Şimdi Ara

Nefret Söylemine Uygulanan Ceza Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.

    Birkaç gün önce "Rudy Fernandez" adlı kullanıcı "LGBT" adlı (trol üyelik olduğunu biliyorum ama bunun önemi yok) başka bir kullanıcının açtığı bir konunun altına yaklaşık olarak şöyle bir yorum yazdı:

    quote:

    Bu adam homoseksüel ve insanım diye ortada dolanıyor.


    Bu vatandaş 2-3 gün sonra sadece 4 gün ceza aldı. Yani futbol bölümünde rakip taraftarı kızdırmak için hakaretsiz vs. yazılan bir mesajla veya "6s", "fenevbahçe", "8taş" içeren mesajlarla aynı cezayı aldı.

    Ben bu iki tarz mesajın nasıl aynı cezayı aldığını anlayamadım.

    Yukarıda paylaştığım mesaj açıkça nefret söylemidir. Aşağıda Türk Ceza Kanunu'ndan nefret söylemi ile bir bölüm var, özellikle 216. maddenin 2. bölümüne dikkat edin.

    “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
    Madde 216-
    (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    (3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

    Bu vatandaşın yaptığı hakaretin kanunlarımıza göre suçu 6 ay ila 1 yıl arasında değişiyor, o da eğer tehlike oluşturabileceğine dair güçlü bir argüman sunulamazsa. Eğer tehlike oluşturabileceği ve insanları galeyana getirebileceği gösterilirse cezası 3 yıla kadar artabiliyor.

    Forumda nefret suçlarına dair farklı bir ceza uygulaması yok mu? Sizce de nefret söyleminin 4 gün ceza ile kapatılması saçma değil mi?

    @Rudy Fernandez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adoramereku -- 4 Ağustos 2015; 10:31:57 >







  • Forumda nefret suçu içeren mesajlara 4 gün veriliyor. Standart işlemimiz bu. İsterseniz Forum Destek üzerinden adminlerle konuşabilirsiniz. Ya da doğrudan @gun'a mesaj atabilirsiniz. Sürenin artmasına yönelik talebinizi 2 kanaldan da bildirirseniz belki geri dönüş alma şansınız olur.
  • Cinsel tercih yazmiyor ilgili maddede.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zuko

    Cinsel tercih yazmiyor ilgili maddede.

    Haklısın, geçen sene eklenen nefret suçu tanımında cinsel yönelime yer verilmemiş. Dikkatli okumamam benim suçum tabi, hem adamakıllı bir tanımın olmasını beklemem de hata zaten. Bu paketi hazırlayan kadronun başındaki kişi her konuşmasında nefret suçu işlerken özellikle. Neyse o konuya girmenin bir anlamı yok şu an.

    Burada önemli olan forumun bir nefret suçu tanımı yapıp buna nasıl bir ceza vereceğini belirleyip belirlememiş olması. Yukarıda belirlendiği söylenmiş, ben yine de adı geçen adminlere tanım ve ceza hakkında mesaj atayım.

    Birkaç sözlükten nefret söylemi/suçu tanımı:

    Oxford Dictionary: Hate Crime
    Dictionary Reference: Hate Speech
    Cambridge Dictionaries: Hate Crime

    Aslında böyle referanslara gerek yok. Yukarıda verdiğim örnek nefret suçunun sınırlarında gezen, nefret suçu olup olmadığı belli olmayan bir vaka değil. Nefret suçuna neden 4 günün az olacağını da yukarıdaki homoseksüel ifadesi yerine herhangi başka bir kimlik veya etiket koyduğunuzda anlayabilirsiniz. Müslüman? Siyahi? Ateist? Alevi? Sünni?

    @gun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adoramereku -- 5 Ağustos 2015; 10:14:08 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zuko

    Cinsel tercih yazmiyor ilgili maddede.

    "....cinsel kimlik yönünden ayırma" diye bitiyor ilgili madde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kabuska

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zuko

    Cinsel tercih yazmiyor ilgili maddede.

    "....cinsel kimlik yönünden ayırma" diye bitiyor ilgili madde.

    Goremedim orayi da ayni sey degil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nefret suçu başlıbaşına tanıma bağlı bir suç değil. Bu suç daha çok etnik unsur kavramı duşunulerek tanımlanmışa benziyor. Bir sınıf bir sınıfa manasında.

    Eşcinselliğin hukuki olarak korunduğu bir hukuk duzeneğimiz yok. Bu yüzden bu tabir hakaret başlığında değerlendirilmekte. Nefret suçu için hakaret ve fiili saldırı gerekiyor. Hakarette ise sozun soylenmesi ile suç oluşur.

    Şöyle duşunun turkiyede rahman rahim cemil kerim meryem melek isminde yüzlerce insan var. Bunlar bir dinin rabbinin diğer adları veya cinsiyet tayin edilmemiş varlıkların isimleri. Bu açıdan dini bir değerin alenen aşağılandığını söylemek ne kadar doğru olur?

    Bu kimselerin eğer ki din aleyhine de çalıştığı ispat edilebilirse bu tavır nefret suçu tanımına girer denebilir. Oteki turlu adiyane bir ad koyma işleminden ote değerlendirilmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kabuska kullanıcısına yanıt
    Tabi forum destek cevap verirse 3 gün oldu desteğe yazalı hala dönecekler.
  • Ben de cevap alamadım hala. Arkadaşın cezası bitecek, daha forum destekten veya gun'dan haber yok.
  • Hala ne forum destekten ne de yetkililerden cevap var.
  • 4 gün normalmiş.

    quote:

    İyi de nefret söylemi bu. Nefret söylemine 4 gün normal diyorsunuz. Biri orada farklı cinsel yönelimdeki insanlara değil de müslümanlığa, allaha sövse aynı cezayı mı vereceksiniz?


    Bunu dedim, cevap vermeden forum destek talebi kilitlendi. Çok güzel yönetiyorsunuz böyle işleri, tebrik ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.