Şimdi Ara

Otomatik ler Dahamı az yakıyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler arkadaşlar benim merak ettiğim bir husus var 280 ve 300 lerin fabrika verilerine baktım yakıt konusunda otomatik ler daha az yakıyor.

    Doğrumudur.



  • otomatik araçlar daha az yakmaz.daha fazla yakar ama bu daha fazla yakma bizim ülkemizde çok yakıyor olarak bilinir.otomatikler neden daha fazla yakar.çünkü motor-vites kutusu arasındaki iletişim düz vitesteki gibi %100 değildir.%90 civarındadır ve otomatik kutularda yani konvansiyonel otomatik kutularda tork konvertörü adı verilen bir parça vardır.bu parça araç vitese alındığında baskı balatanın yaptığı işi yapar ama bu işlemde bazı kayıplar söz konusudur. bu sebepten dolayı otomatik vitesli araçlar yarım litre ile bir litre arasında daha fazla yakabilir.bu durumu engellemek adına 90 lı yılların ortasında otomatik olarak motor kilitlenen tork konvertörleri çıkmıştır.bu sistemde araç ilk harekete geçtiğinde konvertör motora kilitlenir ve kayıplar en aza iner.. bu sayede tüketim de yarım litreyi geçmeyecek seviyelerde kalabilmiştir.


    otomatik vites kutularındaki bir diğer handikap ise aracın son hızının aynı aracın düz viteslisine göre daha düşük olmasıdır. düz vitesli araç otomatikten 10-15 km daha çok son hız yapabilir. bu da gene bahsettiğim kayıplar nedeni ile olur.

    yalnız unutmamak gerekir otomatik vites bir konfor öğesidir. konforunda bir bedeli olacaktır elbette.. mesela dur kalklı trafikte otomatik vitesli bir araçta düz vitesliye göre daha az yorulursunuz..




  • Durumun böyle olduğunu bende biliyorum ama mercedese mi özgü bilmiyorum ama fabrika verilerinde otom.daha az yakıyor gözüküyor.
  • bence o bilgilerde hata var.çünkü 5 sene boyunca mercedes kullandım ve daha az yaktığını görmedim.ya da şu olabilir Almanyadaki benzin kalitesi bizimkinden iyi olabilir ve bu da fark yaratabilir.bence başka türlü olamaz.
  • fabrika verisi daha az yakıyor diyorsa daha az yakıyordur. vw grubunun dsg tipi otomatikleri bunun örneği...
  • Vitesine göre değişir bu yakma olayı. Mesela Megane II 1.5 DCI BVA fabriak verisinde 7.7 yakıyor. Ama düz vitesi daha az yakıyor. BVA 4 ileri olduğundan dolayı.

    VW DSG düz vitesle aynı bazen de az yakıyor. Kullanıcına göre değişiyor.

    Opel'in kullandığı Easytronic vites fabrika verisinde düz viteste yaklaşık 0.5 az yakıyor görünüyor. Ama gerçekte kullanıcısına göre değişiyor.
  • benim konuştuğum ustaların dediği söz şu; gaza basmayı bilen sağ ayağı hassas olan sürücüde otomatik araba daha az yakar.
  • tamamen aracı kullanmayla alakalıdır bazı sürücüler aracı düz yolda hafifçe araca çok yüklenmeden nerdeyse rolantide kaldırır bazılarıda yarım gazla kaldırır aradaki fark budur kullandığınız aracı tanımak , nasıl kaldıracağını bilmek trafikte gaza çok yüklenmemek işi değiştirir ben 15 yıldır otomatik mercedes kullanıyorum öyle çok fazlada yakmıyor nerdeyse düz vitesli araçla aynı. selamlar.
  • Motorlarda enerji kullanımı :

    Motora giren yakıt enerjisi %100 olarak düşünülürse bu miktarın ancak %25’i krank miline iş yapabilmeyi sağlayan güç olarak ulaşmakta, geri kalan %75’i ise, eksoz gazı (%35) olarak dışarı atılmakta, soğutmaya harcanmakta (%20), geri kalanı ise (%20) ısı yayılımına dönüşmektedir.
    Yine, krank miline ulaşan enerjiyi %100 olarak ele alırsak, fan, alternatör, klima kompresörü gibi yardımcı aksamlar %10, şanzuman %6, diferansiyel %4, aks ve şaftlar %4, tekerleklerin sürtünmesi %17, aerodinamik sürtünme %42 civarında bir kısmını tüketmektedir.

    Benzin ve oktan :

    Benzin, hidrojen ve karbon bileşimlerinin karıştırılması, ayrıca temizleme özellikleri bulunan, depolanma ömrünü ve oktanını düzenleyen bazı katkıların eklenmesiyle kullanılabilir hale gelmektedir. Oktan sayısı benzinin vuruntuya, yani hava/yakıt karışımının kontrolsüz olarak ateşlenmesine gösterdiği dayanıklılığı, direnci göstermektedir. Oktan için birkaç çeşit ölçüm vardır ancak en yaygın olarak kullanılanı, benzin istasyonlarında açıklanan değerlerdir. Buna, pompa oktanı denilmektedir. Normal benzinin pompa oktanı 87, süperin ki ise 91-92 civarındadır. Bazı istasyonlarda bunların karışımları veya daha yüksekleri satılmaktadır (95 oktan süper). Pompa oktanı, motor oktanı ve araştırma oktanının ortalamasının alınması ile elde edilen bir derecelendirmedir. Aracınızın el kitabı bunlardan herhangi birisini kullanmanızı önerebilir. Örnek vermek gerekirse, 91 oktan benzinin motor oktanı 86, araştırma oktanı ise 95 civarındadır.
    Otomobilinizin motor oktan ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde vuruntu çıkarttığı sesten çok pistonlara zarar vermekte, hatta eritebilmektedir. Ancak motor mevcut yakıt ile vuruntu yapmıyorsa daha yüksek oktanlı benzin kullanılmasında bir yarar bulunmamaktadır. Genel kural olarak daha yüksek oktanla yüksek performans beklenemez. Diğer tarafta yüksek oktanlı benzin yakmanın, bütçenize olan etkisinden başka bir zararı yoktur. Bir başka konuda, otomobilinizin motorunun yeterli oktanı alamadığı durumda veya en yüksek oktanlı benzin kullanıldığında dahi vuruntu yapıyor ise ne yapılması gerektiğidir. İşe öncelikle ateşleme sisteminin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmekle başlanmalıdır. Yanma odasında oluşan birikintilerinde oktan ihtiyacını arttırması ikinci bir olasılık olarak düşünülmelidir. 1920’lerden beri oktanı desteklemesi amacıyla benzine kurşun (Tetraethyl lead) eklenmektedir. Kurşun zehirli bir madde olup ABD’de uzun bir sürediryakıtlarda katkı maddesi olarak kullanılmamaktadır. Kurşunun sübaplar üzerinde de olumlu etkisi vardır. Eski teknoloji ürünü motorlarda sübaplar ve yuvaları kurşunun yağlayıcı özelliğinden yararlanmaktadır. Ancak teknolojinin ve metalürjinin gelişmesi bu zehirli maddeye olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır.



    Yakıt Tüketim Standardı :

    Bir otomobilin yakıt tüketimini bulmak için üç disiplinden oluşan standart metod uygulanmaktadır.

    I ) ECE (Avrupa standardı) şehir içi tüketimi testi cihaz üzerinde yapılmakta yarıca emisyon değerleri belirlenmektedir.

    II ) 90 km/s hızda yakıt tüketimi ölçülmektedir.

    III ) 120 km/s sasbit hızda yakıt tüketimi ölçülmektedir.

    Test edilen otomobillerin 3000 km yol katetmiş olmaları ve motorun çalışma ısısında olması gerekmektedir. Şehir içerisinde ilave yük 100kg.’dır. Sabit hızlarda yapılan bu testlerde ise bu miktar, 180kg. veya 180kg.’dan fazla ise izin verilen yükün %50’si kadardır. Şehir içi tüketim değerleri bir aracın gerçek yakıt tüketim değerlerine en yakın olanıdır. Yakıt tüketimi, aracın hızının artması ile birlikte yükselmektedir.Bunun nedeni, aerodinamik sürtünmenin hızın karesi oranında artışıdır. Ancak günümüzün aerodinamik tasarımları sayesinde, hıza bağlı olarak artan yakıt tüketimi giderek azalma eğilimindedir. Gerçek dünyada yakıt hacimsel olarak ölçülmekte ve yoğunluğu ısı değişikliklerine göre %10 farklılık gösterebilmektedir.




  • otomatik viteslerde bulunan (S) sport ve (C) comfort hangi durumlarda kullanilir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: er-soy
    otomatik viteslerde bulunan (S) sport ve (C) comfort hangi durumlarda kullanilir?

    Sport modu aracı sportif sürmeniz içindir. Yüksek devirde üst vitese geçer. Comfort mod ise konforlu sakin sürüş içindir. Uzunyol için dedigimde yanlış olmaz umarım.
  • daha ekonomik ve sakin kullanim için comfort secilmeli yani, agresif kullanimda da adi üstünde sport.
  • otomatik daha fazla yakar.1.6 golf 2003 model aracım var. birde 1996 2.0 175 bg lik opel astra gsi'm var.inanın golf astra gsi den daha cok yakıyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mclearen

    benim konuştuğum ustaların dediği söz şu; gaza basmayı bilen sağ ayağı hassas olan sürücüde otomatik araba daha az yakar.


    Kesinlikle katılıyorum... Ayrıca düz vitesi yüksek devirde kullandığınızda otomatikten çok daha fazla yakarsınız...
  • Kesinlikle kullanimla alakali ben surekli comfortta kullaniyorum 2000 devirde vites degistiriyor, ust devirlere Gaza yukæenmedikce cikmiyor. Duz vites kullandigimda 3000 den asagi vites degietirmem bu sebeple otomatik daha tasarruflu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: er-soy

    Kesinlikle kullanimla alakali ben surekli comfortta kullaniyorum 2000 devirde vites degistiriyor, ust devirlere Gaza yukæenmedikce cikmiyor. Duz vites kullandigimda 3000 den asagi vites degietirmem bu sebeple otomatik daha tasarruflu


    Doğru
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.