Şimdi Ara

Neden 16:9.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 16:9 formatının nerden çıktığını bilen var mı arkadaşlar. Normal TV yayınları 4:3. Sinemaskop denen geniş ekranlarda oran 2,35:1. Bu 16:9 oranı nerden çıkmıştır. Aldık flat TV'yi ne normal yayınlara uyuyor ne sinemaskop filmlere. Tabii ki uyuyuor ama en/boy oranını bozarak uyuyor. Bilen varsa açıklasın bu durumu. TV yayınları ilerde 16:9'a mı geçecek acaba.

    Selamlar



  • Evet.Tüm kanallar 16:9 yayına geçecek.Zaten Hotbirdte bazı kanallar bu yayın fomatına geçti bile.Mesela NRJ(HQ) kanalı hem 16:9 hem ac3 yayın yapıyor.O yüzden gelecek için doğru seçim.
  • peki nedeni ne? neden insanlar geniş ekran a geçmeyi tercih ediyorlar merak etmişimdir
  • bilimsel olarak gözün algıladığı alandır, pardon gözlerin algıladığı alandır 16:9
  • bugün bir reklamı ve klipi seyrederken üzerirni 4/3 tvlerde siyah görmekteyiz. dolayısıyla 16/9 tvlerde bu şerit kalkmış olacaktır.
    ayrıca dvd kayıtları ağırlıklı olarak bu formatta gerçekleştirilmektedir.


    mevcut orantı bozukluklarını eğer yayın uydu vb gibi extra bi kaynaktan sağlanıyorsa bu cihazın setup menüsünden formatını 16/9 yaparsan giderebilirsin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Epic

    peki nedeni ne? neden insanlar geniş ekran a geçmeyi tercih ediyorlar merak etmişimdir


    Göz doktorları 200 adet insanı ikiye bölüp 100+100 şeklinde 6 ay süreyle denemeye tabi tutuyorlar. 100 kişiye 6 ay boyunca 4:3 film, diğer 100 kişiye de 6 ay boyunca 16:9 film seyrettiriliyor.

    Sonuç: 4:3 film seyredenlerde filmden sonra başağrısı ve göz yorgunluğu gözleniyor. 16:9 seyredenlerde ise böyle bir rahatsızlığa rastlanmıyor.

    Sonra bu 200 kişi yer değiştiriyor. Bu sefer daha önce 16:9 film izleyenlerde 4:3 filme geçince başağrısı ve göz ağrısı, hatta ekrandaki filme tam hakim olamama şikayeti başlıyor.

    Doktorların görüşü: Gözlerimiz yüzümüzde sağ-sol istikametinde olduğu için filmlerin geniş ekran tabir edilen sistemle yayınlanmasını tavsiye ediyoruz. Eğer gözlerimiz aşşağı yukarı biçimde olsaydı filmlerinde sağdan soldan daraltılarak izlenmesini tavsiye ederdik.

    İşte geniş ekran tercih edilmesinin asıl sebebi bu.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.