Şimdi Ara

NFC ile yeni bir mobil ödeme devri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Haberin Linki

    Mobil iletişim şirketi Avea, Garanti Bankası ile gittiği işbirliğiyle kredi kartını cep telefonuna transfer ediyor. GSM şirketi çıkaracağı yeni sim kartları ile cep telefonlarını birer kredi kartına dönüştürecek. Böylece temassız ödeme terminallerinin bulunduğu yerlerde, kart yerine artık cep telefonu gösterilerek ödeme yapılabilecek. Yüksek teknoloji ürünü yeni SİM kartlar temmuz ayında tüketiciyle buluşacak.

    Türkiye ve dünyada ilk kez Yakın Alan İletişim Teknolojisi (Near Field Comunicattion ) temmuz ayından itibaren Avea ile Türkiye'de cep telefonlarında hayata geçiriliyor. Mastercard ve Gemalto'nun desteğiyle geliştirilen mobil ödeme çözümü, NFC teknolojisine uyumlu cep telefonu satın alma gereksinimini ortadan kaldırarak, yeni SİM kartlar sayesinde abonelerin halihazırda kullandıkları cep telefonlarını değiştirmeden, temassız ödeme terminallerinin bulunduğu Türkiye'deki ve dünyadaki binlerce noktadan ödeme yapmaya zemin hazırlıyor.

    Aboneler, Avea bayilerinden alacakları yeni SİM kartlarla telefonlarını temassız ödemelere ve bunu taki takip edecek birçok uygulamayla uyumlu hale getirebilecek. Kredi ve ön ödemeli olmak üzere iki çeşidi bulunan bu yeni teknolojiyle müşteriler, alışveriş sırasında istediği kartla ödeme yapma imkanı elde edecek. Ulaşımda 'Trink' kullanılan şehirlerde toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek NFC, ayrıca bina girişleri, stadyumlar, içecek ve yiyecek gibi otomatlarda da geçerli olacak. İstenirse telefonlara yüklenen uygulamalar gibi Avea aboneleri cep telefonlarına KGS özelliği de yükleyebilecek.

    Uygulamanın tanıtım toplantısında konuşan Avea CEO'su Erkan Akdemir, projeyi 1 sene öncesinden konuşmaya başladıklarını belirterek, bundan sonraki sürecin 'çok hızlı bir şekilde' ilerlediğini kaydetti. Akdemir, "Burada geldiğimiz nokta bir ilktir. Telekom sektöründe yakınsama olgusunu tartışıyoruz. Kredi kartları evrim geçiriyor. Bu uygulama, farklı alanlara yayılacaktır. Tüketiciyi cüzdandan kurtaracağız. Bu toplu taşımada kullanılabilecek özelliği de destekliyor. Bunu farklı iş ortaklarıyla bankacılık alanında nasıl kullanılabilir diye iş birliği alanlarına devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

    'CEP'TEN ÖDEMEDE ÜST LİMİT 35 LİRA

    Gazetecilerin yeni SİM kartın fiyatı ve limitine ilişkin sorularına ise Avea'dan Hakan Kaplan cevap verdi: "Kısa bir süre sonra ön talep toplayacağız. Önümüzdeki temmuz ayında kartlarını lansmanını yapacağız ve limit 35 TL olacak. Kart fiyatlarını da daha sonra belirleyiceğiz." dedi.

    Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de 2023'te nakitle alışverişi ortadan kaldırmak istediklerini söyledi. "Ödeme sistemlerinde nakde karşı yürütülen savaş hep tartışılır." diyen Sezgin, ülkelerin kalkınmasının kaydi ekonomilerle olduğunu, kartlarla yapılan alışverişin de buna katkı sağladığını vurguladı. GSM operatörü Avea ile yaptıkları işbirliğinin bu çerçevede önemli bir aşama olduğuna vurgu yapan Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü, şöyle konuştu:

    "Çipe en çok benzeyen ürünlerden biri kabul edelim SİM karttır. Temassız ödeme yapılan kartlar 1 milyon 100 bin civarında. Bunlardan 900 bini Garanti Bankası'na ait. NFC teknolojisi bağlamında karşımıza çıkan en büyük engel cep telefon markasıydı. Bunu donanım bağlantısı olmaktan çıkarabilir miyiz diye baktık, böyle bir projeye imza attık. Böyle bir projeye ilk defa imza atılıyor. Yaklaşık 40 kişilik bir ekip çalıştı. Avea'ya teşekkür etmek isterim. Uygulamayla SIM kartın telefon kartı Avea tarafından, ödeme tarafı Garanti Bankası tarafından yapılıyor. Dünyada ilk defa olan bir uygulamadır, pilot uygulamanın dışına çıkıyoruz. Telefon üzerine sticker yapıştırmadan, mevcut modelleriyle ödeme yapılabilecek. Bilgisayarın beyni olan SİM kart ile CİP kartı birleştirerek başka uygulamalar yapacağız."

    (CİHAN)







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.