Şimdi Ara

Oyun bağımlılığı salgından sonra arttı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Oyun bağımlılığı salgından sonra arttı



    Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oyun bağımlılığı konusunu değerlendirdi.



    Ayrıca Bkz.Geri viteste dünya rekoru kırıldı



    Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tarhan, dijital oyun bağımlılığı popülerliğinin özellikle salgın döneminden sonra ciddi arttığına dikkati çekti.



    İnsanların içe kapandığını ve evde yalnız kaldığını aktaran Tarhan, 'Bir eğlence alanı olarak bir nevi ilgi alanı olarak oyunlara çok yöneldiler. Dünyada yapılan araştırmalarda, bağımlılık tanısı almada salgın döneminde yüzde 50 civarında artış var.' ifadelerini kullandı.



    Sadece kullanım artışı değil bağımlılık tanısını artıracak kadar kullanım artışı olduğunu vurgulan Tarhan, şunları kaydetti:



    'Salgın geçtikten sonra bunun yavaş yavaş normale dönmesi lazım ama normale dönmüyor. Bir bağımlılık türü olarak şu anda literatüre girdi. Çocuklarda, özellikle gençlerde daha çok ortaya çıkıyor. Oyun bağımlılığının artmasının sebebi kolay ulaşılıyor olması, elverişli olması. Özellikle evin rahat, konforlu ortamından gidip dışarıda top oynamak yerine enerji gerektirmeyen oyunlar oynuyorlar. Oyunların çoğu da tek kişilik oyunlar değil, çevrimiçi yani grup oyunları tarzında, strateji tarzında oyunlar oynanıyor.'



    Nevzat Tarhan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı istatistiğe göre, 6-15 yaş çocuklar arasında yüzde 66 oranında artış olduğunu kaydetti.



    Tarhan, 'Önceki yıllara göre TÜİK'in literatürüne girmiş, istatistikle bilinen bir alarm. Kendi klinik tecrübemizle bunu görüyor muyuz? Çok görüyoruz. Özellikle çocuk psikiyatristi vakaları geldiği zaman ekran maruziyeti diyoruz. Ekran maruziyeti artık bizim rutin aradığımız, sorduğumuz bir madde oldu. 'Ne kadar zamanını ekranda geçiriyor çocuk' diye.' açıklamasında bulundu.



    Zamanını planlı kullanan çocuklarda bağımlılık olmadığını ifade eden Tarhan, süresiz, rastgele bir gün 3 saat, bir gün bir saat gününü böyle geçiren çocuklarda bağımlılığın olmadığını vurguladı.



    Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yapılan araştırmalarda, oyun konsollarının varlıklı ailelerde tercih edildiğini görüldüğünü, orta ve düşük gelirli ailelerin daha çok akıllı telefonu tercih ettiklerini aktararak, oyun bağımlılarında kendilerinin gördüğü anne babalarıyla zaman geçirmeyen çocuklarda daha çok olduğu, hatta o çocukların öyle oyun bağımlısı olup da odasından çıkmadığını belirtti.



    Kore'de 27 saat oyun oynayıp kalp krizinden ölen vakaların var olduğunu hatırlatan Tarhan, 'Gerçekten oyun bağımlılığı, beyindeki ödül ceza sistemini bozuyor. Ne olacak, bir oyun dememek lazım. Birçok anne de aman evde gözümün önünde oyun oynuyor ne olacak ki deyip çok dikkate almıyor. Dikkate almadığında da çocuk bir müddet sonra artık başka şeyden haz almamaya başlıyor. Zaten şu anda bağımlılara 'Ödül yetmezliği sendromu' deniyor. Beyin ödüle doymuyor bu kişilerde.' değerlendirmesinde bulundu.




    Kaynak:aa.com.tr







  • :D 30 yaşındayım , güzel bir işim var , haftaiçi işten sonra eve gelmem 18:30 civarı oluyor. O saatten sonra yemek yiyip diğer şirketlerde çalışan bir sürü arkadaşım var onlarla discord'da online olup birlikte oyun atıyoruz. Bazen annem gelip laf eder koskoca adam oldun oyun oynuyorsun vs falan hala diye :D dedim anne napayım yani , sigaram yok , alkolüm yok , kahveye mi gideyim yani , boş boş dolanayım mı napayım. Evdeyim işte yani yerim belli , ,işten sonra akşam 1-2 saat kafa dağıtmak için toplanıyoruz arkadaşlar ile diye isyan ettim :D
  • Yaklaşık 39 yıldır oyun oynarım,bu kadar uzun bir süredir oynamama karşın
    öyle çok uzun saatlerimi hiçbir oyuna harcamadım.Oyun oynamak eğlenceli
    olmalıdır eğlencenin dozajını kaçırıp saçmalamanın alemi yoktur.
  • zamanımız olsada oynasak ya

  • Sebebi online oyunlar.
  • 34 yaşındayım knight online zamanlarında sabahladigim günleri bilirim tabi ozamanlar 15 18 yaş araligindaydim şuan online oyun oynamiyorum sadece single player o da en fazla 2 saat zaman ayirabiliyorum istesemde zamanımda olsa oynayamiyorum artık o heves bitti gitti...
  • Sokakta takılıp serseri mi olalım yada cafe ye gidip boş boş oturalım mı iki selfie çekip sosyal medyada mı paylaşalım yada beş para etmez sana dayatılan televizyon programlarını mı izleyelim bu oyun oynamayın diyenler nasıl bi hayat yaşamımızı istiyorlar? Size ne ulan milletin zevkinden! Ona kalırsa sigara içmek oyundan daha zararlı önce gidin sigarayla uğraşın!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Öfkeli Türk -- 2 Ocak 2024; 1:6:10 >
  • :D 30 yaşındayım , güzel bir işim var , haftaiçi işten sonra eve gelmem 18:30 civarı oluyor. O saatten sonra yemek yiyip diğer şirketlerde çalışan bir sürü arkadaşım var onlarla discord'da online olup birlikte oyun atıyoruz. Bazen annem gelip laf eder koskoca adam oldun oyun oynuyorsun vs falan hala diye :D dedim anne napayım yani , sigaram yok , alkolüm yok , kahveye mi gideyim yani , boş boş dolanayım mı napayım. Evdeyim işte yani yerim belli , ,işten sonra akşam 1-2 saat kafa dağıtmak için toplanıyoruz arkadaşlar ile diye isyan ettim :D
  • 35 yaşındayım ne kadar canım istese bile belli bir yaştan sonra günde 2 saatten fazla çekilmiyor hakikaten.
    Ama başka saçma işlerle uğraşılacağına ve herşeyin ateş pahası olduğu canım ülkemde en ucuz hobilerden biri olabilir.
  • Her çocuk gibi 2000 lerde müthiş oyun delisi olarak, 30 dan sonra kafa kaldırmıyor. , saatlerce oyun oynayıp müthiş keyif aldığım zamanları da özlemedim değil.
  • Ben de eskisi gibi oyun oynayamıyorum, 40 Yaşındayım ama hala oyun oynarım. Film ve dizi ve anime de izlerim hala , hatta manga ve novel de okuyorum; bir ara 2-3 işte çalışırken bile oynar ya da izlerdim. Oyun olarak genelde Dota ama bazen Diablo ,GTA, CS ,Fifa, Dövüş oyunları falan oynarım. Ender olsa da yeni oyunlar da oynadığım olur , bence ailelerin dikkat etmesi gereken şey oyunlar değil : Diğer bağımlılıklar , her türlü; sigara ,alkol , sosyal medya , kumar, kötü arkadaş çevresi ve madde bağımlılığından daha iyidir. Hatta balık tutmak bile, yerine göre çok daha masraflı ve zararlı olabilir(cidden neredeyse bütün parasını balık tutmak için harcayanlar biliyorum) :)
  • Bir çok sebebi var; eski ortam kalmadı, olan ortama da çıkmak çok pahalı, çıkma imkanı olsa bile çıkmaya vakti var mı?
  • Bırakın artık insanları keyif aldıkları şeyleri yapsınlar. 20 yıldır bir türlü bitiremediniz ülkede ki oyun sektörünü, yok bağımlılık yok bilmem ne!

    Peki neden kendi neslinizin kahvelerde gece yarılarına kadar oyun oynamalarını bağımlılık olarak değerlendirmediniz bu güne kadar?

    Bırakın bu işleri zamanı vakti olan herkes oynasın oyununu insanlıktan çıkmadan, üzerine düşen görevlerini aksatmadan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JonnyLesh7 -- 2 Ocak 2024; 11:51:21 >
  • joven kullanıcısına yanıt
    Uzun sürede ayırabilirsiniz, bunun saçmalamakla bir alakası yok. Uzun süre oynuyoruz diye dozajı kaçırmış olmuyoruz. İnsan hayatta neden keyif alıyorsa onu yapmalı etrafındaki insanlara zarar vermeden.
  • Öfkeli Türk kullanıcısına yanıt
    Kahveye gidip kağıt oyna. O bağımlılıktan sayılmıyor ben duymadım daha onunla ilgili bir haber ;)
  • Yav arkadaş oyun oynasak suç oynamasak suç kimseye sormam ne yapacağımı.

  • kahvehanelerde yıllardır dayılar batak pişti 52 pisyedili vs. ile iskambil okey oynuyor. onları oyundan saysalar daha çok bağımlılık yapıyor.

    Heleki iddaa ve atyarışına hiç girmiyorum, insanlar yıllardır yemiyor içimiyor kumar oynuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onderweb -- 2 Ocak 2024; 12:41:36 >
  • Oyundan Oyuna göre değişir.Online Oyunlara katiyen karşıyım veya en fazla 1 2 saat ama hikayeli oyunların bir sonu olduğu için filim dizi gibi sonunda biticek ve kişi hem hikaye dinliyicek hem Oynayacak onu.Ama Online Oyunlar konusunda kesin aynı kanıdayım bomboş bir arazide işde karakteri 5000 lv yapacam die sabahtan akşama kadar aynı animasyonları aynı mekanikleri yapmak beyni tabiki mahefeder.Hele Pupg Fornite bunlardan hiç haz etmiyorum işte Lol olsun bir ara Metin 2 falan vardı zart zurttu ya bu Oyunlara sınırlama getirilmeli.Öteki türlü Oyun kaliteli oldumu bir sanattır.Oyun oynamak zararlıdır die kitle sabahtan akşama kadar kızılcık şerbeti.Masther chef seyreden tayfa.
  • pandemi sürecinde birçok insanın oyun bağımlılığı arttı. Sosyal izolasyon, boş zamanın artması ve stresle başa çıkma yöntemi olarak oyunlara yönelim buna olanak verir.
  • Baldurs Gate 3 ile sahaya geri döndüm

  • Yaş 35 tek bağımlılığımız pabci oda 2-3 oyun sonrası sıkıyor. İşten güçten pekte fırsat olmuyor tabi. 12-18 yaş arasında ki bağımlılığı özledim :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.