Şimdi Ara

öğretmene laptop ihalesi tamamen netleşti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 650 bin öğretmenin yararlanabileceği dizüstü bilgisayar ihalesini, Datateknik - Casper - Sentim konsorsiyumu ile Toshiba kazandı. Laptoplar 730 - 920 dolardan satılacak

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), yaklaşık 650 bin öğretmeni dizüstü (laptop) bilgisayar sahibi yapmak amacıyla Vakıfbank aracılığıyla düzenlediği ihaleyi kazanan firmalar belli oldu. İhaledeki iki farklı laptop seçeneğinden 730 dolarlık laptoplar DataTeknik - Casper - Sentim Konsorsiyumu tarafından, 930 dolarlık üst kategorideki laptop seçeneği ise Toshiba firması tarafından temin edilecek. İhaleye, bu firmaların yanı sıra Aidata, İnfronic ile Koç Sistem de katılmıştı.
    Vakıflar Bankası'nın, ihaleyi kazanan firmalarla bu ay sonunda protokol imzalamasının ardından öğretmene laptop satışının başlaması bekleniyor.

    KDV yüzde 1 olacak
    Projeden, devlet okullarında görevli 600 bin öğretmen, özel öğretim kurumlarında görev yapan 28 bin öğretmen ve 77 bin öğretim üyesi ile öğretim elemanları yararlanacak. Öğretmenler, maddi imkânlarına göre iki farklı laptop seçeneğinden birini alabilecek. Vakıflar Bankası ile firmalar arasında 15 Şubat'ta protokol imzalanacağı belirtilirken, MEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 'kampanyalı satış izni' istedi. İzin alındıktan sonra satış noktalarından öğretmenler laptoplarını temin edebilecek.

    Laptoplara uygulanan yüzde 18'lik KDV yüzde 1'e düşürülecek. Bu arada Microsoft'un işletim sistemi bedeli de satış fiyatından düşülecek ve laptoplar, öğretmenlere 860 - 670 dolardan satılacak.


    Laptoplarda, 1 yıllık ücretsiz ADSL aboneliği ya da düşük fiyatlı internet kullanımına yönelik imkânların bulunması da planlanıyor. Öğretmenler, Vakıflar Bankası'ndan krediyi faiz farkı olmadan alabilecek. İki yıl garantisi olacak laptoplarda, öğretmenlerin ödeme gücüne göre 24 - 36 ay taksitlendirme yapılabilecek.

    Klavyeler F
    Milli Eğitim Bakanlığı, akademisyenler de dahil tüm öğretmenleri dizüstü bilgisayar sahibi yapmak için çıktığı ihalede, son dakika değişikliği yaparak kazanan firmalara bilgisayarların F klavyeli olması koşulunu getirdi. İhale şartnamesine F klavye koşulunu açıkça yazmayan bakanlığın, yüklenici firmalara uyarıda bulunarak, verilecek dizüstü bilgisayarların F klavye olmasını isteği bildirildi.

    Laptop seçenekleri
    Datateknik - Casper - Sentim, 730 dolar: 14.1 inç TFT Ekran, 1.3 veya 1.5 Ghz Intel Mobil Celeron İşlemci, 20 GB HDD, 256 MB RAM, entegre 10/100 ethernet ve modem, mini PCI slot üzerine akıllı wireless (kablosuz) ağ kartı, 24x CDROM, MS Windows XP Türkçe, batarya+adaptör.
    Toshiba, 920 dolar: 15 inç TFT ekran, 1.3 veya 1.6 Ghz Intel Centrino Mobil İşlemci, 40 GB HDD, 256 MB RAM, entegre 10/100 ethernet ve modem, board üzerinde entegre wireless ağ kartı, DVD CD/DVDRW, MS Windows XP Türkçe, batarya+adaptör.
    (milliyet)







  • quote:

    256 MB RAM
    yaw bu adamları anlamıyorumtamam ucuz vere4eksinde bu satılan bilgisayarların birazda performanslarınıda göz önünde tutmak lazım. neden intel kullanılıyor , neden microsoft ürünü veriliyor yanında , AMD ve Linux ürünleri kullanılarak bu fiyatlar daha aşağıya çekilemezmi , o aradaki farkla artık 256 bellek yerine 512 filan konamazmı? amerikadaki sitelere girin hiç varmı bakalım 256 mbyte ramli laptop bizlere kakalısınlar.. AMd işlemci koysan kafadan 50 - 60 $ kar elde edersin, sonra XP kaç 90 $ filan, yaw bunları hiçmi akıl edemzler , Linux varken neden hala XP direniyoruz , paramızı sokağa atıyoruz.

    quote:

    Vivana da 'Debian/Linux' dedi
    Avusturya’nın başkenti Viyana yerel hükümeti masaüstü bilgisayarların bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren açık kaynak işletim sistemine geçirileceğini duyurdu.
    25 Ocak 2005 19:55

    Geçiş Microsoft Office 2000’den OpenOffice.org’ye ve Microsoft Windows 2000 işletim sisteminden Linux’a transferi kapsıyor. Kullanıcılar isterlerse Windows 2000’i tutarak sadece OpenOffice’e geçebilecek.

    Viyana’da 16 bin bilgisayar Linux’a geçiş yapacak. Linux’a geçiş yapacak kullanıcılara açık kaynak işletim sistemi ile ilgili teknik eğitim de verilecek. Belediyede ilk yılda önemli miktarda bilgisayarın Linux’a geçiş yapması bekleniyor, Linux’a geçişin gelecek yıllarda da artacağı tahmin ediliyor. Açık kaynak işletim sistemine geçişteki başarıya göre, Linux diğer bölümlerde de uygulanacak.


    Viyana maliyeti düşük tutmak için Red Hat veya Novell SuSE gibi bir sağlayıcı yerine Debian tabanlı olarak kendi yazılımını geliştirdi. Wienux adlı Linux uygulaması, kullanım kolaylığı sağlaması için Windows görünümünde tasarlandı.


    Açık kaynak işletim sistemine ilk geçen Avrupa kenti Viyana değil. Daha önce de Münih 14 bin masaüstünde, Bergen de 100’den fazla eğitim kurumunda Linux işletim sistemine geçiş kararı almıştı.

     öğretmene laptop ihalesi tamamen netleşti


    bakın viyanada Debian linux e geçiyor, Debianı biraz araştırın beyler mükemmel bir sistem sağlıyor sizee.. Debian Linux dağıtımı tamamaen ücretsiz , open office taamamen ücretisiz ve okadar yardımcı belge varki inanamazsınız..

    www.serdaraytekin.com adresinden Debian ile ilgili belgerin türkkçelerine ulaşabilirsiniz..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baba_thief -- 9 Şubat 2005, 8:58:39 >




  • Benim anlamadığım konu bu bilgisayarlar neden F klavye? Ve baba_thief arkadaşımızında dediği gibi neden xp lisansı ile geliyor? Aslanlar gibi Ulusal Dağıtım olan Partus'umuz çıktı. Ya bunları söyleyen bizler çok aptalız yada bu adamlar çok zeki. Anlamadım gitti. Bence şu zamanda alınması gerekli en az laptop özellikleri

    1.5 veya üstü işlemci Centrino (AMD'de olabilir)
    9200 veya üstü ekran kartı
    512 mb ram
    14.1 ekran
    40 gb HDD
    Q klavye
    3.5 saat veya üzeri çalışma süresi

    Bence bu sistem ideal. Ne çok masraflı nede az performanslı
  • Arkadaşlar Toshıba nasıl laptopta? Tabi bir de Konsorsiyum (DataTeknik - Casper - Sentim) var. Bu markaları kullananlar varsa aranızda yada satan hangisini önerirler acaba?...
  • Zorla F klavye vermeleri cok sacma hani F klavye ile daha hızlı yazıldıgı söyleniyor ama senelerce Q'ya alıstıktan sonra biraz zor olacak gibi
  • sistem konfigrasyonlari çok düsük.bence zaten o fiyatlara bulabilirsiniz.
  • F klavye vermeleri çok saçma. Sanki öğretmenler Q klavye alışkanlığını değiştirecekler. Önemli olan bizler gibi günde 12-24 saat bilgisayar başında olanların hangi klavyeyi kullandıkları. Birde bu ihalenin bu kadar çabuk sonuçlanmasına şaşırdım doğrusu. Adamlar bir adsl port ihalesini bile 10 aydan önce sonuçlandıramıyorlar. Aman acele etsinler öğretmenlere versinler laptopları, yoksa perişan olurlar. Daha önemli mevzulara yoğunlaşsalar günaha girerler çünkü.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ulasbbtr

    Laptoplara uygulanan yüzde 18'lik KDV yüzde 1'e düşürülecek. Bu arada Microsoft'un işletim sistemi bedeli de satış fiyatından düşülecek ve laptoplar, öğretmenlere 860 - 670 dolardan satılacak.



    şu yazıdan anladığım kadarıyla işletim sistemlerini bedava vercekler.
  • Hiç bişey bedava değildir illaki bir maliyet yansıtıyorlar.Bill abi buraya geldi de alın benden size bedava işletim sistemi hediye mi dedi.
  • Evet çok açıkça belirtilmemekle birlikte:
    1) İşletim sistemi bedava olacak (yani Bill Gates & Microsoft burada büyük "hedaye" veriyor amma nedeni ne ola ki????)
    2) Muhtemelen isteyenler MS Office paketini (hangi versiyonu bilmiyorum ancak en azından Türkçesini...) galiba $ 1 (bir US Dolar!...) gibi sembolik bir ücrete satın alabilecekler...

    Bunların dışında:
    1) F Klavye ısrarını, güncel uygulamalar ve alışkanlıklar açısından anlamak mümkün değil... Tamam F-Klavye TÜRKİYE Standardı'dır ama bunu son 10 yıldır hele hele son 4-5 yıldır kullanan olmadığı gibi Devlet de bu konuda hiç ısrarcı olmadı. Şimdi bu "öğretmenlere laptop" konusu gündeme gelince mi akıllar başa geldi? Bu son anda ortaya çıkan ısrar bana göre, olsa olsa vatandaşın birinin elinde F-Klavyeli bir laptop göründüğünde, "ltf. öğretmen kimliğinizi çıkartın" diyebilmek için bir araçtır [Yani siz bu 1 milyon "ucuz" laptopun sadece ve sadece öğretmenlere satılıp onların elinde kalacağını mı zannediyorsunuz? Değerli öğretmenlerimize sevgim ve de saygım herşeyin üstünde amma akşamları taksi şöförlüğü veya garsonluk yapmak zorunda kalan öğretmenleri yaratanlar da bizim toplumumuz ve çarpık ekonomimiz değil mi?... Bırakın işin "ticaretini", bir öğretmenin kendi kullanmayacağı veya kullanamayacağı bir laptopu biraz ucuza alıp bunu çoluğuna çocuğuna vermesi de çok görülmemeli?....]

    Ya da alınmak zorunda kalınan F-Klavye laptop'lara "uygun fiyata" yeni bir Q-Türkçe klavye takılacak!'

    2) Ha bir de işin bir diğer donanımsal bir boyutu var: Ben öğretmenlere bu laptop'ların ucuza verilmesi yerine yine ucuza birer desktop verilmesini tercih ederdim. Kaç öğretmen bu laptop alıp hem okulda hem evinde kullanacak? Okulda bilgisayar kullanılması gerekiyorsa (tabii ki gerekiyor...) orada zaten PC var (daha doğrusu, olmalı!) -- hem öğrenciye hem de öğretmene yetecek kadar. Desktop PC bildiğiniz gibi elektrikle çalışır; başkaca su ekmek istemez. Ancak Laptop öyle değil; zira bu meretler aküyle çalışır (isterseniz sadece 220V şebekeyle de çalıştırsınız ve de aküyü 220V ile şarj edersiniz...)

    İşin domuzluğu da bu akü konusundadır. Şöyle ki:
    a) Aküyü laptop üzerinde takılı bırakıp kullanım sırasında (ve daha da önemlisi sonrasında) 220V şebekeye bağlı tutarsanız bu aküler gıdım gıdım ölmeye başlar. Bazı Notebook kullanım kitapçıklarında bu duruma azıcık temas edilmekteyse de bu pekçok kullanıcının (belki de %90'nının) dikkatini çekmez.
    b) Her akü içinde elektronik bir şarj devresi vardır ama bu devrenin kapsamında bir de "sayaç devresi" yer almaktadır. Bu sayaç devresi, laptopun (yani akünün) ilk kullanımdan itibaren kaç gün çalıştığını ve akünün kaç defa boşalıp doldurulduğunu izler. Sonra günün birinde (ki genelde bu 1.5-2 yıldan daha kısa bir süredir) akünün şarj edilmesini kıstlar. Tam performanslı akü başlarda 3 saat çalışma için dayanırken bu azalır ve sonunda 5-10 dakikaya iner. Aslında akünün içindeki Li-Ion bataryaların kimyasal olarak belki daha şarj edilme ömrü kalmıştır ama belirttiğim devre bunu da ortadan kaldırır... (Not: Yedek akü kullanmak çözüm değildir... Bir kere laptopa takılıp da bir kez bile kullanıma giren akünün ölüm taksimetresi o an işlemeye açılmıştır!... 2. akü sadece daha uzun çalışma süresi temin eder; pratikde her iki akü de hemen hemen eşzamanlı olarak müteveffa olacaktır!...)

    Şimdi bir akünün fiyatını da belirtelim; en azından US$ 100+KDV (çoğunlukla daha pahalı)

    Yani bugün biraz ucuza laptop aldım diyip bunu da gerçekten işinde kullanacak öğretmen ençok iki sene içinde yeni bir akü almak zorunda kalabilecektir...

    Halbuki öğretmenlere iyi konfigürasyonlu bir PC satılsa bu daha uzun ömürlü olarak kullanılabilirdi!...

    3) Laptop'lardaki donanımsal gelişme (ve dolayısıyla yenilenme) desktopa göre çok daha hızlıdır. Aslına bakarsanız, Toshiba, HP, Dell, Fujitsu Siemens, Acer, IBM, NEC, LG gibi bilinen ve meşhur Laptop üreticileri büyük ölçüde üretici sıfatlarını kaybettiler. Bazıları laptop fabrikalarını çoktan kapattılar, diğerleri de en azından ucuz ve sürüm modellerini fason olarak ürettiriyorlar. Bu anlamda, dünyadaki Laptop üretiminin ciddi bir yüzdesi (kaynak gösterebilirim...) Taiwan kökenli ancak insan gücünün ucuzluğu nedeniyle çoğunlukla da kıta Çin'inde üretim yapan 5-6 firmanın elinde. Anlayacağınız, bizim "yerli" laptop markaları olan Casper, Escort, Datron, Exper de üretimlerini bu 5-6 Taiwan firmasına yaptırtıyorlar. HP, IBM, Dell, Acer üretimlerinin tamamını bu fasonculara (OEM'cilere) yaptırtmaktalar. Toshiba ve Fujitsu bazı üst modellerini hala kendi tesislerinde üretebiliyorlar.

    Şimdi Türkiye'ye ithal edilecek bu 650-700.000 laptop'un gösterebileceği arıza vs. konusunda bu ithalatçılar yeterli yedek parça önlemini alabilecekler mi? Özellikle Casper-Datateknik-Sentim konsorsiyumu modelini hangi marka altında satacak ve belli bir sürede, bahsettiğim bu 5-6 Taiwan'lı firmadan birisine yaptırtacağı bu üretimin haricinde ne kadar "yedek parça stoğu" bulunduracak? [Toshiba biraz daha şanslı, çünkü onlar mevcut bir temel modelin bir konfigürasyonunu satacağa benziyorlar...] Çünkü özellikle "fason üretimlerde" yedek parçayı üretim zamanında aldın aldın; sonra kolay kolay bulamazsınız ve bulunabilen de daha pahalıya mal olur! Yani burada dövizden tasarruf, milli servet vs. gibi kavramlar da söz konusudur... Ancak rakam büyük, benim bildiğim kadarıyla Türkiye'ye bu iş olana kadar daha sadece iki modelde ancak toplam sayısı 650-700.000 olan ne PC ne de laptop ithal edildi... Bu rakamların arkasındaki yedek parça ve servis lojistiği yeterince yerine getirilebilecek mi????

    Biraz uzattım amma!.... Sürç-ü lisan ettiysek affola!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 10 Şubat 2005, 15:22:37 >




  • Yahu harbiden bu F klavye olayı bozdu işi.. Anlamış değilim bu F dayatmasını.. Peki standart klavyelerdeki gibi sökülüp takılarak tuşların yeri değiştirilemez mi notebooklarda? Ya da başka bir yöntemi varsa masraflı mıdır bu iş?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ozgur77

    Yahu harbiden bu F klavye olayı bozdu işi.. Anlamış değilim bu F dayatmasını.. Peki standart klavyelerdeki gibi sökülüp takılarak tuşların yeri değiştirilemez mi notebooklarda? Ya da başka bir yöntemi varsa masraflı mıdır bu iş?


    F klavyeye niye bu kadar itiraz var anlamis degilim. Bende F klavye kullanmam, Q klavye uste bir de ingilizce Q klavye kullanirim ama F klavye milli standarttir, F klavye uluslararasi yarismalarda odul kazanmis dilimizin kullanimina uygun bir klavyedir. O nedenle Milli Egitimin kendi "milli standardimizi" baz alip F klavye vermesi kadar mantikli bir is yoktur. Oldu olucak ogretmenlere ingilizceyi daha iyi ogresinler diye ingilizce windows yuklesinler.
    Alan kisi Q kullanmak isterse de illa bunun cozumu klavyenin ustune etiketlerle Q harfleri yazmaktir. Notebook klavyelerinin tuslari cok takma cikarmaya musait olmuyolar genelde ama ona musait bir klavyesi olan notebook verilirse sokulup takilarak Q ya donusturulur.




  • f klavye mi hayret bisey ben kendi cevremde yasayan ogretmenlere azıcık kendi capımda pc kullanmayı ogretirken hep q klavye ogrettim gobegim catladı "bu klavyede m yo yada bu kalvyede z yok" simdi ayvayı yediler hakkaten q ye cevirmenin bir yolu varmı teknik olarak?
  • 15 yıldır q klavyeli bilgisayarlar kullanıyorum. Evde, okulda, pastanede, üniversitede q klavye varken kim kendini F klavyeye alıştırmakla uğraşır ki? Ben üniversite labında, internet cafede tekrar Q klavyeyle karşılaşınca bi daha dumur mu olayım? Saçma sapan popülist bir ısrar. Laptopu alacam, ve alır almaz da, hemen klavyenin üzerine q klavye sistemindeki gibi harf etiketleri yapıştıracağım. Herhalde toplam 3-5 kişi felan da F klavyeyi kullanır.
  • bi de bu 1,3 veya 1,6 centrino lafına aklım ermiyor. Kararlaştırılmamış mı bu, "veya" ibaresini koymuşlar? Adamın elinde 1,3 opsiyonu varsa neden 1,6 koysun ki aynı fiyata?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ulasbbtr

    quote:

    Orjinalden alıntı: ozgur77

    Yahu harbiden bu F klavye olayı bozdu işi.. Anlamış değilim bu F dayatmasını.. Peki standart klavyelerdeki gibi sökülüp takılarak tuşların yeri değiştirilemez mi notebooklarda? Ya da başka bir yöntemi varsa masraflı mıdır bu iş?


    F klavyeye niye bu kadar itiraz var anlamis degilim. Bende F klavye kullanmam, Q klavye uste bir de ingilizce Q klavye kullanirim ama F klavye milli standarttir, F klavye uluslararasi yarismalarda odul kazanmis dilimizin kullanimina uygun bir klavyedir. O nedenle Milli Egitimin kendi "milli standardimizi" baz alip F klavye vermesi kadar mantikli bir is yoktur. Oldu olucak ogretmenlere ingilizceyi daha iyi ogresinler diye ingilizce windows yuklesinler.
    Alan kisi Q kullanmak isterse de illa bunun cozumu klavyenin ustune etiketlerle Q harfleri yazmaktir. Notebook klavyelerinin tuslari cok takma cikarmaya musait olmuyolar genelde ama ona musait bir klavyesi olan notebook verilirse sokulup takilarak Q ya donusturulur.



    Bence olayı çok abartmışsın kimsenin kimseye q yada f klavye kullanması için dayatma yapmaya hakkı yok bence isteyen istediğini alabilmelidir ve önemli olanda alışkanlıktır.Ben kendimi bildim bileli q klavye kullanıyorum ve son derecede rahat yazıyorum.F klavyeye geçipte kasmanın hiç bir anlamı yok.




  • yılan hşkayesi oldu...kayınbiraderim hafta sonu dubaiden 1100 dolara toshiba A 50 -109 centrino 1,6 işlemcili laptop getirdi...Ram 512 ,hardisk 60 gb..

    kesinlikle yarı fiyatı meslesi adam kandırmaca...

    Adam gibi bir iş yapamadılar..F klavye ısrarıda anlaışmaz bir mesele..

    tek teselli belkide verirlerde 12 ay adsl hediyesi..yoksa bir seye yaramaz..

    selamlar
  • quote:

    yılan hşkayesi oldu...kayınbiraderim hafta sonu dubaiden 1100 dolara toshiba A 50 -109 centrino 1,6 işlemcili laptop getirdi...Ram 512 ,hardisk 60 gb..

    kesinlikle yarı fiyatı meslesi adam kandırmaca...

    Adam gibi bir iş yapamadılar..F klavye ısrarıda anlaışmaz bir mesele..

    tek teselli belkide verirlerde 12 ay adsl hediyesi..yoksa bir seye yaramaz..

    selamlar


    ii de herlesin senin gibi dubaili kayınbiraderi yok
    sen bi kıyak yapta getir o fiyatta bi de36 ay vade yap
  • Ewet bende isterim dubaiden laptop
  • öğretmenlerimiz kızmasın... ama yeni nesil öğretmenler dışında acaba kaç tanesi bu verilen aletleri kullanabilecek çok merak ediyorum.. tamamen israf....
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.