Şimdi Ara

Netsphere evreni (Blame! ve diğerleri)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
2.813
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Blame! dünyasıyla ilk kez 2002'nin başlarında tanıştım. O zamana dek aradığım türde fazla Manga okuma tecrübem olmadığını itiraf etmem gerekecek. Ta ki, 1997'de başlayan Blame!'in toplu halde bir araya getirilmiş (tankaubon) sayılarını tesadüfen edinene kadar...

     Netsphere evreni (Blame! ve diğerleri)


    Blame!'den önce sanırım Tsutomu Nihei'den bahsetmek daha doğru olacak. Kendisi 1971 doğumlu, Amerika'da mühendislik okumuş bir kişiyken daha sonra kafasındaki konsept tasarımları daha iyi ifade edebilmek amacıyla Mangaka'lığa çapraz geçiş yapmış. Netshere adlı cyberpunk bilimkurgu / gerilim / fantezi evreninin ana yapısını oluşturan Blame!'i 1998 başlarında hazırlamaya başlamış. 2001'de Blame! büyük bir hayran kitlesine kavuşup Amerika için bile lisanslandığında bu kez Blame!'in prequel'i (ön seri) diyebileceğimiz Noise!'u hazırladı. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Tsutomu Nihei Netsphere evrenini ek Manga'larla hikaye yönünden desteklemeye, bazı sorulara yanıt verirken çok daha fazla soruyu ortaya çıkartmaya devam etti. 2004'de Noise ile Blame arasında geçen Biomega'yı ve Noise hikayesinin atmosfer olarak aynı tarzda fakat konu olarak alternatif bir versiyonu olan Digimortal'ı hazırlamaya başladı, Blame!'in yarım saatlik kısa animesi o sıralar çıktı.

     Netsphere evreni (Blame! ve diğerleri)


    Marvel ve Bungie gibi dev firmalar bile böyle bir dahiye kayıtsız kalmadı : Wolwerine'in geleceğe gittiği macerayı kendi tarzıyla yorumladığı Snikt! ve Halo oyunun çizgiromanını çizen de ondan başkası değildi. Bunun haricinde farklı tarzlara sahip çeşitli Mangaka'larla yaptığı sentez projelerde (Bitch's Life gibi) ve oneshot denemeler (Winged Armor Suzumega , Zeb Noid yada Abara gibi) de bulunan Nihei'nin şu sıralar devam eden en önemli çalışması Blame'in devamı Netsphere Engineer'i... Sanırım bazı sorulara nihayet cevap bulabileceğiz.

    Serilere yeni başlayacak arkadaşların Noise! >>> Biomega! >>> Blame! sırasıyla gitmesi daha doğru olur. Bu sayede hem bazı yanıtlara daha kolay ulaşacaksınız hem de kafanız fazladan karışmayacak. Ama şundan emin olun, Netsphere alemine girenin dönüşü olmaz. Blame!'in ilk volume'lerini okuduktan sonra Naruto manga okumayı ebediyen bıraktım dersem ne dediğimi anlayabilirsiniz.

     Netsphere evreni (Blame! ve diğerleri)


     Netsphere evreni (Blame! ve diğerleri)




    Kısaca hikayeyi belirtmem gerekirse Stephen King'in Black Tower (Kara Kule) ve William Gibson'un cyberpunk üçlemesinden ilham alan, ama en çok da H. P. Lovecraft'ın Cthulu mitosundan izler taşıyan feci şekilde özgün bir sentez olduğunu söyleyebilirim. Hatta şunu diyebilirim: Birçoğunun felsefe denince aklına geldiği Matrix bile Netsphere evreninin yanında bir cin ali kitabının derinliği bile etmiyor. Noise! hikayesi yakın gelecekteki bir şehirde ard arda işlenmeye başlayan vahşi cinayetler ve insanların zihinlerini yavaş yavaş ele geçiren bir tarikatla ilgili. Biomega'ya geçtiğimizde dünyanın izole edildiğini fakat bildiğimiz gerçekliğin çarpılması ile gelişen vahşetin her saniye arttığını öğreniyoruz (Mars'da bile!) ve Blame!'e ulaştığımızdaysa insanlar Safeguard denilen insan avcısı topluluğa karşı izole edilmiş yerlere çekilmiş olduğunu görüyor ve dünyanın tanınmaz hale geldiğini görüyoruz: Dev kuleler, ıssız gökdelenler, bitmek bilmeyen koridorlar... Hepsi de giderek yükselen insan avının bir sembolü aslında. Constructer denilen, insan dışı bir ırk tarafından yapılmışlar ve buradan portal'lar açabiliyorlar.

    Yan karakterleri saymazsak, ana kahramanımız Killy Safeguard istilasına karşı kirlenmiş topraklarda tek başına ilerleyen bir gezgin, amacı kaynağa ulaşmak. Bir zamanlar (daha doğrusu Noise: Debut Work chapter'indeki zamanlarda) sıradan bir polis olduğunu biliyoruz fakat şimdiki Killy'nin kişiliği de kendisi de eskisinden eser kalmamış bir halde. Yolu üzerinde Cibo adlı bir başka Netsphere gezgini ile karşılaşıyor ve belki de asla bitiremeyecekleri bir istilanın üstüne üstüne gidiyorlar. Elbet karşılarına çıkansa ölümün bir anlam ifade etmediği düşmanlar oluyor.

    Killy karakteri Keenu Reeves'in canlandırdığı Neo'ya feci şekilde benziyor... demek istemiyorum zira Neo Killy karakterinin feci çakması olmuş. (Seriyi Matrix'lerle falan benzetmek bile hakaret olur) Aynı şekilde duvarlarda sekerek vurulan tekmeler. ağır çekimle çıktığını tek tek gördüğünüz kurşunlar (ki o kadar hızlılar ki uzayın yada atmosferin kendisini bile deldiğini hissediyorsunuz!) ve hatta normalde hiç de hazzetmediğim feci bir detayla yerlerinden ayrılan kafalar, kollar seriyi benzersiz kılıyor. Şiddet burada bir günü kurtarma aracı değil: Hatta sadece bir koridordan diğerine yürüyerek geçilen bölümler bile var ve bu atmosferden hiçbirşey kaybettirmiyor. (Silent Hill , Resident Evil yada Parasite Eve türü bir OST varsa saatlerce adeta siz ordaymış hissini yaşayacaksınız) Herşeyden ötesi, Killy bir manga hikayesinde kahraman olarak görülebilecek en son tip aslında. Bir çocuğu ölecekken gördüğünde herşeyi bırakıp oraya koşuyor ve onu kurtaramadığında aslında bunun o kadar çok tekrarlanmış olmasından olsa gerek, nedense artık tamamen duyarsızlaşmış olduğunu farkediyorsunuz. Ne bir espri ne de bir duygusal his... Killy sadece başaramayacağını aslında kendinin bile bildiği bir gerçeğin peşinde gidiyor. Peki o bu savaşı kazanabilecek mi, Netshere'in ardında ne var, Safeguard'lar ve Constructor'ler ne amaçla geldiler?

    Manga'sını okuduğunuzda bunlardan bazılarına cevap bulabilecek , ama bunlardan çok daha fazlasına cevap bulamayacaksınız. Aslında soru da var cevap da, sadece Mangaka sizin bunu düşünmeniz için sizi adeta provoke ediyor ve ortaya bir başyapıt çıkıyor.

    Gerçek bir Manga şaheseri arayan herkese şiddetle öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 20 Mayıs 2008; 20:20:52 >







  • manga 10 volume ile bitti mi yoksa devam ediyormu manga satışı yapan sitelere baktım 10 volume vardı
  • Blame! için kendimi zorladım ama bir türlü ısınamadım. Wolverine Skint! One Shot bir manga ama oldukça hoşuma gitmişti. Blame!'in ilerleyen zamanlarında OVA'sını indiriceğim. Mangası nedense az konuşmalar yüzünden olsa gerek itici gelmişti.
  • Yazıyı okuyunca etkilendim gerçekten ... Çizimler tam beğendiğim tarzda ... Şimdi manga aramalarına başlıyım Teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dombilibili

    manga 10 volume ile bitti mi yoksa devam ediyormu manga satışı yapan sitelere baktım 10 volume vardı


    Tankaubon versiyonu 10 Volume'den oluşuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akuma_Blade -- 20 Mayıs 2008; 20:19:42 >
  • Öncelikle hort diyorum

    Gerçekten anlatım tarzınız muhteşem. Sizin bu metniniz sayesinde Blame!'e başladım ve bitirdim. Sonu açıkçası pek tatmin edici değildi ve Netsphere Engineer'ın tek bir sayısı var. Sanırım mangaka seriye bazı sebeplerle devam edemedi. Ve ayriyeten burdaki yazı sayesinde Dark Tower serisinide bitirdim. Oda çok iyiydi.

    Eğer görüpte okumayı düşünen olursa mutlaka tavsiye ederim.

    "Manga hakkında spoiler, okumayan açmasın! Ufak bir kaç sorum var."


    Şimdi serinin sonunda tam olarak ne oldu onu anlayamadım. Sondaki net genine sahip çocuk başta gösterdiği çocuğa benziyor. Serinin sonu ile başı bağlantılı mı oluyor bu durumda. Ayriyeten bu Biomega, Noise ve Blame! arasında demişsiniz. Biomega'nın bağımsız bir konusu olduğunu duydum. Ana karakterinde ismi farklı.


    Yöneticiliğiniz hayırlı olsun bu arada. Müsait bir vakitte mesaj yazabilirseniz minnettar kalırım.




  • Gördüğüm en orijinal ve farklı hikaye anlatımlarından birine sahip olduğu için çok sevsem de altında yatan felsefe hakkında hiçbir fikrim yok. Biraz bile fark etmedim derinleştirici öğe. Ama muhtemelen bunu ben fark edemedim.
  • ben bunun mangasına biraz merak sardım, nerden okunur biri pmden yürürse seviniriz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.