Şimdi Ara

'ÖNEMLİ' TKV AFS Sınav ve Yerleştirme Sistemi Objektif mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle iyi akşamlar arkadaşlar. Konuyu AFS sınavı girip kazanamamış ve nedenini anlayamamış arkadaşlarla AFS mağdurları tarafından hakkımızı aramak nedeniyle toplanmak için açtım. Her yıl Türk Kültür Vakfı'nın düzenlediği AFS Öğrenci Seçme Yazılı Sınavı hakkındaki eleştiri ve haksızlıklara değinmek için bu konuyu hakkında bilgi edinmek ve gerekirse çeşitli mercilere başvurmak istiyorum. Anadolu lisesinde 10. sınıfta okuyorum. Yurtdışında okumak için değişik sistemlerin içerisinden edindiğim bilgiler doğrultusunda ve okuldaki hocalarımın tavsiyesiyle sınava bu sene ekim ayı içinde başvurdum. Sınavla ilgili hiçbir bilgiye tam olarak ulaşamadım. Sadece bildiğim genel kültür sınavının olacağıydı. 6 Kasım 2010 tarihine kadar genel kültür çalıştıktan sonra sınava katıldım. Sınavdaki genel kültür soruları eleyici zorlukta, genel yetenek normal düzeydeydi(kendi görüşüm). Fakat sınavdan daha çok vakit ayırdığımız kişisel anket testi de vardı. Genel kültür için 50 soruya verilen zaman 25 dakika, genel yetenek için 45 dakika ve anket için yaklaşık 1-1.5 saat vaktimiz vardı. Sınav tamamen TKV tarafından düzenlenip gözetmenleri de AFS gönüllülerinden oluşmaktaydı. Sınav bittikten sonra 6 Aralık 2010 tarihinde sınavın açıklanacağı bize duyruldu. Ben sınava Ankara Atatürk Lisesi'nde girdim. Isparta'dan geliyordum. Sınav sonuçlarının bekleme heyecanıyla 1 ay çok çabuk geçip 6 Aralık tarihi gelip çatmıştı. Fakat TKV'nin sitesinde sonuçların 7 Aralık tarihinde açıklanacağı ve bu sonuçları Koç Üniversitesi'nin yetkililerinden oluşan jüri tarafından açıklanacağı yazmaktaydı. 7 Aralık tarihinde sonuçlar açıklandı ve ismimin yanındaki sonuçta "KAZANAMADI" yazmaktaydı. Ben sonucu yapılan testlerin puan veya netleriyle beraber açıklanacağını bekliyordum. Sonra TKV ofisini arayıp durum hakkında bilgi edinmek istedim. Bana verilen cevap ise sonuçlar Koç Üniversitesi jürisi tarafından gönderilip tarafları bakımından hiçbir bilgiye sahip olamadıklarını söylediler. Fakat aklımı karıştıran bazı konular vardı. 8 Aralık'ta TKV'yi tekrardan aradım. Bu sefer biraz ısrarcı olduktan sonra yetkili benim sonucumu eline alıp (rakamlarla ifade etmeden) genel kültürden ortalamanın üzerinde yaptığımı, genel yetenekte ortalamanın aşağısında kaldığımı fakat benim elenmemi sağlayan asıl sebebin kişisel anket olduğu aktarıldı. Aklıma takılan soruları sizlerle paylaşmak istiyorum:

    1- Öncelikle sınavda genel kültür ve yetenek sorularını sormalarına rağmen neden bu testlerdeki başarı sırası ve puanları(veya net,doğru sayısı) açıklanmadı?

    2- Kişisel anket sonuçlarında belirli kriterlere ulaşılamadığım görülmüş. Sizlere soruyorum ki bu kişisel anket hangi kriterlere göre hazırlanmış ve hangi kriterler doğrultusunda incelenip karar verilmiş?

    3- Sınavdaki anketin bu kadar önemli olması genel kültür ve yetenek sorularının formaliteden yapıldığı anlamına gelmez mi?

    4- Yetkili kişi bana ilk önce ellerinde bir belge olmadığını daha sonra ise sınav sonucumu bana rakamlarla açıklamaması bir çelişki değil mi?

    5- Sözlü mülakat yapılıyorsa şayet bu kurum veya yetkili kişiler AFS adaylarını seçmek için mülakattan önce neden anket yapma ihtiyacı hissetiler? Bu anket objektif mi? Ayrıca insanın sahip olduğu kriterleri sorular yardımıyla belirleyip testlerde yapmış olduğu emeği bir anda fırlatıp çöpe atabiliyorlar?

    Yukarıdaki sorduğum sorular neticesinde sizce AFS gibi köklü bir sistemin ve içinde yüzlerce öğrenciye imkan sağlayacak bir yapının Türkiye yetkilisi TKV tarafından çelişkilerle dolu bir sınavın yapılması doğrumu? İnsanlar güvenip, emek harcıyorlar ve gerektiğinde maddi yardım da bulunacağını bu sınava girerek teyit etmiş oluyorlar. Fakat sınavı objektif bir biçimde yapılmaması insanları bu kurumlara olan güvenlerini sıfıra indiriyor. Benim gibi AFS mağduru olan tüm arkadaşları bu konuda toplayıp, beraber yetkili mercilere başvurarak yasal hakkımız olan itiraz hakkımızı kullanabiliriz. Arkadaşlar birlikten kuvvet doğarmış, lütfen destek olun. AFS başvuru klavuzunda yazılı sınav itirazını engelleyecek herhangi bir husus yok. Bu arada bu sınava girmek isteyenlerinde çok iyi düşünmelerini istiyorum. Sizlerde benim veya belirli nedenler sonucunda elenip nedenlerinin objektif bir biçimde açıklanamaması sonucunda elenmenizi istemezsiniz. Tüm AFS mağdurlarını bu konuya bekliyorum. Çeşitli arkadaşlarla da bu konuda fikir alışverişinde bulunduk. Okuduğunuz için çok teşekkürler...







  • Oncelikle Kaygini anliyorum ve bu konunun basligini okudugum da senin ilk olarak sozlu sinavi hakkinda konustugun dusunmustum. Ama senin bahsettigin konu biz afslelilerin yazili sinav dedigi bolum. Bu bolum tam olarak objectiftir ve asagidada sorularina mumkun oldugum kadar cevap vericem

    1. Ilk soruya cevap olarak sunu soyleyebilirim. Bu testlerin bir eleyecilik yonu var bu dogrudur, ancak bunu soyle acikliyayim kultur ve yetenek sinavinda bir baraj ortalamasi vardir, Hersene bu degisir ya da degismez. Ama bu %40- %55 arasi bir degerdir, Bu basarinin altinda kalan ogrenciler yazili sinavi gecemez. Ustundekiler gecmis olur. Bu yuzden kacinci oldugun kac dogru kac yanlis yaptiginin cokta onemi yok ama illaki bunu ogrenmek istiyorsan ailen (sen degil) afs ile arayip konusabilir ya da yuz yuze konusabilir. Ancak AFS nin elinde yazili sinavi gecemeyen adaylarin dogru cevap kacinci oldugu gibi degerler olmayabilir.

    2. Ikince soruna soyle cevap vereyim . Oncelikler yasal olarak AFSnin sana ogrenci secmekte kullandigi kriterleri aciklamak gibi bir zorunlulugu yok. Sana uygulana anket dedigin sey bir Kisilik Testidir. Bu test dunyanin her yerinde , Turkiyedede bir suru buyuk sirkette ise alimda uygulanmaktadir, Bu test AFS programi icin ozel olarak Koc universitesi tarafinda revize edilmistir. Ve bu testin basari orani %65 ile %98 arasidir. Bu test gayet ciddi bilimsel bir calismadir.

    3. Sinavda iki bolumde esit agirliktadir. Yani Birinci bolumde baraji gecemessen , Zaten Kisilik testinin bir onemi yoktur, Ayrica Ikiside eleyici niteliktedir. AFS ve ya TKV ciddi bir kurumdur. Kimseye Formaliteden sinav yapmaz. Cunku dedigin gibi sinav gorevlileride AFS insanlar kimse onlardan gelip formaliteden zaman gecirmelerini beklemez.

    4. Bunu soyle dusun, Sen daha 18 yasini gecmedin. Bu yuzden sana bilgi detayli bilgi vermeleri dogru olmazdi Ama senin yerine ailen arasaydi. Sanirim boyle bir problemle hic karsilasmazdin.

    5.Kisilik Envanteri dedigim gibi cok objectivtir ve ogrenciler bu sene sinava giren ogrenciler arasinda dedegledirilirler. Bu yuzden bence Kisili Envanteri testi Sozlu sinavindan bile objectiftir. Ayrica Kimse senin emegini de cope atmiyor. Bu testin degisik turlerinde hayat ta bir suru kez karsina cikacaktir ve bu test 2. soruya verdigim cevapta da soyledigim gib %65-%98 arasinda dogru sonuc verir ve bu bilimsel olarak kanitlanmis bir gercektir.

    Ayrica altta yazdigin gibi AFS yuzlerce ogrenciye imkan saglayamaz. Turkiyenin her sene AFS ye gonderebilecegi ogrenci sayisi artar yada azalir ancak bu sayi 200 civarindadir ve senin senende 2498 kisinin yazili sinava girdigini dusunursek, Bu ogrenciler Sozlunun objectivitesini korumak icin azaltilmasi gerekir. Yazili sinavda bu is icin yurtdisinda ve yurticinde akademik onay almis objectif bir aractir

    Baska sorun olur sa onlarida cevaplamaya hazirim

    Okudunuz icin tessekkurler




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.