Şimdi Ara

Nope (2022) | Jordan Peele | Daniel Kaluuya (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Bir film size hitap etmiyor olabilir saygı duyarım neticede bu bir beğenidir ve filme düşük puan verirsiniz. Ancak filmin tamamen boş olduğunu söylemek çok büyük haksızlık. İzlenmeye değer yapımların çoğunda öyle ya da böyle alt metin kaygısı vardır ve bunları okumadan değerlendirirsek zaten baştan yanlış yaparız.


    Jordan Peele korku türüne tuhaf yönden bakan bir yönetmen. Amacı sadece seyirciyi yerinden zıplatmak değil Amerika tarihinin geçmişine, özellikle sömürge algısına odağını çevirmek üzerine. Nope yine bu bakış açısını koruyan enteresanlıkta bir yapım. Hollywood'u yine merkezine alırken asıl hikayenin merkezi tamamen din üzerine kurulu. Filmin en başında bir yazı var. Eğer bu tarz ayetleri, belirteçleri veya alıntıları görmezden gelip sadece korkmak için vakit geçirmek isterseniz büyük yanılgılar ortaya çıkıyor. Nope, tam da bunun üzerine bir anlatı çünkü.


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.
    Nahum 3:6 ile giriş yapıyor film: ''Seni pislikle sıvayıp rezil edeceğim.Dehşetle seyredecek herkes seni.'' Bunlar, Ninova adlı Asur başkenti üzerine arkaik hikayenin anlatısıdır. Yaratıcı, Jonah'a yani Yunus'a bu Ninova adlı yere gidip onları uyarmasını yoksa onları cezalandıracağını söylemesi için elçi görevi verir. Yunus buraya gitmek yerine gemiye biner. Fırtına kopar ve o meşhur balinanın kendisini yutma hikayesine döner olay. UFO diye adlandırılan bu tuhaf cismin sadece tek bir yerde olması bu yüzdendir. Lanetli bir yer olarak görülen yeri tamamen azapla doldurup cezalandırmaktır amacı. Balina gibi de insanları yutar, işe yaramayan eşyaları da vahşi hayvan gibi kusar.
    Gordy’s Home isimli sitcom'da bir maymun setteki çalışanlara saldırıp öldürür. Bir tek Jupe adındaki Asyalı çocuğu bırakır. Bu isyan tipik olarak Hollywood'un sömürüsüne bir dayanaktır. Buradan kurtulan Jupe ders almayarak Gordy olayından ün yapar. Üstüne malum kasabadaki UFO hikayesiyle seyirci toplar, atları yem olarak kullanıp kendi kurmaca şovunu hazırlar. Ninova insanları gibi ders almayı öğrenemeyen bu insanların üzerine de UFO dedikleri bir 'öteki' musallat olur. Kaldı ki sadece maymunu değil yeri geldiğinde atı, domuzu, peygamber devesini de hikayesine ekleyerek.
    Hikaye dinsel olduğu kadar tarihsel imgeleriyle de arkaiktir. Eadweard Muybridge’in Hareketli At (The Horse in Motion) isimli eseriyle açılıyor film. Fotoğrafların ard arda yerleştirilerek hareketli görüntünün elde edildiği; siyahi bir jokeyin at üzerinde olduğu görüntüler. Filmde de OJ ve kız kardeşinin büyük büyük babalarının hareketli at'da oynayan jokey olduğu söylenir. Her yerden kovboy şapkası fırlar. Bu UFO denen cismin dikkat edersek kovboy şapkasına benzediğini de görürüz.


    Nope (2022) | Jordan Peele | Daniel Kaluuya


    Nope (2022) | Jordan Peele | Daniel Kaluuya


    Spoiler,

    mesajı görmek için tıklayın.

    Siyahi atın üzerindeki jokey filmin sonunda OJ olur ve giydiği kıyafetin üzerindeki 'crew' yazısı hiç de tesadüf değildir. Elektrikler kesildiğinden dolayı esrarengiz görüntüleri manuel şekilde filme almaları da yine Hollywood'un eski zamanlarına götürür bizleri.


    Hollywood'un bu 'diğer' insanlar üzerine olan sömürüsü dinle birleştirilerek ancak bu kadar yalın anlatılabilirdi. Atmosferin de son derece iyi kullanılması hikayeyi daha da etkileyici kılan bir başka etken.





  • Nope (2022) | Jordan Peele | Daniel Kaluuyayoutube
    Bu kanalın abonelerine özel olarak hemen şimdi https://nordvpn.com/barisozcan adresinden 2 yıllık planı seçerseniz ekstra büyük bir indirim ve ek olarak tam ...
    https://www.youtube.com/watch?v=QbjEbUomUMQ&ab_channel=Bar%C4%B1%C5%9F%C3%96zcan
  • mahmut716 kullanıcısına yanıt

    Aga anlayamıyorsanız izlemeyin. Hadi bir hata edip izleyip anlamadıysan da b*klamayın filmi, beni aşıyor yorum yapmıcam de geç... Nope , hayır dan çok "hayır hayır olamaz" anlamı taşır. Daha etkili bir no yani... Zaten film de çok güzel bir yerde kullanıyor başrol oyuncusu... İzleyici de aynı duyguyu, aynı korkuyu hissedip "nope" demesi için kullanılmış. Maymun sahnesi o kadar alaka ki film ile sen anlamamışsın nasıl anlatayım sana... Siyasi yönünden mi gireyim yoksa maymun ile uzaylının ortak yönünden mi bahsedeyim. Maymunun kurbanları ile uzaylının kurbanlarının mı ortak yönünü anlatayım. Yani neyi nasıl anlatayım bilemedim. Bence sen boş ver bu filmi avengers falan devam.



    Bu arada film muhteşemdi... jordan peele yapmış yine yapacağını... müzikler, görüntüler, sahneler hepsi inanılmazdı valla sağ ol var ol koca yürekli yönetmen. sen ve bir kaç yeni gelen genç yönetmenler olmasa (bkz: ari aster) (bkz: david lowery) (bkz: robert eggers) vs ne b*k yiyecektik eski osuruk tayfanın **** b**tan yeni filmlerine kalsaydık... bol bol film yapın lan bırakın hiçbir şeyi beğenmeyenleri. onlar gitsin avengers mavengers falan izlesin.


    bu arada ufaktan m. night shyamalan etkisi görüyoruz bu filmde yönetmenden. ilk yarıya kadar baya baya öyle idi hatta. evet bana sorarsanız da sonu çok etkili bitmedi. son bölümleri daha karanlık daha bilinmezin içinden yol alabilirdi. Yine de seyri doyulmaz bir film. Bir kere daha izlerim kesin bir sürü kaçırdığım yer vardır





  • Filmde UFO aramayın.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Devian kullanıcısına yanıt
    neymiş maymun ile uzaylının ortak yönü ?
    adam yerden çatalı almış, bana göre çatal ama yönetmene göre sittin sene önce nigger 'ın biri yerden çatalı alırken vurulmuş, ona ithafen sahne, ee bunu nerden bileyim ben ?
    tamam, ilk dublör zenci imiş, bu bilgiyi güzelce verdin, ama diğerlerini açıklaman gerek, yoksa müşteri kaçar, bak yukarda kaç yorum var, salonu terkeden, mesajını veremeden müşteriyi kaçırdın, başarısız oldun yani.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmut716 kullanıcısına yanıt

    ya aynen müşteri kaçar...



    Nope (2022) | Jordan Peele | Daniel Kaluuya
  • Devian kullanıcısına yanıt
    temmuz 'da çıktığı ilk haftada 44 milyon yapmış, 2. ve 3. haftasında olan thor ve minions daha fazla, orantılama yaptığımızda, ben mi yanlış okudum ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmut716 kullanıcısına yanıt

    şu tabloyu bile anlamıyorsun filmleri anlamaman normal... neyse istediğini izle hocam istediğini izleme...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Devian -- 24 Eylül 2022; 3:48:53 >
  • Devian kullanıcısına yanıt
    tamam sen anlat o zaman ne anladigini, en sağdaki 2 kolon değil mi, total ve weeks dediği ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • peele belki de 2010'dan sonrası için sinemanın en iyi gizem-gerilim ve korku filmi yönetmeni. her filmi diğerinden "daha az gerici-korkutucu-meraklandırıcı"... daha sönük-kötü-sıkıcı değil. "daha az gerici-korkutucu-meraklandırıcı"


    alt metindeki incelikler, göndermeler ve dine referanslar klişe bir final yüzünden sönük kaldı.


    konudaki, senaryodaki ve görseldeki dehşete kapılmamıza yol açan içerik ise film boyunca kendisini yeterince hissettiremedi.


    maymun kısmındaki rahatsız edici ve insanı geren durum filmin kalanındaki düşük gerilim yüzünden izleyiciye geçmiyor.


    dikkat ederseniz film yorumlarında, filmi beğenenler bile "çok gerildim" çok korktum" çok merak ettim" koltuğa çivilendim" "aşırı derecede etkisinde kaldım" vs cümle kuramamış. herkes şunu anlattı bunu anlattı, şu gönderme var bu referans var vs cümleleri kuruyor.


    get out filminde de gönderme eleştiri vs. vardı ama izlerken bazı sahnelerde insanın duygu durumu değişiyordu. bu film onu yaşatmıyor.


    zaten filmin ortasına doğru esrarengiz şeyin ne olduğu anlaşılıyor. e kalan kısmı da IT filmindeki gibi o esrarengiz şeyden kurtulma-o şeyi durdurma sahneleri. film boyunca olması gereken merak ve gizem duygusu iyi bir finalle izleyicinin dehşete kapılmasına sebep olamıyor.


    filmdeki göndermeleri anlamadığımız için değil arkadaşlar, yönetmen filmi düzgün şekilde "kurgulamadığı" için insanlar bir şey hissetmedi veya sıkıldı.


    yine de çok iyi filmdi fakat tekrar tekrar izlenecek bir film değil.





  • çöp

  • Kötü filmdi bence



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furandor -- 29 Eylül 2022; 2:5:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metafor, alt metin olayları beni biraz kasıyor. Bildiğim bi konu olsa yani verdiği metaforları anlamlandırsam iyi olabilirdi. Sonuçta bu işin okulunu da okumadık. O yetkinliğe de ne zaman erişirim bilmiyorum ama henüz erişmediğimi yorumları okuyunca anlıyorum. Her sahne bir gönderme içeriyor, bunu açıklayıcı şekilde bahsetmiyor sadece gösteriyor ve farkedilmesini de izleyiciye bırakıyor olabilir lakin ben anlamıyorum işte sorun bu. Benim gibi insan sayısı da heralde sinema izleyicilerinin oran olarak büyük bir çoğunluğunu kapsıyordur.

    Neyse ben filmi bilim kurgu gerilim olarak izledim ve öyle bakınca izletti kendini. Sıkıldığımı hatırlamıyorum. Bu düz haliyle Spielberg filmi “Üçüncü Türden Yakınlaşmalar” gibi old school bir film kaldı. Ha ben bu türü sevdiğim için izledim sıkılmadım da. Kaliteli bir film izledik teşekkürler dedik kapattık :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.