Şimdi Ara

'Ödüllü' Matematiksel zeka sorusu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
1
Favori
6.415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar…

    Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki bu sorunun cevabı internet de dahil olmak üzere hiçbir yerde yoktur. Boşuna arayışa geçmeyin. Bu soru aynı zamanda hocam olan bir matematik profesörü tarafından bana sorulmuştur ve soru ona aittir. Cevabı kendisinden başka bilenin olamayacağını iddia etmektedir. Yaklaşık 10 gündür uğraşıyorum fakat henüz 1 yol kat etmiş değilim. Kendisinin de izniyle internette sizlere başvurmaya karar verdim :)

    Sorunun cevabını bilene, herkesin içinde söz veriyorum 250 TL para ödülü vereceğim. Cevabını bulan arkadaş ben cevabını buldum yazacak. Gerek telefonla gerekse msn’de falan bana cevabı aktaracak bende kendi banka hesabına havale yoluyla parayı göndereceğim. Güven bakımından gerekirse cep telefonumu, işyeri adresimi falan yazmaya hazırım.

    Soruya gelince. ( En anlaşılır şekilde sizlere anlatıyorum. )

    Farz-ı misal. Birileri gelip size diyor ki “seni 1 ay boyunca her gün test’e tabi tutacağız. Ve bu 1 ay sonucundaki testler sonunda 2.000 puan toplarsan eğer sana profesörlük unvanı vereceğiz ve aylık 10.000 TL maaş bağlayacağız”.

    Oyunun kuralları :

    1- Her gün 10 soru sorulacak. Her sorunun A ve B olmak üzere 2 şıkkı var.
    2- Soruların sorulduğu derste başarı oranınız % 50.
    3- Oyunun başında size 100 puan avans veriliyor.
    4- 10 sorudan en az 3 tane seçme hakkınız olacak. İstediğiniz en az 3 soruyu seçebilirsiniz.
    5- Ve bu seçtiğiniz 3 sorunun da cevabının kesinlikle doğru olması lazım. 2 tanesi doğru olsa 1 tanesi yanlış olsa bile başarısız sayılıyorsunuz.
    6- Her sorunun değeri 2 Puan.
    7- İstediğiniz 3 soruyu seçtiğinizde onlara cevap verebilmek için elinizdeki avans puanlarınızı kullanmanız gerekiyor.
    8- En az 2 avans puan kullanabilirsiniz. Örneğin ; 3 tane soru seçtiniz. ve 2 avans puanınızı kullanmak istediğinizde ve 3 cevap da doğru olması halinde “ 2(Avans puanım)*2(1. doğru cevap)*2(2. doğru cevap)*2(3. doğru cevap)=16” puan kazanmış olacaksınız. Eğer 5 avans puanınızı verirseniz “5*2*2*2=40” puan kazanmış olacaksınız. Fakat cevaplardan 1 tanesi yanlış olursa 1. durum için 2 avans puanınızı kaybedeceksiniz, 2. durum için 5 avans puanınızı kaybedeceksiniz.
    9- Tabi ki isterseniz sadece 3 soru seçmeyebilirsinizde. 5 soru seçip 10 avans puanınızı verdiğinizi düşünürsek eğer ; “10*2*2*2*2*2 = 320” Puan kazanmış olacaksınız. 1 tanesi yanlış olursa 10 avans puanınızı kaybedeceksiniz.
    10- Ayrı ayrı 3 soru da seçebilirsiniz. Örneğin 1. sefer 2, 4 ve 7. soruları seçersiniz, 2. sefer 2, 5 ve 9. soruları, 3. sefer 8, 9 ve 10. soruları. İstediğiniz sefer kadar soru seçme hakkına sahipsiniz.


    Yalnız unutmayın avans puanlarınız bittiğinde oyun da biter. Umarım çözen çıkar… Başarılar…

    Not : Ödül konusu forum bakımından sorun çıkartıyorsa kaldırabiliriz…







  • %50 başarı oranı ne demek? Yani bir gün başarılı bir gün başarısız mı yoksa seçilen sorulara verilen doğru cevapların ortalamaları mı?
  • Yani o derste 1o tane soru soruluyorsa ortalama 5 tanesini biliyorsun demek. Dersi % 50 kavramışsın biliyorsun demek.
  • Soruda bizden istenen nedir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FirstLight -- 30 Ocak 2012; 20:30:54 >
  • En kısa sürede 2.000 puan toplamak yarışmayı geçerek profesör ünvanını almak.

    Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum arkadaşlar. Bu sınav 30 gün sürüyor diye 30 gün sürdürmenize gerek yoktur. En kısa sürede 2.000 Puanı toplamak yetiyor.

    Örneğin ;

    1. gün

    50 avans puan kullanarak 3 soru seçtiniz. 3'ünü de bildiniz. 50*2*2*2 = 400 avans puan. 50 avans puanımız kalmıştı. 400+50 = 450 Avans puan 1. gün sonunda.

    2. gün

    100 avans puan kullanarak 3 soru seçtiniz. 3'ünü de bildiniz. 100*2*2*2=800 avans puan. 350 avans puanımız önceden vardı. 800+350 = 1150 avans puan. 2. gün sonunda

    3. gün

    500 avans puan kullanarak 3 soru seçtiniz. 3'ünü de bildiniz. 500*2*2*2=4000 avans puan. önceden de 650 avans puanımız vardı. 4650 avans puan. bunu bu şekilde 3 günde de bitirmek mümkün.

    Ama soruları bilmemiz garanti değil işte. Sorun orda.




  • çözdüm
  • Özel mesaj attım.
  • Ufak bir hatadan dolayı cevap bulunamadı. Oyun devam ediyor...
  • çözdüm msndeyim
  • Şu %50 başarı oranını anlamadım.Olasılık ise 10 soru seçip 10'unu da doğru kabul edebilirim?Bu kısmı açıklar mısın?
  • Bize sorulacak ders'in Tarih dersi olduğunu kabul edelim. Milattan İstanbul'un fetine kadar olan kısmı adın gibi ezberlemişsin. Fakat Fetih'den günümüze kadar olan kısım ile hiç bir bilgin yoktur. Sana sorulan sorular ise milattan günümüze kadar. E ne olur bu durumda tarih dersini % 50 olarak biliyorsundur. Bu şekilde açıklayayım
  • Cevap hala bulunamadı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: daHi44

    Bize sorulacak ders'in Tarih dersi olduğunu kabul edelim. Milattan İstanbul'un fetine kadar olan kısmı adın gibi ezberlemişsin. Fakat Fetih'den günümüze kadar olan kısım ile hiç bir bilgin yoktur. Sana sorulan sorular ise milattan günümüze kadar. E ne olur bu durumda tarih dersini % 50 olarak biliyorsundur. Bu şekilde açıklayayım

    Tamam da sorular fetih kısmına kadar mı ondan sonrası için mi gelecek bunu bilmiyoruz.En kısa sürede puan toplayın dediğine göre ben kendi lehime kabul ederim ve tüm soruları bildiğim kısımdan çıkıyormuş gibi kabul ederim.Burada olasılık söz konusu.Sen başarı olasılığımızı %0,0000000000000001 bile versen ben her soruyu bildiğim kısımdan gelecek diye kabul edebilirim.Hala anlayabilmiş değilim kusura bakma.




  • Şimdi bide şu şekilde açıklayayım arkadaşım sana. Şöyle düşün. Sana sorular soruldu mu 10 tane. Bunlardan 3 tanesini seçtin. En iyi bildiklerin. Sınav sonunda bi baktın 2 tanesini bilmişsin 1 tanesini bilememişsin. Geri kaç tane soru kalmıştı 7 tane. bu cevaplamadığın 7 tanesinden de 3 tanesini kendini denemek için baktığında bildin, 4 tanesini de bilemedin.

    Ne olmuş oldu.
    Cevapladıklarında ; 2 bildin, 1 bilemedin.
    Cevaplamadıklarında ; 3 bildin 4 bilemedin.

    Toplamda 5 bildin 5 bilemedin. Umarım yeterince açıklayıcı olmuşumdur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: daHi44

    Şimdi bide şu şekilde açıklayayım arkadaşım sana. Şöyle düşün. Sana sorular soruldu mu 10 tane. Bunlardan 3 tanesini seçtin. En iyi bildiklerin. Sınav sonunda bi baktın 2 tanesini bilmişsin 1 tanesini bilememişsin. Geri kaç tane soru kalmıştı 7 tane. bu cevaplamadığın 7 tanesinden de 3 tanesini kendini denemek için baktığında bildin, 4 tanesini de bilemedin.

    Ne olmuş oldu.
    Cevapladıklarında ; 2 bildin, 1 bilemedin.
    Cevaplamadıklarında ; 3 bildin 4 bilemedin.

    Toplamda 5 bildin 5 bilemedin. Umarım yeterince açıklayıcı olmuşumdur.


    10 sorudan 5'ini biliyoruz 5'ini bilmiyoruz o zaman?Bu durumda ben 5 soru seçip 5'ini de bildiğimi kabul edip 1 günde 2000 puan yapabiliyorum.Buradaki seçtiğimiz soruları bilip bilmediğimizin olasılığını nasıl düşüneceğiz?Soruda en kısa süre diyor.En kısa süre dediği için olasılığı kendi istediğim gibi sonuçlandırırım ve 5'ini de bildiğimi kabul ederim.En uzun kaç günde bitirilir dese tamam ama en kısa sürede diyor.
    Nerede yanlış düşündüğümü anlayamadım.




  • Senin düşündüğün gibi düşününce 2 güne kalmadan bitirilir oyun. Öyle düşünmeyeceksin işte. Çünkü kendi istediğin gibi yönlendiriyorsun :)

    Sen 5 soru seçtin. seçtiğin 5 soruyu bilme garantisi veriyormusun bana. Vermiyorsun. Hadi bildin diyelim. 2. gün yine 5 tane seçtin. Yine hepsini bildin kabul edelim. Ya 3. gün ?

    Bana garanti şekilde çözüm yolunu söylemen lazım ki tatmin olabilelim ve soruyu çözebilelim. Belki de senin dediğin gibi de olabilir. adam 1. gün sınava girer 3 soru seçer hiç birini bilemez. 2 gün sınava girer seçtiği üç soruyu da bilir.
  • İyide arkadaşım başarı oranım %50 ise 2 soru seçsemde biri yanlış olacak mutlaka. Her sınavda başarı oranı %50 ise bu iş olmaz.
    Hadi 4 soru seçtim 4 üde doğru çıktı. Sen yanlış çıkabilir diceksin ama öle dersen ben nasıl doğru yu bulucamki?

    Dersenki doğru bildiğin soruları seç ozaman her defasında 5 soru seçer işi bitiririm.
  • Bence de sorudaki olasılık tarafı benim de kafamı karıştırdı.
  • Herhangi bir seçtiğimiz soruyu doğru cevaplandırma ihtimalimiz mi %50, yoksa 10 sorudan bildiğimiz soru gelme ihtimali mi?

    Ayrıca çözümü nasıl doğruluyorsunuz elinizde belli değerler mi var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 31 Ocak 2012; 1:11:03 >
  • Drazy arkadaşım ;
    "İyide arkadaşım başarı oranım %50 ise 2 soru seçsemde biri yanlış olacak mutlaka. Her sınavda başarı oranı %50 ise bu iş olmaz.
    Hadi 4 soru seçtim 4 üde doğru çıktı. Sen yanlış çıkabilir diceksin ama öle dersen ben nasıl doğru yu bulucamki?

    Dersenki doğru bildiğin soruları seç ozaman her defasında 5 soru seçer işi bitiririm. "

    Evet her sınavda başarı oranın % 50. Ortalama 10 sorudan 5 tanesini biliyorsun. Doğru da çıkabilir yanlışta çıkabilir. Garantisi yoktur. Sorunun cevabı orda zaten bana garantili 1 şekilde 2.000 puanı tamamlaman lazım. Yanlız son cümleni anlayamadım her defasında 5 soru seçer işi bitiriririm derken neyi kasteddin.

    FirstLight ; arkadaşım anlayamadığın yeri sor açıklayayım elimden geldiğince.

    Phalanx ; arkadaşım genelleme olarak bak. Sınav genelinde gelen 10 sorudan 5 tanesini biliyorsun.

    Elimde belli bir değerler yoktur. Çözümü nasıl doğruluyorum. Şu şekilde doğruluyorum. Birisi bana gelip çözümü anlatacak. Bende matematik kurallarına göre evet % 100 bu şekilde 2.000 puan toplanır dersem çözüm o olacak ve bu şekilde hep beraberce çözümü bulcaz.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.