Şimdi Ara

NVIDIA & TESLA, OTONOM SÜRÜŞE BİR ADIM DAHA..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia firması, bilgisayarlar için geliştirmekte olduğu ekran (grafik) kartları ile dünya çapında tanınan bir teknoloji şirketi. Firma tarafından üretilen yüksek kapasiteli ekran kartları, oyunlar, 2D ve 3D modelleme, animasyon vb amaçlı uygulamaların daha akıcı çalışmasını sağlıyor ve bunlar üzerinde yer alan işlemciler (Graphics Processing Unit; GPU) her geçen gün daha da geliştirilmeye devam ediyor. Elbette, böyle bir başlıkta, ekran kartı üreten bir firmadan neden bahsedildiğini merak ediyor olabilirsiniz. O zaman ilgi çekebilecek bir bilgiyi önden vereyim, firmanın Tegra VCM (Visual Computing Module) adını verdiği grafik işlemciler, Tesla’nın güncel modellerindeki multimedya ve diğer ekran grafik özelliklerinin (hem gösterge paneli hem de ana ekran) arkasındaki güç.

    Burda Nvidia firması tarafından üretilen ve gerçek zamanlı yapay zeka kullanımı gerektiren uygulamalarda ihtiyaç duyulan matematiksel işlem gücünü sunabilen, elektronik bir kart formatındaki bir cihazdan ve potansiyelinden bahsetmek istiyorum. Cihazın temel geliştirilme amaçlarından birisinin kendi kendine gidebilen araçlar ve yüksek kalitede çevresel haritalama olduğundan bahsedersek olayın yönü biraz daha anlaşılabilir.

    CES 2016’da duyurulan bu kartın adı Nvidia DRIVE PX2. Cihazın değişik güçte versiyonları ve bu versiyonların altından kalkabileceği farklı seviyelerde sorumluluklar var ancak önce şu konudan bahsetmek faydalı olabilir, otonom sürüş sistemlerindeki “otonom” kısmı, ilgili otoritelerce farklı seviyelerde sınıflandırılmıştır. Amerika’da NHTSA tarafından Eylül 2016’da kabul edilen en son sınıflandırmadan kısaca bahsedecek olursak;

    Seviye 0: Sürüş tamamen ve sürekli olarak sürücünün kontrolündedir.
    Seviye 1: Farklı araç kontrollerinde kendi başına bir otomatizasyon vardır, ESP veya otomatik frenleme gibi.
    Seviye 2: En az iki farklı kontrol otomatikleşmiştir, örneğin adaptif seyir kontrolü ve şerit takibi.
    Seviye 3: Sürücü, belirli koşullar altında tüm kritik güvenlik kontrollerini devredebilir. Araç sürücünün kontrolü geri alması gereken koşulların oluştuğunu belirler ve bunun gerçekleşmesi için sürücüye bu kontrol devrinin yapılabileceği uygun uzunlukta zamanı tanır.
    Seviye 4: Araç güvenlik açısından kritik fonksiyonları tüm seyahat boyunca kontrol eder, sürücünün her hangi bir aşamada, hiçbir müdahalesi gerekmez. Araç tüm fonksiyonları kalkıştan duruşa kadar, part etmek de dahil, kendisi kontrol eder.

    Buna benzer fakat 0-5 kademelerini içeren bir sınıflandırmanın da SAE (Society of Automotive Engineers) kuruluşu tarafından yapıldığını da ekleyelim.

    Bu kısa bilgiden sonra, esas noktaya gelecek olursak, Nvidia firması, “Drive PX2 for Autochauffeur” isimli kart aynı araç içinde çoklu konfigrasyonda kullanıldığında (2 veya daha fazla kart birlikte) “4. Seviye”, yani tam otonom ve hiç müdahale gerektirmeyen sürüşün halihazırda çok rahatlıkla mümkün olduğu iddiasında !

    Güncel Tesla modellerinde (S, X) ADAS (Advanced Driver Assist Systems; Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri) cihazı olarak, mobileye firması tarafından üretilen EyeQ3 isimli işlemci kullanılmakta. Oldukça gelişkin özelliklere sahip bu işlemci, günümüzdeki Tesla araçların otonom sürüş özelliğini sağlamaya devam ediyor ve özellikle görüntü işlemeye yönelik bir yapıda olduğundan, Tesla araçların autopilot modunun ağırlıkla kameraya dayanmasının muhtemelen ana sebebi. Konuyla ilgili olanların hatırlayacağı üzere, 2016 Mayıs ayında Amerika’da meydana gelen ölümlü kazada autopilot sistemi tek renkteki büyük (ve muhtemelen kamera açısının büyük kısmını tek başına kapatan) bir objeyi (açık renkte bir tır dorsesi) tespit edememiş ve frenleme yapmayan araç çarparak durabilmişti. Bu olaydan kısa süre sonra ADAS sistemini sağlayan Mobility firması ile Tesla arasındaki işbirliğinin sona erdiği açıklandı. Sonrasında çıkan haberlerde ise, autopilot deneyiminde ağırlıklı rolün kameradan alınacağı ve araçta bulunan radar cihazının daha aktif olarak kullanılacağı yer aldı.

    Bu bilgilere ek olarak, Elon Musk’un Nvidia’nın sunumlarına izleyici olarak katıldığını ve firmanın ürünlerine olan ilgisini gizlemediğini de ekleyelim. Anlaşılan o ki Tesla çok stratejik davranmış ve üzerinde gelişmelerin devam ettiği bir otonom sürüş gibi çok kritik bir konuda tamamen tek bir firmaya bağlı kalmamayı seçmiş. Internetteki makale ve yorumlar, işin bundan sonrasının Nvidia ile devam edeceği yönünde.

    Son olarak, Nvidia tarafından üretilen kartın, otonom sürüşle ilgili ne gibi özellikler sunduğuna bakacak olursak;
    Cihaz tekli konfügrasyonda sadece 10W elektrik tüketiyor ve “bir veya daha fazla sayıdaki” kameradan, ultrasonik sensörden ve LIDAR cihazından gelen verileri yapay zeka mantığında gerçek zamanlı (anında) birleştirerek işleyebiliyor. Etrafındaki alanın “yüksek çözünürlüklü” bir haritasını bu sensörlerden gelen verilere dayalı olarak yine gerçek zamanlı oluşturuyor ve aracın önünde uzanan güvenli hattın sınırlarını belirleyebiliyor. Bu sayede normal cihazlarla haftalar alacak bir işlem gerçek zamanlı olarak yapılabiliyor. Çoklu kart şeklinde kullanımda ise saniyede 24 trilyon yapay zeka işlemi gerçekleştirebildiği belirtilmiş. Bir örnekle, bu kartlardaki matematiksel işlem gücü, birbirine bağlı 150 (yüzelli) MacBook Pro’ya denk, tek bir araçta.

    Oluşturulan haritalar otomobil üreticileri tarafından bulut üzerinden toplanıp, yine buluta bağlı araçlara, yollarda meydana gelen ve güvenlik riski içerebilecek son saniye değişikliklerinin, araç oraya ulaşmadan aktarılması, haritalama sürecinin sunduğu diğer güzellikler arasında.

    Başta araç içi eğlence ve bilgilendirme (Infotainment) sistemleri olmak üzere, Nvidia firmasının işbirliği içinde olduğu ve otomotiv endüstrisi içinde yer alan firmaları kısaca sıralayacak olursak;
    Baidu, Audi, Tesla, Mercedes-Benz, Volvo, Honda, BMV, Luxgen, Mini, Aston Martin, Seat, Maserati, Renovo, Volkswagen, Lamborghini, Peugeot, Fiat, Bentley, Porsche, Skoda, Citroen ve Rolls-Royce.

    Konuyla ilgili bir de video linki ekleyeyim ve önümüzdeki günlerde Elon Musk tarafından açıklanacak yenilikler arasında yukarda anlatılanların olup olmadığını birlikte göreceğiz diyerek yazıyı sonlandırayım.

    https://volume.vox-cdn.com/embed/c42f23818?autoplay=0&placement=lede&tracking=article:lede#ooid=JrY2EwMDE6tPheHUmnijrTXe3umJp5tx







  • Tesla tarafından biraz gecikmeli de olsa yapılan açıklamada şu andan itibaren üretimde olan bütün Tesla model S ve X lerin, otonom sürüşe olanak sağlayacak yeni donanımla birlikte geleceği açıklandı. Çok sayıda kamera ve yeni ultrasonik sensörlerin yanı sıra, öndeki radar ünitesinden gelen verilerin yorumlanmasında da ciddi iyileştirmelere gidilmiş. Bu donanımla yapılan bir otonom sürüş video örneği de, tesla.com/videos adresinde izlenebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.