Şimdi Ara

NRF24L01 modül ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar. Forumda da bir kaç konu varmış baktım ama aradığımı bulamadım.

    elimde 2 adet bu modülün antenli versiyonundan var. Nette bir sürü RF24 kütüphanesi var. Ne denediysem birbiriyle haberleştiremedim.

    sizin halihazırda kullandığınız kütüphane varsa bana da söylerseniz sevinirim. Öğlenden beri uğraşıyorum artık fenalık geldi yani.

    arduino nano ile kullanıyorum modülleri.

    acaba modüllerden biri felan mı bozuk? bunu nasıl anlarız.



  • Arduinoların ve kablolamaları kontrol edin. Doğru olduğundan emin olduktan sonrahttp://arduino-info.wikispaces.com/Nrf24L01-2.4GHz-HowTo daki kütüphane ile deneyin. Ben nano ve nrf24 ile yapmıştım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • şu değerleri okuyabiliyorum iki nrf den de;

    STATUS = 0x0e RX_DR=0 TX_DS=0 MAX_RT=0 RX_P_NO=7 TX_FULL=0
    RX_ADDR_P0-1 = 0x0a0c0a0c0a 0xe8e8f0f0e1
    RX_ADDR_P2-5 = 0xc3 0xc4 0xc5 0xc6
    TX_ADDR = 0x0a0c0a0c0a
    RX_PW_P0-6 = 0x20 0x20 0x00 0x00 0x00 0x00
    EN_AA = 0x00
    EN_RXADDR = 0x02
    RF_CH = 0x4c
    RF_SETUP = 0x07
    CONFIG = 0x0e
    DYNPD/FEATURE = 0x00 0x00
    Data Rate = 1MBPS
    Model = nRF24L01+
    CRC Length = 16 bits
    PA Power = PA_MAX
  • merhaba ben de nrf24 ile çalışıyorum elimde kütüphanesi de var ama pin seçiminin nasıl olduğunu anlamadım lütfen yardım eder misiniz?
  • CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    hocam merhaba ben nrf24 ü pic ile kullanmaya çalışıyorum . bir süredir uğraşıyorum fakat elimde kütüphane olmasına rağmen çalıştıramadım . mesela MISO MOSI pinlerini pic için nasıl seçmeliyim önemli mi anlamadım yardımcı olur musunuz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: samedkütük

    hocam merhaba ben nrf24 ü pic ile kullanmaya çalışıyorum . bir süredir uğraşıyorum fakat elimde kütüphane olmasına rağmen çalıştıramadım . mesela MISO MOSI pinlerini pic için nasıl seçmeliyim önemli mi anlamadım yardımcı olur musunuz
    sck->sck
    sdo->mosi
    sdi->miso

    Bir de herhangi bir gpio pinini nrf24'ün CSN pinine bağlayacaksın. Transfer işleminden önce csn pini 0, transferden sonra 1 olmalı.
  • HOCAM öncelikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim . elimde bir kütüphanesi var bir süredir inceliyorum . kütüphanede ki fonksiyonları alıcı ve verici içinde nasıl kullanacağımı tam çözemedim. mesela IRQ bacağını harici kesmeye bağlayıp o şekilde veri gelişini kontrol ediyorlar peki neden alici kesmesi yapmıyoruz rs232 olmadığı için mi yani IRQ pini ni RX pinine bağlasak yanlış mı olur. merak ettiğim için soruyorum yanlışımı mazur görün lütfen. şimdiden teşekkğrler
  • Nrf24 SPI arabirimini kullanır. Spi'da bir master (pic), bir ya da birden fazla slave (nrf24) bulunur. Clock (sck) sinyalini her zaman master sağlar, yani pic'ten habersiz veri alışverişi olmaz.

    Nrf24 veri geldiği zaman IRQ pinini 0 yapar, pic clock sağlayarak veriyi alır.

    Spi arabiriminde sadece okuma ya da sadece yazma olmaz, ikisi birlikte olur. Sdo pininden 1byte giderken aynı anda sdi pininden de 1 byte gelir. Bu yüzden okumak için dahi çöp değer yazılması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 9 Ağustos 2018; 16:38:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki çok teşekkür ederim hocam
    anladığım ve araştırdığım kadarıyla benim pic için içinde bulunan donanımsal SPI pinlerini kullanmam gerekpeki işlem sıralamasını yapıcak olursak yapmam gerekenleri şöyle sıralamamda yanlış yada eksik varmı dır hocam?
    1) pin bağlantısı; SDI==>MISO
    SDO==>MOSI,
    IRQ==>HARİCİ KESME (veri alma işlemi burada yapılacak)
    CSN(chip select)= herhangi bir pin Transfer işleminden önce csn pini 0, transferden sonra 1 olacak.
    CE chip enable rx or tx mode,anladığım kadarıyla bununla ilgili olan kısmı driver yapıyor biz sadece belirtiyoruz
    SCK==>SCK clock veriyor.
    2) verici için send_data(); fonksiyonu kullanılacak send_data(10,giden); 10 bitlik giden dizisini gönderiyoruz. ve csn pinini tekrar bir yapıyoruz.
    SORU 1: register_write(CONFIG_reg, 0x0E);
    flush_TX_RX();
    peki bu iki fonksiyonu neden kullanıyoruz? hocam mazur görün anlamadım:-)

    ve son olarak csn yi tekrar sıfır yapıyoruz.
    SORU 2: sck pinine clock sinyali verilmesi gerekiyor biz burada bir clock sinyali oluşturmuyoruz peki sinyal nasıl veriliyor? donanımsal olarak pic mi sağlıyor acaba yada driver de mi sağlanıyor bu clock sinyali?

    3) alıcı için Harici kesme ile gelen veriyi alıyoruz CE pini 0 yapılıyor recive_data(10,gelen); şeklinde gelen veriyi 10 bitlik diziye atıyoruz.ve ce 1 yapılıyor
    flush_TX_RX(); burada da kullanılıyor ?

    hocam sabırla cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ama öğrenmeye çalışıyorum kopyala yapıştır yapmak gibi bir amacım yok henüz üniversite 2. sınıf öğrencisiyim yönlendirmelerinize çok ihtiyacım var :-)
     NRF24L01 modül ?
                                            




  • Kullandığın kütüphaneyi bilmiyorum. Öğrenmek istiyorsan en iyisi kendi kütüphaneni oluşturmak. Nrf24 karmaşık bir çip değil, rahatlıkla yazarsın. Biraz datasheet kurcala derim.
  • hocam malesef sizin kadar deneyimli değilim ama bende çok isterim kendi kütüphanemi yazmayı sanırsam donanım bilgimin eksikliğinden dolayı yazamıyorum.
    benimle aynı durumda olan eminim birçok arkadaşım vardır. mesela bir kütüphane nasıl yazılmalı datasheet den hangi bilgiler alınmalı ve bunlar nasıl kullanılmalı gibisinden bir örnek ders gibi bir çalışma yapabilirseniz bizim gibi henüz yolun başında ve öğrenmeye istekli arkadaşlara çok yardımcı olmuş olursunuz hocam. teşekkür ederim
  • Biraz geç bir cevap olacak ama başlangıç olarak kullandığın mikrodenetleyiciyi hazır fonksiyon olmadan kodlamanı tavsiye ederim. Diğer çiplerdeki mantığı da anlamış olursun böylece. Bir de mümkünse pic yerine avr kullan derim. Kodlaması daha basit ve yazılım desteği daha iyidir.
  • Hazır kütüphane bulmak için GitHub'ta araştırma yapabilirsin.

    https://github.com/search?q=pic+nrf24l01
  • haklısınız hocam daha fazla kaynak kodu bulunuyor. açıkcası elektronikte ilerlemeyi düşünüyorum. o nedenle başlamışken pic le tamamlamam daha mı doğru bilemedim
  • hocam siz söyledikten sonra tekrar baktım ama malesef bulamadım. şuan kendim bir kütüphane bulmuştum ordaki fonksiyonları uygulamaya çalışıyorum. yaparsam burada paylaşacapım. sorum olursa da bu başlık altında soracağım
  • Bence başlamışken PIC üzerinde ilerleyin.
  • şuan devam ediyorum ama bazı sorunlara burdaki gibi çözüm üretemiyorum malesef formlar da biraz pasif galiba yada ben yeniyim diye yanıt alamıyorum
  • 10-15 yıl önce internet şimdiki kadar yaygın olmamasına rağmen forumlar daha aktif ve seviyesi daha yüksekti. O zamanlar bilgiye erişimin daha kısıtlı olmasının yanında bence şimdi pasif olmasının en büyük sebebi elektronikte ve yazılımda hazır komponentlerin çok yaygınlaşması, işlerin basitleşmesi.

    Bu iyi birşey gibi görünüyor ama aslında bizim ülkemiz için çok kötü bişey, millet farkında değil. Milleti bırak devlet bile farkında değil. Mesela son birkaç senedir çocuklara yazılım öğretmek adı altında iki tık tık yaparak, kod yazmadan hesapta yazılım geliştirme öğetiliyor. Bu boşa zaman kaybıdır, boşa kürek çekmektir. Çocukların en verimli olacağı zamanda boş beleş işlerle bir nesli heba ediyorlar.

    Gelişmiş ülkeler yazılımda olsun elektronikte olsun hazır araç gereçleri kullanabilirler çünkü adamlar en temelden geliştirmişler, zaten kendileri icat etmiş herşeyi. Ve aynı şeyleri milyonlarca kez yapmaktan bıktıkları için bu yola başvurmuşlar. Yahu biz ne biliyoruz ki hazır komponent kullanıyoruz? Bizim için içeriği bilinmeyen kara bir kutudan ibaret onlar. Bir proje yapacak olsak bekleyeceğiz ki adamlar kodunu yazsın elimize versin de bizde çalıştıralım. Bu kafayla bir adım ilerleyemeyiz.

    Eskiden forumlarda transistör nasıl çalışır diye sorulurdu, pic'in komut seti tartışılırdı, işletim sistemi geliştirme üzerine yazılar yazılırdı. Başka bir forumda vatandaşın biri 10'luk sistemde çalışan bir işlemci tasarladığını iddia etmişti de onlarca sayfa işlemci mimarisi tartışması olmuştu. Eskiden tıklım tıklım dolu olan DIY forumları şimdi sinek avlıyor.

    Vatandaş arduino'da digitalWrite() yazınca iş yaptığını zannediyor. O fonksiyon olmasa led bile yakamayacak.




  • söylediklerinizin tamamına katılıyorum hocam. ama herkes elinden geldiğince bişeyler yapmalı . biz üniversitede daha 2. sınıf olmamıza rağmen toplandık mikrodenetleyici üzerine çalışmaya başladık yaz tatilinde de projeler çıkarmaya çalışıyoruz devam da edeceğiz ama imkanlarımız çok kısıtlı ynlış anlamayın maddi olanaklardan bahsetmiyorum. bir soru soruyorum mesela a formuna 3 haftadır moderatörden onay bekliyor birisi çıkacak sorumuzu cevaplanmaya değer görecek de sorumuz forma düşecek de cevaplanırsa cevaplanacak.biz araştırarak biyerlere kadar getirebiliyoruz ama biyerden sonra deneyim istiyor sanırım takılıyoruz.
  • Yanlış anlaşılma olmasın yazdıklarım sistem üzerine genel bir eleştiridir, şahıslarla alakası yok.

    Bu arada haberleşmeyi sağlayabildin mi? Kullandığın mcu hangisi? 16f877 mi?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.