Şimdi Ara

Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna


    21 Mart 1960 - 1 Mayıs 1994


    İmola'da, 1 Mayıs'ta yarış günü, Formula 1 tarihinin en büyüğü Ayrton Senna, Tamburello'daki hala gizemini koruyan bir kazayla hayata gözlerini yumdu. Aynı haftasonu sıralama turlarında da Roland Ratzenberger hayatını kaybetmişti.

    Bugün Ayrton Senna da Silva'nın ölümünün 18. yılı. 1994 senesinde Williams takımına geçen Senna sürekli araçtaki bir sorunun varlığından yakınmış ancak sorun bir türlü çözülememişti.

    Ölümünün 20. yılında Brezilya'lı pilot hala genç yarışçılar için ilham kaynağı olurken, ölümünden sonra alınan tedbirler ve genişleyen güvenlik önlemleri sayesinde de o günden bu yana hiçbir Formula 1 pilotu yarışta can kaybına uğramadı.

    İmola 1994'te hayata veda eden Ayrton Senna ve önceki gün sıralama turlarında geçirdiği kaza sonucu ölen Roland Ratzenberger'i saygıyla anıyoruz.

    Kazası

    Senna 1 Mayıs 1994'te Imola'da yapılan San Marino Grand Prix'le Williams'ta üçüncü yarışına çıktı. Brezilyalı pilot, tamamlayamadığı bu son yarışına, pol pozisyonunda başlamıştı.

    Yarış haftasında Senna'yı üzen iki olay yaşandı. İlk olarak cuma günü sıralama turları sırasında, Senna'nın şahsen ilgilendiği, F1'in yeni isimlerinden, vatandaşı Rubens Barrichello ciddi bir kaza yaptı ve mücadeleye devam edemedi. Cumartesi gününde ise Avusturyalı pilot Roland Ratzenberger'in kazası ve ölüm haberi geldi.

    Pazar günkü yarış Pedro Lamy ile JJ Lehto'nun kalkıştaki kazasıyla başladı. Bunu üzerine Max Angelelli tarafından kullanılan, bir Opel Vectra, güvenlik aracı piste girdi; araç diğer pilotları arkasında tutarken, pist üzerindeki kaza kalıntıları temizlenebilecekti. Yarış beş tur boyunca güvenlik aracı kontrolünde devam etti.

     Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna


    7. tura gelindiğinde, Senna Tamburello virajında yoldan çıkarak beton bariyerlere çarptı. Telemetri Brezilyalının 310 km/sa hızla yoldan çıktığını, yapıtğı frenlemeyle çarpmadan hemen önce ise 218 km/sa'e düştüğünü göstermişti.

    Kazanın hemen ardından Senna'nın hareketsiz ve bir yana kaymış görüntüsü, ciddi bir yaralanma olduğunu haber veriyordu. Pist görevlilerinin acil müdahale denemeleri, helikopter görüntüleriyle tüm dünyaya yayınlanmaktaydı. Yakın çekimlerde, tedavi bölgesinde kan izleri görülmekteydi. Senna'nın kafasındaki gözle görülür yaralanma, sağlık ekibinde ciddi bir beyin travması şüphesi doğurdu. Kazadan 1 dakika 9 saniye sonra yarış tamamen durmuştu.

    Kazadan yaklaşık 10 dakika sonra, Larrousse takımı bir hata sonucu, pilotlarından Érik Comas'a piste geri dönme onayı verdi. Hâlbuki yarış halen kırmızı bayraklarla durdurulmuş durumdaydı. Eurosport yorumcusu John Watson bu olayı "hayatımda gördüğüm en saçma yanlışlık" şeklinde yorumladı. Pistteki görevliler Comas'ın yoluna devam ederek, kaza bölgesindeki çalışmalara karşı bir tehdit oluşturmasını engellemek için büyük çaba sarf etti.

    Dönemin Formula 1 güvenlik, medikal delegesi ve pistteki sağlık ekibinin başı olan, dünyaca ünlü beyin cerrahı profesör Sidney Watkins, Ayrton Senna'ya olay yerinde traketomi uyguladı. Watkins kaskını çıkardığında pilotun kafasınının kötü durumu ve burnundan kan akışı olması endişeleri artırmıştı.

    Watkins o anları şöyle anlatmıştı:

    "Çok kötü görünüyordu. Göz kapaklarını kaldırdığımda, beyninde çok ciddi bir hasar olduğu ortadaydı. Kokpitten çıkarıp yere yatırdık. Bir an iç çeker gibi oldu; tam bir agnostik olsam da, o an ruhunun ayrıldığını hissettim."

     Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No-One -- 30 Nisan 2014; 21:33:42 >







  •  Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna


    Filmini hala izlemediyseniz, kesinlikle izleyin derim. Sadece Senna için değil, F1'in o yıllardaki durumu ve şartları için eşsiz bir yapım.
  • efsaneeee.yağmurlu pistlerde yaptıkları unutulacak gibi değil
  • Çocukluk kahramanımdı ölümünden sonra birdaha F1 yarışlarını izlemedim. yıllar geçti ama hala kahramanım....
  • Rain man harbiden onu canlı canlı seyredemediğim için çok üzülüyorum
  • 19 oldu
  • Efsaneye saygılar... Şu anda yaşasaydı F1'i bu kadar sıkıcı olmasının kesinlikle önüne geçerdi...
  • Efsanenin 20. ölüm yıl dönümü
    #RememberSenna


     Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna







  • Yarışlar, rakiplerle rekabet benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın büyük bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim her şeyin çabuk ve bir anda olmasıdır. Tekerlekli sandalyeye mahkûm kalmak istemem veya hastane köşelerinde yıllarca sürünmekte istemem. Yaşayacaksam her şeyimle bir bütün olarak yaşamalıyım. Yarım olarak yaşamak beni mahveder.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Butterflyman

    Yarışlar, rakiplerle rekabet benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın büyük bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim her şeyin çabuk ve bir anda olmasıdır. Tekerlekli sandalyeye mahkûm kalmak istemem veya hastane köşelerinde yıllarca sürünmekte istemem. Yaşayacaksam her şeyimle bir bütün olarak yaşamalıyım. Yarım olarak yaşamak beni mahveder.

    Ne kadar azimli ve kararlı bir kişi olduğunun göstergesi. Saf yarış ruhuyla doğdu ve öldü.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: No-One

    quote:

    Orijinalden alıntı: Butterflyman

    Yarışlar, rakiplerle rekabet benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın büyük bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim her şeyin çabuk ve bir anda olmasıdır. Tekerlekli sandalyeye mahkûm kalmak istemem veya hastane köşelerinde yıllarca sürünmekte istemem. Yaşayacaksam her şeyimle bir bütün olarak yaşamalıyım. Yarım olarak yaşamak beni mahveder.

    Ne kadar azimli ve kararlı bir kişi olduğunun göstergesi. Saf yarış ruhuyla doğdu ve öldü.

    Senna sadece bir yarış pilotu değil bir yaşam felsefesidir. Belgeselinde kendisini geliştirmenin sadece pilotluk üzerine değil kişilik olarakta sürekli kendini geliştirmeye çalıştığını anlatıyordu. Yaptığı işe olan aşkı,mükemmeliyetçiliği onu özel kıldı. Tabi Sennanın'da yarıştığı yıllarda Prost'un teşhisine göre zayıf bir noktası vardı. Prost'a göre Sennanın amacı F1'e girerken kendisini geçmek olduğunu ve bu amacının ona güç kattığını söylüyor fakat Senna'nın amacının bununla sınırlı kalmayıp kendisini küçük düşürmeye çalışmasıyla zayıf noktasını ortaya çıkardığını söylüyordu. Aslında bir bakıma doğru diyor. Bazen hırsı onu yüzüstü bırakabiliyordu. Ama yine zaaflarıyla bile büyük bir efsanedir Senna.




  • Senna'yı canlı izleyememiş olmam çok büyük bir kayıp. Keşke böylesine büyük bir pilotu izleme onuruna sahip olabilseydim.

    Dün ölümünün 20.yılı olması nedeniyle Imola pistinde Senna anımışı. Hatta anma törenine Raikkonen, Alonso, Trulli, Badoer gibi pilotlar da katılmış.

    Alonso ve Raikkonen'in görüntüsü

     Ölümünün 20. Yılında SENNA #RememberSenna


    Trf1 sitesinde Senna'nın hayatı var, okumak isteyenler buradan okuyabilirler;http://www.trf1.net/sizin-koseniz/13946-ayrton-senna-21-mart-1960-1-mayis-1994.html




  • Senna yı takip edenler yapılan hatalar karşısında ne kadar saldırgan olduğunu bilir. 2014 sezonunu görseydi bayağı olay çıkarırdı herhalde.
  • 2o yıl olmuş.Yarışlarını iyi hatırlıyorum.Kaza yaptıgında umarım sonraki yarış düzelir demiştim ama malesef kaza çok ciddiymiş.Formula1 Prost ile beraber çok şey kattı.O zamnki araçlarda bugünkü gibi elektronik yardımlar yok.Bugünkü araçlarda direksiyonu sen,yazılımı Pitten kontrol ediyorlar.
  • Ölümü bile asilce son nefesinde aracın piste çıkmasını önlemiş
  • '' Kariyerim uzun yıllar devam etmeyebilir, ama hayatım umarım uzun sürer çünkü daha öğreneceğim çok şey var '' Ayrton Senna Da Silva



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bartınoğlu -- 25 Eylül 2014; 9:58:51 >
  • İknci bitiren sadece ilk kaybedendir. Rainman

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.