Şimdi Ara

NASA’nın insanlı Artemis 2 Ay yolculuğunda ciddi riskler tespit edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA’nın insanlı Artemis 2 Ay yolculuğunda ciddi riskler tespit edildi
    NASA, Artemis görevleri kapsamında Ay’a insanları tekrar indirmek ve burada kalıcı üs kurmak istiyor. Ajans, insansız Artemis 1 görevini iki yıl önce fırlatmış ve bunda başarılı olmuştu. Şimdi ise hedef insanları Ay’ın yörüngesinde dolaştırıp Dünya’ya geri götürecek Artemis 2’de başarıya ulaşmak. Ancak görünüşe göre bu görevde ciddi riskler tespit edildi.



    Isı kalkanları risk oluşturuyor



    Ajansın Genel Müfettişlik Ofisi (OIG) tarafından yayınlanan raporda NASA’nın 2025’in sonları için planlanan Artemis 2 görevine ne kadar hazır olduğu ortaya kondu. Yayınlanan raporda Artemis 1’de kullanılan Orion kapsülünde bazı önemli risk faktörlerine değiniliyor. Buna göre, Orion ısı kalkanı, ayırma vidaları ve güç dağıtımında mürettebatın güvenliği için önemli riskler oluşturan anormalliklere sahip.



    NASA’nın insanlı Artemis 2 Ay yolculuğunda ciddi riskler tespit edildi
    Raporda Orion'un ısı kalkanında bulunan 100'den fazla alanın uzay aracının Dünya atmosferine yeniden girişi sırasında beklenenden farklı bir şekilde aşındığı belirtiliyor. Orijinal Artemis programında esasında Artemis 2 görevinin bu yıl yapılması planlanmıştı. Ancak, bu tarih dediğimiz gibi 2025’e ertelenmiş ve erteleme sırasında Orion kapsülündeki sorunlar işaret edilmişti.



    NASA’nın insanlı Artemis 2 Ay yolculuğunda ciddi riskler tespit edildi
    NASA, Orion kapsülündeki ısı kalkanlarının performansını ve güvenilirliğini artırmak için bir dizi değişiklikler yapıyor. Buna ek olarak ajans, uzay aracının mürettebat kapsülünü servis modülüne bağlama şeklini değiştirerek ilgili vidalarda istenmeyen erimeyi azaltmayı umuyor. Ayrıca raporda aracın elektrik sisteminde de bazı anormalliklerin olduğuna değiniliyor. NASA’ya göre bunlar radyasyondan kaynaklanıyor ve geçici çözümlerle halledilebilirler.



    Ayrıca Bkz.Dünyanın en yüksek gözlemevi açıldı: Ne yapacak?



    Artemis 1 görevinde Orion aracı Ay’ın etrafında tam tur attıktan sonra Dünya’ya dönmüştü. Bu görevde kapsülün içinde insanlar bulunmuyordu ve sadece bir testti. Artemis 2 ise neredeyse aynı yörüngeleri dolaşarak Dünya’ya gelecek ancak bu kez kapsülün içinde mürettebat da bulunacak. NASA, insanları Ay’a indirmek için ise Artemis 3 görevi üzerinde çalışıyor. Bu görevin de 2026’nın sonunda yapılması planlanıyor. NASA’nın ilgili Orion sorunlarını çözmesi için önünde 1 yıllık süre var. Eğer bunlar çözüme kavuşturulamaz ve onay testleri geçilemezse görevin bir kez daha ertelenmesi ihtimali bulunuyor.




    Kaynak:https://www.space.com/nasa-artemis-1-orion-heat-shield-office-inspector-general







  • 2025 Bunlar daha aya gitmeye çalışıyor.Mars için en erken tarih 2225 yılı olacak bu hızla.

  • E tabi öyle doğrudan Mars'a gitmek hayal.Önce ayda koloni oluşturup ordan zıplayacaklar

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hala 55 yıl önce aya gidildiğine inananlar da var :))))

  • yapay zekaya verin, iki ayda sorunu çözer.

    ya yeni bileşik, alaşım, sentezler üretir ya da yeni yapısal tasarım. veya ikisi de

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Aya gidilmiştir - gidilmemiştir bilemem de, negatif bir nokta yakalayıp sırf kendi "inancına" delil olarak al bak ısı kalkanında sorun çıkmış, aya gidilmedi demek de kınadığın insan gurubu kadar bayağı bir durum değil mi? Misal, 50 yıllık ısı kalkanı taş gibidir, kullanılan malzemenin üretimi/tedariği 20 yıl önce son bulmuştur, onun yerine bu yeni malzemeden yapılmıştır veya yeni malzeme daha hafif istenmiştir, yeni malzeme sorun çıkarmıştır, alsana sorun. Eski parçayı üreten makine artık bulunmuyordur, orasını burasını şöyle istersin yeniden baştan tasarlarsın sorun çıkar vs. 50 sene önceki sistemlerin hiçbiri bu zaman uygun değil, her şeyin bu zaman ait parçalarla, malzemelerle, teknolojilerle neredeyse hiç olmamış gibi baştan tasarlanması gerekiyor. Yapay zekanın ilerlediği bir dönemde anolog makinelere mi entegrasyon yapacaklar. Esas şimdi giderken bir problem olursa madara olurlar, oraya gitmenin güvenli, ekonomik, sürdürülebilir bir yolunu arıyorlar. Neden ayak basma olayıyla yeniden gidip artık oralarda projeler yürütmenin başlangıç adımlarını bir tutup aynı değerlendirelim.





  • Eskiden bu ciddi riskler göz ardı edilir, yamalarla geçiştirilir ve tek seferlik girişim diye göze alınırdı. Çünkü belirli günlere yetişme veya özel tarihleri tutturma, vadedilmiş iddialı bir girişimi söz verilen vakitte gerçekleştirip bu şekilde kamuoyu imgesini sonuna kadar gözetme (!) hedefi vardı. Tabii bu yaklaşım ters tepip çeşitli felaketlere yol açınca ne kamuoyu ne de felaketlerin yaşanabileceği konusunda daha önce seslerini yükselten mühendis sınıfı artık kusurlar ve risklerin direktörlerce göz ardı edilmesini tolere etmiyor. Yoksa bakmayın. Özellikle Sovyetlerin zamanında yaptığı gibi hayvan veya insan fark etmeksizin kozmonot öldüre öldüre kısa sürede sayısız uzay projesi gerçekleştirmek mümkün ama tabii uzay güvenliği konusunda bu felaket bir sicil miras bırakır. O halde mesajı bitirirken sorumsuzluk yüzünden aracı parçalanıp ölen Komarov ve diğer pek çoğununun hatırasına ithaf edelim. Uzayın yolu da sonradan aklı başına gelen insan irrasyonalliği nedeniyle kanla yazılı.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 6s 6 kullanıcısına yanıt

    AI daha ne olduğundan haberiniz yok. bir üsttünde yazan arkadaş gibi batı palavralarını okuyup izleyip dünya kuruyorsunuz.


    birincisi AI dediğin sistem ML'in lingustic olarak senin diline uygun algoritma ile cevap verebilmesidir. keza ML de zaten bir algoritmalar hesaplamasıdır. verileri girersin girdiğin verilerden bir set çıkarır. her denemede o setten alır okur ve ona göre cevap üretir. yani tamamı ile formulasyon. size sıfırdan birşey üretmez. sadece elde olandan hesaplayarak üretebilir. yani insanın gözden kaçırdığını veriler içinden seçerek bulur.



    bunun yanında 69 da aya gitme işi tamamı ile palavra. gerek sistemler olsun gerek malzeme bilgisi olsun o dönemde insanlı görev için imkansızdı. şu an bile imkansız. marsa gidilecek vs balon. bunların amacı hedef saptırma.



    aya insan indirip orada mevcut H3 leri toplayıp yeni nesil reaktörlerde ham madde olarak kullanmak istiyorlar.


    yahu şu ay videolarından kapsülün geri fırlatılma videosunu izleyin. zaten palavrayı herkes görecektir :))))





  • ABD/NASA bu işi eline yüzüne bulaştıracak. Kendisinden hiç hazzetmesem bile bu işi ciddi anlamda yapacak hırs ve ciddiyete sahip tek ülke Çin.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • demekki aya hic insan götürmemisler,götürseler aya gidecek aracin hatasi olmazdi,biride cinler yapar diyor,onlarda yapamaz,dünya yörüngesindeki manyetik alan olmasa,uzay istasyonlari dünya yörüngesinde olmaz ay ile dünya arasinda biryerde konuslandirilirdi.
    Dünyanin manyetik alani isde uzaydaki radyasyon gibi insana zarar veren radyasyonlari bloklamasa kimse bes dakika uzayda duramazdi,zaten uzaya kimse gitmedi diyende,arastirmaci bilim insanlari demisti,kozmik radyasyon ve bir sürü radyasyon türleri bulunuyor ve bunlara karsi blokluyacak bir teknoloji bulunmadi diyorlar..

    Yok amerika aya insan gönderdi yok ilk insan neil armstrong hepsi birer uydurma ve hollywood studyolarinda üretilmis ozamanin propaganda silahi..

    Bi mantikli düsünün,daha önce aya gönderdilerse insanlari,uzay aracina ne tür malzeme koymasini bilmiyormu amerika,radyasyona karsi koruyucu sistem 1960 larda gönderdikleri araclarda yokmuydu,simdi cikmislar sorunlar yasiyoruz diyorlar,aya gidemeyenler marsda nasil gidecek,suan hayalden baska birsey degil ne mars nede ay yolculugu..





  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    gidilseydi bu tür sorunlar ozamanda olmazmiydi ozamanda cözmüs olmazlarmiydi :))) holywoodda aya indi propagandasi yapildi,aya iniyorlar,bayrak havada dalgalaniyor,ayda ruzgarmi vardida o bayrak dalgalanmisti :)))

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    yaa bacim inanma,insanoglu aya gitse,armtstrong nasil inecekti dünyaya böyle sorunlar olursa aracin üstünde,1960 daki teknoloji bugünkü teknolojiden daha primitifti,millet kendini kandirib duruyor,aya insan gitmedi,marsada gidemiyecek cünkü gönderdikleri araclar test amacli gönderiliyor,neil armstrong suanki teknoloji ile gönderilse kesin uzay ona mezar olurdu birak eski teknolojide hic gidemezdi :)))

  • stableRevulation kullanıcısına yanıt
    yapay zekaya ne gerek var,armstrong gitti ya sözde aya,onun araci uzayli yapmadi herhalde :)))

  • candirli kullanıcısına yanıt
    tabiki hayal simdilik, belki 50 yil sonra giderler...ozaman teknoloji dahada gelisecek,bilim gelistikce bir takim seylerde yok olacak,onlarinda kullanim süresi dolacak :)))...

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    belki 50 yil sonra gidebilirler ama kozmik radyasyona karsi bir bloklama yok malzeme olarak ellerinde hem bir sürü radyasyon var,gama beta alfa,sayamadigimiz daha bir sürü..
    neil armstrong aya giden ilk insan ama hernedense simdiki aya gidecek arac sorun cikariyor..
    Dedigin gibi algoritmik AI sadece var olan malzemedeki hatayi bulur ama bir takim malzemeyi ekliyemez sisteme,ona insan zekasi lazim :)))...

  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    AI malzeme icad etmeye bile başladı.

    Düşündüğünden daha hızlı gerçekleşecek o dönüşüm

    Bizim gibi sıradan çinko karbon pillerin bir geleceği yok yani, belki en zeki genetiklerin üremesine izin verilir :) :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 5 Mayıs 2024; 9:51:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu işi Çin bitirir,diğerleri izler.

  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

    belki 50 yıl sonra ama işte o da belki. Marsa gitmek istiyorsak en az 10 cm kalınlığında altın/kurşun ve titanyum duvarlar içinde bir uydu ile gidebiliriz. böyle bir uyduyu uzaya fırlatmak imkansıza yakın. ben diş röntgenine girerken bile üstüne 2cm kalınlığına kurşun tabaka koyuyorlar. sen uzaya çıkacaksın 6 ay kozmik radyasyon içinde seyahat edeceksin.



    yada bir tür motor geliştirip uçak etrafında bir manyetik alan oluşturup dünya'nın manyetosferine benzer bir alana ürteceksin. o şekilde güvenliği sağlayabilirsin. ama şu an mevcut teknoloji ile böyle bir kabiliyetimiz yok.



    bu arada sana cevap veren arkadaşa sorar mısın ai hangi maddeyi bulmuş? bizim tabloya girebilecek bu maddeyi bize anlatabilir mi?

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    napsin oda aklinca AI kendi zekasindan daha üstün oldugunu saniyor,birak öyle sanmaya devam edsin,insanoglunun zekasi olmadan AI herhangi birseyi sifirdan bulamaz,onu insanoglu yapar..

  • ersin345 E kullanıcısına yanıt
    Aradığım yorum, adamlar 1960 ın teknolojisi ile hem iniyor hem de geri geliyor ve şuan onu yapamıyorlar, NASA baştan aşağı uydurma, bizdeki en çok harcama yapan malum kurum gibi hiç bir işe yaradığı yok..

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.