Şimdi Ara

Openwrt Modem ile fake delay, packet loss, packet dupplicate yapma

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle sorularınıza yanıt veremeyebilirim. Bu konu hakkında yeterli bilgiye ve konuyla devamlı ilgilenecek duruma sahip değilim. Belirteyim.


    Software update kısmından kmod-netem, tc-full ve kmod-ifb paketlerini yüklememiz gerekiyor. Genelde wan arayüzü üzerinde kullanıyorum diğerleri gecikmeler yaşatıyor. Mesela 5ms delay ekliyorum daha fazla delaya sebep olabiliyor.


    Bu komutlar giden paketlere uygulanıyor gelen paketlere uygulamak için aynı bir interface açıp gelen paketleri ona yönlendireceğiz. Wan arayüzüne delay eklemek için putty ya da ssh bağlantısı yapan bir programla modeme bağlanıyorum. Çıkan cmd ekranına:


    tc qdisc add dev wan root netem delay 100ms (wan yerine hangi arayüze delay eklemek istiyorsanız onun adını yazabilirsiniz)- Bu komut wan arayüzüne 100ms delay ekler. gördüğünüz gibi add komutu ilk olarak ekleme yapar. Bu komutu yazdıktan sonra bu ayarı silmezseniz add yerine change yazarak değiştirmelisiniz.


    tc qdisc change dev wan root netem delay 100ms 10ms bu komut 100ms ile 10ms arasında rastgele delay ekler. Change yazıyor yani var olan komutu değiştiriyor. Hiç komut yazmadıysanız change yerine add yazacaksınız.


    tc qdisc del dev wan root netem Tüm ayarları silmek için bu komutu kullanacaksınız.


    tc qdisc add dev wan root netem loss 0.1% Bu komut giden paketlerin %0.1'ini düşürür. Packet loss alırsınız. Rakamı değişterek arttırabilirsiniz. Hem loss hem delay istiyorsanız komutun sonuna delay 100ms diye ekleyebilirsiniz.


    tc qdisc add dev wan root netem duplicate 100% bu komut wan arayüzündeki giden paketleri dupplicate eder, packet loss yapanlar kullanabilir. En fazla 100% yani 1 kere dupplicate ediyor. Farklı arayüzlere kullanırsanız, zannımca 2 katı 2 katı artar. Dupplicate'i test edemedim edebileceğimi de sanmıyorum. Packet loss yemediğim için, packet loss problemleri olanlar deneyebilir. Hiç denemedim ama diğer 2 komutun yanında kullanılabilir muhtemelen. satırın sonuna dupplicate 100% yazmanız yeterli olacaktır.


    Bu komutları kullandığını arayüz SQM ile aynı anda çalışmaz. Yani hem SQM'yi hem de bu komutları Wan üzerinde kullanırsanız SQM açık olduğunda bu komutları sıfırlar.

    Daha fazlası için bu adresi kullanabilirsiniz. https://openwrt.org/docs/guide-user/network/traffic-shaping/sch_netem


    Şimdi bu işlemleri sadece gelen trafiğe uygulamak isterseniz. Örneğin wan arayüzünden gelen trafiği bir ara interface'e yönlendirip bu interface üzerinde komutları kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için:

    ip link add name gelenbaglanti type ifb bu komutla mesela gelenbaglanti adında ifb tipinde bir arayüz açtık.

    modprobe ifb

    ip link set dev gelenbaglanti up Bu komutlarla da açtığımız arayüzü çalıştırdık.


    tc qdisc add dev wan ingress

    tc filter add dev wan parent ffff: protocol ip u32 match u32 0 0 flowid 1:1 action mirred egress redirect dev gelenbaglanti Bu 2 komutla da wan arayüzünün gelen paketlerini gelenbaglanti olarak açtığımız arayüze yönlendirdik. Artık bu arayüze uygulayacağımız her komut sadece bize gelen paketlere etki edecektir. SQM kullanmak sadece arayüzdeki delay, loss, dupplicate ayarlarını siler arayüz çalışmaya devam eder.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.