Şimdi Ara

Niş Pazarlama Nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Niş pazarlama, piyasada kendini yeni yeni belli etmektedir. İngilizce olarak “niche marketing” olarak adlandırılır. Bir tür pazarlama stratejisi ve pazarlama yöntemidir. Yeni oluşan bu akım aslında büyük pazarlama şirketlerinin hedef kitlesine oranla oldukça düşük bir kitleye hitap ederek hizmet verme anlayışına sahiptir.

    Niş kelimesi aslında yabancı kökenli olup “niche” olarak bize İngilizceden gelmiştir. Daha öncelerde Amerika da yaygınlaşan bu Niş pazarlama tekniği ile bir sürü insanın bu konu da ilgisini çekmeyi başarmıştır. Daha sonra ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşarak adını duyurmaya devam etmiştir.

    Niş Pazarlama Nedir?

    Niş pazarlama , belirli bir kitleye hitap ederek az kişinin daha çok istediği, beğendiği bir şeyi temin etmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Diğer pazarlama şirketlerine göre farkı ise çoğunluğun az sevdiği ürün veya hizmeti yerine, hedefe ulaşamayan ve çok fazla istek yapan kitleye hizmet sağlamaya yönelik çalışan bir pazarlama çeşididir.

    Endüstrinin kendi kollarına ait olan bu konuda ilerleyerek yol kat etmiş niş pazarlarını yöneten firmalar bulunuyor. Firmalar genel olarak niş pazarında geniş alanlar değil, daha çok pazar içinde pazar halinde birden fazla bölümlerine ayırarak küçük pazarları elde etmeyi hedeflerler. Niche’nin anlamı olan boşlukları doldurmak kelimesinden yola çıkalım. Piyasada oluşan hiç kimsenin aklına gelmediği ve aslında ihtiyacı olan ürünleri bulur. Üretim ve hizmet için çalışmalar yapacak Niş pazarlama böylelikle kurulmuştur.

    Niş pazarlama firmaları, müşterilerin istedikleri ürünü onların imkanına sunarlar. Dolayısıyla müşteriler, ne fiyat verilirse o fiyat üzerinden almayı kabul ederler. Bu yüzden niş pazarlama taktiği ile çok fazla kazanç elde etmek mümkündür.

    Niş pazarlama çalışması ile tüketici gruplarının memnun kalma ve güvenlerini sağlama oranı yüksektir. Ek olarak marka bağlılığı yaratmak en önemli özelliklerindendir. En çok tercih edilen pazarlama yöntemi olarak bilinir. Ayrıca hedef kitlesinin küçük olması sebebiyle az bir bütçeyle işi yürütebilirler. Yani bu pazarda global marketing oyunları pek işlemez. Kar payı yüksek olan pazar gruplarının içinde yer alır. Üretimi az ve düşük olsa da koydukları kar payları ile tüketici gruplarına hizmet veriyorlar.

    Niş Pazarlama Örnekleri

    Niş pazarlama örnekleri ilk olarak Amerika eyaletlerinde başlamıştır. Daha sonra adını duyurmasıyla birlikte diğer ülkelerde de uygulanan bir pazar haline gelmiştir. Pazar alanındaki boşluklardan faydalanarak meydana gelen pazarlama yöntemi, hemen hemen bir sürü insana hitap etmiş ve bu durumdan memnun kalmışlardır. Niş pazarlama örneği olarak aşağıda bir kaç örnek açıkladık.

    Calgon; çamaşır makinesinin günümüzde yaygınlaştığı bu dönemlerde kullandığımız olmazsa olmaz ürünlerden birisidir. Çamaşır deterjanının yanı sıra makine de oluşan kireçlemeyi göz önüne alarak bu konuda bir çözüm üretmesi ile meydana gelmiş niş pazarlama ürünlerinden birisidir. Önceleri küçük kitlenin kullandığı bir ürün olmaktan çıkarak tüm tüketicilerin tercih ettiği ürün haline gelmiştir.

    Perwoll Siyahlar İçin; Perwoll markasının üretmiş olduğu diğer deterjan ürünlerini herkes mutlaka duymuştur. Perwoll siyahlar için üretilen bu ürün niş pazarlama için en iyi verilecek örneklerdendir. Renkliler ve beyazlar için üretilen birçok markanın ürünleri bulunuyormuş. Siyahlar için üretilen bir deterjan olmadığını fark eden firma, bu ürün sayesinde piyasaya daha hakim olmalarının ilk adımını atmışlardır.

    Lefty’s; San Francisco şehrinde yaşayan bir kişiden çıkan bu fikir, solakların yaşadığı zorlukları fark ederek bir dükkan açmıştır. Burada sadece solaklara özel malzemeler, okul ve mutfak gereçleri gibi ürünler satmaya başlayarak kendi kendine bir niş pazarı ortaya çıkarmıştır.

    Niş pazarlama yöntemini denemek isteyenler öncelikle insanların ihtiyacını keşfederek o yönde iyi bir analiz yapması gerekir. İnsanların isteği doğrultusunda kategoriler arasında yer alan hangi ürünün satışı yapılması gerektiği konusunda araştırmalar yapılması, başarılı olma olasılığını oldukça etkiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PoyrazE -- 6 Eylül 2019; 22:35:33 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.