Şimdi Ara

Pahalı Kasklar Ne Kadar Gerekli? -makale içerir-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.835
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar,

    Şu an kullandığım kaskın tarihi geçtiği için yeni bir kask arayışı içerisindeyim. Uzun zamandır piyasaya bakmamıştım. Tabi haliyle fiyatlar almış başını gitmiş.

    Genel kask tavsiyesi şu yönde: Termoplastik/policarbon (sanırım aynı şeyler) kasklardan uzak durunuz. Bunların yerine çok daha pahalı ve kabuk olarak çok daha dayanıklı fiberglass veya carbon fiber malzeme kullanılan kaskları tercih ediniz.

    Termoplastik kaskların ne kadar sağlam veya dandik olduğunu araştırırken bir makale buldum. Bu makaleyi burada tartışmak istiyorum. Maalesef makale İngilizce. Bu nedenle ana fikir/özet düşünce olarak bu gönderimin altına ekleyeceğim. İmkanı olan okusun güzel bir çalışma yapılmış.

    Makale şudur:http://motorcycleinfo.calsci.com/Articles/MotorcyclistHelmets.html

    Makale günümüz kask testlerinin ne kadar gerçeğe yatkın olduğunu sorguluyor kısaca. Bilindiği üzere DOT, ECE ve Snell gibi sertifikalar var. DOT sertificası Amerika standartı. Fakat testleri kask üreticisi yapıyormuş, başka bir kuruluş değil. Bu belgeyi alamayan kasklar satılmıyor. Genelde dünya pazarındaki her kaskta bu sertifika varmış.

    ECE avrupa standartı testleri Avrupa pazarı için bir sertifika ve testleri başka bir kuruluş yapıyor. DOT a göre daha sıkı bir test olduğu vurgulanmış.

    Son olarak Snell ise amerika kökenli özel bir kuruluş. Şu an sektördeki en ağır testleri gerçekleştiren kuruluşmuş. Arai, shoei vb. üst segment kasklar bu testler için Ar-Ge yapıyorlarmış.

    Makale, bu Snell testlerinin ağır şartlarının günümüz kazalarını yansıtmadığını düşünüyor. Çünkü testlerde belli bir yükseklikten (10 foot=3 metreden) kaskı yüksek hızla çelik bir bilyeye çarpıp dayanıklık ölçüyorlar. Testlerin çok abartı olduğu düşünülmeye başlanmış.

    Motosiklet kazalarının nerdeyse tamamı (%92-96% gibi bir orandı hatırlayamadım), kask düz asfalta çarpıyor ve çok çok nadir olarak sivri bir cisme çarpıyor. Tabiki kazaların nasıl olacağını tahmin edemeyiz, fakat kayıtlara göre motor kazalarında standart bir kask kullanan hiç kimse sadece baş yaralanmalarından dolayı hayatını kaybetmemiştir deniliyor. Bunun yerine vücut yaralanmaları, kemik kırıkları vb. sebepler denilmiş.

    Bu veriler ışığında kendileri test yapıyorlar. 100 dolarlık termoplastik kasklarla, 600-700 dolarlık fiberglass kasklar test ediliyor. Ve test sonucu tüm kaskların yeterli güvenliği sağladığı görülüyor.

    Sonuç olarak da Termoplastik kaskların dış kabukları, gündelik hayattaki, sıradan ve en çok karşılaşılan kazalar karşısında yeterli dayanıklıkta olduğuı savunuluyor. Kaskların en kritik noktasının dış kabuk değil, iç taraftaki darbe emici EPS (köpük) olduğu savunuluyor. Bu köpükler darbe şokunun beyine aktarılmasını önlüyorlar. Adeta yastık gibi ezilip, şoku yumuşatıyorlar. Ve bu EPS korumasının birçok 100 dolarlık kaskta yeterli olduğu görüşündeler. Yani kafatasımızın içinde adeta yüzmekte olan gel kıvamındaki beynimizin, kaza yüzünden aniden duran kafatasımıza çarpmasını engellemek gerekiyor. Dış kabuk sağlamlığı ilk planda değerlendirmek yanlış olabilir deniliyor.

    Ben makaleye inandım. Okuyunca titiz çalıştıkları anlaşılıyor. Sizler ne düşünüyorsunuz. 100 dolarlık kasklar yeterli midir?







  • Çok uzun bir makale parça parça okudum.Mantıklı bilgiler var.

    Mükemmel bir koruma için çok kalin bir Eps köpüğe sahip olması gerektiginden bahsetmiş, yani darbe aninda darbeyi emecek köpük ne kadar kalin olursa o kadar iyidir demiş. (Aga o kaskin kalıbı çok büyük yeaa uzayli kafasi gibi diyenlere duyurulur.)

    Dış kabuğun önemi şudur bence, ilk darbede dış kabuk yarilirsa, eps nin bir önemi kalmaz zaten kask kafadan firlar.

    Yarışcı falan değilsek bencede gündelik hayatda termoplastik yeterli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi weirdo -- 31 Ekim 2015; 20:43:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • weirdo kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam. Ama o tip bir kaza icin Allah korusun sürücünün başı kayaya falan çarpması lazım. Ancak belli bir seviyeye kadar termoplastikte dayanacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaskın pahalı olması daha çok korur anlamına gelmiyor. Fiyatı belirleyen birçok faktör var, kullanılan malzeme, marka değeri, konfor kalite lojistik vs. Testlerde belli kriterler var bunlar sağlanıyorsa kask güvenlidir bence de. Kompositmiş karbon fibermiş çok farketmez. Aşırı ucuz olmadıktan sonra bence her kask güvenlidir. 100$ lık kask diye küçümsenen şey TL olarak 300TL eder. 300TL makul kasklar var, bunlar korumaz diye birşey söyleyemeyiz.
    Soru şu gerekli kask pahalı mıdır? bence değil.
  • Bence de normal kullanıcılar için çok pahalı kasklara gerek yok. Ancak, yarım kask (jet kask) yerine tam kask almak çok önemli. MT revenge full kasklar 260-300 tl aralığında bulunuyor.
  • bravaman kullanıcısına yanıt
    Bahsetiğiniz kaskı da baktım güzelmiş. Duymamıştım Sharp'tan da 5 yıldız alması ebey iyi, düşünebilirim. Teşekkürler.

    Hepsiburada'da Givi 50.4 Sniper full face kask gördüm. Givi markasına oldukça güveniyorum. Videolarda da malzeme olarak çok kaliteli duruyor.

    Ne dersiniz? :http://www.hepsiburada.com/givi-50-4-sniper-base-mat-siyah-kapali-kask-p-OTMOTT6187208
  • quote:

    Orijinalden alıntı: suvari25

    Bahsetiğiniz kaskı da baktım güzelmiş. Duymamıştım Sharp'tan da 5 yıldız alması ebey iyi, düşünebilirim. Teşekkürler.

    Hepsiburada'da Givi 50.4 Sniper full face kask gördüm. Givi markasına oldukça güveniyorum. Videolarda da malzeme olarak çok kaliteli duruyor.

    Ne dersiniz? :http://www.hepsiburada.com/givi-50-4-sniper-base-mat-siyah-kapali-kask-p-OTMOTT6187208

    http://urun.n11.com/kask/mt-kask-mt-revenge-solid-mat-sharp-test-5-yildiz-P37991306

    Ben bu satıcıdan bu ürünü aldım. İstersen beyazı da var. Kafanı ölç, tabloda gösterilen bedenin bir büyüğünü al.

    Satıcı Kask




  • Merhaba hocam peki 1 yıllık kask ile 5 yıllık kask arasında ne gibi bir fark var bunun hakkında bilginiz var mı ? Kaskın yılının dolduğunu belirtmişsiniz , teşekkürler.
  • Zamanla Eps köpük sertlesiyor ve özelliğini kaybediyor bu yuzden 5 sene gibi bir süre verilmiş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.