Şimdi Ara

Nvidia’dan önemli hamle: Freesync monitörler G-Sync desteği alacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
3
Favori
5.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • eşek gibi yapacaklar freesync monitör alan amd kart almak zorundaydı. bu da onların zararına inada gerek yok.
    bu arada hani gsync çiple çalışıyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hands0meJack -- 8 Ocak 2019; 14:23:58 >
  • O zaman güzel bir freesync monitör alabiliriz artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim freesync monitör almamı beklemişler teşekkürler nvidia
  • Yanlış hatırlamıyorsam G-Sync için monitörlere konulan çiplere-devrelere aslında gerek olmadığı, NVIDIA'nın fiyatı yükseltmek (kazık) ve monitör üreticilerini zorlamak için yaptığına dair haberler çıkmıştı. (Beklenir)

    Aslında bu bilmemne sync işi yeni sayılmaz. Benim gibi programcı moruklar hatırlar. Geçmişte ekrandaki kırpışma ve bozulmayı (tearing vs gibi) engellemek için kodda sync işine girerdik. Monitörün V-sync (vertical synchronization) sinyalini takip eder ve ekrana bu esnada (tarama yokken) yazardık. Yani teknik eski bir teknik.

    CRT -> LCD geçince aslında V-Sync ihtiyacı yok denecek kadar azaldı. (Bu CRT monitörde elektron hüzmesinin sağ-alttan sol-üste gitmesi ve RAMDAC sıfırlanması için gereken süre) Fakat uyumluluk amacı ile sync geçiş periyodu çok kısa olsa da yine de bulunuyor. (ekran tazeleme hızı bununla ilintili)

    Dolayısı ile şimdi de V-sync takip edip tearing vb engellemek için monitörlere pahalı çipler-devreler koymaya gerek yok. Hala monitörlerde V-sync sinyali var ve ekran kartı zaten bunu yakalayıp işliyor halihazırda ekran tazeleme için. Gereksiz olan NVIDIA'nın zorla kakaladığı çipler-entegreler.

    Freesync (adaptive sync) buna dayanıyor. Zaten var olan V-sync sinyalini ekran kartının FPS eşitlemesi için kullanıyor. Eskiden V-Sync geçiş ve tarama periyodu ekran Hz değeri ile orantılı olarak sabitti. Yani 50 Hz ekran varsa tarama periyodu 1 sn/50, 1000 ms/50 ile 20 ns olurdu. Geçiş periyodu da bunun bir kısmı. Freesync farkı ise bu periyotların süresinin değişebilmesi. (karmaşık-basit grafik çerçeveleri vb)

    Yani Freesync için sadece monitörün V-Sync tarama periyodunu değiştirebilmesi ve ekran kartına uyabilmesi yeterli. LCD için geçiş periyodu zaten yok denecek kadar kısa. Ekran kartı ise karmaşık (çok poligonlu) çerçevelerde periyodu biraz uzatarak, basit olanlarda ise biraz kısaltarak ortalama Hz=FPS denkliğini sağlar. Çerçeveler her halukarda periyottan daha kısa sürede tamamlanıyor ise (güçlü kart) periyot oldukça sabit kalır ama ekran kartı kendi hızını düşürerek ortalama Hz=FPS değerini tutturmaya çalışır.

    Yapılan iş karmaşık değil, yanı atla deve yok ortada. Ama G-Sync kazığı var. Gereksizken hem de. NVIDIA baskın gücünü kullanarak G-Sync işini zorla kabul ettirmeye çalıştı ama başaramadı. Fiyat farkı çok yüksek ve atılan taş ürkütülen kurbağaya değmiyor.

    Freesync ise cüzi bir maliyet artışı ile aynı işi yapıyor. G-Sync monitör sayısı pek artmazken, nerede ise giriş seviyesi monitörlere bile freesync vermeye başlayacak monitör firmaları. Freesync beklenenden çok daha hızlı kabul gördü. Bu ise G-Sync için dar bir alanda sıkışmak demek.

    NVIDIA bu yüzden Freesync işine bulaşmaya başladı. Dar alana sıkışıp kalmamak için, yoksa NVIDIA yolmadan bir şey vermez. Madem Freesync daha çok kabul gördü, ben de kenarda kalmayayım diye. Intel de Freesync deyince G-Sync için çanlar çalmaya başladı. (Üstelik adlarını pek duymasak da hala Sis-S3-Matrox da var, genelde gömülü sistemler, sanayi vb)

    Yine Cuda için de kod açık olacak haberleri var hatırlarsanız. Cuda rakipsizken NVIDIA kimseye vermezdi ve lisans ücretleri anasının nikahıydı. Üstelik sadece güçlü kartlarda yeterli derecede işe yarıyordu.

    OpenCL rakip olarak çıkınca iş değişti. OpenCL bedava, illa pahalı kart gerekmiyor faydalanmak için. Günümüzde nerede ise dandik freeware uygulamalar bile OpenCL kullanacak. Ciddi uygulamalarda çok yaygın. Cuda da kenarda sıkışma tehlikesine girince NVIDIA bunu açayım bari, yoksa kullanan kalmayacak derdine düştü.

    (EK: Eskiden NVIDIA kartlarında Cuda gücüne önem verir, OpenCL gücü yerlerde sürünürdü. Öyle ki vasat AMD kartlar en üst NVIDIA kartları OpenCL gücü açısından tokatlardı. Minig ve bedava olması +Apple ile OpenCL yayıldıkça NVIDIA kartlar da OpenCL gücüne önem vermeye başladı. Yapısı gereği AMD kartlar kadar veremezler ama eski kat-kat fark azaldı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 8 Ocak 2019; 15:26:16 >




  • 2 katına yakın para verip gsync monitör alanları keriz yerine koymak budur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Father Torque

    Bir düzeltme yapalım; FreeSync, monitörlerdeki Adaptive-Sync altyapısını kullanır ve bu altyapı yazılımsal değil tıpkı GSync'teki gibi donanımsaldır. Adaptive-Sync destekli monitörlerde de kare eşleme işlemi için kullanılan bir çip vardır. Dolayısıyla FreeSync için yazılımsaldır demek doğru olmaz.

    GSync ile FreeSync arasındaki fiyat farkının asıl sebebi NVidia GSync monitörlerde kullanılmasını zorunlu tuttuğu çipleri üreticilere yüksek fiyattan satarken açık standart olan Adaptive-Sync çipi için üreticiler çipin maliyeti dışında ayrıca lisans ücreti ödemezler.
    Madem duzeltiyoruz, o zaman ben tam duzelteyim konu kapansin.

    Freesync gsync gibi ASIC bir modul kullanmaz, yazildigi gibi VESA'nin adaptive sync alt yapisini kullanir. Bu da su demek, zaten monitorun calismasini saglayan devrenin alt yapisi freesync'e de destek veriyor. Ek bir devre olmadigindan oturu insanlar "freesynce chip lazim degil" diyor. Tamamen insanlarin chip kelimesini yanlis kullanisi. Demek istedikleri ASIC, chip degil. Neyse bunlara takilmayalim. Konunun esas onemli kismi su: su bahsi gecen adaptive sync alt yapisi tamamen AMD'nin cabalari ile VESA'ya kabul ettirilmis bir standarttir. O yuzden ne marka ekran karti kullaniyorsak kullanalim AMD'ye tesekkur etmemiz gerekiyor bu noktada. AMD olmasa NVIDIA son kullanicinin yani bizim cigerimizi sokerdi. Ha bu NVIDIA kaka demek degil, onun yerinde AMD olsa, bu sefer ayni seyleri AMD icin soyluyor olurduk. Bu kapitalizmdir. Isimler degisebilir, davranislar degismez. Davranislar farkli olursa zaten o kapitalizm olmaz. Neyse bunu da burada birakayim, konu karismasin.

    Gelelim frame sync teknolojilerine geri. Simdi, Freesync ile Gsync temelde ayni seyi yapiyor olsa da, nasil yaptiklari arasinda fark vardir. Aradaki farklardan bahsedip kafanizi sisirmeyecegim ama su kadar diyecegim ki "gsync > freesync". Gsync'in daha iyi sonuc veriyor olmasinin temel sebebi de o ekstra para odenen ASIC modulun yapabildikleri ve nvidia'nin gsync monitor ureticileri icin zorunlu tuttugu teknik ozelliklerdir. Yani her gsync modulu takilan panel gsync monitor olamaz. Marka kalitesine dikkat ettikleri icin Nvidia minimum specler konusunda ince eler sik dokur, bunu da unutmamak lazim. Ozellikle bu konulari merak eden, neden gsync daha iyi diye merak eden varsa baslangic icin "gsync variable overdrive" diye aratsin google'da, uzerine "gsync duplicate frame insert" diye aratip okumaya ve arastirmaya baslayabilir.

    Tamam peki gsync daha iyi, daha iyi de aradaki fark o kadar fiyat farkini vermeye deger mi? diye soran olursa bu tamamen sizin butcenizle ilgili diyebilirim. Ben yaklasik 5 senedir gsync monitor kullaniyorum. Top end sistem pesinde oldugum icin bence deger derim. Ama mainstream'de "aman canim arada dusuk fps'de hafif ghosting yapsa da olur, o kadar para verilir mi simdi" denileceginden eminim. Eh mainstream dedigimiz marketin cok buyuk bir kismi oldugu icin gsync'in gelecegi sikintiya giriyor. Tahminim o ki asagi yukari 5 yil icinde nvidia gsync modulunu sadece gercekten sadece high end urunlerde gorebilecegiz. Geri kalan urunler hep "gsync compatible" olarak satilacak ve ASIC modulsuz olarak VESA standartlarinin imkanlari dahilinde calisan monitorler olacak. ASIC modullu unitelerin adini bulmuslar bile "Gsync Ultimate".

    Teknoloji gelisiyor, rekabet hep suruyor, kazanan biz son kullanicilar oluyoruz, bunlar hala iyi haberler. Dusunsenize AMD, NVIDIA ve INTEL'in anlastigini. Sakasi bile urpertici...




  • İki teknolojiyi de kullanan biri olarak "bedava olmadığı sürece" ikisi de gereksiz diyorum. Ne freesync'den hayır gördüm ne de G-sync'den
  • ay ben gülerim
  • Free kelimesine alerjisi vardı envidyanın, hayret?
  • 10 yıldır Samsung T260 mönitör kullanıyorum. Bugüne kadar oyunlar da ekran yırtılması denilen olayı farketmedim. Ya da bende bir gariplik var.

  • Hala olayı anlamamakla inat edenler varmı cidden?

    Zaten konuda bu freesync monitörler bizzat gsync ile aynı performans çalışacak denmiyor sadece gsync olarak driver tarafından tanınacak.Adaptive Sync zaten yıllar önce nvidia destek verme diye bir politika gütmedi ve gsync ile yola devam etti.Son çıkan durumda zaten gsync ultimate geleceği için bir önceki jenerasyonu artık tek kalmasını istemediğinden ve ekran kartı satış grafiğini artırmak amacıyla böyle bir politika izledi ve bencede gayet mantıklı yerinde oldu.İlerleyen zamanda yazılımsal gsync modu gelen bu monitörlerle gerçek gsync monitörler arasındaki testleri merak ediyorum.
  • G-Sync, Nvidia'nın kendi ekosistemi yaratmak istemesinin bir sonucu olarak doğdu aynı Physx gibi. Physx'in başına ne geldiyse şimdi G-Sync'in başına da o geliyor. En son Intel'in VESA Adaptive Sync'i destekleyeceğini açıklamasından sonra Nvidia böyle bir hamle yaptı. Zaten G-Sync destekli diye satılan bazı dizüstü bilgisayarlarda modül bile olmadan G-Sync aktif olarak kullanılıyordu. Adı G-Sync olsa da kullanılan teknoloji Adaptive Sync'di. Ayrıca G-Sync'in sizin deyiminizle gerçeğini kullanmış biri olarak G-Sync açık kapalı farkını anlamakta ciddi güçlük çektim. Hatta bazı oyunlarda hiç fark göremedim diyebilirim. G-Sync ile Adaptive Sync arasındaki farkı çıplak gözle görebilene helal olsun. G-Sync verilen paranın karşılığını aldım diyebilmek kullanıcıları tarafından abartılan bir teknoloji sadece.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    turbo-powwer kullanıcısına yanıt
    Amma da yaptın kibar Feyzo; ölçekleyici, standart donanımdır. Pasif matris TFT panellerin ölçekleyicisi olmadan çalışması mümkün değildir.
    Ayrıca, Adaptive Sync patenti de AMD'nin, gerçekleri sümen altı etmeyin. Vesa'ya teklifi AMD yapmıştı. Şöyle bir 5 sene öncesine gidelim:[2014]
    Turbotroll'e de selam gönderelim:[2016]

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: -dehşet-

    G-Sync, Nvidia'nın kendi ekosistemi yaratmak istemesinin bir sonucu olarak doğdu aynı Physx gibi. Physx'in başına ne geldiyse şimdi G-Sync'in başına da o geliyor. En son Intel'in VESA Adaptive Sync'i destekleyeceğini açıklamasından sonra Nvidia böyle bir hamle yaptı. Zaten G-Sync destekli diye satılan bazı dizüstü bilgisayarlarda modül bile olmadan G-Sync aktif olarak kullanılıyordu. Adı G-Sync olsa da kullanılan teknoloji Adaptive Sync'di. Ayrıca G-Sync'in sizin deyiminizle gerçeğini kullanmış biri olarak G-Sync açık kapalı farkını anlamakta ciddi güçlük çektim. Hatta bazı oyunlarda hiç fark göremedim diyebilirim. G-Sync ile Adaptive Sync arasındaki farkı çıplak gözle görebilene helal olsun. G-Sync verilen paranın karşılığını aldım diyebilmek kullanıcıları tarafından abartılan bir teknoloji sadece.
    Freesync-Gsync birçok testleri mevcut.Freesync monitör kullanmadım ama gsync cidden her oyunda olmasada bazı oyunlarda ciddi farkını hissediyorsun.Direk kapatarak test etmiştim.Bazı oyunlarda tam tersi kötü etki yaptığından kapattığımda oldu.




  • TheLawMan kullanıcısına yanıt
    Baştan tebrik etmek niyetindeydim ki, sonradan "yeşil filtre=on" hâlin belirdi.
    Gsync çift görüntü tazeleme, sizin iyiye yorduğunuz gibi basitçe iyi birşey değil, LCD'lerin kutup ekseninin - yani renginin - değişmemesi için görüntü aralıklarınca kutuplama yapılması gerektiğinden dolayı iletilen voltaj tazelemesidir. Görüntüdeki tüm noktalara aynı sinyal tekrarlanır. LFC'yi nasıl bilmezsiniz? Nvidia'nınki LFC'den farklı değil, kaldı ki Gsync içindeki tampon bellekte saklanan görüntünün gecikmesi nedeniyle her şart altında FreeSync'ten hızlı değil. Teknik manada her aşamada FreeSync daha iyi çünkü çizim sonrası ileti gecikmesine dayalı bir sistemi yok.
    Ayrıca, Nvidia'nın Gsync sağlayıcısı, Altera'yı Intel aldı ve Stratix çözünlerinin üreticisinin Adaptive Sync destekçileri arasına katılmış olması, Nvidia'ya ne gibi bir sorun teşkil eder tahmin edebiliyor musunuz?
    Başından beri dedik: Intel, Nvidia'ya rakip diye, kimse bize inanmadı...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Zaten ölçekleyicinin standart bir donanım olmadığını hiç iddia etmedim Maho Ağa, kare eşleme işleminin yazılımsal olmadığını, aksine monitör elektronik devresi üzerinde yapıldığını belirttim sadece. Ayrıca Adaptive Sync patenti de AMD'nin değil, VESA'ya ait. Evet AMD, bu tür bir teknolojinin VESA'nın DisplayPort 1.2a standartlarına eklenmesini teklif etmiş ve kabul edilmişti. Ama işin aslı söz konusu teknoloji zaten yine VESA'nın embedded DisplayPort (eDP™) standardında bulunmaktaydı ama sadece mobil ve taşınabilir cihazlarda uygulanmaktaydı. VESA, AMD'nin talebi üzerine 2009'dan beri kullanmakta olduğu Adapti-Sync teknolojisini 2013'ten itibaren DisplayPort 1.2a standardına ekledi sadece ve böylece Adaptive-Sync monitörlerde de kullanılabilir hale geldi. Yine kullanım hakkıyla ilgili VESA'nın yapmış olduğu şu açıklamayla yorumumu bitireyim:

    quote:

    Implementation of DisplayPort Adaptive-Sync is offered to VESA members without any license fee.


    https://vesa.org/featured-articles/vesa-adds-adaptive-sync-to-popular-displayport-video-standard/




  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Pascal öncesi Nvidia'nın hiçbir kartında (GTX 980 Ti dahil) DP 1.2a desteği bulunmadığından Adaptive Sync desteği Pascal ve Turing kartlarla sınırlı kaldı. Hatta Nvidia, AMD'nin kendilerine karşı hazırda bulunan bir standardı kullanarak pazardan pay kapma çabasına epey kızmış ve kasten Maxwell kartlara DP 1.2a desteği vermemişti.
    Özetle sizin de dediğiniz gibi Adaptive Sync VESA tarafından 2009 yılında yerleşik display port teknolojisi olarak kullanılmaya başlandı. AMD sadece Nvidia'nın G-Sync hamlesine karşılık vermek için mevcut teknolojiyi pazarladı. Yani benim için her ne kadar olmazsa olmaz bir teknoloji olmasa da Adaptive Sync teknolojisinin bu kadar popüler olması G-Sync sayesinde oldu.
  • Father Torque kullanıcısına yanıt
    Umarız öyledir, 'VRR' diye bildiğimiz bu pazarın patenti de AMD'ye ait değildir.
    Herkes ne güzel kendine yontuyor, çapraz lisanslama varken gemisini yürütüyor baktıkça gözlerim yaşarıyor cidden. Birileri de sanıyor ki, heralde, bunları hasetimden söylüyorum: söz hakkı sizde kalsın, kendi önünüzden kaşıklayın.
  • SAMSUNG 23,5" LC24FG73FQMXUF 1ms(MPRT) 144Hz Quantum Dot Curved MONİTÖR de de yararlanabilirmiyim _?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.