Şimdi Ara

Olağan şüpheliler...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • CPU DualCore AMD Athlon II X2 240, 2800 MHz (14 x 200)
    RAM DIMM1: Kingston (2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM)
    Anakart Asus M2A74-AM SE
    Ekran kartı Zotac NVIDIA GeForce 9600 GT 256 bit 1024 MB GDDR3 (eco ya da synergy edition görünüyor)
    Harddisk Seagate Barracuda 7200.12 750528 750 GB
    DVD LG Super Multi HL-DT-STDVDRAM GH22NS40 NL02
    Monitör Philips 190CW9FB 2 ms 12000:1 Wide LCD


    İşletim Sistemi : Win XP SP3 TR
    Overclock : yok

    Birkaç ay önce aldığım yukarıdaki sistemde birkaç hafta önce bir sorun fark ettim. DVD-RAM çok yavaş okuyordu. Yazmada ise Nero donanım hatası veriyordu.

    Ben de DVD'yi söküp iş yerindeki makineye, işteki DVD'yi de evdeki makineye taktım. İşteki makineye benim DVD'yi takınca mavi ekran oldu. Kalıcı bir hasar yoktu ama birkaç defa yeniden başlattığımda DVD'yi bazen görüyor bazen görmüyordu. Deneme amaçlı birkaç gün durduktan sonra DVD'yi çıkartıp eve geri götürdüm. Evdeki DVD'yi de işteki eski yerine taktım.

    Gel zaman git zaman geçen gün bir şeyler yazmak gerekti. Boş CD'leri alıp evdeki DVD'ye taktım. Ancak Windows CD'leri görmüyordu. Nero ise boş CD'leri görüyor, ancak yazmaya çalışınca sebepleri arasında güç yetersizliğinin de olabileceği bir hata veriyordu.

    Acaba CD'ler mi sorunlu diye boş CD'leri işe götürdüm. İş yerinde yazma işlemi sorunsuz gerçekleşti. Elimdeki diğer boş CD'yi eve getirdim. Deneme amaçlı olarak ekran kartını çıkarıp ekranı onboard üzerinden çalıştırınca evdeki DVD boş CD'leri görüp sorunsuz bir şekilde bir yazma işlemi gerçekleştirdi.

    "Neyse!" deyip ekran kartını yerine takınca biraz daha DVD okuma işlemi yaptım. Bu sefer okuma hızları gayet normal görünüyordu.

    Şimdi evdeki DVD işte de sorun çıkarmasa hiç kafam karışmayacaktı. "Hah, power supply'dir" deyip geçecektim. Ama bende anlaşılan hem DVD sorunlu hem de güç yetersiz. Şimdi tek denemem gereken şu an için sorunsuz çalışıyor görünen DVD'yle bir yazma işlemi denemek. Ayda yılda bir lazım olan yazma işlemi için de gidip boş CD/DVD alıp denemeye üşeniyorum.

    İşin aslı kasanın 390W olan modelini istemiştim. Ellerinde yokmuş. Ben de aşırı farkı olmaz diye 350W olana da "olur" dedim. 390W olanı bilmem ama elimdeki 350W'lık kasanın içindeki psu CoolerMaster değil. Gerçi üstünde "CoolerMaster certified" yazıyor ama... Ekte resmi var.

    Şu ana kadar birkaç hafta dışında çok fazla oyun oynama fırsatım olmadığından ekran kartını daha iyi deneyecek kadar kullanamadım henüz.

    Güç gerekliliklerini ölçen bazı sitelere göre sistem gereksinimim:
    http://net.cizgi.com.tr/site/psu.aspx 422 W
    http://extreme.outervision.com/PSUEngine 199 W
    http://support.asus.com/PowerSupplyCalculator/PSCalculator.aspx?SLanguage=en-us 450 W

    199 olan bana pek inandırıcı gelmedi. Acaba ABD'de 120 V olduğundan direk yarısını mı hesaplıyor :P Gerçi o hesaba göre 2 kat çıkması gerekirdi.

    Biraz deneyimli arkadaşların yorumlarını dinlemek, biraz da genelde güç, özelde ise CoolerMaster konularına değinmek istedim.

    Ekran kartı eco edition olduğundan bazen bu psu'nun idare etmesi lazım diye kafam karışıyor. Yukarıdaki watt değerlerinden 50 çıkarınca 350'ye yaklaşıyor. Zaten onlara da 30 W falan oynama payı verilmiş durumda. Bir yandan da ekran kartını çıkarınca CD'ler sorunsuz yazılıyor. Her ne kadar CoolerMaster olmasa da certified psu ama...

    İşte böyle belirsiz problemler hasta ediyor insanı :) Belirli bir şeyde olsa "hah, bunda!" deyip al götür servise.

    Peki bu sistem uzun vadede sorun çıkarmadan idare eder mi? Pek overclock kaldırmayacağını tahmin ediyorum. Zaten çok da overclock yapmıyorum.

    Bir de monitörde sağ kenara 5-10 cm mesafede bir ölü piksel var. Tek piksel gibi duruyor. Bu markanın bu modelinde böyle bir şey için değiştirirler mi acaba?


     Olağan şüpheliler...







  • Güncel...
  • Sorun buyuk ihtimalle PSU, ekran kartinin gereksinimlerini kar$ilayamiyordur.. Zaten fotografindan da cok tel ma$a bir$ey oldugu belli hatta ve hatta bence passive PFC'li olmasida
    cok tehlikeli bir durum, mazallah herhangi bir voltaj dusmesinde ya da artmasinda coflayabilir. Siz en iyi 50$-100$ araliginda orta kalitede 400W uzeri bir PSU alin.
  • valla yeni yeni markalar gormeye basladik. bugun bir kac konuda daha gecen CM elite i mediamark da gordum. adamlar dunyadan habersiz sadece satalimda gecsin hesabindalar. o yuzden arkadasim sen bildigin markadan sasma. git guzel guzel 460w ve ustu bir psu al cooler master 460w sanirim 110 ytl falan olsa gerek. al gec cok memnun kalirsin guc konusunda
  • İşte o kadar para verip her şeyi sıfır bilgisayar alıp psu sorunu olunca gıcık oluyor :) Özellikle de başkasının da bu işte katkısı varsa. Neyse paşa paşa gidip bir psu alacağız görünüyor.

    Bu CoolerMaster'lara da dikkat etmek lazım. Yine bu forumda birkaç arkadaş daha sorun yaşamıştı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.