Şimdi Ara

Opampın çıkış gerilimi nasıl sıfır yapabilirim??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • yaptıgım devrede 741 i karşılaştırıcı olarak kullanmaktayım, referans gerilimini 6V'a ayarladım (2 nolu uc), opampın 3 nolu ucuna(+) harici girişten gelen gerilimi uyguladım. prensip olarak giriş gerilimi ile referans geriliminin eşit olduğunda opamp çıkışının sıfır olmasını istiyorum ama olmuyor bi türlü, offsetten ayarlayım dedim ama bi işe yaramadı yine. gerilim farklarında opamp çıkışı istediğim gibi oluyor fakat gerilim eşitliğinde çıkışı sıfır yapabilmek için ne yapmalıyım???



  • Teoride giriş gerilimi ile referans geriliminin eşit olduğunda opampın çıkışı referansa göre sıfır kabul edilir. Fakat gerçekte iki girişi eşit tutmak imkansızdır. İki girişi birbirine bağlasanız bile opampın giriş toleranslarından dolayı çıkış referansa göre sıfır olmaz. Yani çıkış ya + beslemeye bağlıdır ya da - beslemeye bağlıdır.
  • OPAMP 'ların "open-loop" kazancı 100.000 gibi bir sayıdır
    yani iki voltaj arasında 1 mV bir fark olsa bu çıkışa
    100 V olarak yansır

    sanırım bir instrumentation amplifier yaparsan
    ( 3 OPAMP'la yapılır - National Semi. 'nin applicationlarına bak )

    o zaman istediğin sonucu alırsın
  • Op Amp ın +ve- girişleri kısa devre edilir ve çıkış ucu 0.000 olacak şekilde ( örn : LM741 ) 1 ve 5 nolu pinlerindeki 10K Trimmpot ayarlanarak çıkış kalibre edilir.

    http://cache.national.com/ds/LM/LM741.pdf
  • merhabalar,

    önerim karşılaştırıcının çıkışından gnd'ye R ve C Koymandır.bu çıkıştaki kayma oranı minimuna indir.

    iyi çalışmalar.
  • + ve - uçlar birbirine eşit olup çıkıştan 0 almak çok zordur. o yüzden bazı devrelerde iki op-amp kullanılıp opampların - beslemeleri toprağa bağlanır. aşağıdaki devrede ldr lerdeki voltajlar birbirine eşit oldugunda iki op-ampdan da 0 çıkıyor. bunu sağlayan P2 potansıdır. op-amp çıkışlarını lojik kapılarla yönetebilirsin.

     Opampın çıkış gerilimi nasıl sıfır yapabilirim??
  • eğer 741 i simetrik beslemeyle beslemiyorsan çıkış offset voltajın yüksek olur 1.4V gibi.. simetrik besleme kullanmıcaksan tek kaynakla offset voltajı 4-5 mV civarlarında olan LM358 veya LM258 kullanabilirsin..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.