Şimdi Ara

Ne dron ne roket: Dronların yeni silahı DROKET

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tarım, haritacılık ve eğitim alanlarına yönelik İHA'lar (İnsansız Hava Aracı) geliştiren Sapmaz havacılık, bu konuda elde ettiği deneyimi Sapmaz Savunma adı altında geliştirdiği ürünlerle savunma sanayine aktarıyor.



    Askeri ihtiyaçları karşılamaya yönelik yeni çözümlerini ilk kez sergileyen şirket, geliştirdikleri ilk ürün olan "DROKET" hakkında da bazı bilgiler paylaştı. Konuyla alakalı konuşan Sapmaz Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sapmaz, DROKET ile ilgili şu tanımı yapıyor:



    "Aslında ne dron ne de roket. İkisi arasında bir şey. Benzerini ne Türkiye'de ne de yurt dışında görmedik açıkçası. Kamikaze dronlara ve dronlardan serbest düşüm yöntemiyle atılan havan mermilerine alternatif olarak geliştirdiğimiz tamamen akıllı ve güdümlü bir ürün. Aynı zamanda kendi geliştirdiğimiz bir gimbal sistemiyle dron üzerinde 8 tane DROKET taşıyabiliyoruz. Ciddi ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'nden de ürünün ihracatına yönelik bir teklif aldık."



    Son dönemde dronlara yaygın olarak 60 milimetrelik havanların entegre edildiğini ve bu sistemin oldukça ilkel olduğunu dile getiren Sapmaz, "Çünkü çok yüksekten atsanız hedefi vuramazsınız, muhtemelen bir rüzgar etkisiyle sağa-sola sapma gösterecektir. İkincisi yere düştüğünde çarpma etkisiyle patlayacağından dolayı yer yumuşaksa patlamaz bile. Patlama durumunda da yer yüzeyi bunun etkisinin yaklaşık yüzde 30-40'ını absorbe eder. Dolayısıyla tam performans alamazsınız." ifadelerine yer verdi.



    Ne dron ne roket: Dronların yeni silahı DROKET
    DROKET ile aynı patlama etkisini oluşturabilecek hacmi güdümlü hale getirdiklerini söyleyen Sapmaz, "Yatayda gitme kabiliyeti olmadığı için roket, dron gibi havada asılı kalamadığı için de dron değil. İkisi arasında bir ürün olduğu için ismine DROKET diyoruz. Arkasında bir itki kuvveti oluşturan sistemi var. Kendi ağırlığıyla değil o itkinin etkisiyle hızlanıyor, ivmeleniyor. Orta kısmında parçacık tesirli bir patlayıcısı var. Bu tamamen elektronik fünyeye sistemiyle çalışıyor.



    Dolayısıyla istediğiniz yerde ve anda patlatabilirsiniz. Ön tarafına koyduğumuz mesafe ölçer sensör ile bunu yere istediğimiz mesafede patlatabilme imkanına sahibiz otonom olarak. Aynı zamanda ön taraftaki kamerayla görüntü işleme yöntemiyle hareketli ya da sabit objeyi takip edebilme kabiliyetimiz var. Bütün sistemi, patlayıcı etkisi maksimum olabilecek şekilde tasarladık." dedi.



    DROKET'in drondan bırakılma dışında da görev yapabileceğini anlatan Sapmaz, farklı kullanım konseptlerine ilişkin şunları kaydetti:



    Ne dron ne roket: Dronların yeni silahı DROKET
    "İlla bunu drondan atmanıza gerek yok. Diyelim ki bir mağaradasınız, oraya tuzak kurmak istiyorsunuz. Bunu bir yere kamufle ettiniz. Sadece lazerin görüneceği kadar bir boşluk bıraktınız. Sistemin on/off tuşuna bastığınızda sistem açılır ve lazer aktif olur. Yani oradan biri geçtiği an bu patlayabilir. Siz bunu kurup orayı terk edebilirsiniz. Veya meskun mahalde terasta ya da bir evin içindesiniz. Aşağıya bunu elinizle atın. Nereden ne zaman istiyorsanız görüntü zaten size geliyor.



    O görüntüye bakarak istediğiniz yerde patlatabilirsiniz. Yine bunu bir yere bırakın, yakınında herhangi bir tehdidi gördüğünüzde istediğiniz an basıp patlatabilirsiniz. Veya aranan bir kişi var. Öncesinde makine öğrenmesi yöntemiyle görüntülerini buna yüklediniz o kişiyi gördüğünde patlar. Herkesi görür patlamaz ama o kişi gördüğünde patlayabilir. Dolayısıyla bu özellikleri hem dron da hem dron dışında kullanabileceğiniz bizim bildiğimiz dünyada bir ürün yok."



    Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan DROKET'in yakında saha testleri başlayacak.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/dronlarin-yeni-silahi-droket-sahaya-cikiyor/3082175







  • Bizim gibi özellikle güdümlü mühimmat kullanan ülke orduları için gerekli.

    Ancak bu droneların her birini tek kişi kullanması yerine topluca bir çoğunu bir kişi kullanmalı yapay zeka ve sürü modu ile.

    İleride ordularda drone birlikleri olacak gibi gözüküyor topçu sınıfına bağlı olabilir veya özel operasyonlara.

    Birde daha küçük ve taşınabilir aynı mühimmatı kullanan bir alet gerek böylece birliklere bir tane bunu taşıyan ve nokta atış yapabilen bir droncu konabilir.

    Son olarak aşağı doğru ateşleyen bir sistem yerine serbest düşen kanatçıklı bir versiyon olabilir ama sanırsam mesafe az güdüm veremeyebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 15 Aralık 2023; 1:9:30 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Serdar bey belirttiği üzere görmemiş olabilir lakin bu tür mühimmatlara itki sisteminin olup olmadığına göre standoff bombası ya da standoff füzesi adı veriliyor (Mesela döner kanat için Pakistan tarafından adapte edilen Burq-S). Ataletini itki sisteminden aldığı için bu mühimmatta bir standoff füzesi. Serdar beyin biraz daha araştırma yaparak bu şekilde spekülatif bilgi vermemesini isterdim doğrusu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SomeoneWhoCares -- 15 Aralık 2023; 11:29:47 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.