Şimdi Ara

PANEL TV'lerin İŞLEMCİLERİ HAKKINDA... NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
3.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir panel TV satın almayı düşünen tüketicinin kafası oldukça karışıyor... Plazma mı-LCD mi, hangi marka, hangi model, kaç inch, full HD mi-HD Ready mi?... Konstrat oranı kaç olacak, tepkime süresi ne olacak, kaç girişli olacak?...

    Tüketicilerin çoğu bu kriterler üzerinden analiz yapıp öyle karar veriyorlar. Hatta bazen bu kriterleri bile tam olarak dikkate almıyorlar. Oysa, bu işlerden anlayanlar; alacakları TV'yi seçerken sadece yukarıda saydıklarımı değil, başka bazı kriterleri daha dikkate alıyorlar. Mesela TV'nin sahip olduğu işlemciyi ve/veya yazılımı...

    Bildiğim kadarıyla, bir panel TV'nin görüntü kalitesine etki eden en önemli faktörlerden ikisi, TV'de yüklü olan işlemci ve yazılım. Yukarıda saydığım kriterler kadar -hatta belki onlardan bile fazla- bu iki hususun değerlendirilmesi gerekiyor.

    Bir gün Tepe Home mağazasında Philips LCD TV'lere bakıyoruz. Yan yana duran aynı ebatta iki TV'de Philips'in tanıtım videosu oynatılıyor. Belki bilenleriniz vardır; bir helikopter uçuyor. Helikopter binaların uzağında, boş gökyüzünde uçarken iki TV'nin görüntüsü de aynı gibi; aynı parlaklık, aynı renk tonu, aynı canlılık... Ancak, helikopter gökdelenlerin arasına girince fark birden ortaya çıkıveriyor. TV'lerden biri, gökdelenlerin camlarının ve dış cephe kaplamalarının oluşturduğu yatay-dikey hatlar nedeniyle korkunç bir tarama ve görüntü bozukluğu veriyor. Diğer TV'de ise hiç böyle bir şey yok! Her iki TV'de de aynı helikopter aynı gökdelenin önünden geçiyor ama birindeki taramadan dolayı seyretmeniz neredeyse mümkün değil, diğerinde ise helikopter adeta yağ gibi kayıyor.

    Stand görevlisi, bunun iki TV arasındaki işlemci ve yazılım farkından kaynaklandığını söyledi. Aslına bakarsanız, iki TV'nin diğer tüm özellikleri neredeyse aynıydı, aralarındaki fiyat farkı da 500 YTL civarındaydı (tarama yapmayan pahalı). Yani bu işlerden anlamayan bir tüketiciye tarama yapan TV rahatlıkla "Abi işte ikisinin de özellikeri aynı, ne verecen 500 YTL daha?!..." denilerek satılabilirdi. Tüketici ancak iki TV'nin görüntüsünü yan yana görünce anlardı aradaki farkı... (tabii yan yana görme imkanı bulabilirse...)

    Satış noktalarında çoğu zaman tüm TV'lerin görüntülerini kıyaslayabileceğimiz bir ortam olmuyor. TV'lerin biri çalışıyor biri çalışmıyor... Bazen de hepsi birden çalışıyor ama görüntü bir sürü TV'ye birden bölündüğü için son derece kötü oluyor... Bu durumda mecburen kağıt üstündeki özellikleri iyi değerlendirmek gerekiyor.

    O zaman soru şudur? Bir TV'nin sahip olduğu işlemci ve yazılımın iyi olup olmadığını nasıl anlayacağız? İşlemci ve yazılımın markası mı oluyor, belli bir teknik göstergesi mi oluyor?...

    Mesela "Sony Bravia'ların hepsi Bravia'dır ama bazıları daha Bravia'dır" gibi durumlar varsa, bunu nasıl ayırd edeceğiz?

    Bilenlerden bilgilerini paylaşmalarını rica etsek...







  • bunu anlama icin iyi bir araştırma yapmak,kullanıcı yorumlarını okumak,performans testlerini takip etmek gerek..yani bu işlere biraz meraklı olmak gerek diyebiliriz..edindimiz bilgilerle bir paneli incelemeye gittiğimizde teoride bildiklerimizi uygulamada gormuş oluruz..ve kolayca anlayabiliriz..ön bilgimiz yoksa bunu anlayamayız...
  • Philips'in Türkiye internet sitesinde dört ayrı görüntü teknolojisinden bahsediliyor :

    Pixel Plus HD
    Pixel Plus 2 HD
    Pixel Plus 3 HD
    Perfect Pixel HD motoru

    Sony'in Türkiye sitesinde şunları buldum :

    Bravia
    Bravia Engine
    Bravia Engine EX
    Bravia Engine Pro

    Panasonic'in Türkiye sitesinde şunlar var :

    Viera V-real II/ V-real Pro II

    Toshiba ve Samsung'un Türkiye sitesinde konuyla ilgili birşey bulamadım.

    Buna göre, bir LCD TV seçerken; herkesin iyi-kötü değerlendirmeye aldığı tepki süresi, konstrat oranı, çözünürlük gibi faktörlerin yanı sıra yukarıda saydığım (ve sayamadığım) görüntü teknolojilerini de adam akıllı değerlendirmek gerekiyor. Hem aynı markanın farklı teknolojilerini kıyaslamalı; hem de farklı markaların görüntü teknolojilerinin mukayeseli üstünlüklerini tespit edebilmeliyiz.

    Peki nasıl yapacağız bunu? Araştırarak, araştırarak, araştırarak.... Of ki offf!.... TV almak, arsa almaktan zor hale gelmiş durumda valla!...

    Halbuki eskiden böyle miydi ya? Yaşadığımız şehirde bir tane TV satıcısı vardı; adam dükkanına mal getirirdi tüm şehir bunu konuşurdu : "Duydun mu Filipisçi (Philips yetkili satıcısı) Aytekin'in dükkanına yeni TV gelmiş!..."

    Herkes gider aynı TV'yi alırdı... Ne konstratı, ne işlemcisi?... Önemli olan TV'nin teknolojisi değil, üzerine örülecek olan dantel örtünün ipliği idi... Drima mı, Ören Bayan mı?

    Yemişim Bravia'sını Viera'sını...




  • gerçekten doğru söylüyorsun arkadaşım.iyice zorlaştı tv almak.3 aydır pasif 1 haftadır yoğun şekilde araştırıyorum.hala kesin bi karara varamadım. ama bazı şeyler kafama oturdu philips ve sony arasında pek fark yok gibi ve bu iki marka işi götürüyorlar gibi.yanlışım varsa düzeltin tabi.benim izleme mesafem yakın olduğu için 40 inç in yukarını düşünmüyorum... ya 37 inç philips 7603-5603 yada 40w4000 arasında kaldım.

    benimde dikkatimi çeki o olay: philips 5603 te Pixel Plus HD bu yazıyor 7603 te Pixel Plus 3 HD bu yazıyor .tam bir kararsızlık içindeyim. Ama sony w4000 in philipsten çook büyük bi farkı yoksa philips alıp geçeceğim... zaten babam diyor ki dedenin radyosuda philips ti siyah beyaz tv side philips ti şimdi tüplü renkli tv mizde philips.............
  • TOSHİBA Faroudja chip kullanıyor,SAMSUNG 'da eDNİ gibi (galiba) bir teknoloji kullanıyor.burada önemli olan kullanılan işlemcinin veya teknolojinin ismi değil,yaptığı iş önemli.mesala PIONEER plazmalarında kullandığı işlemciyi veya teknolojinin ismini vermez ama verdiği görüntü olağanüstüdür.hatta PIONEER ana merkeze mail attıydım 3-5 ay önce ,kullandığınız teknolojiyi ve video işlemcisi hakkında bilgi verebilirmisiniz diye ama bana cevap olarak bunun mümkün olmadığına dair mail gelmişti.sonuç olarak firmalar istediği kadar kullandıkları teknolojileri öne çıkarsın yada üstünlüklerini yazsınlar,bence önemli değil.görerek almak en iyisidir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.