Şimdi Ara

Nvidia ve Jeff Bezos, insansı robot girişimi Figure AI’a yatırım yaptı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia ve Jeff Bezos, insansı robot girişimi Figure AI’a yatırım yaptı
    İnsansı robot girişimlerine yönelik yatırımlar giderek artıyor. Son zamanlarda hızla büyüyen bu endüstriye şimdi de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ve teknoloji devi Nvidia’nın da katıldığı aktarılıyor. Bezos ve Nvidia’nın, insan benzeri robotlar geliştiren Figure AI adlı girişime yatırım yaptığı belirtiliyor.



    Bizi takip edenlerin yakından bildiği gibi Figure AI, BMW ile anlaşarak otomobil üreticisinin ABD’deki fabrikası için insansı robotlar üretecekti. Aynı zamanda bu firma Microsoft ve ChatGPT, Sora ve Dall E gibi yapay zekaların arkasındaki OpenAI’dan da geçtiğimiz dönemlerde yatırımlar almayı başarmıştı. Aktarılanlara göre ise Figure AI, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ön değerleme taşıyan bir finansman turunda 675 milyon dolar topladı.



    İnsansı robotlara ilgi artıyor



    Bloomberg’in haberine göre Bezos, şirketi Explore Investments aracılığıyla 100 milyon dolar yatırım yaparken Microsoft, 95 milyon dolar, Nvidia ve Amazon'a bağlı bir fonun her biri de 50 milyon dolar yatırım da bulunuyor.



    Nvidia ve Jeff Bezos, insansı robot girişimi Figure AI’a yatırım yaptı
    Figure, son zamanlarda insansı robotlara yönelik artan ilgiden en iyi şekilde yararlanan firmalardan birisi. Şirket, Figure 01 adını verdiği makineleri ile insanlar için uygun olmayan tehlikeli işleri yapabileceğini ve teknolojisinin işgücü eksikliğini hafifletmeye yardımcı olacağını umuyor. Bu robotların aynı zamanda sürekli tekrar isteyen işler için de uygun olduğu aktarılıyor.



    Ayrıca Bkz.ChatGPT destekli akıllı defter satışa çıkıyor



    Figure için yatırım yapan sadece Bezos, Amazon, Nvidia, OpenAI ve Microsoft değil diğer teknoloji şirketleri de işin içerisinde. Intel’in risk sermayesi kolu 25 milyon dolar, LG Innotek 8,5 milyon dolar, Samsung ise 5 milyon dolar taahhütte bulundu. Bir noktada Figure'ü satın almayı düşünen OpenAI, 5 milyon dolar yatırım yapıyor. Yatırımcılar arasında çeşitli girişim şirketleri de bulunuyor.



    Tüm bunlara ek olarak yapay zekalı robot endüstrisi son zamanlarda oldukça hareketli Bu yılın başlarında OpenAI destekli robotik girişimi 1X Technologies AS, 100 milyon dolar yatırım topladı. Sanctuary AI, ev işlerini yapacak Phoenix adında insansı bir robot geliştiriyor. Tesla ise Optimus adlı bir robot üzerinde çalışıyor ve Elon Musk bunu en önemli projelerinden biri olarak nitelendiriyor. Amazon'un desteklediği Agility Robotics, teknoloji devinin depolarından test aşamasında olan robotlara sahip. Yapay zeka sayesinde bu robotların daha fazla gelişmesi bekleniyor.




    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/bezos-nvidia-join-openai-funding-humanoid-robot-startup-bloomberg-reports-2024-02-23/







  • Bence yapay zekalar kısa sürede alıp başını gidecek ama - insansı - robotlar en azından daha çok ama çok uzun süreler boyunca devrimci nitelikte malzeme ve batarya teknolojileri geliştirilmediği sürece arzu edilir verimliliğe ulaşamayacak. Popüler ikonlarla kısaca ifade edersek önümüzdeki kısa ve orta vadeli gelecek içerisinde Skynet'lerimiz veya Jarvis'lerimiz olacak - kind of - ama Terminatörlerimiz olmayacak.

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Elimizde insan zekasından her alanda daha üstün bir yapay zeka olduktan sonra kalan kısmı yapay zeka çok daha hızlı şekilde çözebilir bence.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt

    Üstün derken mesela ne açıdan veya tam olarak nasıl üstün? Her alanda daha üstün bir yapay zeka eğer öngörülemez hale geldiyse o zaman o alanda bir çeşit teknolojik tekillikten söz etmeye başlıyoruz. Teoride ivmelenen dönüşler yasası (law of accelerating returns) uyarınca yapay zekanın gelişimi üstel bir büyüme fonksiyonunu takip ederek tekilliğe - sonsuzluklar çıkartan tanımsız nahoş fonksiyon tipine - gidebilir.


    Matematikçi değilim ama tabiatta bu gidişatı bir tek - buna karşı koyacak fiziksel bir kuvvet, mekanizma veya süreç empirik anlamda bilinmediği için - gravitasyonal çöküşe geçmiş objeler (karadelikler) meydana getiriyor. İster fiziksel ister kuramsal matematik düzlemde olsun karadelikler denince de akla gelen ilk şey çöküş veya kaostur. Tekilliğe ulaşmış bir yapay zeka karadeliğe dönüşen bir yıldız çekirdeği misali bizim bakış açımızdan "çökebilir de". O zaman o yapay zeka herhalde istikrarsız bir karmaşa yığını görünümünde hiçbir halta yaramaz - veya belki çok korkunç olur. Zekanın illa ki çok ama çok düzenli bir şey olacağı bir insan önyargısı.


    Tekillikler veya karadelikler de zaten zekanın gümlediği matematiksel-kuramsal varlıklar. Köklü bir değişimi ve tanımlanamazlığı ifade eden hızlandırılmış kompleksite göstergeleri.


    Neyse. Bir yapay zeka tekilliği etrafında akresyon diski yapılmayalım da. Veya yapay zekanın olay ufku ötesine, kendi kaçınılmazlıklarını teşkil eden gelecek belirsizliği ardında saklı tekilliğine sürüklenmeyelim de. O yeter. Yapay zekalar neyse ki fiziksel uzantı veya varlık noksanlıklarıyla fiziksel dünyayla etkileşim konusunda hala çok berbatlar. Terminatör'süz bir Skynet ne işe yarardı? Tabii bizim için iyi ama Skynet gibi bir yapay zeka için - istediği kadar tekillikleşsin - tamamen kısıtlayıcı olur.


    Gene de başta sorduğum gibi insan zekasından her açıdan üstün yapay zekanın ne anlama geldiğini söylemek gerekir. Bahsettiğim yapay zeka tekilliği ile eş değer görülmek zorunda değil. Yapay zeka tekilliği hatta oldukça ekstrem, ütopik, kurgu matematik bir fikir. Ama gerçek olmayacak diye bir şey de yok. Sonuçta ivmelenen dönüşler yasası uyarınca kısa sürede yaşanan süratli ve hayal edilemez seviyedeki teknolojik sıçramalar da gerçek, fizik kuramlarımızda tekillikler üreten, anlaşıldığı kadarıyla uzay zamanda yerelleşmiş özel bir gelecekte bulundukları için şimdide bulunan bizlere tamamen "karanlık" görünen astrofizik karadelikler de gerçek. Sonuçta "şimdide" yaşayan bizler geleceği göremeyiz; bir karadeliğin içini oraya ulaşmadan göremeyeceğimiz gibi.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Yorumu yazdıktan sonra "her alanda" kısmını editlemeyi düşümdüm ama DH ana haberlerine yorum yaparken bazen çok özen gösteremiyorum :)
    Dediğiniz gibi üstünlük kısmı değerlendirme kriterine bağlı olarak değişir. Yazarken aklımdan geçen, teknolojik olarak insana denk fakat daha fazla donanım gücüne sahip olabileceğinden insan için geçerli tüm alanlarda insandan üstünlük idi. Çünkü buradan bağlamak istediğim nokta bu tarz üstünlükteki bir zeka bizim ulaşabileceğimiz tüm teknolojik gelişmelere bizden daha kısa sürede ulaşabilir. Bu noktada kalan kısımları tamamlamak çok uzun sürmeyebilir.
    Fakat içinde kendinin daha gelişmiş hâlini yapabilen yapay zekaların olduğu tekillik konusu tabii ki sürece çok fazla belirsizlik katacaktır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.