Şimdi Ara

ODTÜ IR POS ECON (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
8
Favori
4.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hocam ODTÜ IR tanıtımında bölümdeki 40 dersin 19 tanesinin seçmeli, bunlarında yanlış hatırlamıyorsan 10 tanesinin serbest seçmeli olduğu söylendi. Bu serbest seçmelilerden kasıt iibf'deki diğer bölümlerin derslerinin alınabilmesi midir?
    Aynı zamanda bu dersleri almak kolay mıdır, çünkü okuldaki nüfustan dolayı bazı derslerin alınamadığı söyleniyor çeşitli platformlarda.
    Bende iktisat istiyordum fakat geçen seneye göre 500 kişiyle kaçırıyorum bu durumda diğer bölümlerin kendime uyup uyamayacağını araştırıyorum, IR okurken iktisat alanında kendimizi geliştirmek ne kadar mümkün olabilir?
    Ankara'da bir IR öğrencisinin staj yapma imkanı nasıldır?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
  • Şöyle hocam econdan şuana sadece iktisadi düşünce tarihini bizim bölümlere açtı (361 olması lazım) Tabi şöyle bir durum var. Ben acı çekmek istiyorum derseniz econ dersini veren hocalarla görüşüp o dersleri alabilirsiniz pek tabi bir arkadaşım böyle yapıyor.
    Şöyle ki bu dersleri zaten 3 ve 4.sınıfta alacağınız için pek tabi 1 ve 2lere göre daha rahat alırsınız çünkü sistem size onlardan erken açılıyor. Postan alabilirsiniz bu dersleri. Alması daha kolaydır. Econ esasen sistemde bölüm olarak açmıyor sadece kendi öğrencilerine veriyor bu dersleri.
    İşletmede de 1 veya 2 ders var alabileceğiniz.
    Haricinde bu dersleri sosyolojiden ve psikolojiden alabilirsiniz. Bir de free electivelerimiz var bunlar dil dersleridir. Pianodur çömlektir ya da kendinizi kültürel bağlamda geliştireceğiz derslerdir.

    IR öğrencisi olarak zaten stajı bakanlıklarda yapmanız mantıklı olandır e bunun yeri de Ankara.
    Iibf adına da İstanbul'da evet uzun dönem staj daha çoktur ama yaz stajı konusunda yazın İstanbul'da yapabilirsiniz ankara'da da bir çok şirket var keza odtü teknokentte bile yapabilirsiniz. Bir çok şirkette stajınızı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 19:26:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim hocam, aklımda birkaç soru daha var umarım sıkmıyorumdur sizi
    Sizin gözlemlediğiniz kadarıyla bir IR öğrencisinde olması gereken veya geliştirmesi gereken özellikler nelerdir ?
    Tekrar bölüm seçecek olsanız bu bölümü mü seçerdiniz ?
    Bu bölümdeki insanların -en azından sizin gözlemlediğiniz kadarıyla- ne kadarı özel sektör düşünüyor?
    IR ve diğer iibf bölümlerinde net bir meslek veya sıfat vermemesinin avantaj ve dezavantajları tam olarak nedir? Kişi eğer kendi kovalamazsa veya okulda biraz salarsa dağılıp gidebilir mi iş hayatı anlamında?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Metufkcr

    Evet hocam pos political science
    Şimdi kendi adıma bölümden hem memnunum hem değilim. Şöyle ki ben bölümün ders içeriği benim için çok keyifli her dersten keyif aldığımı söyleyebilirim öte yandan IR dersleri ve içeriği gereği sanırım sanki böyle oturduğunuz yerden dinlemeli öyle sohbet havası bir olay gibi tabiki bazı kült noktalar da bu durum söylenemez ama derslerimiz bir econ veya mühendislik gibi değil. Hocalar size perspektif katacak insanlar ama günün sonuna geldiğimiz de perspektif size reel hayatta çok faydası olan bir şey değil. Ben açıkcası bilkent yazmıştım orası gelir diye beklerken kendimi odtü'de buldum Yani bölümden memnunum ama mezuniyet sonrası biraz karışık ne yapacağınıza karar verip devam etmeniz lazım keza aynı durum pos içinde geçerli. Mezun olana kadar ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. 2.sınıftan itibaren staj yapmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum. En azından öğrenmek adına. Yoksa mezun olunca bir ne yapacağını bilememe ortada kalma durumu olabiliyor maalesef. Yolunuzu çizip devam etmeniz gerek ve econ kadar parlak olmadığını söylebilirim. Econdan bu ay mezun olan tanıdığım bir çok kişi şuan işe başladı IR napıyor diye sorarsanız KpssA banka mülakatı ve akademiye devam etmeye çalışıyorlar. (Posda keza öyle)
    Şimdi açıkcası pos daha kapsamlı olsa ne yazar hiç bir ekstra özelliği yok açıkcası. Yani eğer bana kapsamlı olması şundan dolayı artı derseniz belki anlayabilirim ama benim gözümde daha kapsamlı olması çok worthy bir durum değil. Pos 2. den sonra kamu mu yoksa pos mu istediğine göre derslerini alman gerekecek. Kamu derslerinin hepsi türkçe işleniyor bu odtü için yazık bir durum ama hoca yok ve kamu dersleri olduğu için zaten dışarıdan hoca geliyor. Ve sürekli tartışma havasında geçiyor dersler.
    Açıkcası evet IR bir tutam econ (fazla değil 1 tutam) 4 5 kilo tarih 2 3 kilo pols ve yine 4 5 kilo ir içeren bir bölüm diyebiliriz.
    Şöyle açıkcası pos maalesef sandığınız gibi güncel bir siyasetten ziyade daha çok teoriler düşünceler belirli kalıplar ve soyut bir felsefe ortamından ibaret. Ben açıkcası IRcı olarak bu tarz dersler de başta zorlandım bölümün çoğunun yaptığı gibi ezber yapamadığım için sanırsam. Hatta pos un giriş dersleri o kadar realityden uzak ki tamamen batı Avrupa politic düzlemi ve yapısı içerinde sınırlanmış bir halde. İleri tabi daha spesifik bir hal alıyor elbette ama başta sizi kırabilir.
    Çok emin olmamakla birlikte siyasetin kamu dersleri size biraz daha fayda sağlayabilir öte yandan bu derslere hocam bu ben IR öğrencisiyim bana da açar mısınız bu dersleri diyerek çok rahat bir şekilde dersleri alabilirsin(zaten çoğu seçmeli) ama nu dersler türkçe.
    Gel gelelim bizim bölüme bizim bölüm de 3.sınıfta İngilizce sunumlar patır patır essaylar tezler paperlar yazarsınız. Bu da size İngilizce anlamında artı sağlar tabi posta da essay paper yazarsınız ama IRa nazaran çok daha azdır bunlar.
    Yandal meselesine gelince vallaha o tanıtıma beni de çıkarsalardı keşke. Evet yandal yaparsınız da zor öyle çok fazla vs yok açıkcası. IRdan da Postan da eşit hakla ve şansa sahipsiniz açıkcası. Ortalamanız çok yüksek olmalı ve seçmeli olarak calculus117 almanız lazım. Bu durumda IRda bu ders ilk sene zorunlu seçmelilerinizden biri olduğu için daha rahat olabilir ama şunu söyleyim yandal yapacam kafasıyla gelmeyin. Yapamazsınız demiyorum elbet yaparsınız ama çok kolay herkesin yapacağı bir şey değil. Dediğim gibi 3.5üstü ortalamanız olduğunda bunu yapabilirsiniz çünkü bölümlerde bir çok kişinin ortalaması çok yüksek ve ciddi bir erasmus ve yandal rekabeti var.
    Banka ve kamuda eşit muameleniz var. Kamu için kpssA banka için ise her banka kendi sınavını yapıyor. Yol böyle
    Umarım sorularınızı cevaplamışımdır.
    İmla için kusura bakma mobilden yazıyorum
    Neden 5 kelimede 1 araya İngilizce sıkıştırıyorsun ayıptır sorması ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yok yahu niye sıkasın anneannemlerdeyim ben de kavurma yemek harici bir şey yaptığım yok
    Bir IR öğrenci okumayı sevmeli, yazmayı sevmeli derslerde pısırık pısırık durup havaya derse gidip gelmemeli fikri varsa bunu argumanlar ile desyeklemeli ve sınıf ortamında fikirlerini açıkca söyleyebilmeli sabit fikirli olmamalı. İngilizceyi iyi öğrenmeli bilgiye ve gelişime açık olmalı. İkinci dil duruma göre öğrenebilir.
    Valla mezun olunca araştırma görevlisi olabilir ya da bir iş tutturur(banka istiyorum) devam ettirirsem evet bir daha olsa bir daha yazarım derim. Mezun olunca ortada kalırsam .
    Tamam itiraf ediyim bu bölümü yazmam econ yazarım. bu benim risk almaktan çekimem ve garantici olmak istememle alakalı elbetteki.
    Ya bir de ben bölüme girerken ailemi durumu hali vakti yerindeydi ama şuan kendimizi anca geçindiriyoruz ondan dolayı o kavak yelleri havasından çok ani çıkıp iş iş business ekonomik özgürlük yeaa moduna girdim. Benle de alakalı bu kısım fazla uzattım buraya neyse.
    Yani şöyle bölümde devlet isteyen de var ama çoğunluğu akademi ve özel sektör üzerine yoğunlaşmış durumda diyebilirim. Özellik stk ve göç üzerine ilermek isteyen oranı yüksek özel sektör adına. Ben banka devamke

    Dejavantajı şu sizin ben hukuk okuyorum yea diye bir havanız olmuyor ne okuyorsun dediklerinde başına odtü eklemeniz gerek
    Ve evet aslında bir uzmanlığınız yok diplomada Uluslararası İlişkiler lisans diploması almaya hak kazanmıştır diyor :(
    Yani şöyle bizim hukuk mezunu arkadaşlarda sürünüyor şuan ben de aslında acaba hukuk mu okusaydım diyordum ama onlarında kpss eline düştüğünü görünce maalesef bu düşüncemden vazgeçtim. Yani evet ama olay şu kariyer planınızı yapıp ilerlemeniz lazım bir yere girdikten sonra en azından devam ettirebilirsiniz devamını.
    Ya açıkcası fikrim yok akademi istiyorsanız kendinizi kaybetmemeniz sistematik olmanız lazım. İngilizceniz çok iyi ise bölümde çok zorlanmazsınız hatta baya kolay da gelebilir.
    İş hayatı o kadar farklı bir dünya ki gerçekten bilemeyiz ama en azından azami miktarda staj gönüllülük programları vs cv build up yapmaya başlamanız gerekebiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • byoqan kullanıcısına yanıt

    Bunun gerçekten istemeyerek olduğunu odtü bilkent boğaziçi gibi yerlerde 2.senenize gelmeden öğrenirsiniz.
    Bilinçli hava atmak vs vs için yapılan şeyler değil.
    Stajda da gazili adam gelmiş bana diyor niye böyle diyorsun sorun şu ki ben bunun Türkçesi bilmiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 19:57:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet bir de şu var arkadaşlar. Olaki staj vs ya da okulumuzun sisteminden bahsederken hakim olmayan olaya uzak bir kardeşiniz varsa ya da taşra üniversiteliler.
    Sizi anlamıyorlar ve bilerek havalı olmak için laf arasında İngilizce sıkıştırdığınızı düşünüyorlar. Sorun şu ki siz bölümde bunların hepsini İngilizce öğreniyorsunuz.
    Özellikle economi adına diyim terimlerin Türkçesini bilemeyebiliyorsunuz. Ya da okulun sistemini anlatırken add drop withdraw paper essay presentation curve internship vs gibi şeylerden bahsederken insanlar sizin hava attığımızı düşünebiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 20:8:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam, açıkçası ben hangi bölüme gelirsem geleyim sıfır olarak geride başlayacağım.
    Öğrencilik hayatımın tamamını online oyunlar yüzünden yaktım diyebilirim. Ne bir alana ilgim ne de yabancı dilim var.
    Diyebilirsiniz kimse annesinin karnından bir işin uzmanı olarak çıkmıyor ama ben yine de kendimi oldukça geride görüyorum. Bunlar yetmezmiş gibi bir de fazla aktif, konuşkan biri de değilim bunların üstesinden ne kadar zamanda gelirim bilmiyorum ama bir an önce gelsem iyi olacak
    Peki hocam biraz ODTÜ özeline girecek olursak barınma imkanları nasıldır ? Daha önce hiç Ankara'ya gelmedim, açıkta kalmak istemem açıkçası. Peki açıkta kaldım diyelim özel yurt, apart veya ev durumları nasıldır acaba?
    Okulun kalabalığının iyi ve kötü yönlerini genel anlamda açıklayabilir misiniz?
    Ve hazırlıkta en alt seviyeden başlayan birinin neler yapması gerek, fazladan neler yapabilirim veya hazırlık genel anlamda nasıl?
    Son olarak da ODTÜ bu online ders ve sınav işini nasıl götürdü sizin gözünüzde, yeterli miydi?




  • odtü adm'de okuyan birisi dışişleri'nde staj yapabilir mi bunun sıklığı nedir ?
  • SteinsGate S kullanıcısına yanıt
    Elbetteki yapabilir.
    3.0 üstü ortalaman olması lazım ve niyet mektubu yazmalısın. E devlet üzerinden başvuru yapılıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Barınma konusunda okulda bir odtü yurtları var onlar çıkar ailenizin ekonomik durumu ve sıralamanız göze alınarak yerleştirilirsiniz.
    Haricinden okula yakın vişnelik rezidansları pahalıdır 2bin lira ve üstü 100.yıl mahallesi de genelde okula yakın diye öğrenciye veriyoruz nasılsa öderler diye pahalıdır. Okul içinde özel ve yarı özel yurtlar var ben ilk senemde bunlarda kaldım sonradan eve çıktım. Barınma konusunda odtü yurtlarında sıra oluyor diyorlar ama açıkta kalınsa bile 2 3 ay boyunca size yedek yurt veriliyor.
    Açıkta kalanlar genelde sıralaması düşük olan kişiler işte madendir jeolojidir. Ama son dönem de durum nasıl bilmiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    dışişleri bakanlığında ilerlemeyi hedefliyorum. önerileriniz var mı ?
  • SteinsGate S kullanıcısına yanıt
    Stajımın birini orda yaptım ben stratejik araştırma merkezi departmanında.Aslında yapamadım corona sağolsun da sömestrda yapacağım. Son süreçte dış işleri kpss ile alımı bıraktı. Kendi sınavını yapıyor. Ortalamanız yüksek olmalı 3.0 ve üstünü kabul ediliyorlar mesela staj başvurusu yaparken. Net bir önerim yok ama ek dil size avantaj sağlar (İngilizceyi hallettiğinizi düşünerek)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 31 Temmuz 2020; 20:39:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    Tüm cevaplar için teşekkürler hocam.
  • Ne demek.
    Ben de bir gram dil bilmeden geldim bu okula bazıları hazırlığı sevmese de ben dili hazırlıkta öğrendim. Yeterki çabalayın yapılamayacak şey yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    staj yapmayı kaçıncı sınıftan itibaren önerirsiniz
  • SteinsGate S kullanıcısına yanıt
    2.sınıftan sonra başlamak lazım ama başvurduğunuz yerler kabul etmezse de üzülmeyin gönüllülük projelerinden faydalanın. Kendinize yatırım yapın dil öğrenin. Yeter ki kendinize ve cvnize ekleyecek şeyler olsun. Okulda gönüllü öğrenci asistanlığı yapabilirsiniz. Topluluklarda yer alabilirsiniz vs vs vs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metufkcr kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ederim dönüşeriniz için. iyi günler
  • P99walther P kullanıcısına yanıt
    Soruda sanırım iibfnin devletteki kadro alımını soruyorsunuz.
    Bildiğim kadarıyla savcıları bile iibfden alabiliyorlar. KpssAdan kamu avukatlığı hariç tüm hukuk mezunlarının yapabileceği işleri siz de yapabilirsiniz.
    Gayet devlette de çalışabilirsiniz. KpssA grubundan oldukça yüksek almanız gerek tabi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 22 Eylül 2020; 15:49:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorunun son kısmına yanıt verememişim.
    Online süreçte odtü genellenemez dersten derse hocadan hocaya bile çok farklı şeyler ile karşılaşıldı. Ben bir dersim hariç zorlanmadım güzel götürdüğümüze inanıyorum her ne kadar birden ani bir online süreci yaşasak da ama diğer bölümlerde özellikle mühendislik ve temel bilimlerde ciddi sorunlar olmuş. Öğrencilerr boşu boşuna çok eziyet yaptılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 1 Ağustos 2020; 10:55:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.