Şimdi Ara

Para, maymunu da yoldan çıkardı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Para, maymunu da yoldan çıkardı

    Para maymunu da yoldan çıkardı. Yapılan bir araştırmaya göre, maymunlar para yüzünde fuhuşa ve hırsızlığı sürüklendi. Doğal yaşamlarından kopan maymunlar, maymun tarihindeki ilk fuhuş olayına da para yüzünden sürüklendiler!

    Yale Üniversitesi'nde ekonomi bölümünde görev yapan profesör Keith Chen maymunlara, para kullanmayı öğretmek ve bunun sayesinde topladığı bilgileri, bizlerin yani insanların, para ile olan ilişkisini karşılaştırıp, çeşitli sonuçlar çıkarmak amacıyla bir araştırma yaptı. Ancak araştırma sonucunda ilk maymunların hırsızlık, firar ve fuhuş yapmaları nedeniyle araştırma iptal edildi. Yale Üniversitesi'nin maymun laboratuvarında başlıyan araştırmada, 7 adet capuchin maymunu, bir ana ve birçok küçük deney kafeslerinde, para kullanmayı öğreniyor. Para olarak, gümüş renkli, somun kullanılıyor. Araştırmacılar, maymuna yiyecek vermeden önce, elinden parayı alıp, maymuna yiyeceği veriyor. Buraya kadar her şey güzel!

    Günlerden bir gün, yine ana kafesten, deney kafesine alınan maymun, deney kafesindeki bir tepsi içinde bulunan 12 somunu görüp, aniden çılgına dönüyor. Paraların bulunduğu tepsiyi kapıp, ana kafese fırlatıyor ve kendisini de ana kafese atıyor. Maymun tarihinde gerçeklesen ilk "banka soygunu" ve "hapishane kaçışı" olarak tanımlanan olay biraz yatıştığı bir anda Keith Chen, hiç görmemeyi tercih ettiğini söylediği bir olaya şahit oluyor:

    DOĞAL YAŞAMLARINDAN KOPTULAR
    Erkek maymunlardan biri, dişi maymunlardan birine yaklaşıp, ona elinde bulunan somunlardan birini veriyor ve bunun karşılığında dişi maymun, erkek maymunun seks teklifini kabul ediyor! İşin ilginç yanı bu iki maymunun "işi" bittikten sonra, dişi maymun "kazandığı" parayı araştırmacıya getirip, bununla üzüm almaya çalışıyor. Chen, bu olayı maymun tarihindeki ilk "fuhuş" olarak tanımlıyor.

    Üniversitenin araştırma etik bölümü, maymunlar üzerinde yapılan para araştırmasının, maymunların yaşam koşulunu, değerlerini ve gündelik yaşamlarını tamamen değiştirdiği ve zedelediği gerekçesiyle, araştırmayı iptal edip, maymunlara para verilmesini yasaklıyor

    http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=167634

    İlgilenenler için araştırmayı yapan Keith Chen'in web sitesi
    http://www.som.yale.edu/faculty/keith.chen/index.html
  • vay be diyemeyeceğim çünkü maymunlar zeki yaratıklar. fuhuşta en kolay para kazanma yollarından biri olduğuna göre maymunların bunu uygulamış olmalarına pek şaşmamak gerek.
  • deney güzel düşünülmüş paylaşım için teşekkürler evrimci
  • Çok ilginç, ticaret yapan maymunlar yani...
  • Maymunlardan nefret eden biri olarak araştırma bulgularını normal bulduğumu söylemeliyim.
    sapık cinsel ilişkiler erkek maymunlar arasında yaşanmıştır.
  • @ : Arkadaşlar bu konu kaynağı verilmiş gerçek bir deneydir. Burası da kültür bilim forumudur. Lütfen buranın gereğine göre yazışalım.

    @Firkete: 1 hafta ceza alacaksınız.


    İyi Günler
  • Ahlaksız maymunlar nolucak iste..

    Saka bi yana gercekten zeki hayvanlar ve insanlara gercekten benziyorlar...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Yeni Türkü

    deney güzel düşünülmüş paylaşım için teşekkürler evrimci



    Yo hayır. İyi düşünülmüş bir deney değil. Sözümü geri alıyorum. Gayet eksik bir deney. Maymunlara parayı alma yöntemi olarak hiç bir şey öğretilmemiş ki. Mesela birşeyi yapmasını sağladıktan sonra para verirsen ve oda onu gıda temini için kullanırsa sosyo ekonomik düzeni en basit haliyle oluşturmuş olursun. Bu basit sorumluluklardan bir kaç çeşit gösterip sonra birini seçmesini istersin. Böylece meslek sınıfları oluşur.

    Mesela bir maymuna yerde olan bir şeyi götürüp çöpe atmayı öğretebilirsen, bir meslek gurubu oluşturmuş olursun. Daha sonra aynı maymuna ( tabi ki başkalarına da) bir yerden bir yere bir eşya taşımayı öğretirsen 2. bir meslek daha ortaya çıkmış olur. Daha sonra maymunun hangisini seçeceğine bakarsın. Sonra maymunun hırsızlığımı, bizim tabirimizle fuhuşu mu, ilk mesleği mi, ikinci mesleği mi seçeceğine bakarsın.

    Mesela taşıma işi yapan bir maymunun bu sefer direkmen yiyecek taşımasını sağalrsın. Sonra yiyeceği mi yiyor yoksa parayı almak için yiyeceği taşıyıp sonra parasıyla mı yiyecek alıyor buna bakarsın.


    Vel hasıl 1 gün düşününce çok saçma bir deney olduğuna karar verdim. Evrimci benim dilim yetmez ama eğer bir mail adresi vs varsa bu yazdıklarımı onlara özetle iletebilirsen sevinirim. Böylece belki deneyi askıdan indirirler.
  • Çok doğru söylüyorsun Yeni Türkü.

    Bu maymunların temel ihtiyaçları nelerdir? Yiyecek ve seksten başka ne isteyebilirler ki zaten hayvanlar? Paranın bir takas aracı olduğunu düşünürsek de zaten seks-yiyecek takasının yapılmış olduğunu görürüz. Belki doğal hayatlarında bu çok sıradan bir durumdur kim bilir. Belki erkek maymunlar ilişiki için dişi maymunlara yiyecek üzüm veriyorlardır.

    Bence son derece doğal bir durumdur. Tabi maymunların para kullanmayı ööğrenmeleri ilginç olabilir...
  • evrimci konu için teşekürler
    ben bir yorum yapacaktım fakat neverlate benim yapacağım yoruma benzer bir yorum yapmış.
    Ben doğrusu pek şaşırmadım. Evet maymunların tahmin edilenden çok daha zeki olduklarını biliyorum. Maymunlar para kullanmayı öğrenmişler fakat yine insanca bir davranış sergileyememişler. Sonçuta hayvan yine hayvan. Maymunlar yine temel biyolojik ihtiyaçları çerçevesinde davranıyorlar. Şuna benzer davranış sergileselerdi işte o zaman şaşırırdım.

    * Para yerine geçen somunun ne olduğunu çözmeye çalışsalsardı.
    * Kendilerine o somunları kimin ne amaçla verdiğini anlamaya çalışsalardı
    * somunları biriktirip hasta bir maymuna yardım amacıyla kullanmaya çalışsalardı.
    * somunları değişik biçimlerde dizerek birtakım resim ve şekiller meydana getirmeye çalışsalardı (sanat)

    İşte o zaman ben bu maymunlarda birtakım insanca davranışlar başgösterdiğine hükmederdim.
  • Para maymunlarıda yoldan çıkardığına göre bu olay evrim teorisi ışığında incelenip hımm insanlarla maymunlar ortak ataya sahipler bakın denilebilir.. Her an bu tarz bir mesaj atılabilir bekliyorum..
  • Araştırmayı biraz daha incelediğimde biraz daha detay bulabildim.
    Öncelikle maymunlara paranın değerli bir takas aracı olduğunu anlayabilmeleri için bir kaç ay uğraşmaları gerekmiş. Daha sonra maymunlara günlük bütçe olarak 12 adet para somunu vermişler ve maymunların değişik mallar arasındaki tercihlerine de dikkat etmişler. Örneğin fiyatları sabit olan jell-o 'tu mu yoksa üzüm mü tercih ettiklerine bakmışlar.

    Daha sonra jell-o 'nun fiyatını düşürdüklerinde daha fazla jell-o alıp almadıklarına bakmışlar. Maymunların da üzüm bütçelerini kısıp daha çok jell-o aldıkları görülmüş. Yani maymunlar mu mantıksal ekonomi testinden geçmişler.

    Daha sonra maymunlara kumar testi uygulanmış. Maymuna bir üzüm verilip ilk seferde ya üzümü tutacak ya da ekstra bir tane daha kazanacak şekilde para atılmış. İkinci seferde de ya iki üzümü tutup ya da bir üzümü kaybedecek şekilde para atılmış. Maymunların insanlara benzer bir şekilde mantıksız davranışı seçip sürekli potansiyel kazanca oynadıkları gözlenmiş.

    Maymunun gerçekten paranın farkında olup olmadığını farketmek için de salatalıkları o somun şeklinde keserek maymunlara vermişler. Bir maymun da salatalığı ısırdıktan sonra araştırmacılara koşup onun karşılığında bir şeyler istemiş.

    Ayrıca yukarıdaki soygun ve fuhuş durumu da yukarıda anlatıldığı gibi.


    http://www.nytimes.com/2005/06/05/magazine/05FREAK.html?ei=5089&en=6bcb661222c32ba6&ex=1275624000&pagewanted=all
    quote:


    It is sometimes unclear, even to Chen himself, exactly what he is working on. When he and Santos, his psychologist collaborator, began to teach the Yale capuchins to use money, he had no pressing research theme. The essential idea was to give a monkey a dollar and see what it did with it. The currency Chen settled on was a silver disc, one inch in diameter, with a hole in the middle -- ''kind of like Chinese money,'' he says. It took several months of rudimentary repetition to teach the monkeys that these tokens were valuable as a means of exchange for a treat and would be similarly valuable the next day. Having gained that understanding, a capuchin would then be presented with 12 tokens on a tray and have to decide how many to surrender for, say, Jell-O cubes versus grapes. This first step allowed each capuchin to reveal its preferences and to grasp the concept of budgeting.

    Then Chen introduced price shocks and wealth shocks. If, for instance, the price of Jell-O fell (two cubes instead of one per token), would the capuchin buy more Jell-O and fewer grapes? The capuchins responded rationally to tests like this -- that is, they responded the way most readers of The Times would respond. In economist-speak, the capuchins adhered to the rules of utility maximization and price theory: when the price of something falls, people tend to buy more of it.

    Chen next introduced a pair of gambling games and set out to determine which one the monkeys preferred. In the first game, the capuchin was given one grape and, dependent on a coin flip, either retained the original grape or won a bonus grape. In the second game, the capuchin started out owning the bonus grape and, once again dependent on a coin flip, either kept the two grapes or lost one. These two games are in fact the same gamble, with identical odds, but one is framed as a potential win and the other as a potential loss.

    How did the capuchins react? They far preferred to take a gamble on the potential gain than the potential loss. This is not what an economics textbook would predict. The laws of economics state that these two gambles, because they represent such small stakes, should be treated equally.

    So, does Chen's gambling experiment simply reveal the cognitive limitations of his small-brained subjects? Perhaps not. In similar experiments, it turns out that humans tend to make the same type of irrational decision at a nearly identical rate. Documenting this phenomenon, known as loss aversion, is what helped the psychologist Daniel Kahneman win a Nobel Prize in economics. The data generated by the capuchin monkeys, Chen says, ''make them statistically indistinguishable from most stock-market investors.''

    But do the capuchins actually understand money? Or is Chen simply exploiting their endless appetites to make them perform neat tricks?

    Several facts suggest the former. During a recent capuchin experiment that used cucumbers as treats, a research assistant happened to slice the cucumber into discs instead of cubes, as was typical. One capuchin picked up a slice, started to eat it and then ran over to a researcher to see if he could ''buy'' something sweeter with it. To the capuchin, a round slice of cucumber bore enough resemblance to Chen's silver tokens to seem like another piece of currency.

    Then there is the stealing. Santos has observed that the monkeys never deliberately save any money, but they do sometimes purloin a token or two during an experiment. All seven monkeys live in a communal main chamber of about 750 cubic feet. For experiments, one capuchin at a time is let into a smaller testing chamber next door. Once, a capuchin in the testing chamber picked up an entire tray of tokens, flung them into the main chamber and then scurried in after them -- a combination jailbreak and bank heist -- which led to a chaotic scene in which the human researchers had to rush into the main chamber and offer food bribes for the tokens, a reinforcement that in effect encouraged more stealing.

    Something else happened during that chaotic scene, something that convinced Chen of the monkeys' true grasp of money. Perhaps the most distinguishing characteristic of money, after all, is its fungibility, the fact that it can be used to buy not just food but anything. During the chaos in the monkey cage, Chen saw something out of the corner of his eye that he would later try to play down but in his heart of hearts he knew to be true. What he witnessed was probably the first observed exchange of money for sex in the history of monkeykind. (Further proof that the monkeys truly understood money: the monkey who was paid for sex immediately traded the token in for a grape.)

    This is a sensitive subject. The capuchin lab at Yale has been built and maintained to make the monkeys as comfortable as possible, and especially to allow them to carry on in a natural state. The introduction of money was tricky enough; it wouldn't reflect well on anyone involved if the money turned the lab into a brothel. To this end, Chen has taken steps to ensure that future monkey sex at Yale occurs as nature intended it.

    But these facts remain: When taught to use money, a group of capuchin monkeys responded quite rationally to simple incentives; responded irrationally to risky gambles; failed to save; stole when they could; used money for food and, on occasion, sex. In other words, they behaved a good bit like the creature that most of Chen's more traditional colleagues study: Homo sapiens.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.