Şimdi Ara

NASA'nın CADRE Ay gezginleri fırlatılmaya hazır: Zorlu testleri geçmeyi başardılar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
178
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA'nın CADRE Ay gezginleri fırlatılmaya hazır: Zorlu testleri geçmeyi başardılar
    NASA, planlanan üçlü Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration (CADRE) Ay gezgininin (rover) neredeyse hazır olduğunu duyurdu. NASA mühendisleri, Ay'ın yüzeyini bir takım olarak keşfetmek üzere tasarlanan el bagajı büyüklüğünde olan ve güneş enerjisiyle çalışan robotların, konuşlandırılmadan önce montajını ve kapsamlı testlerini tamamladı.



    CADRE Ay gezginleriyle gelecekte Ay yüzeyinin haritasının çıkarılması planlanıyor. Ayrıca gelecekteki çok robotlu takım görevlerinin uygulanabilirliğini ispatlamaya çalışacaklar. 



    NASA mühendisleri, test ve montajı NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda tamamladı. Testler, CADRE gezginlerinin uzaya yolculuğu sırasında maruz kalacakları zorlu koşullardan sağ çıkabilmelerini sağlamak için son derece zorlu aşamalara sahipti. Ayrıca sert ay yüzeyindeki dayanıklılıkları ve hayatta kalma kabiliyeti test edildi.



    NASA'nın CADRE Ay gezginleri fırlatılmaya hazır: Zorlu testleri geçmeyi başardılar



    Ay'ın haritasını çıkaracaklar



    NASA basın açıklamasında, Roverların bir ay gününün (Dünya'da yaklaşık 14 güne eşdeğer) gündüz saatlerini bağımsız olarak keşif yaparak, haritalandırarak geçireceğini ve radarlar ile Ay yüzeyinin altını tarayarak deneyler gerçekleştireceğini söyledi.



    Proje, robotik uzay aracı filosunun, Dünya'daki görev kontrolörlerinden özel talimatlar gerektirmeden görevleri yerine getirmek ve veri toplamak için etkili bir şekilde işbirliği yapabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Proje başarılı olması halinde, eş zamanlı olarak dağıtılmış bilimsel ölçümler yapmak için dağılan robot gruplarından oluşan ve astronotlara önemli faydalar sağlayabilecek gelecekteki görevlerin önünü açabilir.





    Zorlu koşullarda test edildiler



    NASA, testlerin kapsamlı olduğunu ancak en zorlu testlerin, gezginleri, görevleri sırasında karşılaşabilecekleri zorlu koşullara dayanma yeteneklerini garanti altına almak için aşırı çevre koşullarına maruz bırakılan testlerin olduğunu söyledi.



    Ayrıca Bkz.SpaceX, üçüncü Starship test uçuşunun detaylarını paylaştı: Sınırlar zorlanacak



    Bu testlerde araç, uzayın havasız koşullarının yanı sıra aşırı sıcak ve soğuk ortamını taklit eden bir termal vakum odasına kilitlendi. Ayrıca gezginlerin, Dünya atmosferinden çıkarken karşılaşacakları yoğun titreşimlere dayanıklılığını ölçmek için, yoğun şekilde titreşen özel bir tablada testleri gerçekleştirildi.



    Bu testin ardından Intuitive Machines, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatılacak Nova-C iniş aracına CADRE gezicilerinin kurulumunu gerçekleştirecek.



     




    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/nasas-cadre-moon-rovers-ready-to-roll







  • Tabi tabi fönleri halatları ipleri hazırlayın aydayız uzaydayız yerçekimi yok uçuyoruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya bu adamların yaptığı işler bana hep gereksiz gelmiştir. 1 tane katkıları yok. Ne için uğraşıyorlar anlamıyorum. Sanki işinden olmuş bi grup bilim adamı bunlar. Ne için uğraşıyoruz abi ya. Dümdüz ay işte hiçbirşey yok tek görevi akşamları ufak bi aydınlık vermek ha bide takvimle ilgili bir takım ölçü. Yeter da ay bile salın artık beni diyordur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt
    Hocam en basitinden ay, mayın tarlası gibi, o yüzden elementler açısından çok önemli. Bir nevi orada sadece ay yok, satürn'den kopan da bir ton göktaşı var, güneşin çekim alanındaki dış meteor havuzundan da yörünge dışına çıkıp oraya düşmüş bir ton meteor var ve daha önemlisi güneş sisteminin dışından da bugüne kadar gelip çarpmış meteorlar olabilir. Dolayısıyla sadece ay değil, ay dışında bir çok gezegenin, sistemin parçaları, elementleri de orada olabilir.

    Onun dışında Mars'a gidebilmek içinde ara üs olarak kullanmak çekim kuvvetinin düşüklüğü sebebiyle çok daha avantajlı olur. Bir diğer sebep de, terraforming çalışmaları için deney üssü olması açısından avantajı.

    Bir de kara alanı olarak bakarsak aslında ay da epey büyük. Yani Dünya denizlerle beraber yaklaşık 510 milyon km2 ama denizleri ve antartica'yı çıkartırsak kara alanımız sadece 135 milyon km2 civarı. Ay'ın 76 milyon km2.





  • Bu gönderilen rover'ların tasarımları sadece bana mı çok dandik geliyor acaba? Yani tamam haşa mühendis falan değilim, benim uzmanlığım değil. Tamam üstünde bir çok hassas donanımı da barındırması gerekiyor ve enerji için geniş güneş paneline de sahip olması gerekiyor. Ama, görseldeki roverları ben hani Türkiye'deki herhangi bir köy arazisine bile götürmeye çekinirim bıraktım Ay'ı. Tekerleklerin dandikliği, panellerin çok rahat kenara köşeye takılıp rover'ı ters çevirebilecek olması falan. Ya artık uzaktan kumandalı tasarımlarda bile neler yapılıyor, her türlü ters dönebilen, ters dönsede aynı şekilde gidebilen. Ondan sonra diyorlar rover yan döndü, ters döndü, proje iptal. Çocuk oyuncaklarında bile çok daha aerodinamik tasarımlar yapılabilirken Ay'a böyle en ufak çukurda, kaşı gözü dağıtabilecek bir tasarım yapılmasının vardır herhalde bir hikmeti. 


    Zorlu alanlarda bile çoklu teker sayesinde fazla darbeye maruz kalmadan gitmeye devam edebilen araca örnek;


    NASA'nın CADRE Ay gezginleri fırlatılmaya hazır: Zorlu testleri geçmeyi başardılar



    Çift yön gidebilen;

    NASA'nın CADRE Ay gezginleri fırlatılmaya hazır: Zorlu testleri geçmeyi başardılar




  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt

    Ay'a gidildiği de yok amaçları ABD bütçesinden yalanlarla pay alıp kendi bilimadamı dedikleri müritlerine rant sağlamak başka hiçbir amaçları yok.

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Tamam ama sonuçta o element yada taş burda değil ayda veya marsta diyelim ki ayda petrol gibi çok kıymetli bir maden keşfettiler ne yapacağız? Hortum bağlayıp dünyaya akıtamayız ki veya taşıyamayız. Zaten gidip gelmek taşınan madenden daha masraflı olur. Yani ortada verim veya mantık yok. Şunu gördük şunu bulduk. Zaten sonrada 40 yılda bi alamet görüyorlar dünyaya getirince de yolda kayboluyor.
    Yani nasa yalan söylüyor falan kafasında değilim hepsi oyun filan demiyorum giderler de gelirler de ama bi katkısı yok. Anca haberlerde millete "ooo bak amerika uzaya gidiyor bizim daha şundan yok bundan yok dedirtmekten başka bişey yapmıyor"

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt

    Valla çok değerli bir maden keşfederlerse işler öyle bir hızlanır ki, illaki onu önce biz getirelim diye yarışa girmekten 20-30 senede uzay gemilerine çağlar atlatırlar. Şu sıralar devlet bütçelerinin çok çok düşük bir bölümü uzay argesine harcanıyor.

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Belki bu sayede uzaya gidip gelmek sıradan bişey haline gelir ufak bi eğitimle yaz tatiline gider gibi uzaya gidip geliriz kafamız dağılır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt

    Tükenmez kalemden termal battaniyelere kadar çoğu şey uzay programlarının sonucu. Boşa yatırım yok.1 koyup 10.000 alıyorlar. Sadece uzun vadede olduğu için görmesi zor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt

    neyin darbesi? ay yüzeyinde dolaşan birşey yok ki gelip çarpsın. ayrıca ay koşulları dünya koşulları kadar zorlu değil.

  • Kosmos77 K kullanıcısına yanıt

    Ay olmasaydı denizde canlı yaşamı olmazdı ay dünyadaki denizlerin gelgit hareketlerini sağlıyor aynı zamanda dünyaya düşecek meteorları kendine çekiyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • siyahatlıprens kullanıcısına yanıt
    Dostum öyle bi yorum yapmışsın ki gören sanacak ben ayın gereksiz olduğunu savunmuşum.
    Nasa da nerden akıl etmişse oraya ay asmayı bak yaw. Allah allah. Ben aysız mutluydum başımıza iş almışlar ya. Püh sana Nasa. Şaka yapıyorum ciddiye almayın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.