Şimdi Ara

Opel'in '-a' Aşkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Opel araçlarını isimlendirirken sanki takıntılı bir şekilde son harfi "a" olan isimler yaratıyor.


    Astra

    Corsa

    Manta

    Mokka

    Zafira

    Olympia

    Ascona

    Monza

    Omega

    Vectra

    Calibra

    Frontera

    Tigra

    Sintra

    Arena

    Agila

    Meriva

    Antara

    Insignia

    Ampera


    Opel günümüze kadar 55-60 kadar model üretmiş. Bu modellerin bazıları ana modelin varyantları olduğu için temel model sayısı 50'nin altında bile olabilir.


    Bu durumda 50 kadar modelin 20 tanesinin adı "a" ile bitiyor.


    Sizce bu takıntının nedeni ne olabilir?


    Bence kulağa ve göze hoş geldiğini düşünüyorlar.


    Sizce de öyle mi?




  • Cascada var
    Signum bozuyor
    Grandland
  • Van'larında da o takıntısı vardır


    Combo

    Vivaro

    Movano

  • Adam Opel
  • Skoda'da ise "q" takıntısı var.
    Kamiq
    Karoq
    Kodiaq
    Enyaq
    Kushaq
  • Moueson kullanıcısına yanıt

    Suv araçlarda q arazi anlamına gönderme. Quad yani 4 çeker olmasa da o takıyı alıyor. Audideki Q serisi gibi.


    Opelin isimlendirmeleri gayet güzel. Renault gibi saçma sapan isimler tercih etmediler. VWde de rüzgar isimleri koyuyordu (Golf,Scirocco,Bora,Jetta,Passat,Polo) SUVlerde rüzgar ismi koymadı.

  • Herşey 1898 yılındaki bir aşk hikayesine dayanıyor.


    Opel'in kurucusu Adam Opel'in küçük oğlu Hanso Opel, Almanya'nın bir köyünde Heidi adında bir kıza tutulur.


    Lakin kızın nemrut mu nemrut bir dedesi vardır, torununu bir türlü Hanso'ya vermek istemez. Hanso kapıya gelir bacadan kovar, pencereye gelir küfürle kovalar..vs


    Gel zaman git zaman küçük Hanso artık dayanamaz ve kendini yollara vurur mecnun olur.


    Babası da işte bu yüzden modellerin sonuna a eklemiştir.

  • Bazı kelimelerin yalın veya hitap hallerinin -a ile bitmesi Latince ve Latinceden gelişen çeşitli Romans dilleri başta olmak üzere bir takım Hint Avrupa dillerinde feminen gramatik formdur ve doğal biçimde dişi, kadın isimleri de böyle yani -a biter. Ama araç modelleri için feminen isimler veya kadın isimleri seçmeyi benimsediklerini varsayarsak bile Opel katı bir linguistik standart izlememiş, sonu -a ile biten, feminen çağrışım yapan isimleri rastgele seçmiş gibi. Hatta bunu yaparken Opel mesela "Astra" kelimesinde Ortaçağ Latincesi bağlamında sıkça karşılaşılan gramatik bir kayma hatası yapmış. Astra Latince 2.tip nötr bir kelime olup Yıldız-Astrum kelimesinin yalın veya -i halinin çoğuludur. Ama -a ile biten ikinci tip nötr çoğullar gene -a ile biten 1.tip Latin feminene kayabiliyorlar. Yani Opel bu örnekte kadın ismiymiş gibi nötr bir kelimenin çoğulunu kullanıyor. Ya Opel'in kendisi erken Ortaçağlardan beri karşılaşılan bir kaymayı bir yerden kadın ismi veya feminen çekimmiş gibi devralıp tekrar ediyor, ya da bu tarz linguistik inceliklere yeterince hakim olamayan Ortaçağlardaki insanlar gibi kaymayı bilinçsizce kendisi şimdi yapıyor. :)


    Latin femineni bir yandan aslında tam olarak gerçek cinsiyetlerin doğal karşılığı da değildir, feminenlik çoğunlukla yalnızca gramatik bir formdur. Agricola (çiftçi) veya nauta (denizci) gibi sıfat eklediğinizde sıfat çekimlerini masculin yapmanız ama ismin kendisini feminin çekimde yapmanız gereken -a ile biten maskulin 1.tip istisnalarda normalde kadınlara karşılık kullanılan feminen form kadın değil de erkek olan birilerini anlatabilir.


    Ama Opel tahminimce -a ile bitenlerin geleneksel ve doğal olarak kadın isimleri olmasına, bu isimlerle bir şeyin ancak bir kadın sayılabileceği gerçeğine odaklanmıştır. Kısaca araba modellerini kadın gibi gördüklerini belirtmek istiyorlar. Bu da aslında tam da stereotipik bir araba-sever erkeğe uyacak bir tavır. Hani arabasının erkek tarafından bir kadın veya sevgili gibi görülmesi. :)


    Bu arada - klasik - Latince gerçekten mükemmel olan dillerden birisi. Dilin kendisi şiir gibi, şarkı gibi. Adı üstünde, "romans", "roman-tik" dillerin atası. :)


    Amo linguam Latinam, lingua deorum et amantium illa lingua est.


    Hani Latince kadar güzel bir dilden gelişen linguistik formları estetik bulmaları bence gayet normal, bilhassa - aslında istisnalar barındıran gramatik bir konsept olsa da - kadınlığı, kadını anlatan bir tipin karşılığı -a ile biten kelimeleri veya Astra örneğinde sonradan feminenleştirilen kelime formlarını.


    Anlamını bilen birisi pecunia'nın (Latince para demek) kadın olduğunu düşünecek kadar çılgın değildir, bu geçmişten bir gramer alışkanlığıdır ama Olympia veya Meriva şüphesiz bir kadındır. Ama Pecunia da esas anlamını bilmiyorsanız ama Hint-Avrupai bilhassa Romans dillerin feminen adlarına aşinaysanız, beyniniz daha çok bu dillerle programlandıysa kulağınıza hemen bir kadın ismi gibi gelebilir. :)


    Bilmiyorum, araba modellerine kadın adı verme okumasında abartmış olabilirim ama - Hint-Avrupai-Romans feminen -a ile biten formu - estetik buldukları aşikar olmalı.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Kadett
  • Siena

    Idea

    Albea

    Linea

    Egea

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.