Şimdi Ara

Nokia'nın geçen sene aldığı kararlar ve geleceği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hemen hemen her konuda Nokia'nın geçen sene boyunca aldığı kararlar ve geleceğinin ne olacağı tartışmaları yapılıyor. Her konuda dağınık olarak tartışmaktansa bir konuda doya doya tartışalım ve tartışmalar toplu dursun diye düşündüm. İlk olarak alınan kararlara bakalım:

    - Nokia Android'e hiçbir zaman yanaşmadı ve Android'li bir telefon üretmedi.

    - Artık akıllı telefonlarda Windows Phone işletim sistemi bulunacak. Bu konuda Microsoft ile büyük bir işbirliği içine girildi.

    - Symbian işletim sistemi çöpe atılıyor. Birkaç model daha çıksa da ve Symbian Belle gibi büyük bir güncelleme yapılmış olsa da Nokia'nın yayınladığı bazı grafiklerde Symbian'a ayrılacak ARGE birimi sıfıra yakın olarak gözüküyor [1]. Nokia'nın son olarak N8'in devamı olarak bir Symbian telefon daha yapılacağı söylentileri var ama ondan sonra başka Symbian telefonlar gelmeyeceği söyleniyor.

    - Meego çöpe atılıyor. Nokia Microsoft ile yaptığı anlaşmanın hemen sonrasında Meego projesine artık büyük bir yatırım yapmayacaklarını ve N9 haricinde bir Meego işletim sistemli telefon üretmeyeceklerini açıkladılar ve öyle de yaptılar.

    Şimdi sorulan sorular da şunlar:

    - Yeni CEO Stephen -the os killer- Elop, biri yılların Symbian'ı diğeri de Meego işletim sistemi olmak üzere iki işletim sistemini birden neden sona erdirdi? Nokia kullanıcılarına sadece Windows Phone'lu telefon sunarak iyi mi yapıyor?

    - Symbian'ın son sürümü Belle birçok kişi tarafından Android ve iOS ile eşdeğer ya da onlara çok yakın görülüyor. Acaba Nokia çöpe atmak yerine Symbian'ın üzerine gitseydi Symbian iOS'a ve Android'e rakip olabilir miydi? Nokia Symbian'lı telefonlar üretmeye devam etmeli mi?

    - Aynı şekilde birçok kişi Meego'yu çok beğendi. Acaba Nokia bu işletim sisteminin üzerine gitseydi iyi olur muydu?

    - Nokia'nın sayılan işletim sistemlerine yatırım yapmış developer'larını "harcamış" mı oluyor? Nokia telefonlar için yazılım üreten yazılımcıların hepsi artık bulundukları sistemi terk edip yeni API'lar öğrenmek zorundalar. Özellikle Meego'ya gönül vermiş ve projeyi başından beri takip eden developer'lar oldukça kızgın.

    - Nokia Android'li telefonlar üretmeyerek iyi mi yaptı yoksa Android'li telefonlar üretmesi bugün bu kadar zararda olmalarını engeller miydi? Acaba zararın neresinden dönsek iyi olur diyerekten şimdi Android'li telefonlar üretmeliler mi?

    - Nokia, alıcılarına donanım olarak farklılık sunmada yetersiz mi kalıyor?

    - Nokia'nın bu kararları gelecekte tekrar eski satış rakamlarına erişmelerini veya en azından iflas etmemelerini sağlayabilecek mi yoksa artık Nokia bitti mi?

    Ben kendi düşüncelerimi, yazacağım bir cevapta vereceğim. Konu mesajında sadece kafamızdaki sorular yer alsın istedim, eksiğim varsa yazabilirsiniz sorulara eklerim.

    [1]http://www.engadget.com/2011/02/11/rip-symbian/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.