Şimdi Ara

Nükleer füzyonda rekor kırıldı: 6 dakika boyunca reaktör çalıştırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nükleer füzyonda rekor kırıldı: 6 dakika boyunca reaktör çalıştırıldı
    Princeton Plazma Fizik Laboratuvarı (PPPL), yeni bir rekor kırarak füzyon reaktörünü 6 dakika boyunca çalıştırmayı başardı. Araştırmacılar bu başarıya, WEST reaktöründe tungsten kaplama kullanarak ulaştı. 



    Uzun süredir insanoğlunun hayali olan çok miktarda ve ucuz enerji arzusu için on yıllardır füzyon reaktörleri üzerinde çalışılıyor. Güneşin çekirdeğinde gerçekleşen ve yaşama enerji sağlayan bu reaksiyonları kontrollü bir şekilde dünyada gerçekleştirip enerji üretmek çok zor bir iş. İki hidrojen atomunun kaynaşmasıyla ortaya çıkan devasa enerjiyi sürdürülebilir, pratik ve ticari ölçekte, tükettiğinden daha fazla enerji üretebilecek şekilde bir reaktörde gerçekleştirmek için birçok araştırma ekibi çalışmalar yürütüyor.



    Onlardan biri de ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Princeton Plazma Fizik Laboratuvarı. Laboratuvarın WEST tokamak reaktörü, 1,15 gigajoule güç kararlı durum enjeksiyonundan sonra altı dakika çalışmayı başardı. Reaktörün 4 keV'lik merkezi elektron sıcaklığından daha yüksek sıcaklığa erişen reaktörler olsa da süre olarak rekor kırıldı.



    Plazma 50 milyon °C sıcaklığa ulaştı



    Fransa'nın Provence kentindeki Bouches-du-Rhône Cadarache nükleer araştırma merkezinde bulunan WEST, Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu tarafından işletiliyor ve PPPL ile uzun süredir işbirliği yapıyor. Tore Supra tokamak'ın yeniden yapılandırılmış bir versiyonu olan reaktör, Kararlı Hal Tokamak'ta Tungsten Ortamı (Tungsten "W" Environment in Steady-state Tokamak, WEST) ismini taşıyor. 6 dakikalık çalışma sırasında, reaktörün süper güçlü manyetik alanlarında asılı kalan plazma, 50 milyon °C sıcaklığa ulaştı ve iki kat plazma yoğunluğuyla %15 daha fazla enerji elde etti.



    Ayrıca Bkz.Hidrojen üretiminde devrim gibi keşif: İridyum kullanımı %95 azaltıldı



    Reaktör odası tungsten ile kaplandı



    Asıl dikkat çeken başarı ise bunun tungstenle kaplı bir tokamak odasıyla yapılmasıydı. Önceki versiyonlarda daha iyi performans sağlayan grafit kaplama kullanılıyordu. Ancak grafit, yakıtı kendi içine çekme eğiliminde bulunuyor, bu da ticari bir reaktörde istenmeyen bir durum. Tungstende ise bu eğilim çok daha az, bu nedenle pratik kullanım için çok daha çekici bir malzeme. Bununla birlikte, tungsten atomları da plazmaya girerek onu hızla soğutabiliyor.



    PPPL, WEST'in pratik bir reaktör olmaktan çok uzak olduğunu, ancak laboratuvarın tungsten üzerinde yapacağı ileriki çalışmalar için büyük bir adım olduğunu belirtiyor.



    PPPL'nin Gelişmiş Projeler Başkanı ve fizik araştırması Delgado-Aparicio, "Tungsten duvar ortamı, karbon kullanmaktan çok daha zorludur. Bu, kedinizi evde yakalamaya çalışmak ile en vahşi aslanı evcilleştirmeye çalışmak arasındaki farka benziyor" diyerek yaptıkları işin zorluğunu ifade etti.




    Kaynak:https://newatlas.com/energy/fusion-record-tokamak/
    Kaynak:https://www.pppl.gov/news/2024/fusion-record-set-tungsten-tokamak-west







  • Güneşin çekirdeği bile 15 milyon °C iken 50 milyon °C nasıl kontrol edilebiliyor? Tungsten bu kadar yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor mu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Felsefeciler ve Fizikçiler’e hastayım. Hele ikisi birarada olunca ❤️

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt
    Yanılmıyorsam Tungsten zaten ısıtıldığında verimleşen bir madde Güneşten daha fazla sıcak olması tamamen kimyasal reaksiyonların farklılığı yüzünden olan bir olay.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

    Yanılmıyorsam, herhangi bir madde ile etkileşmeden, yalıtkan bir ortamda o sıcaklığa ulaşılıyor.

  • 50 milyon diyor 😱 Biz 100 derecede çay demleriz. Haberi okurken içeriz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

    Mıknatıs ortamda. Temas yok yani.

    Ayrıca minimum 100 milyon derece olmadan, istenen sürekli reaksiyon oluşamıyordu sanırım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 15 Mayıs 2024; 10:30:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar harbi harbi kafaya koymuşlar füzyon reaktörü yapacak Türkiye bunun neresinde Abdül hamit han bunu 100 yıl öncesinden tahmin etmiş olabilirmi yoksa CEHAPE mi engel olmuş o dönem.Aklımda deli sorular.

  • 50 M derece çok abartılı geldi teyit gerekli kaynak paylaşır mısınız

  • Burada yine ısı ve sıcaklık kavramlatı karışıyor mesela maytapı yakınca 1000 derece sıcaklığa ulaşabilir ancak elimize ciddi zarar vermez ancak yüz derece (ısı) bir su bir insanı öldürebilir.

  • Manyetik bir alan oluşturuluyor reaksiyona giren hidrojen atomları reaktör duvarı ile temas etmediği için bu sıcaklıklara ulaşabiliyorlar

  • Symbianist S kullanıcısına yanıt
    Plazma olarak bulunduğu için bir etkisi yok sıcaklığın zaten ısı kaçırdığı an plazma halinden çıkarak güvenli hale geliyor. Yani patlamiyor sistem bozuluyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Takdire şayan bir performans , bizim ise ; daha gidecek çok yolumuz var . Bu tip teknolojilerin ; ben diyim 50 , siz diyin 100 yıl gerisindeyiz maalesef .

  • 50 milyon dereceyi ölçmek için kullanılan ölçme aleti nasıl bir şey, kalibresi doğruluğu? o derecede erimeyen akmayan madde ? Benim beyin algı sınırını aşıyor.

  • Tungsten denen madde nasıl olurda 50 M°C ye ulaşan sıcaklığa dayanabiliyor?

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    Çekirdeği 50 milyon derece. Çekirdekten uzaklaştıkça sıcaklık azalıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güneşin çekirdeği 14 milyon derece, o sıcaklığa ve ordaki basınca aynı anda ulaşılamadığından az basınçla daha çok sıcaklık deneniyor.

  • Milleti geberteceksiniz bu insan oğlunun hep daha fazlası olsun isteği masum bir sürü insanın canına mal olacak bu kadar tehlikeli enerjiler asla kullanılmamalı

  • Yeni güneş sistemleri kurmak hedefi harika fikir

  • Bu haberi gördüm fakat atlamıştım. Gelecek için umut verici büyük bir gelişme olarak kabul ediyorum.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.