olarak olası değil. Önceki Mars iniş araçları yaklaşık 1 ton ağırlığındaydı; astronotları ve tüm yaşam destek sistemlerini taşıyan bir araç 20 ila 50 kat daha ağır olacak ya da yaklaşık iki katlı bir ev büyüklüğünde olacak. Buna karşın Mars'ın ince atmosferi - Dünya'nınkinden yaklaşık 100 kat daha az yoğun - bu kadar büyük bir aracın paraşütle inmesine izin vermiyor.



    Ayrıca Bkz.Japon uydusunu taşıyan Kairos roketi kalkıştan sonra patladı



    NASA, tam da bu nedenlerden dolayı süper bilgisayarlar ile simülasyonlar yapıyor. Ekip 2023 yılında dünyanın en hızlı ve ilk exascale süper bilgisayarı olan Frontier'i kullanarak tam bir test uçuşunu simüle etti. Ekip şimdiye kadar simüle edilmiş ortamı inşa ediyordu. Her simülasyondan 15.000-20.000 GPU kullanılarak 1.000 terabayt (bir petabayt) büyüklüğünde devasa veriler elde ediliyor. NASA araştırmacıları bu simülasyonları şimdi defalarca kez tekrarlamayı ve en ideal yaklaşımları keşfetmeyi amaçlıyor.






    Kaynak:
    https://interestingengineering.com/innovation/nasa-uses-worlds-fastest-supercomputer-to-simulate-mars-crew-landings







  • 15 20bin gpu'mu? Bununla ne sifreler kirilir :D

  • cocainbar kullanıcısına yanıt
    kırıyorlardır hiç üzülme

  • aferin

  • Yakında yeni bir mars a iniş animasyonu geliyor demektir , bakalım ne kadar inandırıcı olacak ,aya gidilemiyor ama mars oooo :)) teslada oraya doğru gitmiyormuydu




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa-x -- 16 Mart 2024; 19:54:18 >
  • Ooo olamaz alfa-x adlı kullanıcı her şeyi çözdü ??. Büyük oyunu çözdün alfa x dünyanın düz olduğunuda kanıtladın tebrikler.

    Bunun gibi tipler zamanında dünyanın düz, bilimin ise cadı icadı olduğunu sanıyordu :D Ne ilginç tipler var.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.