Şimdi Ara

Orjinal Winows Vista İşletim Sistemi Alımı Hakkında.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.232
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar benim kafamı karıştıran Orjinal İşletim sistemi hakkında sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
    Ben (mesela) lisanslı işletim sistemi olmayan bir bilgisayara orjinal windows lisansı almak istiyorum. Online alışveriş sitelerinde satılan Windows Vista OEM Yazılımı aldığımda lisanslama kurallarına göre doğru bir iş yapmış olurmuyum? Yani bilgisayarım lisanslı hale gelir mi? Çünkü BSA sitesinde "OEM İşletim Sistemleri (Windows) herhangi bir bilgisayar donanımı ile alınabilir.İşletim sistemlerinin çoklu alım için gerekli olan Open Lisanslarının kaldırılması sebebiyle bu şekilde bir lisanslamaya izin verilmektedir." deniyor. Bu konuda fikrinizi almak istiyorum. Bu konuda nelere dikkat etmek gerekiyor?

    http://www.muratyildirimoglu.com/makaleler/BSAveLisanslama.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aleksa -- 8 Ocak 2008; 15:07:27 >







  • Aşağıdaki metni googledan buldum.

    OEM Lisanslama:

    Beklide bizi en çok ilgilendiren lisanslama bu. Çünkü hemen hemen her yerde karşımıza çıkıyor. Ve kontroller sırasında en çok açık verilen noktada OEM lisanslar oluyor.

    Bir kurum, Open lisans yada farklı bir lisans programı ile lisans almak istiyorsa, herhangi bir Microsoft iş ortağı ile görüşüyor ve doğru şekilde yönlendirilip gerekli lisansları satın alabiliyor. Ancak OEM’de durum farklı çünkü artık bunu herkes satıyor. Özellikle küçük bilgisayarcılar kutu ürün satarmış gibi OEM ürün satıyor. Aslında OEM lisanslar sadece “Orijinal Ekipman Üreticileri”nden ve yalnızca yeni bir bilgisayar ile temin edilebilmeli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Aksi taktirde alınan lisanslar ne kadar ücret ödenirse ödensin geçersiz sayılıyor. Şimdi bunlara bir göz atalım.

    OEM lisanslar yalnızca yeni bir bilgisayar ile birlikte alınabilir. Ve orijinallik etiketinin bilgisayar üzerine yapıştırılmış, işletim sisteminin kurulmuş olması gerekir. (Yada ön kurulum aşamalarının son kullanıcı için hazırlanmış olması) Ayrıca Lisans ve bilgisayar faturalarının sizde olması gerekmektedir. Aksi taktirde lisan geçersizdir.

    Eğer daha önceden alınmış bir bilgisayara OEM işletim sistemi lisansı almak istersek, bu ancak 4 ana donanım ile birlikte aldığımız zaman geçerli bir lisans olur. (anakart, işlemci, bellek, sabit disk) Dikkat edin, bu donanımlardan birisinin olması yeterli değil, 4′üde lisansla beraber alınmak zorunda. (Zaten bu değişiklikle neredeyse yeni bir bilgisayar oluyor) Ve bu donanımların OEM lisansın kullanılacağı bilgisayar üzerinde çalışıyor olması gerekiyor.

    Yada bu tip, donanımı olan Xp Professional işletim sistemleri için Microsoft’un piyasaya çıkarttığı yeni bir ürün var, MS OEM GET GENUINE KIT WIN XP PRO. Bu kit ile yeni donanım almaksınız mevcut bilgisayarları lisanslayabiliyoruz. (Yalnızca XP Pro.lar için geçerli) Ayrıca bu kitler ile illegal olan Xp Professional sistemlerimizi formatlamadan ve yeni 4 donanım almadan legal hale getirebiliyoruz. Bu kitler 20 Şubatta aktif olan WGA kontrolü ile beraber çıktı. WGA kontrolü ile korsan olduğu tespit edilen xp kopyaları, yeni kurulum yapmaya gerek kalmadan, “Windows Ürün Anahtarı Güncelleştirme” aracı ile legal hale getirilebiliyor. Bu araca aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

    http://catalog.microsoft.com/genuine/purchase/updateinstructions.aspx?displaylang=tr

    Bu kitler XP OEM lisanslardan yaklaşık 30$ daha fazla ve yine yalnızca kullanıldığı bilgisayara ait oluyor. Ancak bu ürünü kullanırken yeni donanım alma gereksinimi ortadan kalktığı için oldukça karlı bir pozisyonda. OEM’ lisanslarda olduğu gibi faturasının ve “Ek Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi“nin (EULA) saklanmış, orijinallik etiketinin de (COA) kasa üzerine yapıştırılmış olması gerekiyor. Birde bu kitlerin 10lu paket olarak satılanları mevcut. Bu durumda alacağınız paket 1 adet Windows Xp kurulum CD’si, 10 COA (Orijinallik) etiketi ve bir adet EULA kopyası içeriyor.

    Yeri gelmişken WGA programının ne olduğundan kısaca bahsedelim. “Windows Genuine Advantage” yani “Windows OrjinalÜrün Avantajı”. Şimdilik sadece Xp ve Vista sistemler için geçerli bir program. Xp’lerde bir güncelleştirme paketi ile, vistada ise yerleşik olarak gelen bir uygulama. Bu sistem yazılımınızın orijinal olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer orijinal değilse bilgisayarınızda kaldırılamaz bir uyarı mesajı beliriyor ve size çözüm için neler yapabileceğinizden bahsediyor. Aşağıda bir örnek var.

    http://www.microsoft.com/turkiye/haberler/default.mspx

    Ve siz hala orijinal olmayan kopyayı kullanmaya devam ederseniz, yazılımınızın bazı özellikleri kullanılamaz hale geliyor ancak asla işletim sisteminiz açılamaz duruma gelmiyor.

    Vistada ise WGA uygulaması biraz farklılık gösteriyor. Örneğin orijinal olmayan bir kopya kullanmaya devam ettiğinizde, bilgisayarınız “sınırlı işlevsellik” modunda çalışmaya başlıyor. Bu moda çalışan bilgisayarlarda başlat menüsü ve masa üstü simgeleri görüntülenmiyor. Masa üstü arka planı ise siyah renkte oluyor. Kullanıcılar bu modda web tarayıcılarını kullanıp internete bağlanabilir ancak 1 saatlik süre sonunda oturum otomatik olarak sistem tarafından kapatılır. Kullanıcı tekrar oturum açabilir ancak 1 saat sonunda yine kapanacaktır. Bir süre sonra bilgisayar yalnızca “Güvenli Mod” da oturum açmaya izin veriyor. Bu mod da iken kullanıcıların kişisel verilerine ulaşması asla engellenmiyor. Orijinal yazılım ve avantajları konusunda aşağıdaki linkten ayrıntılı bilgi edinilebilir.

    http://www.microsoft.com/genuine/

    Konumuza geri dönersek; OEM işletim sistemlerindeki donanım değişiklikleri ise bir başka dikkat edilmesi gereken noktadır. OEM sistemlerde maksimum 3 ana donanım değiştirebilirsiniz. 4ncü donanım değişikliğinden sonra lisans geçersiz olur ve yeniden etkinleştirilemez. Bu durumda, yeni 4 ana donanım ile yeni bir OEM lisans alabilirsiniz ya da GGK (Get Genuine Kit) kullanarak yeni donanım almadan lisanslama yapabilirsiniz (Yalnızca xp pro.) Veya yazımızın başında bahsettiğimiz farklı lisanslama yöntemlerine yönelebilirsiniz.

    OEM Uygulama yazılımları ise yalnızca yeni bir bilgisayar ile birlikte alınabilir. (ör: Ms Office SBS, Project vs.. ). Yani önceden alınmış ve uzun süredir kullanılıyor olan bir bilgisayar üzerine, işletim sistemi lisanslı olsa dahi OEM uygulama yazılımı alamayız. Bu kurala uyulmaması durumunda alınan lisans geçersiz olur


    YUKARIDAKİ YAZIDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE Uzun süredir kullanılan bir bilgisayara lisans alınamıyormuş. Ozaman korsan kullanmaya devam mı etmek gerekiyor.




  • Bende bu konuyu baya bi araştırdım. Bilgisayarıma bayaa bi masraf ettim ve şöyle güzelce lisanslı Vista kurup PC'yi cillop gibi meydana çıkartayım dedim. Ammaaa... Şöyle bir ayrıntı çıktı: Sonradan kuracak isen İllaki kutulu işletim sistemi almak gerekiyormuş. Oda Vatan bilgisayarda Vista oem business tr. 163$ + kdv. Kutulu olanı Vista business tr 322 $ + kdv. Aradaki farka bakarmısınız. Yanii zorla kendileri kaşınıyorlar milleti korsanlaştırmaya. Sömürün arkadaşlar...
    He bu arada korsan kullanan varmı arkadaşlar, nasıl her yerde bulabiliyormuyuz. Kara liste olayı varmı. v.s. v.s. bi açıklasanız
  • Mavi bilgisayarda var bir tane Windows lisans satışı. 251 YTL. Gerçekten de insanı zorla korsana teşvik ediyorlar.

    Mavi bil.
  • Ev kullanıcısı isen heralde karayiplerde gezinecen ne öle 250ytl civarı fiyatlar yok şirket yada işyerinde kullanıcaksan mecbursun dicek bişi yok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.