Şimdi Ara

Pardus bsd tabanli olsa iyi olmazmiydi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
2.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Linux türevleri çok fakat pardus rakibi var diye bir kenara atılacak işletim sistemi değil. Kaldı ki linux'la niye gitmesin linux gibi bedava ve açık kaynaklı, sürekli gelişmeye devam bir yazılımı niye bu kadar yerdiniz ki?
  • Pardus ile ilgili tek keşke şunu yapmasalardı dediğim kısım debiana geçmeleri oldu yersiz ve gereksiz bir hamleydi.
  • SirusBro kullanıcısına yanıt
    Ayneen öyle bende madem birşey yapmak istiyorsunuz o zaman motoru değiştirin eski moto 1.4 ise bsd ye geçsin 1.6 olsun nasıl olsa linux ta çalışan tüm uygulamalar bsd üzerinde çalışıyor son kullanıcı için hiç birşey farketmiyecek aynı masa üstü aynı paket deposu ama daha güvenli bir işletim sistemi millet şu anki durumdan bahsediyor illeriyi bakmıyor tamam şu an son kullanıcı için yetersiz olabilir ama sen geliştirip son kullanıcı için yeterli hale getireceksin bundandan birkaç sene önce linux ta çalışan 3-5 tane Windows oyunu var iken (wine) sayesinde bugün linux içinde oyun çıkarılıyor ( Steam ) sayesinde hatta şu anda son haberlere göre Windows oyunlarını çalıştırmak için Steam büyük bir güncelleme yapmış ben diyorum ki freebsd büyük bir pasta yapmış ortaya koymuş trueos kendine bir pay almış ghost bsd kendine bir pay almış Mo OS bsd kendi payını almış neden bir payda Pardus almasın linux u illa bıraksın demiyorum 1tanede bsd sürümü çıkarsın onuda geliştirmeye çalışıp bir alt yapı oluştursun bir anda linux bırakmasına gerek yok

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    Tamam bilgin benden fazladır peki open bsd ne üzerine kurulmuş bir işletim sistemi görevi nedir ne işe yarar bilgilendir beni araştırmayı seven biriyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sireno52 -- 24 Ağustos 2018; 10:28:38 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    Şu an cep telefonundan yazıyorum malum android ben yazı yazarken kendi klavyenin üzerinden 3 tanene secenek kelime sunuyor bazen dalgınlıkla o seceneklere dikkat etmiyorum otomatikman saçma kilimeler atıyor şimdiden özür dilerim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wolf_263

    Şöyle uzunca bir süre araştırma yapıp bu konuya ileti yaz.

    Senin bahsettiklerinin hepsinden fazlasını biliyorum ve dikkat edersen programların değil, donanım desteğinin üzerinde duruyorum.
    Neredeyse tüm programların ortak olduğunu biliyorum.

    Şu an aynı dili konuşmuyoruz. Çünkü *BSD'ler ile GNU/Linux'ları ayırt edemiyorsun.
    Üstüne üstlük temel 3 *BSD dağıtımının temel sloganlarını belli ki bilmiyorsun ki, üçünün de sunucu sistemi olduğunu yazdın.
    ben sadece şu adreslerdeki yazıları okudum ve hoşuma gitti

    BSD Nedir? - Greg Lehey

    Açık kod dünyasında 'Linux' kelimesi neredeyse 'işletim sistemi' ile eşanlamlıdır, fakat açık kaynak kodlu UNIX® sadece 'Linux' değildir.
    İnternet İşletim Sistemi Sayacı 'na göre Nisan 1999 itibarı ile dünyada internete bağlı makinaların %31.3 'ücLinux, %14.6 'ü ise UNIX 'tir. Yahoo! gibi dünyanın en büyük organizasyonlarından biri BSD kullanmaktadır. Dünyanın en meşgul FTP sunucularından biri olan ftp.cdrom.com günde 1.4 TB dosya transferi için BSD kullanmaktadır.

    Öyleyse sır nedir? Neden BSD daha iyi bilinmiyor? Bu küçük yazı, bu ve diğer soruların cevaplarını aramaktadır.
    Bu yazıda BSD ve Linux arasındaki farklar bu şekilde ifade edilecektir.

    1. BSD nedir?
    BSD “Berkeley Software Distribution” 'ın kısaltılmışıdır. Bu isim California Üniversitesi, Berkeley 'in kaynak kodu dağıtımı olan AT&T 'nin UNIX 'i için bir eklentiler zinciridir. Bir çok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer bir çok açık kod projesini de kapsar. BSD 'in içeriği:
    BSD çekirdeği işlem zamanlama, hafıza yönetimi, simetrik çoklu işlemci(SMP), aygıt sürücüleri ve diğerlerini kapsar.
    Linux çekirdeğinden farklı olarak kapasite ve güçte bir çok farklı BSD çekirdeği vardır.
    C kütüphanesi, sistem API 'sinin temellidir BSD C kütüphanesi GNU projesi tabanlı değildir, Berkeley kodu temellidir.
    Kabuk, dosya araçları derleyiciler ve linkerler gibi araçlar. Bazı araçlar dışında bir çoğu projesinden sağlanmıştır.
    X Windows sistemi grafik ekran arabirimi.
    Birçok BSD türevinde kullanılan X Window sistemi ayrı bir proje olan XFree86" projesi 'nde devam ettirilmektdir. Linux 'te bu sistemi kullanmaktadır. BSD KDE ya da GNOME gibi bir “görsel masaüstü” ile öntanımlı olarak gelmez. Fakat istenirse bunlar da kullanılabilir.
    Bir çok diğer program ve araçlar.

    2. Ne gerçek bir UNIX® 'mi?
    BSD işletim sistemi bir kopya değildir, fakat temelde UNIX 'in atası sayılan AT&T'nin işletim sisteminin kaynak kodundan oluşur. Ayrıca bu kod System V UNIX 'in de atasıdır. Bu durum sizi belki şaşırtmış olabilir. Yada AT&T hiç bir zaman kaynak kodunu vermemiş olmasına rağmen bu nasıl olabilir?

    AT&T UNIX 'inin açık kaynak kodlu olmadığı doğrudur ve kopya hakkı düşünüldüğünde BSD kesinlikle bir UNIX değildir fakat diğer taraftan AT&T diğer projelerden ve özellikle Berkeleydeki California Üniversitesi Computer Science Research Group (CSRG -Bilgisayar Bilimi Araşatırma Grubu)undan AT&T UNIX 'e bir çok kod dahil ettiği düşünülmelidir. 1976 'dan başlayarak CSRG yazdıkları yazılımı içeren teyp 'leri dağıtarak bunu Berkeley Software Distribution ya da BSD olarak nitelendirdi.

    BSD ilk sürümleri asıl olarak kullanıcı programlarından oluşuyordu ta ki dramatik bir şekilde CSRG karşılılı olarak DARPA (Defence Advanced Projects Research Agency) ile ağlarındaki (ARPANET) iletişim protokollerini güncellemek için sözleşme imzalayana kadar.
    Bu yeni protokol İnternet Protokolü daha sonra da TCP/IP olarak adlandırıldı. BSD nin asıl geniş alanlara yayılmış sürümü 1982 de piyasaya sürülen 4.2 BSD 'dir.

    1980 'lerde bir çok küçük çaplı işletim sistemi şirketi piyasaya çıktı. Ve birçokları kendi işletim sistemlerini yazmak yerine UNIX işletim sistemini lisanslamayı tercih ettiler. Özelde SUN Microsystems 4.2BSD temelli UNIX üzerinde değişiklikler yaparak SunOS" adıyla lisansladı. AT&T UNIX 'in ticari olarak satılmasına izin verince, çok kısa bir süre içinde System V adını alacak System III isimli küçük uygulamalarla satışa başlandı.
    System V networking uygulama ve bileşenlerini içermiyordu, bu sebeble piyasaya sürülen bir çok uygulama BSD 'den özellikle ağ teknolojileri alanında TCP/IP protokolünü kullanmaya başladı. Bunun yanında csh kabuğu ve vi editörünü de kendi sistemlerine dahil etti.
    BSD 'den alınan bütün bu eklentilere Berkeley Extensions adı verildi.

    Piyasaya sunulan BSD kasetleri AT&T kaynak kodu ve gerekli olan olan UNIX lisansını içeriyordu. 90larda CSRG'a ayrılan fon azalınca grup kapanma ile karşı karşıya kaldı ve bazı grup üyeleri AT&T 'nin kodunu içermeyen BSD Açık kaynak kod olarak dağıtılan kodlarını dağıtmaya karar verdi ve bu Networking Tape 2 ya da kısaca Net/2 adı verilen dağıtım ile gerçekleşti. Net/2 tam anlamıyla bir işletim sistemi değildi çünkü yaklaşık olarak %20 oranındaki kernel kaynak kodu eksikti.
    CSRG üyelerinde William F. Jolitz geriye kalan %20 lik kodu yazarak 1992'de 386BSD ismiyle piyasaya sürdü. Aynı zaman zarfında eski CSRG üyelerinden oluşan bir grup Berkeley Software Design Inc. adı verilen işletim sisteminin betasını piyasaya sürdüler ve bu işletim sisteminin adı daha sonra BSD/OS olarak değiştirildi.

    386BSD hiçbir zaman güvenilir bir işletim sistemi olamadı. Onun yerine 1993 yılında iki ayrı proje doğdu. Bunlar: NetBSD ve FreeBSD. NetBSD 93'ün başlarında tamamlandı ancak FreeBSD 'nin ilk versiyonu yılın sonuna kadar hazır durumda değildi. Bu süre içerisinde kodu devam ettirilmekte güçlük çekilince karışıklığı önlemek ve yönetimi kolay kılmak için ayrıldı. Projeler farklı amaçlar gütmeye başladı. 1996 'da NetBSD 'den ayrılarak doğan OpenBSD doğdu.

    3. BSD neden daha iyi tanınmıyor?
    Aşağıdaki birçok sebebe bağlı olarak BSD tam olarak bilinmemektedir:

    BSD programcıları çoğu zaman pazarlama amacı gütmek yerine kendi kodlarını geliştirme ile ilgileniyorlar.
    Linux 'lerin popülaritesi özellikle baskı (ve kitap piyasası) ve şirketlerin desteği linuxlere özel destek ve güncellik sağlıyor buna karşılık BSDnin bu şekilde herhangi bir destekçisi yoktur. Fakat bu gün geçtikçe değişmektedir.
    BSD programcıları Linux programcılarından daha tecrübeliler ve işletim sisteminin kullanım kolaylığı ile daha az ilgileniyorlar Yeni kullanıcılar Linuxleri daha kullanışlı olarak kabul ediyor ve destekliyorlar.
    1992, AT&T BSD 'a dava açtı ve bu yazılımın AT&T 'ye ait olan lisanslı kaynak kodunu içerdiğini iddia etti. Dava 1994'te anlaşma ile sona erdi. Fakat davanın hayaleti insanları avlamaya devam etti. Mart 2000'de ise web üzerine, davanın mahkeme tarafından geçmişte “sonuçlandırıldığını” haykıran bir makale yayınlandı.

    Davanın ortaya çıkardığı önemli bir detayda isimlendirmeydi. 1980 'lerde BSD aynı zamanda “BSD UNIX” olarakta bilinmekteydi. AT&T 'ye ait kodların son kalıntılarının da BSD'den çıkartılması ile birlikte BSD UNIX adından kurtuldu. Bu sebeble birçok kitapta “the 4.3BSD UNIX operating system” ve “the 4.4BSD operating system” isimlerini görebilirsiniz.
    BSD ile ilgili olarak akılda kalan genellikle dağınık ve saldırgan olduğudur. There is a perception that the BSD projects are fragmented and belligerent. Wall Street Journal'da bir makalede BSD projelerinin “balkan” ülkelerinin ürünü olduğundan bahsedildi. Davada olduğu gibi burada da akılda kalan bu tip düşünceler BSD'nin geçmişteki konumu ve durumudur.

    4. BSD ve Linux nasıl karşılaştırması
    Linux (mesela Debian Linux) ile BSD arasındaki asıl farklılık nedir? Normal kullanıcılar için fark aslında çok küçüktür yani ikiside UNIX benzeri işletim sistemidir. Her ikiside ticari olmayan amaçlar için geliştirildi (Tabiki bu diğer bazı ticari Linux dağıtımlarındaki gibi değildir). Bu bölümde BSD'nin yapısına bakıp Linux ile karşılaştıracağız. Genel olarak söylediklerimiz FreeBSD'ye yakın olacak çünkü yaygın olarak kullanılan BSD versiyonu FreeBSD 'dir.

    4.1. BSD'nin sahibi kimdir?
    Hiç kimse veya hiçbir kuruluş BSD'nin sahibi değildir. BSD bütün dünya üzerinde teknik olarak üst düzeyde ve uzman bir çok insan tarafından geliştirildi. ve BSD'nin bazı bileşenleri farklı açık kaynak kodu geliştiricileri tarafından sağlandı.

    4.2. BSD nasıl geliştirildi ve güncellendi?
    BSD çekirdeği Açık kaynak geliştirim modeli ile geliştirilmiştir. Her proje erişimi herkese açık olan kaynak kodu ağacı altında Concurrent Versions System (CVS) ile dağıtıldı. Bu sistemde BSD ile alakalı doküman ve diğer dosyalar da bulunmaktadır. CVS ile herhangi bir kişi “check out” (yani gerekli dosyaların bir kopyasını sistemine indirerek) yaparak sistemin herhangi bir bolümüne sahip olabilmektedir.

    Dünya üzerinde odukça fazla sayıda programcı BSD'nin gelişimine katkıda bulunur. Bu programcı ve geliştiriciler temelde üç kısma ayrılır:
    Contributors(Katkıta Bulunanlar) doküman ya da kod yazarlar.
    Bu grubun direk olarak kod ağacına herhangi bir kod eklenmelerine izin verilmez. Bu kişilerin yazdığı kodlar committer tarafından incelenip ana sistemde dahil edilirler.
    Committers kaynak ağacına kod ekleme yetkisinde sahip geliştiriciler. Committer olabilmek için çalıştığı alan üzerinde çok yüksek bilgi seviyesine sahip olması gerekir.

    Bazı commiterler bütün kaynak koduna ulaşma yetkisine sahiptirler diğerleri ise gerçek koddan ayrı tutulurlar. Dökümantasyonla ilgilenenler normal olarak kernel koduna ulaşma yetkisine sahip değillerdir. Principal Architect olarak adlandırılan çekirdek takımındaki bazı şahısların ise back out adı verilen kaynak kodu ağacındaki kodları silme hakkı vardır. Bütün committer 'lar yapılan her bir commit (işlem) için e-posta alırlar ve böylece gizlice bir kodun kaynak kodu ağacına girmesi engellenmiş olur.
    Core team (Çekirdek Takımı). FreeBSD ve NetBSD kesinlikle bir çekirdek takıma sahiptir. Çekirdek takım projenin gelişimi ve oluşturulması sırasında programlarını yaparlar ve rolleri tam olarak belli değildir. Çekirdek takımı üyesi olmak için program geliştirici (developer) olma zorunluluğu yoktur ve buda son derece normaldir. Çekirdek takım için kurallar bir projeden diğerine farklılık gösterebilir ve genel olarak çekirdek takımın projenin gelişme ve gidişat noktasındaki görüş ve fikirleri kesinlikle Çekirdek Takım üyesi olmayan kişilerin görüş ve fikirlerinden daha üstün tutulur.
    İşte bütün bu düzenlemeler Linux'ten birçok noktada farklılık gösterir:
    Hiç kimse sistem içeriğini kontrol edemez. Pratikte bu farklılık göze çok önemli gelebilir. Asıl mimar (Chief Architect) kodun asıl koddan çıkartılması isteğinde bulunabilir ve hatta Linux projelerinde birçok kişi değişiklikler yapabilir.
    Diğer taraftan merkezi bir depo vardır. Bu depo eski tüm versiyonlarda dahil olmak üzere bir noktada toplanmış olarak işletim sistemine ait tüm kodları barındırır.
    BSD projeleri yalnızca kernel(çekirdek) olarak değil “bütün işletim sistemi” olarak kabul edilir. Bu özellik yalnızca marjinal olarak faydalıdır. Ne BSD nede Linux programlar olmadan yararlı değildir. Ve bu programlar Linux altında BSD altında kullanıldığı gibi kullanılır.
    CVS kod ağacının (source tree) biçimlendirilmiş olmasının bir neticesi olarak BSD gelişim evreleri gayet açıktır ve herhangi bir versiyona ait bilgi versiyon numarası yada piyasaya sürülme tarihi ile bulunabilir. Hatta CVS güncellemelere izin bile verir.
    Örneğin FreeBSD deposu ortalama günde 100 kez güncellenir ancak bu güncellemeler çoğu kez çok küçüktür.

    4.3. BSD Sürümleri
    Her BSD projesi üç tane farklı sürüm içerir. Linuxteki gibi bu sürümler 1.4.1 ya da da 3.5.0 olarak belirlenir. Ek olarak versiyon numaraları kendi amacını belirten bir son eke sahiptir:
    Geliştirilmiş olan versiyon CURRENT (Geçerli En Son) olarak adlandırılır. FreeBSD'de CURRENT'a bir numara atanır. Örneğin FreeBSD 5.0-CURRENT. NetBSD açık bir biçimde farklı isimlendirme şeması kullanır. Kullanılan bu şema tek harften oluşan bir son ektir ki bu son ek dahili arayüzdeki değişikliği ifade eder.
    Örneğin NetBSD 1.4.3G gibi. OpenBSD her hangi bir numara ataması yapmaz (OpenBSD-current). Bütün yeni sürümler sistemde bu şekilde kullanılır.
    Belirli aralılarla yılda iki ila dört defa projeler CD-ROM ile edinme yada ftp sitelerinden ücretsiz olarak download etmek için piyasaya sürülür(RELEASE). Örneğin OpenBSD 2.6 RELEASE. Yada NetBSD 1.4-RELEASE. Piyasaya sürülen Sürüm (RELEASE) versiyonu son kullanıcı için gerekli olan sürümdür ve sistemin normal versiyonudur. Ayrıca NetBSD ayrıca yama sürümleri (patch releases) Örneğin NetBSD 1.4.2 gibi. Bu sürümler üç basamaklıdır.
    RELEASE versiyonlarda her hangi bir hata (bug) bulunğunda hatalar düzeltilir ve CVS kaynak kodu ağacına (source tree) dahil edilir. FreeBSD 'de son elde edilen sürüm STABLE (sağlam versiyon) olarak adlandırılır ancak OpenBSD ve NetBSD RELEASE versiyon ismini kullanmaya devam eder. CURRENT versiyonun test edilmesi sırasında yeni ama küçük özellikler sisteme dahil edilebilir.
    Bütün bunların aksine Linux'te iki ayrı kod ağacı (code tree) vardır: Stable (Sağlam) versiyon ve Development (Gelişmekte olan) versiyon. Stable versiyon çift sayılardan oluşan minor versiyon numaralarına sahiptir. 2.0, 2.2, 2.4 gibi. Development versiyon ise tek sayılardan oluşan minor versiyon numaralarına sahiptir. 2.1, 2.3, 2.5 gibi. Bazı durumlarda değişik Linux dağıtım firmaları kendi geliştirdikleri ürünleri “TurboLinux 6.0 with kernel 2.2.14” şeklinde piyasaya sürebilir.

    4.4. BSD'nin in hangi versiyonları bulunabilir?
    Birçok Linux sürümünün aksine açık kaynak kodu olan yanlızca üç tane BSD sürümü vardır.her BSD projesi kendi kod ağacı (source tree) ve çekirdeğine sahiptir. Ve pratikte kullanıcıların projelere kendi ekledikleri kodlarla Linuxteki kodlar arasında daha az farklılık vardır.

    Her projenin amacını gruplamak gerçekten zordur: Farklılıklar kişilere özeldir. Genel olarak:
    FreeBSD yüksek performans ve son kullanıcılar için kullanım kolaylığı amacını güder. Ve ISP firmaları için favori işletim sistemdir. PCler ve Compaq'ın Alpha işlemcileri üzerinde çalışır. FreeBSD açık bir farkla diğer projelere oranla daha fazla kişi tarafından kullanılır.
    NetBSD azami seviyede taşınabilirlilik hedefler. “NetBSD üzerinde elbette çalışır!” ile de bu belirtilmiş olur. Ek olarak sade dizayna sahip olmak önemlidir. NetBSD palmtoplardan büyük serverlara kadar her yarde çalışır ve NASA'nın uzay çalışmalarında da kullanılmıştır.Özel olarakda Intel-olmayan donanımlar için iyi seçimdir.
    OpenBSD kod temizliğini ve güvenliğini hedef alır. Açık kaynak kod geliştirim modeli ve sıkı kod incelemesini içerir ve banka ABD hükümet bakanlıkları, hisse senedi kurumları gibi güvenlik temelli işletmeler için bir işletim sistemi olmayı hedefler. NetBSD gibi birçok platformda çalışabilir.
    Bunlardan başka açık kod olamayan iki değişik ki değişik iki BSD UNIX işletim sistemi mevcuttur. Bunlar BSD/OS ve Apple'ın geliştirdiği Mac OS® X:

    BSD/OS 4.4 BSD türetilmiş en eski sürümdür. Açık kaynak kodlu değildir ve bu sebeble kod çok küçük bir maliyetle satın alınabilir. Bir çok açıdan FreeBSD'ye benzer ve bir çok geliştirici iki sistemlede çalışır.
    Mac OS X Apple Computer Inc.'in Macintosh® serisinin en son üyesidir.
    Bu işletim sisteminin çekirdeği BSD tabanlıdır ve Darwin, olarak adlandırılır. Diğer versiyonların aksine işletim aksine çekirdek açık kaynak kodludur. Bu gelişimin bir neticesi olarakda Apple geliştiricileri FreeBSD committer 'ıdır. Bu çekirdeğin üzerinde Aqua/Quartz grafik arabirimi ve Mac OS 'un diğer ürünleri vardır. Fakat bu X arabiriminin kodu kapalıdır. Bu işletim sistemi x86 and PPC mimarilerinde çalışır.

    4.5. BSD kullanım lisansının GNU kullanım lisansından farkı nedir?
    Linux kapalı kod (closed source) yazılımını saf dışı bırakmak için tasarlanmış GNU General Public License (GPL) lisansı ile dağıtılır. GPL lisanslı bir ürün kullanarak geliştirilen bir yazılımda mutlaka GPL lisansı ile dağıtılmalıdır. Fakat BSD lisansı daha az kısıtlayıcıdır ve binary dağıtıma izin verir. Bu özellikle gömülü uygulamalar için çekici bir lisans türüdür.

    4.6. Daha başka ne bilmeliyim?
    BSDler için Linuxlere oranla daha az programın üretildiği zamanlarda BSD geliştiricileri Linux programlarını BSD altında çalıştırmayı sağlayan Linux uyumluluk paketini ortaya çıkardılar. Bu Paket, Linux sistem çağrılarını düzgün yapabilmek için her iki çekirdek değişikliklerini ve C Library (C kütüphanesi) gibi Linux uyumluluk dosyalarını içerir. Linux programlarını Linux makinesi ile BSD makinesi altında çalıştırmak arasında hız bakımından her hangi bir kayda değer fark yoktur.

    BSD 'nin “All from one supplier (Herşey tek elden)” mantığı Linuxlerde aynı sıklıkla yapılan güncelleme işlemlerinin daha kolay olduğu anlamına gelir. BSD kütüphane versiyon güncellemelerini eski versiyon kütüphaneleri ile uyumlu olarak yapar ve bu eski Binary kodları çalıştırmayı mümkün kılar.

    4.7. BSD'mi Linux'mu kullanmalıyım?
    Bunların hepsinin pratikteki anlamı nedir? Kim BSD kim Linux kullanmalı?

    Bu hakikatten cevaplanması zor bir sorudur. Bir kaç öneri şu şekilde sıralanabilir:
    “If it ain't broke, don't fix it” (Bozulmuyorsa düzeltme). Eğer halihazırda açık kodlu bir işletim sistemi kullanıyorsanız ve ondan memnunsanız değişiklik yapmak için iyi bir sebeb yoktur.
    BSD sistemi, özellikle FreeBSD dikkate değer bir şekilde Linuxlerden daha fazla performans sağlayabilir. Fakat bu herkesi aynı derecede etkileyen birşey değildir ve bir çok durumda yok denecek kadar az performans farkı vardır. Ama bazı özel durumlarda da Linux'de FreeBSD'den daha iyi olarak nitelendirilebilir.
    Genelde BSD sistemi güvenilirlilik açısından daha iyi üne sahiptir. ve bu genelde daha olgun koda sahip oluşundan kaynaklanır.
    BSD lisansı GPL Lisansından daha dikkat çekicidir.
    BSD Linux kodlarını çalıştırabilir ama Linux BSD kodlarını çalıştıranilir. Bunun bir neticesi olarakda BSD için Linux'den daha fazla yazılım vardır.

    4.8. BSD için kim yardım servis ve eğitim sağlıyor?
    BSD her zaman BSD/OS'u desteklemektedir ve yakın zaman önce FreeBSD ile bir anlaşma imzalamışlardır.
    Ek olarak her projenin kendi yardım yada kiralama departmanı vardır: FreeBSD, NetBSD, and OpenBSD


    *** Kaynak:http://docs.freebsd.org

    bende bu konuyu bu adresten aldım. KAYNAK :https://bsd-tr.blogspot.com/2013/07/bsd-nedir.html



    birde bu var burdaki yazılarıda okudum


    *BSD ve Linux Arasındaki Farklar


    Sıklıkla Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesi pek sık kıyaslanmaz ama genelde yarpılan karşılaştırmalar da "lisans" daha öteye gitmez. Temel olarak Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesinin ortak noktası kullanıcılara güvenli, kararlı ve kullanışlı bir işletim sistemi sunmayı amaçlamalarıdır. Öte yandan *BSD işletim sistemi ailesi ile Linux dağıtımları arasında önemli farklar bulunmaktadır.

    .Lisans: Linux dağıtımları GPL lisansı kullanır. GPL esas amacı kapalı kaynak kodlu yazılımların diğer yazılımlar ile birlikte kullanılmasını önlemek ve aynı zamanda kaynak kodun açık ve erişilebilir olmasını amaçlar. GPL lisansı genelde derlenmiş ve kaynak kod olarak dağıtılmayan uygulamaları önlemek için hazırlanmıştır. BSD lisansı ise daha az kısıtlayıcıdır. Hatta derlenmiş olarak yazılaımların dağıtılmasına da izin verir. İki lisans arasındaki temel fark ise GPL lisansının yazılıma ait kaynak kodlarında derlenmiş yazılım ile birlikte verilmesini öngörürken, BSD lisansında kaynak kodların dağıtılmasında zorunluluk yoktur. Buna kaynak kodunuzda değişiklik yaparak, farklı bir yazılım üreten kişi veya kişilerin de değişiklik yapılmış olan kaynak kodu dağıtmalarını zorunlu kılan bir hüküm içermez.

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur.
    Çekirdek ve İşletim Sistemi: *BSD işletim sistemi ailesinde geliştiriciler tüm bir işletim sistemini geliştirir. Bu işletim sisteminde derleyiciler, kütüphanler, kılavuz sayfaları, kabuklar ve bir UNIX sistemdebulunması zorunlu olan tüm bileşenler yer alır. Linux ise sadece ve sadece çekirdek-kernel olarak geliştirilir. Bir Linux dağıtımı aslında *BSD işletim sistemi ile aynı uygulamaları barındırsalar da sistemi oluşturma süreçleri farklılık göstermektedir.

    .UNIX Türevi: Eski bir bilgisayar özdeyişi şöyledir: "*BSD, bir grup UNIX hacker'ın oturup UNIX sistemi PC aktardıklarında ortaya çıkandır. Linux ise bir grup PC hacker'ın oturup PC için bir UNIX yazmaya çalışmalarının sonucudur. Bu özdeyiş aradaki farkı gayet güzel özetler. *BSD işletim sistemi Linux dağıtımları ile karşılaştırıldığında daha UNIX'varidir. Zira *BSD işletim sisteminin kökleri doğrudan UNIX'e dayanır. Linux ise bir UNIX benzeri olan MINIX esas alınarak geliştirilmiştir.

    .Temel Sistem: *BSD işletim sistemi ile Linux dağıtımları arasındaki farkı kayvrayabilmek için temel sistem kavramının anlaşılması önemlidir. Bir linux dağıtımı için temel sistem olarak tanımlanacak bir şey yoktur. Linux dağıtımları aslında bir çok farklı uygulmanın ve Linux çekirdeğinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkar. Bir çok kişi için ise temel sistem Linux çekirdeği-kernel'dir. Temel sorun ise bir çekirdeğin-kernel'in kullanılabilir uygulamalar olmadan bir işe yaramamasıdır. *BSD işletim sistemlerinde ise temel sistem çekirdek ve uygulamalar olarak bir bütündür ve bu bütün temel sistem olarak sunulur. *BSD sistemde temel sistem ile bir UNIX sistemde çalışabildiğiniz gibi çalışabilirsiniz.

    .Ağırlıklı Olarak Kaynak Kod Kullanımı: *BSD sistemlerin geliştirme sürecinin etkisi olarak *BSD işletim sisteminde uygulamalar port ve pksrc yararlanılarak kaynak kod kullanılarak kurulur. Hem ports hemde pkgsrc için derlenmiş ve hazır paketlerin oluşturulması olanaklı olsa da yaygın oalrak kaynak koddan kurulum yapılır. Bunun olumlu ve olumsuz yanları kullanıcının tercihine göre değişir. Eğer "kullanıcı dostu" olan sistemleri tercih edenlerdenseniz, ve özellikle de yeni kullanıcılar söz konusu olduğunda caydırıcı olacaktır. Öte yandan kaynak koddan derleme yaparak kurulumu gerçekleştirmek kütüphaneler, paketler ve sisteme özel yapılandırma gibi özellikleri hazır derlenmiş paketlştre göre dahacazip kılmaktadır.

    .Terfiler ve Güncellemeler: *BSD sistemlerin geliştirme sürecini dikkat aldığımıda (Bkz: Madde 5) teme lsisteminizi kolaylıkla kaynak koddan derleyerek en güncel sürüme terfi edebilirsiniz. Bunun içinm de bir kaç komut kullanmak yeterli olacaktır. Bu durumda temel sistemi güncellemiş olursunuz. Diğer biileşenlerin ise ayrıca güncellenmesi gerekebilir. Linux için ise dağıtım ile sunulan paket yönetim sisteminin kullanılması gerekecektir. Böylelikle tüm paketler bir üst sürüme terfi edilmiş olacaktır. Bu durumda Linux'un paket yönetim sisteminin daha iyi olduğu ileri sürülebilir ama teoride olması gerektiği ileri sürülse de pratikte olmadığına, sistemin yeni sürümün sıfırdan kurulduğuna sıklıkla tanık olduğum iöçin *BSD işletim sistmelrinin güncellenemsi ve terfi edilmesi bana daha kolay gelmektedir. freeBSD 6.3'den bu güne dek terfi edilerek gelen bir FreeBSD-8.1 sistem kullanıyorum :)

    .En Son Sürüm Yazılımlar: Bir *BSD işletim sistemini kullanırken bir çok yazılımın en son sürümünün kullanıldığına pek rastlamazsınız. Eğer bozuk değilse, bırak öyle kalsın diyenlerdenseniz *BSD işletim sistemi ailesi sizin için ideldir. Öte yandan esn son çıkan yazılımları kullanmayı tercih ediyorsanız bu tercihinize uyan bir çok Linux dağıtımı bulabilirsiniz.
    Donanım Desteği: Genel olarak bakıldığında Linux donanım desteği açısından *BSD ailesi ile karşılaştırıldığında daha üsütün durudmadır. Bu *BSD işletim sistemi ialesinin Linux dağıtımları kadar çok donanım desteklmediği anlamına gelmez. tersine Linux donanımları *BSD ailesinden daha önce desteklemeye başlayacaktır. Dolayısıyla daha dün piyasaya sürüne donanımları kullanan hzılı kullanıcılardan iseniz Linux sizin için öncelikli olmalıdır.

    .Kullanıcı Profili: Bilgisayar kullanıcıları arasında bir genelleme yapmak ve sınıflandırmak kolaya kaçmak olsa da aslında istisnaları çıkardığınızda yanılgı payınız son derece düşük olacaktır. Aşağıdaokuyacağınız sıralama kişisel deneyimlerime ve gözlemlerime dayanmaktadır. Sıralamadan en solda sadece tıklayan ve en sağda ise sistemi en iyi bilen ve kontro leden kullanıcılar ye almaktadır. Bu sıralamda Linux dağıtımlarının kullanıcılaro ortaya yakın ve BSD kullanıcıları daha sağ tarafta yer almaktadır. Kullanıcıların profilleri ile tercih ettikleri işletim sistemleri göz önüne alındığında genellemenin doğruluğu ortaya çıkmaktadır.
    Mac -> Windows -> Linux -> BSD -> UNIX




  • BSD'nin ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyebiliriz, böyle bir soru hakkında konuşmak dahi gereksiz.
    https://www.csoonline.com/article/3250653/open-source-tools/is-the-bsd-os-dying-some-security-researchers-think-so.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 24 Ağustos 2018; 12:29:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    BSD'nin ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyebiliriz, böyle bir soru hakkında konuşmak dahi gereksiz.
    https://www.csoonline.com/article/3250653/open-source-tools/is-the-bsd-os-dying-some-security-researchers-think-so.html
    şimdi önce şunu izah edeyi yaşım sizden belki büyüktür belkide küçüktür bilmiyorum ben genede yaşımı söyliyeyim yaşım 43 ben sizden bu konularda belkide çook çok daha cahilimdir ben ilkokul mezunuyum araştırmayı seven biriyim ben bilgisayarın b sinin dahi bilmezdim ilk bilgisayarım hp pavilion masa üstü oldu 2006 yılında araştırdım elime gecen dergileri okudum ilk linux ile tanışmam bu dergilerin birinde yazan hangi işletim sistemi daha guvenli sıralama aynen şöyle windowsxp. mac. ve linux windowstaki açıkların nekadar uzun bir sürde kapatıldıgından bahsediyor linux ta ise nekadar kısa bir sürede oacığın bulunup kapatılmasından bahsediyordu bende sırf meraktan ilk linux umu indirdim ama cd ye birtürlü yazamadı ama sonunda başardım ve kurulum için komşumuzun oglundan yardım istedim kendisi bilgisayar bölmünü okuyordu gitim durumu anlattım beni başından savmak için linux un cok zor işletim sistemi olduğundan bahsetti bana linux ta müzik çalma uygulamasını bul sana ne istersen verecem dedi ilk başta moralim bozuldu ama inat ettim ve pardusu kurdum kapat yeniden kur kapat yeniden kur öğrendim pisi kaptan yöneticisini okuya okuya pardusu kurdum o zamanlar kde3.5 masa üstu ile geliyordu taki kde 4 geçti ben pardusu bıraktım ubuntu kurdum uzunca bir süre ubuntunun bütun sürumlerini denedim linux un bircok dagıtımını opensuse mandriva fedora archlinux backtarack şimdiki adıyla kali saboyano birtek kuramadığım debian dır birde şu var içimde uhtedir bu tar.bz tar .gz paketlerindeki uygulamaları bi rtürlü kurulumunu öğrenemedim :D hatta ubuntu nun forum sitesinden konumumu bildirib bu konumda oturan varmı bana yardımcı olacak birileri varmı diye cok konu actım :) :D malesef olmadı :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sireno52 -- 24 Ağustos 2018; 13:21:4 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    BSD'nin ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyebiliriz, böyle bir soru hakkında konuşmak dahi gereksiz.
    https://www.csoonline.com/article/3250653/open-source-tools/is-the-bsd-os-dying-some-security-researchers-think-so.html
    eyvallah sayende onuda öğrendim gırgırına demiyorum üşenmedim google translater sayesinde oğrendim eleman eskiden kalma acıkalar bulmuş bu acıkları netbsd ye bildirmiş adamlar ciddiye dahi almamış ama openbsd bu acuklara cok önem vermiş geri dönüş yapıp bu acıklıkları kapatmışlar openbsd bu konuda güvenilir oldugundan bahsetmiş freebsd de geri domuş yapmış ama epey bir zaman geçmiş omlarda acıkları kapatmaya calışmışlar ama çok uzun zaman sonra kapatmaya calışmışlar burda bsd de kontrol edenlerin azlığından vede ilgilenmemelerinden dolayı bsd nın sorun yaşadığından fakat butarz problemlerin linuxda olmadığında bahsetmiş cık açıkların çok kısa bir zamanda giderildiğinden bahsetmiş fakat bsd nin gönulululerinin yetersizliğinden dolayı ayakta kalabilrimi kalamazmı çelişkisini anlatıyor ben doğru anlamışmıyım bilmiyorum zira google translaterin yalancısıyım doğrusunu sen izah edersen sevinirim şimdiden teşekkürler




  • SirusBro kullanıcısına yanıt
    Ben iki açıdan düşünüyorum:

    Birincisi senin dediğin doğru, "Indepentent" dediğimiz bağımsız, kendine has dağıtım yaratmaları GNU/Linux dünyası açısından önemli.

    İkincisinde ise ekonomik düşünüyorum. Hazır, Debian gibi bir dev ekosistemi kullanıp iş yükünden kurtulmak varken ekstradan devlet kaynaklarını israf etmenin anlamı yok.

    Bu açıdan duygusallıktan ziyade ikinci düşüncem en akıllıcasıdır.
  • ashampoo ve win dvd yazıcı niye Pardus Dvd yazamıyor arkadaşlar?Pardusun bokunda boncuk falan mı var ondan mı olmuyor?3 dvd çöpe gitti ya. 2 ayrı bilgisayarda denedim boot görmedi bir türlü.:(
  • Son kullanıcı Ports'u kullanmayı becerebilecekmi? portsun dependency resolution özelliği bile yok kusra bakma baya saçmalamışsın.
  • debianı zar zor yapıyorlar BSD kalın kaçar...
  • Debian GNU Linux pardus da stable olanı kullanılıyor ve sen distrowatch de tek elle klavye kullanırken adamlar bu paketleri gece gündüz test ediyorlar. Bir de maljaro falan demiş. Aslında bu ubuntu ve bundan türeyen leş dağıtımlar Debian gibi bir işletim sisteminin adını lekeliyor hiçbir şey bilmeyen tipler gelip ubuntu debian kullanıyor diye bunun stable versiyonu da ubuntu gibi sanıyor halbuki testing versiyonu bile ubuntu dan sağlamdır.

    FreeBSD olayında gerçek bir FreeBSD sever olarak ben de böyle birşey olmasını isterdim ama donanım desteği olarak kısıtlı olduğu için mümkün değil onlar da en kararlı güvenli ve donanım desteği açısından sağlam alternatif olarak Debian GNU Linux stable işletim sistemini seçmişler ve doğru yapmışlar maljaro gibi unstable bir Linux devlet dairelerinde kullanmak şöyle dursun son kullanıcıya bile önerilmez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UsturaNiyazi -- 11 Aralık 2019; 15:56:45 >
  • Link açmıyor. Gerçi copy&paste yapmışsın fakat arşivden de cekebilirsin.
    https://web.archive.org/web/20160719190514/http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar

    Günümüzde uçuk ekran kartları, kapalı kaynak çip, devre, cep telefonu, vs ler iyice yaygınlaştı, CPU'lara dahi özel kod ekliyorlar artık, bu şartlarda sadece FreeBSD Linux kernel dahi zor anlar yaşıyor. FreeBSD (veya başka bir BSD sürümü) en iyi sunucu olarak veya mütevazi konfigürasyonda bir PC'de masastü OS olarak kullanılır. İşportadan aldığım bir Webcam, USB'den bağlanan bir kulaklık FreeBSD'de tak-çalıştır çalışacak mı diye sormak biraz komik cunku FreeBSD gayriresmi olarak bir sunucu sistemi. fakat meraklısı 'enthusist' birisi için masaüstünde de kullanılacak bir sistem.

    Konu başlığındaki souya gelirsek: Bence Pardus BSD tabanlı olsaydı daha iyi olurdu. Hiçbişey yapamasa bile Linux kargaşasından uzaklaşıp bare-bones Unix ve OS konusuna ilgiyi arttırırdı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Harika olur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Link açmıyor. Gerçi copy&paste yapmışsın fakat arşivden de cekebilirsin.
    https://web.archive.org/web/20160719190514/http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar

    Günümüzde uçuk ekran kartları, kapalı kaynak çip, devre, cep telefonu, vs ler iyice yaygınlaştı, CPU'lara dahi özel kod ekliyorlar artık, bu şartlarda sadece FreeBSD Linux kernel dahi zor anlar yaşıyor. FreeBSD (veya başka bir BSD sürümü) en iyi sunucu olarak veya mütevazi konfigürasyonda bir PC'de masastü OS olarak kullanılır. İşportadan aldığım bir Webcam, USB'den bağlanan bir kulaklık FreeBSD'de tak-çalıştır çalışacak mı diye sormak biraz komik cunku FreeBSD gayriresmi olarak bir sunucu sistemi. fakat meraklısı 'enthusist' birisi için masaüstünde de kullanılacak bir sistem.

    Konu başlığındaki souya gelirsek: Bence Pardus BSD tabanlı olsaydı daha iyi olurdu. Hiçbişey yapamasa bile Linux kargaşasından uzaklaşıp bare-bones Unix ve OS konusuna ilgiyi arttırırdı.
    Konunun özünde son kullanıcıdan bahsediyoruz.

    Son kullanıcı için sunucu sisteminin ne anlamı var?..
    Günlük kullanım ve buna bağlı ne gerekli ise o önemlidir.

    BSD fantezisi yapacak arkadaşlar topluluğa üye olup bunu gerçekleştirebilir veya yüklü miktarda bağış yaparak Pardus BSD çıkartılmasına destek olabilir.




  • Son kullanıcı derken ilk öncelik devlet dairelerinde kullanılacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Devlet dairelerindekiler zaten son kullanıcı yani masaüstü-dizüstü gibi kullanıyor.
    Yapamayacakları bilgisayara donanım takmak veya ekstra program yüklemek.
    Gerisi internet tarayıcısı ve e-posta kullanımı.

    Herhangi bir aksaklık olduğunda sistemlerin sorunlarını giderek personel açısından uzaktan bağlantı önemli olacak.
    Teknik personelin de iyi eğitilmesi gerekiyor.
    Kişisel bilgisayar amacıyla geliştirilmemiş dağıtımlarla bunlar nasıl olacak?

    Şunu da @xkelebek paylaşmıştı:https://www.csoonline.com/article/3250653/is-the-bsd-os-dying-some-security-researchers-think-so.html

    Güvenlik açıklarını kapatamıyorlar...




  • Haklısın. Eksiklikler açıklar olması normal. Çözülür

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.