Şimdi Ara

Nerede hata yaptım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.
    Bilgisayarın fanlarının devrini düşürmek için direnç bağladım. Yaptığım işte teknik olarak bir hata olmaması lazım. Ancak şu anda anakart üzerindeki led yanmasına rağmen güç düğmesine bastığımda hiç bir hareket yok! Hiç bir aktivite göstermiyor bilgisayar. Kısaca yaptığımı anlatayım:
    Öncelikle üzerinde çalışmadan önce bilgisayarın çevre birimler ve şebekeyle bağlantılarını kestim. PSU ve kasa fanlarının + voltaj kablolarını kestim. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi 3 konumlu bir switche bağladım. Bu anahtar şekilde gösterdiğim gibi moleksten gelen + 12 V'u fanlara 1. konumda direkt, 2. konumda direnç üzerinden bağlıyor. 3. konumda ise yalnızca psu fanına bağlıyor. Böylece iki fanı da maksimum, minimum ya da yalnızca PSU fanını kullanmayı amaçladım yük durumuna göre. Ancak dediğim gibi bağlayıp şebeke voltajını verdikten sonra sistemi açtığımda hiç bir aktivite olmadı (duman, ses vs. olmadı!) Anakartın ışığı yanıyor (PSU sigortası atmış olamaz yani).
    Ben nerede hata yaptım? Şekle göre yaptığım devre mantığında hata var mı? Olmaması lazım ama neden böyle oldu anlamış değilim. Bir tek problem olabileceğini düşündüğüm şöyle bir şey yaşadım montaj sırasında: Anakarttaki kasa fanı bağlantı soketi pinlerini avometre ile tespit etmeye çalışırken PSU şasesi ile anakart soket + pini temas etti. Çok kısa bir an için avometre temas var anlamında bipledi sonra temas yok gösterdi. Ama o anda PSU fişi takılı değildi! Kafayı yiyebilirim. Kondansatörlerde birikmiş gerilim şaseye sebep olmuş olabilir mi? Anakart yandı mı yani? Bir şey yapılabilir mi?
    Yardımlarınızı merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkürler, saygılar...

     Nerede hata yaptım?







  • psu ve kasa fanlarını sök birde öyle dene, sorun fanlardanmı kaynaklanıyo yoksa anakarttanmı ilk önce onu bi bulalım
  • Sviçlerin bir sürü çeşitleri var,hangi konumda iken hangi bacaklar kısa devreye düşüyor bunu bilmemiz lazım .

    Şahsen çiziminizden ve anlattıklarınızdan pek birşey anlayamadım.Çizim önemli değil daha geniş çaplı anlatabilirmisiniz,biraz daha detaya inermisiniz ?

    Anakartınızın zarar gördüğünü sanmıyorum muhtemelen sviç bağlantısında hata yaptınız.Olmaması gereken voltaj çıkışlarını kısa devreye düşürüyor olabilir doğal olarakta anakart açmayabilir ölçümlerinizi iyi yapın .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarKin -- 8 Şubat 2008; 14:59:16 >
  • Şimdi sanırım anakart üzerindeki 3 pinli fan bağlantı yerlerine bir şekilde bağlantı yapmışsınız. Bu hatalıdır. Fan bağlantılarını tamamen molexler üzerinde halletmeniz lazımdı, kısaca işin içine anakartı HİÇBİR şekilde sokmamalıydınız. Şase her yerde şasedir, fakat fan hızını PWM ile ayarlayan anakartlarda fan portundaki şase, switching yapabilmesi için bir MOSFET'e bağlıdır. Yine de bir sorun çıkmamalıydı, diğer arkadaşların dediği gibi switch konumlarını doğru bir şekilde bağladınız mı ona dikkat edin. Bir de bu olay başınıza geldiğinde ilk olarak bu yaptıklarınızı söküp bilgisayar çalışıyor mu diye test yapmanız da gerekirdi..

    Ha bu arada, kasa içinde çalışırken ön panel headerinden "power" düğmesini bağlayan butonu da sökmüş olabilirsiniz yanlışlıkla Böyle birşey de olabilir yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 8 Şubat 2008; 15:22:38 >




  • Çok teşekkür ederim arkadaşlar.
    Vaktim olmadığı için gece çıkarıp deneme şansım olmadı, bu gece deneyeceğim. Hazar Bey, ilk aklıma gelen power butonunu sökmüş olabileceğimdi ama kontrol ettim. Orada bir problem yok. Switch montajını tamamladıktan sonra bilgisayara bağlamadan önce avometre ile test ettim. Orada da problem yok. Aynen istediğim gibi anahtarlama yapıyor. Yaptıklarımı kısaca yeniden izah edeyim o zaman:
    Serbest bir moleksin sarı kablosunu kestim. Switchin bütün konumlarda ortak olan bağlantı noktasına bağladım (Resimde switche giren ok şeklinde görülüyor). Switchde 3 konum var. Bu 3 konumun her birinde, ayrı bir bağlantı noktası, 12 V verdiğim ortak noktaya bağlanıyor (resimde bu durumu gri çizgilerle gösterdim). Sonra her konuma özgü bu ayrı bağlantı noktasını fanların + V girişlerine (kırmızı kablolarına) resimdeki gibi bağladım (switchden çıkan oklar şeklinde görülüyor). Bunu yaparken kırmızı fan kablolarını orjinal bağlandıkları yerden söktüm tabii ki (aynı anda hem switchden hem de kendi orjinal kaynağından voltaj gelmiyor yani). Şekle bakarsınız anahtar 3. konumda iken moleksten gelen 12 V direkt PSU fanına bağlanıyor. 2. konumda moleksten gelen 12 V, 57 ohm dirençler üzerinden hem psu hem kasa fanına bağlanıyor (paralel bağlanmış oluyorlar yani). 1. konumda ise aynı şeyi direnç olmadan yapıyorum. Fanların şasesi ise şöyle: PSU fanında kendi şase kablosunu aynen bıraktım (psu'ya direkt bağlı olan). Kasa fanında da anakarta giren şase kablosunu aynen bıraktım. Böylece moleksten gelen 12 V, anahtar üzerinde 3 seçenekten birini izleyerek fanın orjinal şasesine gidiyor. Durum bu.
    Benim merak ettiğim: Bu sistem doğru mu? İkincisi; psu fişi çekiliyken, avometre ile tespit yaparken anakart üzerinde ilk mesajımda anlattığım gibi şase yaptırmış olabilir miyim?
    Saygılar...




  • Anakartınızdaki fan girişine fanınızı direk olarak açmayı denediniz mi? Anakartınız üzerindeki entegreler işlemcinin güvenliği için fanın bağlı olup olmadığını kontrol ediyor olabilir.
  • anakart üzerindeki ışık yanıyorsa psunun 5vsb çıkışı veriyor demektirki bu kat psu içinde psu gibidir. eğer psununda zorun yoksa yaptığınız bağlantı büyük ihtimal kısadevreye sebep oluyor ve psu korumaya geçiyordur bağlantıları ayırıp tekraar deneyin olmadı ise psuyu anakarttan ayırıp sağlamlığını kontrol edin.eğer yine olmazsa anakarta zarar vermiş olabilirsiniz
  • 57 ohm direnç fazla gelmiş olabilir,daha küçük bir direnç deneyiniz.Kolay gelsin.
  • Teşekkürler arkadaşlar, sorunu çözdüm. Anahtara giden kabloları kasadan çıkış kısmında sac bir parça ile sıkıştırmıştım. Kablolar kesilmiş ve kasa ile şase yapmış Bu durumu ortadan kaldırınca kurduğum sistem tıkır tıkır çalışmaya başladı Hayret ettiğim nokta, ciddi bir şase olmasına rağmen çok şükür ne anakarta ne de psu'ya bir şey olmamış olması! Sanırım koruma devresi gibi bir şey var. Güç düğmesine bastığım halde açmıyarak kurtardı bizim emektarı. Asus kasa ve anakart işte




  • Bir keresinde de ben anakartın arkasındaki lehimlere kazara tornavida değdirmiştim böyle bir dizi lehimi taramıştım resmen Acaip ark yapmıştı psu anında kapanmıştı. Tamam dedim bilgisayar yoldaşım buraya kadarmış Allah'tan hiçbişey olmamış gibi tekrar açıldı mucize gibiydi valla
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.