Şimdi Ara

Okullar, Çocuklarımız ÇEDES Projesi ile Vaizlere, İmamlara Maruz Kalıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Okullara hiç pedagojik formasyon almamış imam, vaiz ve Kur'an öğreticisi personel gönderiliyor. Öğrencilerden "abiler" "ablalar" secilerek elebaşı yapılıyor. Üstelik bu konularda uzman eğitimli Psikolojik Danışman Rehber Öğretmenler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri varken...

    AKP bir süredir FETÖ okullarından öğrendiği öğrenci kapma taktiklerini resmi okullarda uygulamaya koyuyor.

    Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili İbrahim Akın konuyla ilgili Meclis'te soru önergesini sundu.

    TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

     

    Aşağıdaki sorularımın T.C Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. …./06/2023

     

                                                                                                                                      İbrahim AKIN

                                                                                                                                    İzmir Milletvekili

     

     

                 T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) Projesi kapsamında İzmir’de toplam 842 ilkokul, ortaokul ve liseye  “Manevi Danışman” adıyla İmam, Hatip, Vaiz ve Vaize görevlendirilmiştir. Bu projenin amacı protokolde “Öğrencilerimizin “millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmalarına” ayrıca çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi kendi yaşantılarında inşa etmiş; akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.” şeklinde belirtilmiştir.

     

                 Bilindiği gibi eğitim sistemimizde, öğrencilerimizi ÇEDES Projesinde belirtilen amaçlara uygun bireyler olarak yetiştirmek; bu konudaki eğitim faaliyetlerini sürdürmek üzere görevi, pozisyonu ve kadrosu yasayla belirlenmiş, konusunun uzmanı eğitimciler istihdam edilmektedir. Okullarda istihdam edilen sınıf ve branş öğretmenleriyle rehber öğretmenlerin görevi yukarıda belirtilen niteliklerdeki bireyleri yetiştirmek olduğu gibi bu öğretmenler, söz konusu faaliyet için eğitim almış olan, pedagojik formasyona da sahip görevlilerdir.

     

                 Aralarında rehber öğretmenlerin de olduğu yüz binlerce öğretmen atama beklerken, okullarda din görevlisi personelin eğitim amacıyla görevlendirilmesiyle ilgili olarak;

     

    1-     ÇEDES Projesi kapsamında Türkiye’de hangi illerde ve toplam kaç okulda “Manevi Danışman” adıyla din görevlisi personel görevlendirilmiştir?

    2-     Okullarda öğrencilerin eğitimiyle ilgili görevlendirilen ve öğrencilerle planlı bir eğitim faaliyeti yürütecek personelin, pedagojik formasyona sahip olması gerektiğini düşünüyor musunuz?

    3-     ÇEDES Projesi kapsamında görevlendirilen “Manevi Danışman”ların pedagojik formasyonu var mıdır?

    4-     Bakanlığ­ınıza bağlı okullarda, kadrolu eğitimcilerin yürüttüğü ve bakanlığınız tarafından denetlenen eğitim faaliyetlerinde bu güne kadar, ÇEDES Projesi kapsamında belirtilen amaçlara ulaşmış olmada bakanlığınızca tespit edilen eksiklikler var mıdır? Varsa bu eksikliklerle ilgili düzenlenmiş raporlar mevcut mudur?

    5-     İl ve İlçe Müftülüklerinin, Bakanlığınıza bağlı okullardaki örgün eğitim-öğretim faaliyetiyle ilgili yasal bir yetki ve sorumluluğu var mıdır?

    6-     Müftülüklerin yasayla belirlenmiş görevi, İslam dininin itikad, ibadet, ahlak esasları olarak tanımlanmış olduğuna göre, ÇEDES Projesinin amaçlarında belirtilen niteliklerin sadece dinî bir eğitimle mi gerçekleştirilebileceğini düşünüyorsunuz?

    7-     Bankalığınıza bağlı örgün eğitim kurumlarında “Manevi Danışman” adlı bir kadro bulunmakta mıdır?

    8-     “Manevi Danışman” adıyla görevlendirilen personelin maaş, ücret vs giderleri hangi kurum tarafından karşılanmaktadır?

    9-     Gerek Anayasada, gerekse Milli Eğitim Temel Kanununda vurgulanan laiklik ilkesine aykırı olduğu açık olan ÇEDES ve benzeri protokolleri uygulamadan kaldırmaya yönelik bir girişiminiz olacak mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmLord -- 9 Haziran 2023; 15:5:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Bu uygulamaya da her zaman olduğu gibi karşı çıkan tek sendika KESK'e bağlı Eğitim Sen.
    Diğer yandaş, yalaka ve sarı sendikalar her zaman olduğu gibi üç maymunu oynuyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi” kapsamında İzmir’deki 842 okulda imam ve vaiz görevlendirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yücel, "ÇEDES Projesi ve manevi danışmanlık uygulamasıyla, Türkiye'deki laik çağdaş eğitim faaliyetlerinin bir bölümü Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev alanından çıkarılarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görev alanına mı dahil edilmek istenmektedir" diye sordu.


    Yücel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, şu ifadeleri kullandı:

    'GELECEK KUŞAKLAR İÇİN İDEOLOJİK ŞEKİLLENDİRME HEDEFLENİYOR'

    "Bir toplumun gelişip ilerlemesinde en önemli unsur eğitimdir. Bu nedenle eğitim politikalarının, akıl ve bilimi önceleyen bir anlayışla ve laiklik ilkesi çerçevesinde şekillendirilmesi gerekir. Nitekim Anayasa’nın 42’nci maddesinde de buna dikkat çekilmiş ve 'Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır' denilmiştir. Ancak ülkemizde Anayasa ile güvence altına alınan bu esaslar, son 21 yılda büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Bilimsel ve çağdaş eğitimden uzaklaşılmış, eğitimin temel sorunlarını çözecek adımlar atılmamış, tarikatlar ile cemaatlerin eğitim sistemi üzerindeki etkileri artmış, araştıran, sorgulayan bireyler yetiştirmek yerine gelecek kuşakları ideolojik olarak şekillendirmeyi hedefleyen politikalar çeşitli projeler aracılığı ile yürürlüğe koyulmuştur.

    'CUMHURİYET'İN DEĞERLERİNİ VE LAİKLİK İLKESİNİ ZAYIFLATACAK NİTELİKTE'

    Bunlardan biri de, 'Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum' (ÇEDES) projesidir. Bu kapsamda, İzmir’deki okulların üçte birine denk gelen 842 ilkokul, ortaokul, liseye 'manevi danışmanlık' hizmeti altında imam, müezzin, vaiz ve din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu öğreticisi görevlendirilmiştir. Bu uygulama, Anayasa ve yasalara aykırı, Cumhuriyet’in değerlerini ve laiklik ilkesini zayıflatacak niteliktedir. 'Manevi danışmanlık', mevcut sorunları tespit etmek ve çözüm yollarını bilimsel yolla bulmak yerine, bireylerin eksikliklerini öne çıkaran, kişisel hatalar üzerinden değerlendirme yapan bir uygulamadır. Oysa, gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin beklenti, talep ve sorunlarını psikoloji alanının yaklaşımlarıyla ve bilimsel verilere dayanarak ele almak bir zorunluluktur. Okullarda bu görevi üstlenen rehber öğretmenler varken, üstelik rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olan binlerce kişi atama beklerken, 'manevi danışmanlık' gibi bir uygulamanın hızlı biçimde hayata geçirilmesi düşündürücü ve kaygı vericidir. Öğrencilerin, psikolojik ve bedensel gelişime yönelik uzmanlığı olmayan kişilere emanet edilmesi geri dönülemez sonuçlara yol açabilir."

    Yücel, Bakan Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

    "1) Türkiye genelinde, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar, ÇEDES Projesi kapsamında ‘Manevi Danışman’ adı altında kaç imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu öğreticisi atanmıştır?

    2) Okullara atanan manevi danışmanların eğitim düzeyleri nedir? Kaçı psikoloji, pedagoji, rehberlik ve sosyoloji alanlarında eğitim almıştır?

    3) Öğrencilerin gelişim sürecinde gereksinim duydukları rehberlik ve psikolojik danışmanlık görevini, bu konuda hiçbir deneyimi ve uzmanlık bilgisi olmayan din görevlileri mi üstlenecektir?

    4) Manevi danışmanlar ile öğrenciler arasındaki iletişimi okullarda hangi birim sağlayacaktır? Velilerin izni olmadan ve ebeveynlere haber verilmeden çocuklara ‘destek’ ya da 'rehberlik’ adı altında 'manevi danışmanlık' hizmeti verilmesi söz konusu mudur?

    5) Tamamen bilimsellikten uzak bu uygulamayla, psikolojik yardıma gereksinim duyan çocuklarla ilgili yaşanabilecek müdahale zafiyetinin ve olası üzücü durumların önüne geçilmesi için hangi tedbirler alınmıştır?

    6) Mayıs ayında Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki KYK yurtlarında kalan Halil Gülcan, Emre Kandemir ve Muhammet Kaya adlı 3 öğrencinin intiharlarının ardından yurtlarda 'manevi danışmanlık' sistemine son verilirken, ilk ve orta dereceli okullarda bu uygulamanın yeniden gündeme getirilmesinin nedeni nedir?

    7) ÇEDES Projesi ve manevi danışmanlık uygulamasıyla, Türkiye'deki laik çağdaş eğitim faaliyetlerinin bir bölümü Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev alanından çıkarılarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görev alanına mı dahil edilmek istenmektedir?

    8) Anayasa'ya ve çağdaş eğitim sistemine aykırı, kutuplaşmayı arttıracak, laik bilimsel eğitime darbe vuracak olan ÇEDES projesine ilişkin MEB ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilgili birimleri arasında imzalanan iş birliği protokolü iptal edilecek midir?"

    https://artigercek.com/guncel/okullara-imam-gonderilmesi-meclis-gundeminde-bilimsellikten-tamamen-uzak-253416h



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmLord -- 9 Haziran 2023; 16:5:10 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Retöcüler Fetö kadrolarının yerini aldı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskişehir’de Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve müftülük arasında okullarda imamların “manevi değerler” adı altında konferans vermesine ilişkin imzalanan protokolü protesto etmek için Tepebaşı ilçesine Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi’ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla açıklama yapmak isteyen gruba polis müdahale ederek açıklamayı engelledi.

    Grubu çembere almak isteyen polis DHA'da yer alan habere göre sekiz kişiyi darbederek gözaltına aldı.


    Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen 8 kişi, ifadeleri için Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’ne götürüldü.

    Okullarda imam ve vaiz görevlendirilmesine baro ve sendikalardan tepki gelmiş, hak ihlali ve yetki gasbı vurgusu yapılmıştı. Konu Meclis'e de taşınmıştı.

    https://artigercek.com/guncel/eskisehirde-okullarda-imam-uygulamasina-karsi-eyleme-polis-mudahalesi-253473h



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmLord -- 10 Haziran 2023; 0:14:35 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Boşuna uğraşıyorsunuz, aklını kullanmayı bilen bir çocuk zaten dinlerin boş olduğunu anlar. Beni de küçükken kuran kursuna göndermişlerdi zorla, he deyip geçtik mallara. Boşa çabalıyor akp, mülteci doldurmaya devam etsin oy istiyorsa.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.